Δεξιό-στροφε Δημήτριε..... Πάρε δωράκι ένα απ τα αγαπημένα μου...........
Σταυρώστε τον κι αυτόν ρε.....
Μόνο αυτό είστε ικανοί να κάνετε........
ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Τρία κλικ πιο αριστερά από τη Δεξιά του Κυρίου
Το έργο πίσω από τις αθόρυβες κινήσεις του και η μάχη με τους σκληρούς της Ιεραρχίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ manosh@dolnet.gr
Ακριβώς πριν από μία εβδομάδα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την επίσκεψή του στο Φανάρι και τη συνάντησή του με τον κ. Βαρθολομαίο άνοιγε νέα σελίδα, αποκαθιστώντας τις ταραχώδεις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ήταν η δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών μετά την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, που σχεδόν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί τον ακολουθούσαν για μια δήλωση. Η πρώτη ήταν μετά τον τραυματισμό του στον αστράγαλο τον περασμένο Μάρτιο. Ακόμα και το σχέδιό του που απέσπασε επαίνους από όλους, η δημιουργία ξενώνων απεξάρτησης- στη θέση του Συνοδικού Μεγάρου που ήθελε ο Χριστόδουλος- δεν ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες μπροστά στις κάμερες.
Το στίγμα των χαμηλών τόνων βέβαια το είχε δώσει αμέσως μετά την εκλογή του. Πολλοί περίμεναν δηλώσεις. Έστω ένα σύντομο διάγγελμα. Δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου πήγε στη Μονή του Οσίου Λουκά. Οι δημοσιογράφοι τον πολιόρκησαν, αλλά μάταια: «Ήρθα να προσκυνήσω το σκήνωμα. Είναι ώρα σιωπής και περισυλλογής, κριτικής και προσευχής».
Ακόμη και η κυβέρνηση που είχε ταχθεί με τον αντίπαλό του, τον Σπάρτης Ευστάθιο, γρήγορα κατάλαβε ότι «ο συνετός Ιερώνυμος» μάλλον την εξυπηρετούσε περισσότερο. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος δεν ήθελε με κανένα τρόπο να αναμειχθεί με συλλαλητήρια και υπερβολικές εκδηλώσεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για την ονομασία των Σκοπίων.
Οι πρώτες- αθόρυβες- κινήσεις του Ιερώνυμου και οι λιγοστές εμφανίσεις του στην τηλεόραση εξέπληξαν την πλειονότητα των Ελλήνων. Την προηγούμενη δεκαετία είχαν συνηθίσει αλλιώς. Αυτοί που δεν εξεπλάγησαν ήταν οι άνθρωποι που ήταν κοντά του τα προηγούμενα χρόνια. «Σε εμάς που τον ξέρουμε δεν μας φαίνεται παράξενο το πώς μιλάει, πόσο απλός είναι», εκμυστηρεύεται άνθρωπος από τη Λιβαδειά που τον γνωρίζει 30 χρόνια. «Δεν του αρέσουν οι πολυτέλειες. Όσα έφτιαξε δεν τα έκανε για να φανεί. Αλλά γιατί τα πίστευε».
«Ίσος μεταξύ ίσων». Λάτρης των δημοκρατικών διαδικασιών μέσα στην Εκκλησία- της λεγόμενης συνοδικότητας- ο Ιερώνυμος επανέλαβε πολλές φορές μετά την εκλογή ότι θέλει να συνδιοικήσει με τους υπόλοιπους ιεράρχες. «Είμαι ίσος μεταξύ ίσων» είχε πει στην ενθρόνισή του. Πολλοί είναι αυτοί που λένε όμως ότι η επιτυχία της θητείας του θα εξαρτηθεί από το το εάν θα καταφέρει να τιθασεύσει τις συντηρητικές και ακραίες φωνές της Συνόδου. Ο κ. Ιερώνυμος ανέκαθεν βρισκόταν τρία κλικ πιο αριστερά από τους μητροπολίτες της «Δεξιάς του Κυρίου», που αποτελούν πλειονότητα στην Ιεραρχία. Ήταν από τους λιγοστούς μητροπολίτες που είχαν διαφωνήσει με τις λαοσυνάξεις και τη σύγκρουση με την κυβέρνηση για το θέμα των ταυτοτήτων.
Και στο θέμα των Σκοπίων τα κατάφερε. Άνθιμος και Αμβρόσιος επιθυμούσαν συλλαλητήρια και εθνικιστικές κορόνες. Η στάση που τήρησε όμως η Σύνοδος εκφράστηκε με τη θέση «εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της Πολιτείας».
Στο θέμα του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, ωστόσο, τον κέρδισαν οι «σκληροί». Έστω και με λαθροχειρία. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η Εκκλησία έχει συγκεκριμένα όρια στο θέμα του γάμου, τονίζοντας όμως ότι σέβεται τις επιλογές των ανθρώπων που θέλουν κάτι ξεχωριστό από την Εκκλησία. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απόφαση που πήρε η ΔΙΣ, μέχρι που την πήρε στα χέρια του ο εκπρόσωπος Τύπου, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Πρόσθεσε στο ανακοινωθέν- εν αγνοία του Αρχιεπισκόπου- τη λέξη «πορνεία».
Ατζέντα αντιπολίτευσης. Ο Αρχιεπίσκοπος εξοργίστηκε και αναγκάστηκε να πάρει μέτρα. Πλέον οι ανακοινώσεις της Συνόδου πρώτα διαβάζονται και μετά παίρνουν τον δρόμο της δημοσιοποίησης. Εκεί όμως που θα μετρήσει τις δυνάμεις του είναι στην έκτακτη Ιεραρχία για τις εκλογές νέων μητροπολιτών. Όσο για την τακτική Ιεραρχία του Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει την πρώτη οργανωμένη αντιπολίτευση από τους «σκληρούς», οι οποίοι θα κατέβουν με ατζέντα θεμάτων στα οποία διαφωνούν με τον Ιερώνυμο.
Οι συντηρητικοί της Ιεραρχίας άλλωστε ήταν αυτοί που του στέρησαν την εκλογή του στην αναμέτρησή του με τον Χριστόδουλο το ΄98. Είχε κατηγορηθεί- χωρίς ποτέ να αποδειχθεί τίποτα- για οικονομικές ατασθαλίες παραμονές των εκλογών για τη διαδοχή του Σεραφείμ.
Ερωτηματικό αποτελεί τι ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα που θα επιλέξει για να στελεχώσουν σημαντικές θέσεις της Εκκλησίας αλλά και το «περιβάλλον». Η γραμμή Ιερώνυμου στην αρχή της θητείας του ήταν «όχι ρεβανσισμός, αλλαγές όπου χρειάζεται». Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσαν εντός και εκτός της Συνόδου οι επιλογές του να στελεχωθούν οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας με δύο φιλοκυβερνητικά πρόσωπα, διοικητές του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ.