Νέα

Βουλευτικές εκλογές 4/10/2009 - Με δεδομένα πια τα αποτελέσματα...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα CIVIL111
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 7K
  • Εμφανίσεις 160K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Ψηφίστε εδώ ...!!!!!

  • Ν.Δ.

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Κ.Κ.Ε.

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • ΛΑ.Ο.Σ.

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ - ΛΕΒΕΝΤΗΣ

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • ΑΚΥΡΟ - ΛΕΥΚΟ

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • ΔΞ/ΔΑ

    Ψήφοι: 0 0,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    0

Επισκέπτης
κανενας δεν εχει απαντησει ακομα σε αυτο που ρωτησες.

τους εφαγε το οπαδιλικι
λοιπουν τα κομματοσκυλα που τα ξερουν αυτα απεξω & ανακατωτα..
περιμενετε μεχρι να σκασει μυτη κανας εμμισθος να σας τα εξηγησει ολα..
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906

Ελληνικό εκλογικό σύστημα
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα γεγονότα που περιγράφει αυτό το άρθρο έχουν μεταβληθεί και χρειάζονται ενημέρωση με πιο πρόσφατες πληροφορίες. Παρακαλούμε ενημερώστε το άρθρο με τις τελευταίες πληροφορίες, παραθέτοντας πηγές. Το άρθρο δεν αναφέρει το νόμο Παυλόπουλου που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες μετά από αυτές του 2007 εκλογές.
Το ελληνικό εκλογικό σύστημα είναι το σύστημα με το οποίο κατανέμονται οι βουλευτικές έδρες στα κόμματα, στους συνασπισμούς κομμάτων και στους μεμονωμένους υποψηφίους με βάση τις ψήφους που έλαβαν στις εθνικές εκλογές. Ρυθμίζεται από ειδικό νόμο, που ονομάζεται εκλογικός νόμος. Το ισχύον εκλογικό σύστημα ανήκει στην κατηγορία της ενισχυμένης αναλογικής, συνδυάζοντας στοιχεία απλής αναλογικής και πλειοψηφικού.
Πίνακας περιεχομένων [Απόκρυψη]
1 Εκλογικός νόμος
2 Εκλογικές περιφέρειες
3 Εκλογικό σύστημα
4 Παράδειγμα εφαρμογής
5 Παραπομπές
6 Εξωτερικές συνδέσεις
[Επεξεργασία]Εκλογικός νόμος

Ο ισχύων εκλογικός νόμος με τις κυριώτερες ρυθμίσεις είναι ο νόμος 3231/2004 περί εκλογής βουλευτών. Εισηγητής του υπήρξε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ως υπουργός Εσωτερικών της τελευταίας κυβέρνησης Σημίτη.
Ο νόμος 3231 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Φεβρουαρίου 2004, αλλά δεν ίσχυσε στις εκλογές του Μαρτίου του 2004. Αυτό οφείλεται στην πρόβλεψη του άρθρου 54 §1 του Συντάγματος: οι εκλογικοί νόμοι των βουλευτικών εκλογών ισχύουν από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός εάν ψηφισθούν από τα 2/3 των βουλευτών. Ο συγκεκριμένος νόμος δε συγκέντρωσε τέτοια πλειοψηφία, αφού ψηφίσθηκε μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τον ανεξάρτητο Στ. Μάνο - η ΝΔ τον καταψήφισε ως υπέρμετρα αναλογικό, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός ως μη αναλογικό.
[Επεξεργασία]Εκλογικές περιφέρειες

Από τους 300 Βουλευτές οι 288 εκλέγονται σε εκλογικές περιφέρειες. Οι υπόλοιποι 12 εκλέγονται από λίστα για όλη την επικράτεια και ονομάζονται βουλευτές επικρατείας. Η Ελλάδα διαιρείται σε 57 εκλογικές περιφέρειες. Κάθε νομός αποτελεί μια εκλογική περιφέρεια με εξαίρεση τις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες υποδιαιρούνται σε περισσότερες.
Ο νομός Αττικής διαιρείται σε πέντε εκλογικές περιφέρειες: την Α' Αθήνας, τη Β' Αθήνας, την Α' Πειραιά, τη Β' Πειραιά και την Αττικής.
Ο νομός Θεσσαλονίκης διαιρείται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: την Α' Θεσσαλονίκης και τη Β' Θεσσαλονίκης.
[Επεξεργασία]Εκλογικό σύστημα

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, για να εισέλθει ένας συνδυασμός ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά. Αν για παράδειγμα δώσουν 8.000.000 πολίτες έγκυρη ψήφο, θα πρέπει το κόμμα ή ο μεμονωμένος υποψήφιος να λάβει τουλάχιστον 240.000 ψήφους, προκειμένου να λάβει μέρος στην κατανομή των εδρών. Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό την αποφυγή του κατακερματισμού των βουλευτικών εδρών σε πολύ μικρά κόμματα και την ενίσχυση των μεγάλων κομμάτων, ώστε να σχηματίζεται ευκολότερα απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο νόμος 3231/2004 εισάγει κατά τα λοιπά νέο σύστημα κατανομής των κοινοβουλευτικών εδρών σε όσους ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό. Ως έγκυρες ψήφοι λογίζονται οι ψήφοι οι οποίες δεν είναι άκυρες (σημαδεμένες, μουντζουρωμένες, φάκελος χωρίς ψηφοδέλτιο κλπ.) ή λευκές. Ο αποκλεισμός των λευκών από τις έγκυρες ψηφους έγινε με μεταγενέστερο ερμηνευτικό νόμο, τον ν. 3434/2006, παρ'όλο που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την 12/2005 απόφασή του είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (6 προς 5) ότι η αντίστοιχη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου ήταν αντισυνταγματική. Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι η λευκή ψήφος διακρίνεται από την άκυρη και αποτελεί ενάσκηση του εκλογικού δικαιώματος, γι' αυτό και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν. Οι διατάξεις που ορίζουν ότι το εκλογικό μέτρο ευρίσκεται χωρίς να συμπεριληφθούν οι λευκές ψήφοι «θίγουν τον πυρήνα της λαϊκής κυριαρχίας και την ισότητα της ψήφου και είναι αντίθετες προς τις [...] συνταγματικές διατάξεις». Η απόφαση αυτή πάντως ανέτρεπε προηγούμενες αποφάσεις τόσο του ίδιου του ΑΕΔ όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες η μη προσμέτρηση των λευκών κατά την εξεύρεση του εκλογικού μέτρου είχε κριθεί σύμφωνη με το Σύνταγμα[1]. Πιο συγκεκριμένα ο παρών εκλογικός νόμος προβλέπει τα εξής:
Για να εισέλθει ένας συνδυασμός (κόμμα, συνασπισμός κομμάτων ή μεμονωμένος υποψήφιος) στο Κοινοβούλιο, πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας (Άρθρο 5 του νόμου). Στα έγκυρα δε συμπεριλαμβάνονται τα λευκά ψηφοδέλτια.
Οι 260 από τις 300 έδρες διανέμονται βάσει απλής αναλογικής, με εκλογικό μέτρο το κλάσμα {άθροισμα ψήφων όσων ξεπέρασαν το 3%}:260. Για να καθορισθεί ο αριθμός των εδρών που λαμβάνει κάθε συνδυασμός, γίνεται η διαίρεση {ψήφοι συνδυασμού}:{εκλογικό μέτρο}, με το πηλίκο στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο (πχ εάν προκύπτει 95,9 ο συνδυασμός κερδίζει 95 έδρες). Εάν στο τέλος της διανομής μένουν αδιάθετες έδρες λόγω των στρογγυλοποιήσεων, αυτές παραχωρούνται στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα από την παραπάνω διαίρεση. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό κατανέμονται και οι έδρες των βουλευτών επικρατείας.
Οι υπόλοιπες 40 έδρες παραχωρούνται στον πρώτο συνδυασμό, ανεξάρτητα από το ποσοστό του ή τη διαφορά του από το δεύτερο. Η διάταξη αυτή, η οποία είναι στοιχείο πλειοψηφικού συστήματος, έγινε με το αιτιολογικό ότι επιτρέπει τη δημιουργία σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έτσι, για να αποκτήσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών στο Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι είναι πρώτο σε ψήφους και θα εισπράξει τις 40 έδρες, πρέπει να πάρει τουλάχιστον άλλες 111 από τις 260 έδρες που κατανέμονται με την απλή αναλογική. Άρα χρειάζεται ένα ποσοστό 42.69% (111/260) επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων των κομμάτων που δικαιούνται έδρες, δηλαδή των κομμάτων που έχουν ποσοστό μεγαλύτερο από το όριο του 3%. Έτσι, όσο το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται κάτω από το 3% αυξάνεται, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται να λάβει το πρώτο κόμμα, ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία. Στις εθνικές εκλογές του 2007 το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων κάτω από 3% ήτανε 3.08%. Έτσι το ποσοστό που απαιτούνταν για να λάβει το πρώτο κόμμα οπωσδήποτε (δηλαδή χωρίς τη χρήση υπολοίπου) 111+40=151 έδρες ήτανε 41.37%. Το πρώτο κόμμα σε εκείνες τις εκλογές έλαβε 41.83% και 112+40=152 έδρες. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό βρίσκεται το πόσες έδρες δικαιούται ένας συνδυασμός σε όλη την επικράτεια, όχι όμως και ποιες.
Η κατανομή των συγκεκριμένων εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι πιο περίπλοκη διαδικασία. Για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου (του αριθμού ψήφων που αντιστοιχούν σε μια έδρα), λαμβάνεται ως βάση, σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία, το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν όλοι ανεξαιρέτως οι συνδυασμοί στην οικεία εκλογική περιφέρεια, ανεξάρτητα από το αν ξεπέρασαν το όριο του 3%. Το σύνολο των ψήφων αυτών (χωρίς τα άκυρα και τα λευκά) διά τον αριθμό των εδρών που αναλογούν στην περιφέρεια αυτήν δίνει το εκλογικό μέτρο της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας. Έτσι κάθε περιφέρεια έχει το δικό της εκλογικό μέτρο. Το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός σε μια εκλογική περιφέρεια διαιρούμενο με το εκλογικό μέτρο δίνει τον αριθμό των εδρών που λαμβάνει ο συνδυασμός στην εκλογική περιφέρεια αυτήν. Όπως και στη διαδικασία για όλη την επικράτεια, κατά την πρώτη κατανομή λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο το ακέραιο μέρος του πηλίκου (3,98 = 3 έδρες). Το υπόλοιπο όμως, σε αντίθεση με τη διαδικασία για όλη την επικράτεια, δεν κατανέμεται αμέσως με βάση το δεκαδικό μέρος, αλλά οι έδρες που απομένουν λογίζονται ως αδιάθετες και ακολουθείται άλλη διαδικασία. Για τη διάθεση των αδιάθετων εδρών λαμβάνεται υπ’όψιν πλέον ο αριθμός των εδρών που δικαιούται ο κάθε συνδυασμός σε όλη την επικκράτεια με βάση την πρώτη διαδικασία. Σε αυτό το στάδιο λαμβάνει και το πρώτο κόμμα τις 40 επιπλέον έδρες που του αναλογούν. Οι υπολειπόμενες αυτές έδρες, ώσπου να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών που δικαιούται να λάβει το κόμμα σε όλη την επικράτεια, τού δίνονται στις περιφέρειες όπου έχει μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων (μεγαλύτερο δεκαδικό μέρος στο πηλίκο της διαίρεσης σε κάθε εκλογική περιφέρεια).
Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης διατάξεις σχετικά με το τυπικό της διαδικασίας, τον αριθμό σταυρών προτίμησης, καθώς και τον τρόπο επανόδου στην υπηρεσία όσων δημοσίων υπαλλήλων παραιτούνται για να θέσουν υποψηφιότητα. Ορίζει ακόμα ότι σε περίπτωση διαδοχικών εκλογών, οι οποίες γίνονται πριν περάσουν 18 μήνες από τις προηγούμενες, αυτές δε θα γίνουν με σταυρό προτίμησης, αλλά με λίστα, όπως στις εκλογές του 1985.
[Επεξεργασία]Παράδειγμα εφαρμογής

Στη συνέχεια παρατίθεται το πώς εφαρμόσθηκε ο Ν. 3231 στις εθνικές εκλογές του 2007.
Βουλευτές εξέλεξαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ. Οι υπόλοιποι συνδυασμοί έμειναν εκτός Βουλής, αφού κανείς τους δεν ξεπέρασε το 3%.
Η ΝΔ έλαβε την πριμοδότηση των 40 εδρών ως πρώτο κόμμα.
Οι υπόλοιπες 260 έδρες διανεμήθηκαν με μέτρο 26.693 (δηλ. το άθροισμα των ψήφων που έλαβαν οι πέντε παραπάνω συνδυασμοί διά το 260), ως εξής:
Συνδυασμός Ποσοστό Ψήφοι Α' διανομή Υπόλοιπο Β' διανομή Πριμοδότηση Σύνολο
Νέα Δημοκρατία 41,83 2.995.479 112 5.863 0 40 152
ΠΑΣΟΚ 38,10 2.727.853 102 5.167 0 102
ΚΚΕ 8,15 583.815 21 23.262 1 22
ΣΥΡΙΖΑ 5,04 361.211 13 14.202 1 14
ΛΑΟΣ 3,80 271.764 10 4.834 0 10
ΣΥΝΟΛΟ ΕΔΡΩΝ 6.940.122 258 2 40 300
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Συζήτηση μετά τις Γιορτές
Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

Eurokinissi
φωτογραφία αρχείου
Αθήνα

Προηγούμενο άρθρο:
Τη Δευτέρα στη Βουλή το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο (10/12/2007)
Επόμενο άρθρο:
Εν μέσω διαξιφισμών υπερψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος (23/1/2008)
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με επιπλέον 10 έδρες σε σχέση με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, δηλαδή από 40 σε 50 τις έδρες.

Το πρώτο κόμμα παίρνει τέσσερις έδρες από το δεύτερο και δύο από τα υπόλοιπα, ενώ όπως αναφέρεται στις διατάξεις του εκλογικού νόμου, η πριμοδότηση δεν ισχύει σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Η πριμοδότηση θα δίνεται μόνο στη περίπτωση που ο μέσος όρος της εκλογικής τους δύναμης υπερβαίνει το ποσοστό του αυτοτελούς κόμματος.

Ο μέσος όρος υπολογίζεται από τη διαίρεση του ποσοστού του συνασπισμού με τον αριθμό των κομμάτων που το απαρτίζουν. Έτσι, για παράδειγμα, αν δύο κόμματα πήραν 60%, ο μέσος όρος θα είναι 30%. Αν είναι μεγαλύτερο αυτό το ποσοστό από το μεγαλύτερο κόμμα, τότε μόνο παίρνει την πριμοδότηση.

Ο Αρειος Πάγος είναι αυτός που θα κρίνει τελεσίδικα, το χαρακτηρισμό κάθε κόμματος κατατάσσοντάς το στα συνεργαζόμενα ή τα αυτοτελή κόμματα.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, σημαντική είναι αυτή που προβλέπει την υποχρεωτική ποσόστωση κατά το 1/3 της εκπροσώπησης των γυναικών, καθώς είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται κάτι τέτοιο.

Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος στις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 της Ολομέλειας, δηλαδή από 200 βουλευτές.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, ενώ στις επόμενες θα εφαρμοστεί ο ισχύων εκλογικός νόμος.

Ο εκλογικός νόμος θα συζητηθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούσης δήλωσε πως με το σχέδιο εκλογικού νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, «η κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι βαθιά συντηρητική δύναμη. Απέδειξε πως δεν θέλει να αποδεχθεί την πρόταση του Γ.Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για την συνεννόηση σε αυτό το τόσο μεγάλο θέμα».

Όπως ανακοινώθηκε, την Τρίτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συντονιστικό Όργανο του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα η εξειδίκευση της θέσης του Κινήματος «για ένα νέο εκλογικό νόμο, που ενισχύει την αυτονομία της πολιτικής και αναβαθμίζει την Δημοκρατία μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος έκανε λόγο για «σειρά σε κωμικό σίριαλ». Επιπλέον πρόσθεσε: «ξεκίνησε με το ΠΑΣΟΚ που δίνει πριμ 40 έδρες. Συνεχίζει με τη ΝΔ που δίνει 50 έδρες πριμ. Θέλω να δω, πότε θα φθάσουμε να δίνεται σε ένα από τα δύο κόμματα 150 έδρες πριμ»
 

pathos gia ta temachia

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Φεβ 2009
Μηνύματα
11.388
Κριτικές
132
Like
149
Πόντοι
2.266
καλά τα έγραψες.Τελικά τί ισχύει με λίγα λόγια? :cheesy:
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
καλά τα έγραψες.Τελικά τί ισχύει με λίγα λόγια? :cheesy:
προφανως αν δεν βγει αυτοδυναμο το πασοκ και δεν καταφερει να κανει ουτε κυβερνηση συνεργασιας λεμε τωρα με καναν συν παμε ξανα σε εκλογες και θα ισχυσει ο δευτερος νομος παυλοπουλου που ειναι ακομη πιο ευνοικος για το πρωτο κομμα...εγω αυτο καταλαβα...αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος....
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Πιο συγκεκριμένα ο παρών εκλογικός νόμος προβλέπει τα εξής:
Για να εισέλθει ένας συνδυασμός (κόμμα, συνασπισμός κομμάτων ή μεμονωμένος υποψήφιος) στο Κοινοβούλιο, πρέπει να λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας (Άρθρο 5 του νόμου). Στα έγκυρα δε συμπεριλαμβάνονται τα λευκά ψηφοδέλτια.
Οι 260 από τις 300 έδρες διανέμονται βάσει απλής αναλογικής, με εκλογικό μέτρο το κλάσμα {άθροισμα ψήφων όσων ξεπέρασαν το 3%}:260. Για να καθορισθεί ο αριθμός των εδρών που λαμβάνει κάθε συνδυασμός, γίνεται η διαίρεση {ψήφοι συνδυασμού}:{εκλογικό μέτρο}, με το πηλίκο στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο (πχ εάν προκύπτει 95,9 ο συνδυασμός κερδίζει 95 έδρες). Εάν στο τέλος της διανομής μένουν αδιάθετες έδρες λόγω των στρογγυλοποιήσεων, αυτές παραχωρούνται στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα από την παραπάνω διαίρεση. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό κατανέμονται και οι έδρες των βουλευτών επικρατείας.
Οι υπόλοιπες 40 έδρες παραχωρούνται στον πρώτο συνδυασμό, ανεξάρτητα από το ποσοστό του ή τη διαφορά του από το δεύτερο. Η διάταξη αυτή, η οποία είναι στοιχείο πλειοψηφικού συστήματος, έγινε με το αιτιολογικό ότι επιτρέπει τη δημιουργία σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έτσι, για να αποκτήσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών στο Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι είναι πρώτο σε ψήφους και θα εισπράξει τις 40 έδρες, πρέπει να πάρει τουλάχιστον άλλες 111 από τις 260 έδρες που κατανέμονται με την απλή αναλογική. Άρα χρειάζεται ένα ποσοστό 42.69% (111/260) επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων των κομμάτων που δικαιούνται έδρες, δηλαδή των κομμάτων που έχουν ποσοστό μεγαλύτερο από το όριο του 3%. Έτσι, όσο το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται κάτω από το 3% αυξάνεται, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται να λάβει το πρώτο κόμμα, ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία. Στις εθνικές εκλογές του 2007 το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων κάτω από 3% ήτανε 3.08%. Έτσι το ποσοστό που απαιτούνταν για να λάβει το πρώτο κόμμα οπωσδήποτε (δηλαδή χωρίς τη χρήση υπολοίπου) 111+40=151 έδρες ήτανε 41.37%. Το πρώτο κόμμα σε εκείνες τις εκλογές έλαβε 41.83% και 112+40=152 έδρες. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό βρίσκεται το πόσες έδρες δικαιούται ένας συνδυασμός σε όλη την επικράτεια, όχι όμως και ποιες.
Η κατανομή των συγκεκριμένων εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι πιο περίπλοκη διαδικασία. Για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου (του αριθμού ψήφων που αντιστοιχούν σε μια έδρα), λαμβάνεται ως βάση, σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία, το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν όλοι ανεξαιρέτως οι συνδυασμοί στην οικεία εκλογική περιφέρεια, ανεξάρτητα από το αν ξεπέρασαν το όριο του 3%. Το σύνολο των ψήφων αυτών (χωρίς τα άκυρα και τα λευκά) διά τον αριθμό των εδρών που αναλογούν στην περιφέρεια αυτήν δίνει το εκλογικό μέτρο της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας. Έτσι κάθε περιφέρεια έχει το δικό της εκλογικό μέτρο. Το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός σε μια εκλογική περιφέρεια διαιρούμενο με το εκλογικό μέτρο δίνει τον αριθμό των εδρών που λαμβάνει ο συνδυασμός στην εκλογική περιφέρεια αυτήν. Όπως και στη διαδικασία για όλη την επικράτεια, κατά την πρώτη κατανομή λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο το ακέραιο μέρος του πηλίκου (3,98 = 3 έδρες). Το υπόλοιπο όμως, σε αντίθεση με τη διαδικασία για όλη την επικράτεια, δεν κατανέμεται αμέσως με βάση το δεκαδικό μέρος, αλλά οι έδρες που απομένουν λογίζονται ως αδιάθετες και ακολουθείται άλλη διαδικασία. Για τη διάθεση των αδιάθετων εδρών λαμβάνεται υπ’όψιν πλέον ο αριθμός των εδρών που δικαιούται ο κάθε συνδυασμός σε όλη την επικκράτεια με βάση την πρώτη διαδικασία. Σε αυτό το στάδιο λαμβάνει και το πρώτο κόμμα τις 40 επιπλέον έδρες που του αναλογούν. Οι υπολειπόμενες αυτές έδρες, ώσπου να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών που δικαιούται να λάβει το κόμμα σε όλη την επικράτεια, τού δίνονται στις περιφέρειες όπου έχει μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων (μεγαλύτερο δεκαδικό μέρος στο πηλίκο της διαίρεσης σε κάθε εκλογική περιφέρεια).
Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης διατάξεις σχετικά με το τυπικό της διαδικασίας, τον αριθμό σταυρών προτίμησης, καθώς και τον τρόπο επανόδου στην υπηρεσία όσων δημοσίων υπαλλήλων παραιτούνται για να θέσουν υποψηφιότητα. Ορίζει ακόμα ότι σε περίπτωση διαδοχικών εκλογών, οι οποίες γίνονται πριν περάσουν 18 μήνες από τις προηγούμενες, αυτές δε θα γίνουν με σταυρό προτίμησης, αλλά με λίστα, όπως στις εκλογές του 1985.
[Επεξεργασία]Παράδειγμα εφαρμογής

Στη συνέχεια παρατίθεται το πώς εφαρμόσθηκε ο Ν. 3231 στις εθνικές εκλογές του 2007.
Βουλευτές εξέλεξαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ. Οι υπόλοιποι συνδυασμοί έμειναν εκτός Βουλής, αφού κανείς τους δεν ξεπέρασε το 3%.
Η ΝΔ έλαβε την πριμοδότηση των 40 εδρών ως πρώτο κόμμα.
Οι υπόλοιπες 260 έδρες διανεμήθηκαν με μέτρο 26.693 (δηλ. το άθροισμα των ψήφων που έλαβαν οι πέντε παραπάνω συνδυασμοί διά το 260), ως εξής:
Συνδυασμός Ποσοστό Ψήφοι Α' διανομή Υπόλοιπο Β' διανομή Πριμοδότηση Σύνολο
Νέα Δημοκρατία 41,83 2.995.479 112 5.863 0 40 152
ΠΑΣΟΚ 38,10 2.727.853 102 5.167 0 102
ΚΚΕ 8,15 583.815 21 23.262 1 22
ΣΥΡΙΖΑ 5,04 361.211 13 14.202 1 14
ΛΑΟΣ 3,80 271.764 10 4.834 0 10
ΣΥΝΟΛΟ ΕΔΡΩΝ 6.940.122 258 2 40 300
 

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
14.482
Like
11
Πόντοι
166
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με επιπλέον 10 έδρες σε σχέση με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, δηλαδή από 40 σε 50 τις έδρες.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, σημαντική είναι αυτή που προβλέπει την υποχρεωτική ποσόστωση κατά το 1/3 της εκπροσώπησης των γυναικών, καθώς είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται κάτι τέτοιο.

Τι διαφορά έχει αυτό από χούντα; Το 1/6 της βουλής δίνεται ως πριμ. Η αντιδημοκρατικότητα και η χούντα των ΔΥ και των σφογγοκωλάριων.
Και φυσικά :cheesy: :'( είναι τόση η ανάμιξη των γυναικών στη πολιτική που επιβάλεται οι εκατό να είναι γυναίκες(?). H κυρά από την τοπική, ποσόστωση
 

tommaso

Μέλος
Εγγρ.
1 Σεπ 2007
Μηνύματα
5.099
Like
2
Πόντοι
66
Τι διαφορά έχει αυτό από χούντα; Το 1/6 της βουλής δίνεται ως πριμ. Η αντιδημοκρατικότητα και η χούντα των ΔΥ και των σφογγοκωλάριων.
Και φυσικά :cheesy: :'( είναι τόση η ανάμιξη των γυναικών στη πολιτική που επιβάλεται οι εκατό να είναι γυναίκες(?). H κυρά από την τοπική, ποσόστωση


ε ενταξει

δηλαδη για να μην υπαρχει αυτοδυναμια πρεπει ενα κομμα να παρει 90 εδρες. δηλαδη αδυνατο.

νομιζω οτι μολις περασαμε και τυπικα σε δικτατορια..
 

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
14.482
Like
11
Πόντοι
166
Είναι τραγική η περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν επανειλημένα καταργήσει κάθε έννοια θεσμού μη ενημερώνοντας τον Πρόεδρο την προηγούμενη φορά. Κλεινοντας τη βουλή ετσιθελικά και συσωρεύοντας ένα μεγάλο χρέος με ουσιαστική προσφορά την αύξηση των θέσεων ΔΥ. Ποιο πασοκικό κράτος; Αυτοί είναι υπεράνω.
 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
συνοπτικά για να μαθαίνετε.....

Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων δεν έχει τόσο σημασία όσο το πόσοι σχηματισμοί θα μπουν στη Βουλή
Οι μικροί κρίνουν την αυτοδυναμία
«Κλειδί» το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή και το ποσοστό των «λοιπών»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009


Σε «κλειδί» για την αυτοδυναμία εξελίσσονται οι παράλληλες κρίσεις σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ- οι ενδεχόμενες διαρροές ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα προς το ΠΑΣΟΚ και η διαφαινόμενη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί το όριο του 3% προϊδεάζουν για ανατροπές. Σύμφωνα μάλιστα με πολιτικούς αναλυτές, ενδέχεται να αποτελέσουν τον μοχλό για την αυτοδυναμία, χωρίς να χρειαστεί δεύτερη προσφυγή στις κάλπες.

Σημειώνεται ότι με βάση τη φιλοσοφία του εκλογικού νόμου, οι μικροί βγάζουν κυβέρνηση, αφού η πιο κρίσιμη παράμετρος της αυτοδυναμίας δεν είναι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο, αλλά το εάν θα καταφέρουν να μπουν στο Κοινοβούλιο ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι και το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν τα πολύ μικρά- εκτός Βουλής - κόμματα.

Όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο πιο δύσκολο γίνεται για το πρώτο κόμμα να κερδίσει αυτοδυναμία. Και όσο περισσότερες ψήφους πάρουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο ευκολότερο γίνεται για το πρώτο κόμμα να αποκτήσει αυτοδυναμία.

Δηλαδή η αυτοδυναμία επί της ουσίας δεν κρέμεται τόσο από τη διαφορά ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. (έτσι κι αλλιώς το «μπόνους» των 40 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη το παίρνει το πρώτο κόμμα, έστω κι αν έχει μία ψήφο διαφορά από το δεύτερο). Η αυτοδυναμία εξαρτάται από το πόσο ενισχυμένα θα βγουν τα μικρά και πολύ μικρά κόμματα από την επόμενη αναμέτρηση.

Ο πήχυς. Έτσι, όσες περισσότερες ψήφους βρουν στην κάλπη κόμματα όπως οι Έλληνες Κυνηγοί, η Δράση, η Ένωση Κεντρώων κ.λπ. τόσο χαμηλότερο ποσοστό χρειάζεται να πάρει το πρώτο κόμμα για να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Για παράδειγμα, εάν τα λοιπά κόμματα των δημοσκοπήσεων λάβουν 9%, τότε ο πήχυς για την αυτοδυναμία κατεβαίνει στο 38,85%. Εάν λάβουν 5%, τότε η αυτοδυναμία των 151 βουλευτών κατακτάται με ποσοστό 40,55% και εάν οι «λοιποί» πάρουν 2% τότε ο πήχυς ανεβαίνει στο 41,83%. Σημειώνεται ότι το άθροισμα των ψήφων που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα εκτός Βουλής κόμματα στις ευρωεκλογές ανήλθε στις 360.000 ψήφους. Πρόκειται για διόλου ευκαταφρόνητη πολιτική δύναμη, αφού συνολικά πήρε ποσοστό 7,39%- το οποίο ωστόσο είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε εθνικές εκλογές και με συνθήκες πόλωσης.

Όπως εξηγεί ο Θοδωρής Λιβάνιος, διευθυντής Πολιτικής Έρευνας της Οpinion, το όριο της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου μπορεί να είναι γύρω στο 40,5% αν το άθροισμα ποσοστών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή είναι λίγο κάτω από το 95% (δηλαδή το 5% των ψήφων πάει σε κόμματα που συγκέντρωσαν κάτω του 3%). Μπορεί όμως να φτάσει το 42% αν το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή είναι 98,5%. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε μια εξακομματική Βουλή το όριο της αυτοδυναμίας αυξάνεται, ενώ αντίθετα όσο λιγότερα κόμματα εκπροσωπούνται στη Βουλή τόσο η αυτοδυναμία απαιτεί μικρότερο ποσοστό» τονίζει ο κ. Λιβάνιος.


Η «άλγεβρα» του νόμου Σκανδαλίδη

Στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με τον νόμο Σκανδαλίδη, ο τελικός αριθμός των εδρών κάθε κόμματος δεν εξαρτάται από τις επιμέρους επιδόσεις του στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες, αλλά από το ποσοστό που συγκεντρώνει στο σύνολο της επικρατείας σε συνδυασμό με το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που υπερβαίνουν το φράγμα του 3%.

Σύμφωνα με τον νόμο Σκανδαλίδη οι 260 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 3% στην επικράτεια, ενώ οι υπόλοιπες 40 προσκυρώνονται στο πρώτο σε ψήφους κόμμα.

Το μπόνους. Έχει επίσης ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, ότι στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο διεξαχθούν νέες εκλογές (μετά την 4η Οκτωβρίου) με τον νόμο Παυλόπουλου «η μόνη ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τον νόμο Σκανδαλίδη είναι ότι από τις 300 έδρες οι 250 διανέμονται αναλογικά (αντί των 260) και το “μπόνους” του πρώτου κόμματος αυξάνεται από 40 σε 50 έδρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε σχέση με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα θα λάβει 10 έδρες παραπάνω όπως εσφαλμένα θεωρείται. Η αύξηση των εδρών του πρώτου κόμματος είναι της τάξης των περίπου 6 εδρών» σημειώνει.
 

Επισκέπτης
συνοπτικά για να μαθαίνετε.....
βρε δεν γαμιεσαι & εσυ με τα σεντονια σου..
αυτα ειναι για μικρονοους μαλακες που δεν μπορουν να καταλαβουν το απλουστερο..
αν οι εκλογες αλλαζαν κατι,θα ηταν απαγορευμενες..
[size=25pt]ΝΑ ΚΑΕΙ,ΝΑ ΚΑΕΙ,ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Η ΒΟΥΛΗ[/size]..
 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
βρε δεν γαμιεσαι & εσυ με τα σεντονια σου..
αυτα ειναι για μικρονοους μαλακες που δεν μπορουν να καταλαβουν το απλουστερο..
αν οι εκλογες αλλαζαν κατι,θα ηταν απαγορευμενες..
[size=25pt]ΝΑ ΚΑΕΙ,ΝΑ ΚΑΕΙ,ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Η ΒΟΥΛΗ[/size]..

πράσινα πράσινα πράσινα παντού.....
και τα μυαλά στα κάγκελα του πλέ του κολλητού....
 

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Μηνύματα
15.504
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095
πράσινα πράσινα πράσινα παντού.....
και τα μυαλά στα κάγκελα του πλέ του κολλητού....

ρε μλκ...μην με μπερδεύεις!

δεν γινεται να είσαι ΠΑΣΟΚ και ΠΑΟ

ΠΑΟ και ΝΔ είναι ο καυτός συνδυασμός για να σε καλούμε σε όλα τα πάρτυ!!!!
 

dimitrakis29

Τιμημένος
Εγγρ.
19 Νοε 2007
Μηνύματα
14.808
Κριτικές
13
Like
2.355
Πόντοι
4.765
ενδιαφερον ψηφοφορια.εγω ειμαι με τον Βεργη! :2funny:
 

Επισκέπτης
ρε μλκ...μην με μπερδεύεις!

δεν γινεται να είσαι ΠΑΣΟΚ και ΠΑΟ

ΠΑΟ και ΝΔ είναι ο καυτός συνδυασμός για να σε καλούμε σε όλα τα πάρτυ!!!!
σε τι παρτυ να τον καλεσεις ρε φιλε τον κουασιμοδο???
τον εχεις δει πως ειναι???
 

pisoxostis

Σπουδαίος
Εγγρ.
8 Σεπ 2005
Μηνύματα
3.138
Κριτικές
12
Like
53
Πόντοι
2.945
Βρέθηκε ο ιδιοκτήτης της πισίνας που πήγε διακοπές ο Άκης



Τελικά βρέθηκε ο ιδιοκτήτης αυτής της πισίνας-Θάλασσα! Εκεί όπου έκανε διακοπές ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ανήκει στην οικογένεια Λαναρά που φιλοξένησε τον Άκη. Είναι η γνωστή οικογένεια του χρηματιστηρίου που "πέταγε" το 1999.

%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B1+%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B5+%CE%86%CE%BA%CE%B7%CF%82.jpg


%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82+%CF%84%CF%83%CE%BF.jpg



Πηγη:
[URL unfurl="true"]http://troktiko.blogspot.com/2009/09/blog-post_1467.html[/url]

edit_antisthenis: το thread συγχωνεύτηκε.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom