Ψάρεμα από ίντερνετ το εξής
επιστημονική φαντασία;
""
30-11-15, 09:46
Έστω ότι έχω κατασκευάσει με χρήση ειδικών υλικών ένα σώμα διαστάσεων Χ που μπορεί να είναι κύβος, παραλληλόγραμο ή σφαίρα! Έστω ότι το υλικό κατασκευής του έχει ιδιότητα μεγάλης θερμικής διαστολής υπό θέρμανση και συστολής υπό ψύξην, που αναλογεί σε 1%/degree C!
Έστω ότι έχω φτιάξει ακριβή αντίγραφα ενός Χ αριθμού αυτών, πχ 90, τα οποία έχω αριθμήσει σε δύο επιμέρους 45άδες! Τα δε αυτά αντίγραφα ακριβείας είναι όλα ιδίου μεγέθους (ΚΑΙ ΒΑΡΟΥΣ) με μηδενική απόκλιση όταν η θερμοκρασία τους ειναι πχ 25C ! Έστω ότι την μία εξ' αυτών 45άδα την καταψύχω σε πχ -100C ενώ την άλλη την υπερθερμαίνω στους πχ +100C !
Έστω ότι από αυτές τις δύο πανομοιότυπες κατασκευαστικά 45άδες που έχω όμως υπό ακραίες διαφορετικές συνθήκες ΜΟΝΙΜΑ κάποια στιγμή αποφασίζω να εξάγω μιά και μόνη 45άδα προς "εμφάνιση" σε τρίτους, η οποία να αποτελείται από επιλεγμένα σφαιρίδια και της υπό κατάψυξην αλλά και της υπό υπερθέρμανσης!
Έστω ότι παρουσία ενός κοινού θέλω να επιλέξω τα νούμερα που προέρχονται από την καταψυγμένη 45άδα, διαχωρίζοντάς τα από τα προερχόμενα από την "καυτή" ! Τα ρίχνουμε λοιπόν ΟΛΑ ΜΑΖΙ μέσα σε ένα δοχείο όπου στον πάτο αυτού έχουμε μια οπή ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ που δεν αποκλίνει πολύ από το διαστατικό μέγεθος που θα έχουν τα κατεψυγμένα εξ' αυτών!
Για να εξασφαλίσω ότι θα βρεθούν έστω κάποια στιγμή σύντομα σχετικά (και αρκετά πριν επέλθει θερμοκρασιακή ισσορροπία) όλα πάνω από τη οπή αυτή, τα ανακατεύω κιόλας με κάποιον μηχανικό τρόπο - μέθοδο πχ αέρα υπό πίεση... για να μην αγγίζει και ποτέ χέρι ανθρώπου τα σφαιρίδια αυτά! Κάθε φορά που ένα ψυχρό θα βρεθεί στην είσοδο της οπής θα εξέρχεται του δοχείου μέσω αυτής, ενώ αν βρεθεί ένα καυτό δεν θα μπορεί να περάσει, και λόγο ανακατέματος μας θα αντικαθίσταται λίαν συντόμως από άλλο! Σημειώστε δε ότι ΙΣΩΣ με την θέρμανση ή ψύξη τους να έχουμε και εμφάνιση τάσεως μειώσεως ή αυξήσεως "βάρους" αντιστοίχως... οπότε να "βοηθούνται" τα ψυχρά να τείνουν και πρός τον πάτο του δοχείου μας όπου είναι η οπή εξόδου!!!
Αυτό το σύστημα το έχω "κλειστό" για να μην "αγγίζεται" από ανθρώπινο χέρι ούτως ή άλλως!
Τα σώματα αυτά (σφαιρίδια στο παραπάνω ΤΥΧΑΙΟ παράδειγμά μας) όταν αφεθούν για κάποιες ώρες σε ίδιο θερμοκρασιακό περιβάλλον είναι δεδομένο ότι θα καταλήξουν σύντομα να έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Έτσι αν πχ "αύριο" πάει ένας αν τα ελέγξει θα βρεί τόσο αυτά που παρέμειναν στο δοχείο μας, όσο και αυτά που εξήλθαν εκ της οπής, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΜΟΙΑ, τόσο σε ΜΕΓΕΘΟΣ (δίασταση) όσο και σε... βάρος!
Θυμάστε τι έγινε στη Σερβία ζωντανά στην κλήρωση του Τζόκερ;