transexuala
Μέλος
- Εγγρ.
- 20 Οκτ 2009
- Μηνύματα
- 128
- Like
- 0
- Πόντοι
- 1
Μπουγιαμπέσα
Αν θέλετε να φτιάξετε μια πολύ καλή μπουγιαμπέσα, διατηρώντας την παράδοση για το πώς φτιάχνεται το πιάτο αυτό στη Μασσαλία, θα πρέπει να βάλετε συγκεκριμένα συστατικά.
Η Μασσαλιώτικη μπουγιαμπέσα θέλει πλούσια ποικιλία από ψάρια (σκορπίνα, μπαρμπούνι, σαλάχι, μουγγρί, σανπιέρρο, καβουράκια, λιθρίνι, μαλακόστρακα,καμια τραβεστή κλπ).
Υλικά (για 4 άτομα):
• 700 γραμ. διάφορα ψάρια για σούπα
• 100 γραμ. καθαρισμένες γαρίδες
• 50 γραμ. καθαρισμένα μύδια
• 4 ψιλοκομμένες ντομάτες, φρέσκες (χωρίς τη φλούδα)
• 200 γραμ. πατάτες
• 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
• 1 ½ κουτ. του γλυκού σαφράν
• 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
• 1 κουτ. του γλυκού άσπρο πιπέρι
• ½ ποτήρι ελαιόλαδο
• 4 σκελίδες σκόρδο
• λίγο θυμάρι, φύλλα δάφνης
Εκτέλεση:
• Καθαρίζετε τα ψάρια και τα θαλασσινά.
• Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις ντομάτες. Προσθέστε λίγο θυμάρι και μερικά φύλλα δάφνης.
• Τοποθετήστε μέσα στην κατσαρόλα τα ψάρια, προσθέστε το ελαιόλαδο και καλύψτε τα με βραστό νερό. Ρίξτε και τα καρυκεύματα (αλατοπίπερο, σαφράν).
• Βράζετε σε δυνατή φωτιά και σβήνετε τη φωτιά 10 λεπτά μετά το βράσιμο.
Τρόπος σερβιρίσματος:
Σερβίρετε το πιάτο μαζί με βραστές πατάτες και με σως rouille.
Η μπουγιαμπέσα συνήθως σερβίρεται σε 2 διαφορετικά πιάτα, ένα για το ψάρι και ένα για τη σούπα. Ανάλογα με την επιθυμία των καλεσμένων, μπορείτε να ανακατέψετε το ψάρι με τη σούπα.
Παρόλαυτά, ένας βασικός κανόνας πρέπει να τηρείται: το ψάρι πρέπει να κοπεί μπροστά στους καλεσμένους.
Αν θέλετε να φτιάξετε μια πολύ καλή μπουγιαμπέσα, διατηρώντας την παράδοση για το πώς φτιάχνεται το πιάτο αυτό στη Μασσαλία, θα πρέπει να βάλετε συγκεκριμένα συστατικά.
Η Μασσαλιώτικη μπουγιαμπέσα θέλει πλούσια ποικιλία από ψάρια (σκορπίνα, μπαρμπούνι, σαλάχι, μουγγρί, σανπιέρρο, καβουράκια, λιθρίνι, μαλακόστρακα,καμια τραβεστή κλπ).
Υλικά (για 4 άτομα):
• 700 γραμ. διάφορα ψάρια για σούπα
• 100 γραμ. καθαρισμένες γαρίδες
• 50 γραμ. καθαρισμένα μύδια
• 4 ψιλοκομμένες ντομάτες, φρέσκες (χωρίς τη φλούδα)
• 200 γραμ. πατάτες
• 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
• 1 ½ κουτ. του γλυκού σαφράν
• 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
• 1 κουτ. του γλυκού άσπρο πιπέρι
• ½ ποτήρι ελαιόλαδο
• 4 σκελίδες σκόρδο
• λίγο θυμάρι, φύλλα δάφνης
Εκτέλεση:
• Καθαρίζετε τα ψάρια και τα θαλασσινά.
• Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις ντομάτες. Προσθέστε λίγο θυμάρι και μερικά φύλλα δάφνης.
• Τοποθετήστε μέσα στην κατσαρόλα τα ψάρια, προσθέστε το ελαιόλαδο και καλύψτε τα με βραστό νερό. Ρίξτε και τα καρυκεύματα (αλατοπίπερο, σαφράν).
• Βράζετε σε δυνατή φωτιά και σβήνετε τη φωτιά 10 λεπτά μετά το βράσιμο.
Τρόπος σερβιρίσματος:
Σερβίρετε το πιάτο μαζί με βραστές πατάτες και με σως rouille.
Η μπουγιαμπέσα συνήθως σερβίρεται σε 2 διαφορετικά πιάτα, ένα για το ψάρι και ένα για τη σούπα. Ανάλογα με την επιθυμία των καλεσμένων, μπορείτε να ανακατέψετε το ψάρι με τη σούπα.
Παρόλαυτά, ένας βασικός κανόνας πρέπει να τηρείται: το ψάρι πρέπει να κοπεί μπροστά στους καλεσμένους.