Πατσαβουρόπιτα (η αλμυρή)
Υλικά:
• 1 πακέτο φύλλο Κρούστας
• τυρί φέτα (εγώ χρησιμοποιώ περίπου 400 γρ – αλλά και λιγότερο ή περισσότερο δεν την χαλάει)
• 150 γρ. περίπου βιτάμ (αλλά και λιγότερο ή άλλο είδος βούτυρου) λιωμένο
• 3-4 αβγά (να πω ότι και με δύο γίνεται….ναι γίνεται)
• 1 ποτήρι του νερού σόδα αναψυκτικό (τα ¾ περίπου ενός κουτιού σόδας)
• Πιπέρι προαιρετικά
Εκτέλεση:
• Βάζετε τον φούρνο να θερμανθεί στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω.
• Όσο χρόνο θα ζεσταίνεται ο φούρνος, φτιάχνετε την πίτα.
• Τρίβετε τυρί με το χέρι σε μικρά κομμάτια.
• Αλείφετε το ταψί του φούρνου με λίγο βούτυρο.
• Ανοίγετε τα φύλλα κρούστας και τα μετράτε. Όσα φύλλα έχετε χωρίστε στο περίπου και το τυρί που έχετε.
• Παίρνετε ένα φύλλο και ρίξτε στα πεταχτά το τυρί που του αναλογεί. (μικρά κομμάτια να πάνε περίπου σε όλες τις περιοχές του φύλλου). Ραντίζετε με λίγο βούτυρο το φύλλο.
• Μαζεύετε το φύλλο όπως μαζεύεται μια κουρτίνα όταν την τραβάμε στο πλάι (ελπίζω να μην έχετε τίποτα περίεργες κουρτίνες, αλλά δεν βρήκα καλύτερο τρόπο για να το περιγράψω).
• Τοποθετείτε το κάθε φύλλο στο ταψί.
• Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας. Αν στο ταψί έμεινε κενό τα απλώνετε λίγο ώστε να καλύψουν το ταψί. Αν δεν χωράνε όλα στριμώχνετε τα προηγούμενα που είναι στο ταψί.
• Ρίχνετε τα αβγά στην σόδα και χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι. Ρίχνετε την σόδα με τα αβγά σιγά σιγά πάνω στα φύλλα έτσι ώστε να πάει παντού. Ρίχνετε το υπόλοιπο βούτυρο με τον ίδιο τρόπο αν έχει περισσέψει. Αν όχι…. όπως το φανταστήκατε….. δεν πειράζει.
• Ψήνετε μέχρι να ροδίσει πάνω κάτω η πίτα μας (περίπου 45 λεπτά).
Τρώγεται ζεστή.