Ο πυρφόρος είναι αυτός που φέρνει το φως και δεν χρησιμοποιούνταν με αρνητική έννοια στα αρχαία. Το ξέρετε ότι ο προμηθέας θεωρείται "πυρφόρος"; Άλλη χρήση της λέξης είναι για τον ιερέα που διατηρεί τη φωτιά στο βωμό ή για αυτόν που εκτοξεύει φωτιές.
Καμία από αυτές τις έννοιες δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον σύγχρονο πιρφόρο που γράφεται με "ι" και όχι "υ".
Προτείνω να συνεχίζουμε να το γράφουμε με "ι" για να διαχωρίσουμε την μουνοδουλίαση από τον αρχαίο αρχιδαρά Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και για να τρολάρουμε τον beta looser που νόμιζε ότι είναι πυρφόρος με ύψιλον όταν γραφόταν στο site τρομάρα του!!!
Μαν, προτείνεις μία ορθογραφική συνθήκη. Αυτό είναι άλλο πράγμα.
Οι έννοιες όμως, αρχαία και νέα, δεν είναι ασύνδετες μεταξύ τους. Η νέα βγαίνει από την αρχαία. Στην αρχαιότητα δεν έχει αρνητική σημασία, διότι ήταν υπηρεσία. Στην σύγχρονη εποχή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο μεταφορικά, διότι έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Ο αρχαίος πυρφόρος κρατούσε δαυλό, ενώ ο νέος «κρατάει φανάρι».
Η διατήρηση της γραφής με υ βοηθάει στην κατανόηση της ερμηνείας. Πυρφόρος είναι αυτός που σου «φέγγει να δεις», σε διευκολύνει σε μία ερωτοδουλειά, που αντί να επωφεληθεί ο ίδιος κρατάει σε άλλους το φανάρι. Αν είναι straight είναι σίγουρα μουνόδουλος λόγω χαρακτήρα, αλλά μπορεί να είναι και γκέης με γνωριμίες.
Δηλαδή η έννοια πάει πιο κοντά στο μαλάκας παρά στο μουνόδουλος. Πυρφόρους πχ μπορείς να πεις και τα κομματικά μποτάκια ακόμα, τους εξηντάλεπτους που βγάζουν τη δουλειά για ψίχουλα.