Επειδή γράφονται διάφορα πολύχρωμα για "προγραμματιστές", τηλε-εργασία κτλ ... αν και είμαι βέβαιος ότι δεν έχει απολύτως κανένα νόημα για πολλούς να σημειώσω το εξής (σόρρυ για τις αγγλικούρες αλλά αυτή είναι η γλώσσα του επαγγέλματος) μπας και γλυτώσει κανείς άνθρωπος τα ντράβαλα:
Το από που θα τηλε-εργαστεί κανείς όταν μισθοδοτείται από σοβαρές εταιρίες του εξωτερικού ως software developer/analyst/engineer κτλ ΔΕΝ είναι αντικείμενο της ελεύθερης επιλογής του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα (αντίστοιχα υπάρχουν πολλά):
ΕΑΝ εργάζομαι για αμερικάνικη εταιρία πληροφορικής και μέρος της δουλειάς μου σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με controlled technologies (πχ αλγόριθμοι κρυπτογράφησης) ΤΟΤΕ απαγορεύεται ρητά να βρίσκομαι εγώ και ο κώδικας που αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του εργοδότη μου σε export controlled ή embargoed χώρα πχ την Ρωσία αφού οι περιορισμοί διακίνησης δεν αφορούν μόνον εμπορικά export controls αλλά ΚΑΙ τον κίνδυνο intentional, unintentional & potential disclosure συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας υποκλοπής κατά την μεταφορά του κώδικα μου από τρίτο μέρος. πχ κάνω upload τον κώδικα μου από την Μόσχα στο Version Control System του εργοδότη μου στο Palo Alto χρησιμοποιώντας το WiFi του ξενοδοχείου μου (ανεξαρτήτως του αν χρησιμοποιώ SSL, OpenVPN, L2TP ή ότι άλλο).
Επίσης το που πηγαίνει το laptop που έχει τον κώδικα του εργοδότη μου ΔΕΝ είναι αντικείμενο της ελεύθερης επιλογής μου. πχ Κάποιες εταιρίες απαγορεύουν εξόδους του τύπου "πήγα με το macbook pro στο καφέ για να εντυπωσιάσω τα γκομενάκια". Και ΝΑΙ έαν ο εργοδότης μου είναι σοβαρός είναι απλούστατο το να μάθει που ακριβώς βρίσκομαι με τον κώδικα που εγώ γράφω (αλλά ανήκει σε εκείνον αφού τον πληρώνει).
Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθώ όχι μόνον αυτό αποτελεί λόγο μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης εργασίας μου από τον εργοδότη μου αλλά επισύρει και ποινικές ευθύνες (θυμίζω ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν αντίστοιχες διμερείς συμφωνίες οπότε η πχ 10ετής φυλάκιση ή τα μερικά 100δες χιλιάδες δολλάρια πρόστιμο "μεταφέρονται" στην Ελλάδα ως οφειλή ...)
Συνεπώς καλές οι πουτάνες κτλ αλλά πρίν αποφασίσει κανείς που θα μείνει ΕΑΝ μισθοδοτείται ως τηλε-εργαζόμενος από ξένο σοβαρό μαγαζί καλό θα ήταν να ρωτήσει πριν τον εργοδότη του που του επιτρέπει να ζεί ...
Όντως προγραμματιστής είμαι (παρότι δεκάδες άλλα επαγγέλματα μπορούν να δουλεψουν remote, είσαι μεγάλο γατόνι και το κατάλαβες) δούλευα Αμερική σε subcontractor της NSA αλλά επειδή οι Ελληνίδες είναι οι πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου, ήρθα κρυφά Ελλάδα με όλο των κώδικα των αλγορίθμων κρυπτογράφησης. Μαλακία... με πήραν γραμμή οι Αμερικάνοι και έχουν στείλει τους μάγκες της CIA να με βρούνε. Τώρα πρέπει να πάω Ρωσσία που έχω κανονίσει άσυλο από το Βλαδίμηρο. Το κακό είναι ότι θα πρέπει να γαμάω Ρωσσίδες και Ουκρανές που είναι ξεδοντιάρες και βρωμάνε τα χνώτα τους.... Αυτό είναι γκίνια φίλε μου...
Κλείνω γιατι με σημαδεύουν 2 Sniper από το απέναντι μπαλκόνι...
Χαχααχαχαα .... ρε που τον βρήκαμε αυτόνε ρεεεεε ... ε βέβαια οι πυρφορισμός και χαζομάρα είναι αλληλένδετα....
ΥΓ. Τι γράφεις αγόρι μου CSS και HTML? Για τίποτα ποιο πολύπλοκο δεν σε κάνω.
ΥΓ2. Δεν συνεχίζω λόγω offtopic. Εφεξής είσαι συνδεδεμένος με πούτσο.
ΥΓ3. Από ότι έγραψες δεν ισχύει σχεδόν τίποτα, το λέω προς αποφυγή παραπληροφόρησης.