Μιλάμε για 3 ακίνητα στο κέντρο άνω των 100 τμ το καθένα.
Τώρα αυτά δίνουν 2000 ευρώ το μήνα σε ενοίκια συνολικά αλλά οι ενοικιαστές δυσκολεύονται να πληρώσουν.
Τοσο μεγαλα διαμερισματα πλεον ειναι ασυμφορο να κρατας-ενοικιαζεις.
Γενικα τα επιπλεον τ.μ. σε ενα σπιτι προσθετουν πολυ λιγα επιπλεον ευρω στο ενοικιο. Πχ αν ενα 70 τ.μ. νοικιαζεται 400 ευρω, τοτε ακριβως στο ιδιο σημειο με 140 τ.μ. θα νοικιαζεται το πολυ 600 ευρω (και οχι 800 κατ αντιστοιχια)
Στη θεση σου θα τα εσπαγα στα 2, Υπολογισε καμια 60000 ευρω για να γινει καλη δουλεια και στα 3.
Τα σπιτια των 50-6- τ.μ. νοικιαζονται πολυ ευκολα απ ολων των ειδων τους ενοικιαστες (φοιτητες, εργενηδες επαγγελματιες, ζευγαρια, ζευγαρια με ενα παιδι, συνταξιουχους, κ.ο.κ.)
6 τετοια στο κεντρο θα αποδιδουν τουλαχιστον 2400 το μηνα, αλλα θα εχουν περισσοτερα πλεονεκτηματα απο τωρα, οπως ευλεξιξια στην ενοικιαση, μικροτερο ρισκο απο κακοπληρωτες, ευκολη συντηρηση, μικροανακαινισεις, καθαριοτητα, βαψιματα, κλπ
Επιπλεον μπορεις να χρησιμοποιησεις 1 απο αυτα για δικη σου χρηση με λιγοτερο κοστος, κλπ
Με airbnb δε θα εμπλεκα εκτος αν ειναι πολυ κεντρο, δηλαδη κουκακι, θησειο, κλπ
Τα εχω βαλει κατω (εχω δικο μου σπιτι Αθηνα και το σκεφτομουν καποια στιγμη) και ειδα οτι ειναι η μια η αλλη.
Κερδιζεις στο ενοικιο ανα βραδια αλλα χανεις σε αλλα οπως:
- Λιγοτερες ημερες ενοικιασης
- Κοστος παγιων δικο σου (ΔΕΗ, κοινοχρηστα, κλπ)
- Κοστος διαχειρισης (παραδοση-παραλαβη κλειδιων, καθαριοτητα, χρονος επικοινωνιας, τηλεφωνηματων, αποστολης email κλπ, ελεγχος ενοικιαστων στο ιντερνετ κλπ)
- Κοστος συντηρησης απο ζημιες και αντικαταστασεις
- Πιθανες εμπλοκες με γειτονες και πολυκατοικια,
- Ελευση φορων στο προσεχες διαστημα
Οσο για το δανεισμο, πιστευω μπορεις να παρεις ευκολα δανεια απο τις ελληνικες τραπεζες με καλα επιτοκια, αν φυσικα υποθηκευσεις καποια απο τα ακινητα. Με 1 η 2 ακινητα υποθηκευση, εχεις ανετα 60000 ρευστο με επιτοκιο κοντα στο 5%