Aς κάνουμε εναν πρόχειρο υπολογισμό για να καταρριφθεί ο μύθος του τυροπιτά λοιπον...
Ας πουμε πως νοικιάζεις ένα κατάστημα σχετικά κεντρικό γύρω στα 30τ.μ. και πληρώνεις ενοίκιο περι τα 1800 ευρώ (κατα προσεγγιση για ευκολια στους υπολογισμούς)ήτοι 60 ευρώ ημερισίως. βεβαια εννοειται πως η περιοχη δεν θα ειναι κατα διαννοια κεντρικη γιατι ολα τα φιλετα εχουν καταληφθει ηδη απο μεγαλες αλυσιδες!
Εαν το κατάστημα έχει μέσα ψυγείο, κατάψυξη (για παγωτά ή κατ.προϊόντα) μηχανή του εσπρέσσο επαγγελματική, ψυγείο βιτρίνα, φώτα κ.λ.π. συσκευές,το ρεύμα που θα πληρώνει είναι περίπου 2000 ευρώ το τετράμηνο ήτοι περίπου 16-17 ευρώ την ημέρα.
το τέβε που θα πρέπει να πληρώνει ο ιδιοκτήτης είναι περίπου 6 ευρώ την ημέρα το οποίο αυξάνεται συνεχώς και διαρκώς!
Με λίγα λόγια,και μόνο με την κάλυψη των απολύτως βασικών εξόδων, το κατάστημα έχει έξοδα 80-85 ευρώ την ημέρα!
τωρα θαμου πείτε,ε εντάξει θα πουλάω 100 καφέδες με 1,5 ευρώ και θα βγάζω και κέρδος!
ΛΑΘΟΣ!
Έστω ότι πουλάτε 100 καφέδες την ημέρα (μακάρι σας το εύχομαι αλλα 100 πελάτες την ημερα δυσκολο να μπουν) θα κάνετε ταμείο 150 ευρώ!
εαν αφαιρέσετε το κόστος των υλικών για να κατασκευάσετε τα προϊόντα σας καθαρά θα σας μείνουν περίπου 100 ευρώ.
απο δώ πρέπει να αφαιρέσετε τον φπα 11% (13% σελιγο) άρα μενουν 87 ευρώ
βγάλτε και 2% δ.τελη επι του τζίρου! ητοι μειον αλλα 3ευρώ αρα μενουν 84 ευρώ.
εδώ τώρα μπαίνει ο φόρος! αφου φορολογικά τα προηγούμενα παγια έξοδα δεν εκπίπτουν της φορολογίας υπολογίστε (εδω δεν ειμαι απολυτως σίγουρος) αλλά ας πούμε αλλο ενα 25% από ήτοι άλλα 20 ευρώ περίπου.
Μεχρις αυτού του σημείου λοιπόν κάνετε τζίρο 150 ευρώ, μπαίνουν 100 ατομα την ημέρα στο κατάστημά σας και έχετε καταφέρει να μπαίνετε μέσα 15-20 ευρώ κάθε μέρα!!!
Εαν προσθέσετε τώρα στα έξοδα:
ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ,ΑΕΠΙ,καμια φθορά, το κόστος απόσβεσης του εξοπλισμού (λογιστικό μεν αλλα πρεπει καποια στιγμη να τα παρετε πισω τα χιλιαδες ευρώ που θα ριξετε), κανα πρόστιμο(δεδομενο), τον αέρα που θα σας ζητηθεί για το κατάστημα (υπο τη μορφη εγγυησης), το γεγονός πως εαν θελετε να ειστε νομιμος θα πρεπει να πληρώνετε κανα εξάμηνο νοικια διχως να λειτουργείτε (μεχρι να βγει η αδεια), το κόστος του λογιστή που θα σας κρατα τα βιβλια το κοστος φυλλαδιων και διαφημιστικων κ.λ.π. είναι εύκολο να καταλάβετε πως θα ρίξετε τα ωραιασας τα λεφτακια γιανα νομίζετε οτι εργαζεστε αλλα στην ουσία θα χάνετε κάθε μέρα! Σε δυο τρια χρονια λοιπον (οπως ειναι το συνηθες) που θα μαζευτουν οι χασούρες θα κλείσετε όπως κανουν ολοι σχεδόν!!
Σημειωση: όσο αυξάνει ο τζίρος τοσο αυξανει το σύνολο σχεδόν και των εξόδων και οχι αναλογικα!!!
Σημειωση 2: σε περίπτωση που η δουλειά είναι αρκετή και δεν την προλαβαινετε η θελετε να λειτουργείτε και δευτερη βαρδυα, υπολογίστε ενα 60αρι μεσα στο νερό ακόμη την ημέρα έξοδα για το μισθο και το ενσημο του υπαλληλου!
Σημειωση 3: ένα τετοιο μαγαζί οπως σας περιέγραψα παραπάνω, για να είναι σε ισσοροπία δηλαδή ουτε να χάνει ούτε να κερδίζει (τουτεστιν να δουλευετε τζαμπα) πρέπει να κάνει ημερήσιο τζίρο περιπου 400 ευρώ! Διαιρέστε το με τους καφέδες και κάντε τους υπολογισμούς σας.
τέλος μπορείτε να μεταβάλετε τους υπολογισμούς όπως θέλετε, ανάλογα με το υψος του ενοικιου, τα υλικά που θα χρησιμοποιειτε, το κοστος κατασκευης του καταστηματος και γενικα με βαση ολους τους παραγοντες που δεν ειναι υπολογισιμοι γενικα και να βγαλετε τα δικα σας συμπερασματα!
Εφόσον πιστευετε πως το δικό σας τυροπιτάδικο θα είναι καλύτερο από τα αλλα 5(τουλαχιστο) που υπάρχουν στη γειτονια, θα τους "κλεισετε" όλους και θα δουλευετε μονοπωλειακά την περιοχή,και θα μπορείτε να εξυπηρετείτε 300 ατομα min την ημέρα κάντε το... σας ευχομαι καλή επιτυχία! Απλά σας υπενθυμίζω πως οι μισοί περίπου άνθρωποι που εχουν πνιγεί στα χρέη, χρωστουν εφορία και φπα και εισφορές δεκαδων χιλιαδων ευρω, εχουν καταστρέψει τη ζωη τους και τις οικογενειες τους είχαν κάποια στιγμη την έμπνευση να φιάξουν ένα "αναψυκτηριο" γιατι "το φαί και ο καφες πουλανε στην Ελλαδα"...
μπορει να σας στεναχωρω, αλλα ειμαι σιγουρος πως αν σκεφτειτε αυτα που γραφω θα με ευγνωμονείτε σε λιγο καιρό!