Καλά τι να αντιτάξω. Είναι γνωστό ότι οπαδικές εφημερίδες και σάιτ ρίχνουν γροθιά στο μαχαίρι.
Αλλά νοιώθω υποχρεωμένος να ανταποδώσω το γέλιο που χάρισες χθες σε μένα και σε κάτι φιλαράκια που βρεθήκαμε χθες.
Ακολουθεί άρθρο του Τριβιζά σχετικά με το χρέος της ΑΕΚ.
Το κράτος τιμώρησε το θύμα και όχι το θύτη της υπεξαίρεσης 21 εκατομμυρίων από τα ταμεία της ΠΑΕ!
Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από αυτά τα περίπου 250 εκατ. ευρώ (δε θα τα χαλάσουμε για κάτι... ψιλά). Με την λύση και την πτώχευση της παλιάς ΠΑΕ ΑΕΚ, αυτομάτως κατέπεσε η ρύθμιση που είχε γίνει για τα χρέη της, μέσω της υπαγωγής της στο άρθρο 44. Στα 140 εκατ. ευρώ οφειλής από εκείνη την υπόθεση, προστέθηκαν οι προσαυξήσεις, υπολογιζόμενες από την ημερομηνία που βεβαιώθηκε κάθε υποχρέωση της εταιρίας (και μέχρι να φτάσει στο 100% επί του αρχικού ποσού, όπως ορίζει η νομοθεσία). Όχι, δηλαδή, από το 2004, που μπήκε η ΑΕΚ στο άρθρο 44, αλλά ακόμη πιο πίσω, μέχρι το 1993!
Κατά συνέπεια, 110 εκατ. ευρώ μπήκαν ως προσαύξηση στα 140 εκατ. ευρώ που είχε ως εκκρεμότητα η ΑΕΚ από το άρθρο 44. Ωστόσο, και το συγκεκριμένο νούμερο δεν ήταν «πραγματικό», καθώς προέκυψε μεταξύ άλλων μετά από την επιβολή εξοντωτικών προστίμων και προσαυξήσεων και είχαν επιβληθεί στη «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ για την έκδοση πλαστών τιμολογίων. Προσοχή: όπως απεφάνθη η δικαιοσύνη, τα συγκεκριμένα τιμολόγια εκδόθηκαν, προκειμένου επί εποχής Μάκη Ψωμιάδη να «αφαιρεθούν» από τα ταμεία της ΑΕΚ 21 εκατ. ευρώ!
Δηλαδή, βάσει δικαστικών αποφάσεων, ο Μάκης Ψωμιάδης υπεξαίρεσε από τα ταμεία της ΑΕΚ 21 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο, όχι απλώς άργησε περίπου μια δεκαετία να τον τιμωρήσει, αλλά την ίδια στιγμή που διαπιστώθηκε το αδίκημα, τιμώρησε την ΠΑΕ (το θύμα) για την έκδοση των πλαστών τιμολογίων που χρησιμοποιήθηκαν για να «αφαιρεθούν» χρήματα από τα ταμεία της!
Με βάση την εκχώρηση που έχει κάνει η ΑΕΚ στο ελληνικό δημόσιο (το οποίο κινείται πλέον κατά των κληρονόμων του Μάκη Ψωμιάδη), υπολογίζεται ότι η συνολική ζημιά που υπέστη από την συγκεκριμένη υπόθεση, φτάνει τα 82 εκατ. ευρώ!
Το άρθρο 44 και η χρήση του από την ΑΕΚ
Όσον αφορά στην υπόθεση του άρθρου 44, για την οποία εξακολουθεί να γίνεται συζήτηση όλα αυτά τα χρόνια, στην ΑΕΚ δεν έγινε καμία χάρη. Προϋπήρχε ένας νόμος και η Ένωση έκανε χρήση του. Τι ανέφερε αυτός ο νόμος σε... απλά ελληνικά; Ότι αν μια εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα και καταφέρει να πείσει το 60% όσων χρωστάει να μειώσει τις απαιτήσεις του κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό (5%, 15%, 30%, 80%, 95%...) είναι υποχρεωμένο και το υπόλοιπο 40% των πιστωτών να μειώσει τις απαιτήσεις του κατά το ίδιο ποσοστό.
Το πνεύμα του νόμου ήταν ότι αν οι πιστωτές μιας εταιρείας διαπιστώσουν τον κίνδυνο να χάσουν όλα τα χρήματά τους, μπορούν να της επιτρέψουν να συνεχίσει να λειτουργεί, χαρίζοντας ένα μέρος της οφειλής και εισπράττοντας την υπόλοιπη (από το να κλείσει και να μην πάρουν... ευρώ).
Στην περίπτωση της ΑΕΚ, την εποχή που κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 44%, λίγο λιγότερο από το 60% των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών της ήταν προς πρώην μετόχους της (Enic: 11.170.87,94 ευρώ, Multichoice Hellas: 20.823,97 ευρώ, NetMed Hellas: 24.551.723,83 ευρώ, M-WEB: 20.950,83 ευρώ, NetMed MV: 24.201.639 ευρώ). Το απαιτούμενο ποσοστό συμπληρώθηκε με κάποιους παίκτες που δέχθηκαν οι ίδιοι να μπουν στη ρύθμιση (μεταξύ αυτών και ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ενώ είχε ήδη φύγει).
Επιστρέφοντας στο... τέλος της ιστορίας, την ημέρα που αποφασίστηκε η πτώχευση της, η ΑΕΚ χρωστούσε δύο δόσεις του 1,25 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει πλήρως τη ρύθμιση για το άρθρο 44 και 23,5 εκατ. ευρώ ήταν οι τρέχουσες οφειλές προς την Εφορία και το ΙΚΑ. Φυσικά, υπήρχαν πολλά ακόμη χρέη προς ποδοσφαιριστές και λοιπούς πιστωτές, τα οποία ανέβαζαν κατά πολύ το συγκεκριμένο νούμερο, αλλά αν κάποιος πήγαινε στο ταμείο και κατέβαλε το ποσό των 26 εκατ. ευρώ, αυτά τα... 249.881.951,71 θα ήταν μηδέν. Οι οφειλές προς το Δημόσιο θα εξοφλούνταν.
Καμιά οφειλή της ΑΕΚ δεν... γράφτηκε στο χιόνι
Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι με την πτώχευση της ΑΕΚ οι οφειλές της δεν... γράφτηκαν στο χιόνι. Όλα τα χρέη (όχι τα 26 εκατ. ευρώ που ήταν το «πραγματικό» χρέος, αλλά αυτά τα 250 εκατ. ευρώ) καταλογίστηκαν διοικητικά σε φυσικά πρόσωπα: στους διοικούντες της παλιά ΠΑΕ ΑΕΚ την τελευταία 20ετία. Παράλληλα, οι Δημητρέλος, Αδαμίδης, Θανόπουλος, Νικολαϊδης ως πρώην πρόεδροι, αλλά και οι Παππάς, Νοτιάς ως πρώην μέτοχοι διώχθηκαν ποινικά (παρεμπιπτόντως ο Δημητρέλος αθωώθηκε την περασμένη Δευτέρα για το άρθρο 44, αφού θεωρήθηκε ότι από τη στιγμή που οι μέτοχοι αποφάσισαν την πτώχευση, ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει κάτι).
Και το σημαντικότερο: όσοι ενεπλάκησαν διοικητικά με την ΑΕΚ από την εποχή που υπεγράφη η ρύθμιση του άρθρου 44 μέχρι και την λύση της εταιρείας έχουν διωχθεί και αστικά και έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Για παράδειγμα, ο Ανδρέας Δημητρέλος έχει «χάσει» ήδη δύο ακίνητα και του έχουν δεσμευτεί άλλα τρία.
Συνεπώς, φυσικά και η ΑΕΚ χρωστούσε όταν έπεσε, με τα χρέη να έχουν περάσει πλέον σε φυσικά πρόσωπα, όμως το «η ΑΕΚ φέσωσε τους Έλληνες φορολογούμενους με 250 εκατ. ευρώ» απέχει... εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα από την πραγματικότητα
Τώρα μπορείς να γελάσεις και εσύ
Και σε αντίθεση με εσένα δε περιμένω να πεις κάτι επί της ουσίας.