Να καταθέσω και μια άποψη για τα τζάκια και τα ξύλα γενικά. Στην περίπτωση που έχουμε λέβητα πετρελαιου και σωληνώσεις για καλοριφέρ και χώρο δίπλα στον λέβητα για δευτερο λεβητα και χώρο για ξύλα (οχι απιθανο σενάριο για μονοκατοικία) θα πρότεινα να ΜΗΝ βάλετε /μετατρέψετε το τζακι σε ενεργειακό αλλά να τοποθετησετε εναν καλό λέβητα ξήλων δίπλα στου πετρελαιου. Το βασικό πλεονέκτημα ειναι οτι γλυτώνεις το κουβάλημα στον Χ οροφο και την βρώμα μεσα στο σπίτι.¨Εχει την ίδια περίπου απόδωση στην καύση από ένα ενεργειακό τζάκι και ίσως καλύτερη λόγω της εξειδικευμένης κατασκευής. Επεισης μπορεί να συνδεθεί αυτοματισμός να πέρνει το πετρέλαιο μπρος σε περίπτωση μιας βαρυχειμωνιάς που τελιώσανε τα ξύλα στο καζάνι ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει άτομο να κουβαλήσει. Να σημειώσω επίσεις ότι οι συσκευές με κλειστό κυκλωμα νερου θα πρέπει να συνοδεύονται με UPS γιατι σε περίπτωση διακοπής ενώ εχεις ξύλα δεν έχεις ρεύμα για τον κυκλοφορητή. Για τους κυκλοφορητές σκεφθήτε τους INVERTER! κανουν κανα 150 ευρω αλλά λόγω της οικονομίας στο ρευμα κανεις απόσβεση σε εναν χρόνο. Ακόμα για αυτούς που έχουν τζάκι, αλλα και ηλιακο θερμοσύφνα παίζει η εξής πατεντα. Συνήθως τα τζάκια και οι θερμοσύφωνες γειτνιάζουν στην σκεπή. Θα χρειαστόυμε χαλκοσολίνα + μονωση ,δοχείο διαστολής ασφαλιστική βαλβιδα και παραφλου ηλιακων. Κάνουμε μερικές σπύρες τον χαλκοσωλήνα και τον τοποθετούμε μέσα στην καμινάδα και τον συνδέουμε
1 είτε με το κύκλωμα των πάνελ του θερμοσύφνα χρησιμοποιώντας την ιδια ασφαλιστική βαλβίδα, αλλα μεγαλύτερο δοχείο διαστολής
2 είτε κάνουμε πατέντα: ανοίγουμε το καπάκι του θερμ από το πλαί κανουμε 2 τρυπες και περνάμε μέσα ενα U απο χαλκοσολήνα (σαν αντιστασξ ας πουμε). κολλάμε το u στο καπάκι και το κλείνουμε. (ετσι μετατρεπουμε τον θερμ σε 3πλής ενέργειας)και τον συνδέουμε με τις σπείρες μέσα στην καμινάδα. επ ευκαιρίας τσεκάρουμε αντίσταση και ανοδια.
λεπτομέριες: πρέπει το καζάνι του θερμ να ειναι πιο ψηλα από την σερπαντινα στην καμιναδα και σε πιο ψηλό ακόμα σημειο να μπει το δοχ διαστολης με την βαλβιδα.
πειραματικά θα βρείτε το πλήθος από της σπειρες μεσα στην καμινάδα που δεν θα σκάει τα ασφαληστικά και έτσι εκμεταλευόμαστε την ζέστη από τα καυσαερια για να ζεστάνουμε το νερό στον γειτονα ηλιακοθερμοσιφωνα. σκεφθήτε τις μερες που έχει κρύο δεν εχει ήλιο αρα δουλευει ο λεβητας/τζακι και ζεστένει και τον ηλικακό.
Αν ανέβω ταράτσα θα σας στείλω φωτος, αλλά ειναι μανίκι η φάση και εδω και 2 χρονια δν εχει χρειαστεί να επέμβω.