Νέα

Ταραγμένος Νοέμβριος 1973 στην Αθήνα

  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
και θα επέμβεις όταν το κρίνεις σκόπιμο, έτσι ?  ;)

οπως πάντα...

οι ιστορικές αναδρομές πάντως δε με πολυσυγκινούν...

πιο πολύ μ' ενδιαφέρει η πολιτική / ιδεολογική χρήση της ιστορίας και των επετείων...
 

Επισκέπτης
Εγώ πάντως δεν μπορώ να πίστεψω πως επιβιώνει ακόμα η εθνικιστική φιλοσοφία του Χίτλερ και κάποιοι θεωρούν την Χούντα ευεργετική και την ποθούν!!! :headbang:
Και το τραγικό είναι νέοι πολλοί από αυτούς,ακόμα και γνωστούς μου έχω!!! :idiot: :uglystupid:
 
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Τελικά ποιοι ήταν οι νεκροί του πολυτεχνείου?
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Επειδή τα βρωμερά σκουλήκια έσκασαν ήδη μύτη βάζω εδώ από την Καθημερινή της Κυριακής (15-11-2009) την ιστορία ενός από τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Η εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 23χρονου από δόκιμο ανθυπολοχαγό
Ο 23χρονος ηλεκτρολόγος Μάρκος Καραμανής τραυματίστηκε θανάσιμα, στις 10.30΄ το πρωί της 17ης Νοεμβρίου 1973, ενώ βρισκόταν ακάλυπτος στο δώμα του 6ου ορόφου πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1, όταν δέχθηκε στο κεφάλι πυρά τυφεκίου Μ1, προερχόμενα από τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Ιωάννη Λυμπέρη, που βρισκόταν στο δώμα του παλαιού κτιρίου του ΟΤΕ. Μεταφέρθηκε στην κλινική Παντάνασσα (πλατεία Βικτωρίας), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στη δήλωση του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Δημητρίου Καψάσκη, το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου 1973, αναφέρεται ότι ο Μάρκος Καραμανής «εφονεύθη από αδέσποτη σφαίρα, ευρισκόμενος εις ταράτσαν οικίας επί της διασταυρώσεως των Λεωφ. Αλεξάνδρας και Πατησίων».

(Η κηδεία του έγινε στο Γ΄ Νεκροταφείο. Επτά μήνες αργότερα η γυναίκα του γέννησε ένα αγοράκι).

Την ώρα εκείνη και στο σημείο εκείνο, δρούσε η στρατιωτική φρουρά του ΟΤΕ, δυνάμεως 50 ανδρών του 572ου Τάγματος Πεζικού, υπό τη διοίκηση του λοχαγού Αναστασίου Αναστασίου. Στη δύναμη αυτή προστέθηκε αργότερα ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Ιωάννης Λυμπέρης του 573ου Τάγματος Πεζικού, ο οποίος στάλθηκε εκεί από τον 951 Λόχο της ΕΣΑ. Οι άνδρες της φρουράς μοιράστηκαν στους ορόφους του παλαιού κτιρίου (επί της Πατησίων), και ο ανθυπολοχαγός Λυμπέρης τοποθετήθηκε υπεύθυνος στον 5ο όροφο και την ταράτσα (6ος όροφος). Ο Μάρκος Καραμανής και ο άδελφός του Εμμανουήλ Καραμανής, βρίσκονταν την προηγουμένη στο Πολυτεχνείο, όπου είχαν βοηθήσει στη μεταφορά πολλών τραυματιών. Εκείνο το πρωινό, ο Μάρκος Καραμανής, με τον εξάδελφό του Χρήστο Μηλιαράκη, είχαν επιχειρήσει να προσεγγίσουν ξανά το Πολυτεχνείο, αλλά είχαν καταδιωχθεί από τις εκεί στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις και κατέφυγαν στην πολυκατοικία επί της πλατείας Αιγύπτου 1, της οποίας ο θυρωρός Ελευθέριος Χ. Παπαδημητρίου ήταν μακρινός συγγενής τους. Τα δύο εξαδέλφια ανέβηκαν στην ταράτσα της πολυκατοικίας για να παρατηρήσουν τα διαδραματιζόμενα στην περιοχή.

Η κατάθεση
Τη συνέχεια περιγράφει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο υπάλληλος του ΟΤΕ Νικόλαος Χατζηχριστοφής, που βρισκόταν μαζί με άλλους επτά συναδέλφους του στον 10ο όροφο του νέου κτιρίου του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου), απ’ όπου είχαν εποπτεία επί της ταράτσας του παλαιού κτιρίου και επί της Πατησίων:

«Είδα έναν αξιωματικό να προσπαθεί να πάρει από το χέρι ενός φαντάρου που στεκόταν δίπλα του, το όπλο που κρατούσε. Αφού του το άρπαξε, το έστησε στο στηθαίο, σκόπευσε προς την πολυκατοικία που βρίσκεται στη γωνία Πατησίων και Αιγύπτου, και έριξε μια φορά. Στην ταράτσα αυτής της πολυκατοικίας βρίσκονταν δύο παιδιά, που κοίταζαν προς την Πατησίων. Η ταράτσα είχε κάγκελα από ύψος 30 περίπου εκατοστών, πράγμα που επέτρεπε να βλέπουμε τα παιδιά εντελώς καθαρά. Η σφαίρα που έριξε ο αξιωματικός χτύπησε στην πίσω μεριά της ταράτσας, όπως κατάλαβα από τη σκόνη που σήκωσε. Τα παιδιά τρόμαξαν και τραβήχτηκαν χωρίς να ξέρουν από πού τους πυροβολούν. Ο αξιωματικός τους έριξε και πάλι, δεν θυμάμαι αν τους έριξε συνολικά τέσσερις φορές ή τρεις. Τα παιδιά έτρεξαν στη μεσοτοιχία και κοίταζαν προς τα εκεί, τα πυροβόλησε πάλι και αυτά έπεσαν μπρούμυτα δίπλα στο πεζούλι, το οποίο λόγω μικρού ύψους (30 περίπου εκατοστά) τα έκρυβε, αλλά όχι εντελώς. Διέκρινα ότι ο ένας φορούσε κόκκινη μπλούζα. Ακριβώς αυτός προσπάθησε να σηκωθεί και τότε ο αξιωματικός τον πυροβόλησε και φάνηκε ότι τον πέτυχε. Ο άλλος έτρεξε στο κλιμακοστάσιο, ενώ ο αξιωματικός γύρισε προς την οδό Κότσικα, σκόπευσε και πυροβόλησε ξανά [προφανώς τον 16χρονο μαθητή Αλέξανδρο Σπαρτίδη, βλ. σχετικό φάκελο]. Δεν ξέρω αν πέτυχε κάποιον ή όχι. Είδα όμως να σκοπεύει και να ρίχνει σε μια κοπέλα που βγήκε στην μπαλκονόπορτα. Δεν την πέτυχε και εκείνη βιάστηκε να κλείσει το παράθυρο και να μπει μέσα. Κατόπιν ο ίδιος αξιωματικός άρχισε να ρίχνει με το πιστόλι του προς τον δρόμο, χωρίς να βλέπω ποιους χτυπάει».

Ο Μάρκος Καραμανής και ο Χρήστος Μηλιαράκης είχαν κτυπηθεί και οι δύο στο κεφάλι. Ο πρώτος ήταν νεκρός και ο δεύτερος είχε τραυματιστεί. «Ο αξιωματικός αυτός», ανέφερε στην κατάθεσή του ο Εμμανουήλ Μαρουφίδης, επίσης υπάλληλος του ΟΤΕ, «πυροβολούσε οποιονδήποτε τολμούσε να εμφανιστεί στο οπτικό του πεδίο [...]. Μετά κάθισε και άναψε τσιγάρο. Εκείνη τη στιγμή μπόρεσα να διακρίνω τα διακριτικά του, ήταν δόκιμος αξιωματικός».

Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών που εκδίκασε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό (16 Οκτωβρίου-30 Δεκεμβρίου 1975), έκρινε με το σκεπτικό της απόφασής του:

«Κατά την 10ην πρωινήν ώραν διήρχοντο άρματα μάχης εκ της οδού Πατησίων και οι υπάλληλοι του ΟΤΕ, οι οποίοι ειργάζοντο εις το νέον κτίριον, έσπευσαν εις τα παράθυρα να ίδουν τα άρματα. Τότε είδον, όπως κατέθεσαν επ’ ακροατηρίου οι μάρτυρες Παν. Ασδεράκης, Εμ. Μαρουφίδης, Ιωάννης Χατζηχριστοφής και Αλ. Βερνάρδος, ότι εις την ταράτσαν του κτιρίου της οδού Πατησίων (του OΤΕ) είχον ακροβολισθή τρεις έως τέσσερις στρατιώται και επί κεφαλής των ήτο ένας νεαρός αξιωματικός με κράνος, υψηλός, και μελαχροινός με στολήν εκστρατείας, ο οποίος με το περίστροφον εις το χέρι και επί του τοιχείου της ταράτσας επυροβόλει προς τα κάτω. Τούτο συνέβη περί την 10ην πρωινήν του Σαββάτου, 17/11/1973. Κατά την ώραν εκείνην ουδεμία διαδήλωσις εγένετο. Μετ’ ολίγον ενεφανίσθησαν εις την ταράτσαν μιας πολυκατοικίας, επί της συμβολής των οδών Πατησίων και Αιγύπτου δύο νεαρά άτομα, μόλις δε είδε ταύτα ο εν λόγω αξιωματικός ήρπασε το τυφέκιον ενός στρατιώτου, ο οποίος ήτο παραπλεύρως του, εσκόπευσε και επυροβόλησε τρις προς την ταράτσαν της πολυκατοικίας ένθα ήσαν τα νεαρά άτομα. Η πρώτη βολή ηστόχησεν, η δεύτερη έπληξε τον έναν νεαρόν, ο οποίος έπεσε χαμαί, και η τρίτη έπληξε τον άλλον νεαρόν, ο οποίος παραπάτησε ολίγον ως μεθυσμένος και έφυγεν(...)

Εις το πρόσωπον του κατηγορουμένου Ιωάννου Λυμπέρη ανεγνώρισαν άπαντες κατά την επ’ ακροατηρίου εξέτασίν των, τον πυροβολήσαντα αξιωματικόν. Περί του γεγονότος ότι επυροβόλησεν ο κατηγορούμενος Λυμπέρης κατέθεσαν και ο Παν. Δούκας, τότε έφεδρος επιλοχίας και υπηρετών υπό τας διαταγάς του λοχαγού Αναστασίου εις τον ΟΤΕ, και ο έφεδρος λοχίας Αλέξ. Φλώρος, περί του οποίου εγένετο λόγος ανωτέρω.

Εκ των ριφθέντων υπό του κατηγορουμένου τούτου βλημάτων προς την πολυκατοικίαν της οδού Αιγύπτου εφονεύθη ο Μάρκος Καραμανής, πληγείς εις την κεφαλήν καιρίως και ετραυματίσθη επίσης εις την κεφαλήν ο Χρ. Μηλιαράκης. Εκ των προς την οδόν Κότσικα ριφθέντων πυροβολισμών επλήγη καιρίως ο διερχόμενος την στιγμήν εκείνην νεαρός Αλέξανδρος Σπαρτίδης, όστις και απεβίωσε, συνεπεία του σοβαρού τραύματος, το οποίον προεκάλεσε το βλήμα, εισελθόν εκ της ωμοπλάτης και εξελθόν εκ της κοιλίας. Την σκηνήν της ανθρωποκτονίας του Σπαρτίδη αντελήφθη και ο Αθαν. Παλιούρας, εις τον οποίον ο παθών, πριν εκπνεύση, ανεκοίνωσε το όνομά του και το τηλέφωνον της οικίας του πατρός του και τον παρεκάλεσε να ειδοποιήσει τους οικείους του.

Ο κατηγορούμενος δεν ηρνήθη, κατά την απολογίαν του και εις την προδικασίαν και εις το ακροατήριον, ότι επυροβόλησεν, ουχί με τυφέκιον αλλά με το περίστροφόν του, ισχυρισθείς όμως ότι επυροβόλησεν εις τον αέρα και περαιτέρω, ότι επυροβόλησεν διότι εδέχθη το τμήμα του πυροβολισμούς εκ του έναντι κτιρίου και ότι τα εκείθεν προελθόντα βλήματα άφησαν ίχνη εις τον τοίχον του κτιρίου του ΟΤΕ.

Αμφότεροι οι ισχυρισμοί ούτοι διεψεύσθησαν υπό των εξετασθέντων μαρτύρων». Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, κήρυξε παμψηφεί αθώο τον Αναστάσιο Αναστασίου και ένοχο τον Ιωάννη Λυμπέρη, δεχόμενο «ελαφρυντικήν περίστασιν εντίμου βίου», καταδικάζοντάς τον «εις πρόσκαιρον κάθειρξιν 20 ετών δι’ εκάστην ανθρωποκτονίαν και πρόσκαιρον κάθειρξιν 12 ετών διά την απόπειραν ανθρωποκτονίας» και όρισε «σύνολον ποινής προσκαίρου καθείρξεως κατά συγχώνευσιν το κατά νόμον ανώτατον όριον 25 ετών, αποστέρησιν δε πολιτικών δικαιωμάτων διαρκείας 10 ετών».
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Από τους φακέλους της επιστημονικής έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών:

Η λίστα με τους πραγματικούς νεκρούς της εξέγερσης του Νοέμβρη
1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ενωσης Κέντρου), στις 16.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου.

2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη.

3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος.

4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Mόλντε της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973.

5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973.

6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων.

7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973 στην περιοχή του Πολυτεχνείου.

8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Στις 16.11.1973, στην περιοχή του Πολυτεχνείου.

9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρθένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια στις 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης.

10. Αικατερίνη Αργυροπούλου 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της.

11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 17.11.1973, στην οδό Πατησίων.

12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Αιγάλεω. Στις 17.11.1973, ενώ βρισκόταν σε ταράτσα επί της πλατείας Αιγύπτου 1.

13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση Πατησίων και Κότσικα.

14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Στις 17.11.1973,στην πλατεία Ομονοίας.

15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 17.11.1973, μέσα στο αυτοκίνητό του στα Νέα Λιόσια.

16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της.

17. Δημήτρης Θεοδωράς του Θεοφάνους, 5½ ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου.

18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρωνος 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Χέυδεν και Αχαρνών.

19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση Δροσοπούλου και Κύθνου.

20. Ανδρέας Κούμπος του Στεργίου 63 ετών, βιοτέχνης, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Στις 18.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Γ΄ Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου.

21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη.

22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, κάτοικος Φερών 5, Αθήνα. Στις 18.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος.

23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, κάτοικος Νικοπόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973.

24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών.


 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Επειδή τα βρωμερά σκουλήκια θα εμφανιστούν θα πρέπει να ξέρουν ότι τα ΨΕΜΜΑΤΑ τους είναι μετρημένα.

Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών διεξάγεται έρευνα για τους νεκρούς του Πολυτεχενείου. Η έρευνα γίνεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.

Για κάθε έναν από τους νεκρούς θα υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ φάκελλος με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που θα ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ απόλυτα την κάθε περίπτωση.

Ένας από αυτούς τους φακέλλους είναι του 23χρονου ηλεκτρολόγου Μάρκου Καραμανή που αναρτήθηκε παραπάνω.

Είκοσι τέσσερις φάκελοι, τεκμήριο του εγκλήματος
Tακης Kαμπυλης

Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών μια ιστορική έρευνα (με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή ερευνών Λεωνίδα Καλλιβρετάκη) υπό τον τίτλο «Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973».

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επιχειρείται η συγκέντρωση και επεξεργασία με επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίων που αφορούν σε πολλές παραμέτρους των γεγονότων εκείνων των ημερών, όπως το χρονικό της εξέγερσης, το επιχειρησιακό σχέδιο για την καταστολή της, η εξέλιξη των γεγονότων έξω από το Πολυτεχνείο. Ενα από τα ζητούμενα είναι, φυσικά, ο αριθμός και η ταυτότητα των θυμάτων.

Κάθε στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα χρόνια, οι επίσημες ανακοινώσεις του καθεστώτος, οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον παράνομο Τύπο της εποχής, οι αγγελίες κηδειών στις εφημερίδες, οι κάθε προέλευσης λίστες που έκαναν την εμφάνισή τους μετά τη μεταπολίτευση, οι προανακριτικές και ανακριτικές έρευνες, συνεντεύξεις συγγενών, οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του 1975, συγκεντρώνονται, αποδελτιώνονται, συσχετίζονται κριτικά, εντοπίζονται οι αλληλοεπικαλύψεις, οι παρανοήσεις, τα λάθη στην αντιγραφή και οι μεταξύ τους παρεκκλίσεις.

Η έρευνα έχει προχωρήσει έτσι στη συγκρότηση ενός τεκμηριωμένου καταλόγου, ο οποίος παραμένει προσωρινός, καθώς εξακολουθεί συνεχώς να εμπλουτίζεται και να διορθώνεται.

Μέχρι τη στιγμή αυτή, έχουν καταγραφεί είκοσι τέσσερις (24) πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις. Για καθεμιά από αυτές συγκροτείται ένας ιδιαίτερος φάκελος, με βιογραφικά στοιχεία, τις συνθήκες θανάτου και αναλυτική παράθεση όλων των πηγών που εντοπίστηκαν.

Ενδεικτικά αποσπάσματα από τον φάκελο τεκμηρίωσης μιας τέτοιας περίπτωσης, όχι ιδιαίτερα γνωστής, παρουσιάζονται σήμερα. Ο Μάρκος Καραμανής έπεσε νεκρός το πρωί της 17ης Νοεμβρίου 1973.
[size=20pt]Πράγματι -κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό- οι περισσότεροι φόνοι έλαβαν χώρα κατά το 48ωρο που επακολούθησε την εισβολή του τανκ και την εκκένωση του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστολής που εξαπολύθηκε σε όλο το Λεκανοπέδιο, όταν οι κρατούντες διαπίστωσαν ότι υπήρξε μια αναζωπύρωση των κινητοποιήσεων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπήρξαν θύματα πυρών προερχομένων από στρατιωτικές μονάδες που είχαν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία της πόλης ή διέτρεχαν τους δρόμους της Αθήνας με τεθωρακισμένα οχήματα.[/size]

Ενα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων, στην περίπτωση του Μάρκου Καραμανή εντοπίστηκε και καταδικάστηκε ο φυσικός αυτουργός του φόνου του.
 

Επισκέπτης
Aν δεν είναι από Χ.Α. καμία εγκυρότητα φαντάζομαι τώρα εγώ!!! :headbang:
 
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Μηνύματα
1.768
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Αρχίδια καπαμα.
Τοσα χρόνια γιατι δεν εβγαιναν να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα και να ισχυροποιήσουν τη δημοκρατια τους οι βρωμιαρηδες πολιτικοί? Ειχαν απόλυτο κίνητρο. Αν υπήρχαν νεκροι θα τους διάβαζαν στα σχολεία, θα τους ειχαν κάνει ηρώα και θα τους ήξερε ολος ο κόσμος.
Σα τα χημικά οπλα του σανταμ Χουσεΐν. Απλα δεν υπάρχουν.Αλλα ειπαμε, προπαγάνδα και κατα παραγγελεία δήθεν επιστημονικές έρευνες. Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει.
Να χαίρεστε τη δημοκρατία σας ρε.
 

xpapad

Σεβαστός
Εγγρ.
20 Μαρ 2008
Μηνύματα
1.547
Κριτικές
33
Like
3
Πόντοι
1.240
Αρχίδια καπαμα.
Τοσα χρόνια γιατι δεν εβγαιναν να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα και να ισχυροποιήσουν τη δημοκρατια τους οι βρωμιαρηδες πολιτικοί? Ειχαν απόλυτο κίνητρο. Αν υπήρχαν νεκροι θα τους διάβαζαν στα σχολεία, θα τους ειχαν κάνει ηρώα και θα τους ήξερε ολος ο κόσμος.
Σα τα χημικά οπλα του σανταμ Χουσεΐν. Απλα δεν υπάρχουν.Αλλα ειπαμε, προπαγάνδα και κατα παραγγελεία δήθεν επιστημονικές έρευνες. Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει.
Να χαίρεστε τη δημοκρατία σας ρε.
εισαι μεγαλος αλητηριος και φασιστας, ανοιξα το θρεντ αυτο γιατι εμενα σκοτωθηκε ο ξαδερφος μου εκει
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
Aν δεν είναι από Χ.Α. καμία εγκυρότητα φαντάζομαι τώρα εγώ!!! :headbang:

Είναι αλήθεια ότι το λάος φέτος κάνει δυναμική προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας του Πολυτεχνείου (ίσως -λέω εγώ- ενόψει των εξελίξεων στη ΝΔ).
Η αναθεωρητική γραμμή είναι:
Εντάξει, τα "παιδιά" μπράβο γι' αυτό που κάνανε, αλλά δε λογαριάσανε καλά (μπορεί και υπό την επιρροή πρακτόρων) διότι
α) η εξέγερση του Πολυτεχνείου ανέκοψε την πορεία της χούντας προς τη δημοκρατία (η οποία ήτο σίγουρη βεβαίως βεβαίως)
β) επέτρεψε στους αμερικάνους να ανατρέψουν τον ανεξέλεγκτο από αυτούς, "πατριώτη", Παπαδόπουλο και να αναθέσουν τη χούντα στο υποχείριό τους, Ιωαννίδη
γ) οδήγησε (δια της ως άνω οδού) στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Και όλα αυτά διότι ο "πατριώτης αλλά ζουρλός" Παπαδόπουλος δεν βοήθησε το μπλοκ Ισραήλ - ΗΠΑ στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο (μη δίνοντας άδειες ανεφοδιασμού στα αμερικάνικα αεροσκάφη)...


Αρα, την επέτειο του Πολυτεχνείου πρέπει να την εορτάζει ο Ιωαννίδης!

Ταδε είπαν σήμερα
Ο Πρόεδρος στη μεσημεριανή εκπομπή του στο Κ/Φκάναλο (όλη τη γραμμή)
ο χουντικός "υπουργός" Ζουρνατζής, (εστιάζοντας στη λειτουργία της χούντας) το πρωί στο ίδιο κανάλι...

και βεβαίως και το φοβερό "ποιοί νεκροί του Πολυτεχνείου;"
 

Anal-yst

Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2009
Μηνύματα
302
Like
0
Πόντοι
1
Εγώ πάντως δεν μπορώ να πίστεψω πως επιβιώνει ακόμα η εθνικιστική φιλοσοφία του Χίτλερ και κάποιοι θεωρούν την Χούντα ευεργετική και την ποθούν!!! :headbang:
Και το τραγικό είναι νέοι πολλοί από αυτούς,ακόμα και γνωστούς μου έχω!!! :idiot: :uglystupid:

ναι ξερεις υπαρχη και κοσμος με κριτικη σκεψη και χωρις παρωπιδες και προκαταλειψη....αν δει κανεις το θεμα χουντα κατα αυτον το τροπο μετα απο τοσα χρονια...θα διαπιστωση οτι επι χουντας το κρατος ειχε μηδενικο δημοσιο χρεος, δεν υπηρχε διαφθορα και ρεμουλα... εγιναν εργα υποδομης σε καθε γωνια της χωρας που κοστισαν ελαχιστα και τα λαμογια οι πολιτικοι ηταν εξορια.....και βεβαιως οι χουντικοι πεθαναν στη ψαθα...κανενας τους δεν ειχε προσωπικη περιουσια....γιατι ηταν μαλακες πατριωτες βλεπεις...το μονο βιτσιο τους ηταν (καλως η κακως) να κυνηγανε κομουνιστες....
 

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Μηνύματα
13.679
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Από τους φακέλους της επιστημονικής έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών:

Βολταίρο,

Από τη λίστα που παραθέτεις (και είναι γνωστή εδώ και καιρό) προκύπτει ότι οι περισσότεροι νεκροί δεν συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα γεγονότα του πολυτεχνείου αλλά ήταν είτε περαστικοί είτε παρακολουθούσαν από κοντά τα γεγονότα...
Παραμένει γεγονός ότι εντός του πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια των γεγονότων δεν σκοτώθηκε κανείς...
Τώρα αν σκοτώθηκαν από αδέσποτες είτε από υπανθρώπους τύπου Ντερτιλή ή του δοκίμου στον ΟΤΕ αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Εννοείται βέβαια ότι κανείς θάνατος δεν δικαιολογείται ή ότι μειώνεται η σπουδαιότητα της ζωής των θυμάτων επειδή δεν ανήκαν στους συμμετέχοντες στα γεγονότα..
 

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Μηνύματα
13.679
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Είναι αλήθεια ότι το λάος φέτος κάνει δυναμική προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας του Πολυτεχνείου (ίσως -λέω εγώ- ενόψει των εξελίξεων στη ΝΔ).
Η αναθεωρητική γραμμή είναι:
Εντάξει, τα "παιδιά" μπράβο γι' αυτό που κάνανε, αλλά δε λογαριάσανε καλά (μπορεί και υπό την επιρροή πρακτόρων) διότι
α) η εξέγερση του Πολυτεχνείου ανέκοψε την πορεία της χούντας προς τη δημοκρατία (η οποία ήτο σίγουρη βεβαίως βεβαίως)
β) επέτρεψε στους αμερικάνους να ανατρέψουν τον ανεξέλεγκτο από αυτούς, "πατριώτη", Παπαδόπουλο και να αναθέσουν τη χούντα στο υποχείριό τους, Ιωαννίδη
γ) οδήγησε (δια της ως άνω οδού) στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Και όλα αυτά διότι ο "πατριώτης αλλά ζουρλός" Παπαδόπουλος δεν βοήθησε το μπλοκ Ισραήλ - ΗΠΑ στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο (μη δίνοντας άδειες ανεφοδιασμού στα αμερικάνικα αεροσκάφη)...


Αρα, την επέτειο του Πολυτεχνείου πρέπει να την εορτάζει ο Ιωαννίδης!

Ταδε είπαν σήμερα
Ο Πρόεδρος στη μεσημεριανή εκπομπή του στο Κ/Φκάναλο (όλη τη γραμμή)
ο χουντικός "υπουργός" Ζουρνατζής, (εστιάζοντας στη λειτουργία της χούντας) το πρωί στο ίδιο κανάλι...

και βεβαίως και το φοβερό "ποιοί νεκροί του Πολυτεχνείου;"

Είδες πόσο σπαστική είναι η αναθεώρηση της ιστορίας;
:2funny:  :2funny:  :2funny:
 

I love brunettes

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουλ 2009
Μηνύματα
388
Κριτικές
1
Like
1
Πόντοι
1
Με την τοποθέτηση του Μαρκεζίνη ο Γεώργιος Παπαδόπουλος προσπάθησε να δώσει περισσότερες ελευθερίες στον λαό. Ο Ιωαννίδης έχοντας δικό του μηχανισμό άρχισε να προετοιμάζεται για μια επικείμενη σύγκρουση. Τον Αύγουστο του 1973 απομακρύνθηκε από την διοίκηση της ΕΣΑ αλλά ύστερα από πιέσεις επανήλθε στην θέση του. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σε συνδυασμό με την επικρατούσα κατάσταση αποτέλεσε το έναυσμα για την ανατροπή Παπαδόπουλου. Έτσι στις 25 Νοεμβρίου του 1973 ο Ιωαννίδης επικεφαλής πολλών χουντικών αξιωματικών ανέτρεψε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση Μαρκεζίνη.
apo el.wikipedia

ποιός επωφελήθηκε από το πολυτεχνείο οεο??
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
Βολταίρο,

Από τη λίστα που παραθέτεις (και είναι γνωστή εδώ και καιρό) προκύπτει ότι οι περισσότεροι νεκροί δεν συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα γεγονότα του πολυτεχνείου αλλά ήταν είτε περαστικοί είτε παρακολουθούσαν από κοντά τα γεγονότα...
Παραμένει γεγονός ότι εντός του πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια των γεγονότων δεν σκοτώθηκε κανείς...
Τώρα αν σκοτώθηκαν από αδέσποτες είτε από υπανθρώπους τύπου Ντερτιλή ή του δοκίμου στον ΟΤΕ αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Εννοείται βέβαια ότι κανείς θάνατος δεν δικαιολογείται ή ότι μειώνεται η σπουδαιότητα της ζωής των θυμάτων επειδή δεν ανήκαν στους συμμετέχοντες στα γεγονότα..


και πως σκοτώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι;

από επιδημία τρελλών σφαιρών στην Αθήνα;

μήπως από τους κομμουνιστοσυμμορίτας ή από πράκτορες της Μοσάντ;
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
Είδες πόσο σπαστική είναι η αναθεώρηση της ιστορίας;
:2funny:  :2funny:  :2funny:

η αναθεώρηση είναι μια λογική διαδικασία.
εντοπίζεται, σχολιάζεται, κρίνεται...
από άλλους απορρίπτεται, από άλλους γίνεται δεκτή...

το θέμα είναι να υπάρχει συζήτηση με κριτήρια και όχι κραυγές...

κι εσύ, φαντάζομαι, ψιλοσυμφωνείς με τον Πρόεδρο...

 

LION7

Ανώτερος
Εγγρ.
26 Ιουλ 2007
Μηνύματα
30.790
Κριτικές
16
Like
10.333
Πόντοι
8.645
Tι διαφορά έχει αν ήταν μέσα ή έξω από το πολυτεχνείο οι νεκροί;
Και σε τελική ανάλυση τι διαφορά έχει αν υπήρχαν τελικά νεκροί ή όχι εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα;
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
Tι διαφορά έχει αν ήταν μέσα ή έξω από το πολυτεχνείο οι νεκροί;
Και σε τελική ανάλυση τι διαφορά έχει αν υπήρχαν τελικά νεκροί ή όχι εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα;
φαντάζομαι, ετοιμάζει τοποθέτηση ο Ίσιος...
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom