Επισκέπτης
Σταρ ποιος ειναι ο αντιθετος πολος μας;
και καταθλιψη υπηρχε και ολες οι ψυχικες νοσοι, απλα λογω λιγότερου ελευθερου χρονου δεν βρισκοταν ευκαιρια να εκδηλωθουν πολλες φορες. Επισης, Οταν ο μεσος ορος ζωης πχ ηταν 26 και η σχιζοφρενεια συνηθως εκδηλωνεται μετα τα 30 εννοειται τα ποσοστα της ηταν μικροτερα.Δε νομίζω ότι είναι και τόσο εύλογος ο ρόλος του γονιδιώματος στον καθορισμό των επιλογών μας, στο διά ταύτα δηλαδή της καθημερινής μας ζωής. Οι πληροφορίες μιλάνε για τριακόσιους εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο που πάσχουν από κατάθλιψη, η οποία και κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στις κυριότερες ασθένειες παγκοσμίως.
Απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα -για να κάνω έναν γρήγορο και πρόχειρο συνειρμό- ο κόσμος δεν έπασχε από κατάθλιψη. Από τα λίγα που έχω διαβάσει αριστερά- δεξιά, πρόκειται για σύγχρονη ασθένεια.
Όπως, ας πούμε, ο ναρκισσισμός κι οι διαταραχές του, που κάνουν κυριολεκτικά θραύση, σε σχέση με τις υστερίες του όψιμου 19ου και πρώιμου 20ου αιώνα.
Και δεν είμαι ειδήμων επί του θέματος.
Αλλά βάσει αυτών που προανέφερα, θα προσεταιριζόμουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό την άποψη που θα υποστήριζε ότι οι μεγάλες ιστορικές ολότητες, όπως αυτή που αποκαλούμε "πολιτισμό", έχουν τον λόγο πάνω στον ψυχισμό και την βούλησή μας σε τ ε λ ε υ τ α ί α α ν ά λ υ σ η.
Θα επανέλθω όμως για τον άλλο πόλο γιατί το ερώτημα ήταν ωραίο.
ο αλλος ο μαλακας αναρωτιεται σε νημα για ναυαγια που ειναι το μυθικο πουλι, το ακρον αωτον της πλευστοτητας και της καλοταξιδοσυνηςΠού είναι το πουλί;
Χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος ναυαγιο πρεπει να ειναι καποιος χωρισμενος απο γαμο στα πατημενα 45+ που θα εχει και ενα παιδι και μια πρωην που θα τον τρεχει με 1000 ...
ρε φιλε, βρωμαγαν και πειναγαν οι αλβανοι γιατι ο πουστης χοτζας ο δηθεν κουμουνιστης τους γαμουσε απο το πρωι ως το βραδυ.αλβανε κροσορουφιανε ....
οταν ερχοσουν στην Ελλαδα ...βρωμαγες πεινα .....
τελειωμενη πουσταρα .... κροσορουφιανε για λιγα ευρω ....
ακομα και ο τσεκελωτος θα σε πεταξει στα σκυλια ....και θα σε δωσει στους τελευταιους συριζαιους να σε γλεντησουν ..
καλυτερα να γυρισεις στο πασοκ του σημιτη που πηρες και τη πρασινη καρτα ...
κλεφτοκοταδες ειναιρε φιλε, βρωμαγαν και πειναγαν οι αλβανοι γιατι ο πουστης χοτζας ο δηθεν κουμουνιστης τους γαμουσε απο το πρωι ως το βραδυ.
τωρα μια χαρα ειναι και εργατικοι και γκομενακια εχουν και απο ολα, και αν ζουσαν σε μια αλλη χωρα και οχι στην ελλαδα που μας γαμανε οι δηθεν δημοκρατες, θα ηταν ακομα καλυτερα
η κανονικοτηταΣταρ ποιος ειναι ο αντιθετος πολος μας;
Peter Van Norden:
- Σταρ ποιος ειναι ο αντιθετος πολος μας;
st@rdust:
- η κανονικοτητα
ο αλλος ο μαλακας αναρωτιεται σε νημα για ναυαγια που ειναι το μυθικο πουλι, το ακρον αωτον της πλευστοτητας και της καλοταξιδοσυνης
Απλά είναι τα πράγματα. Τόσο απλά, που δεν το χωράει ο νους σου.
Πώς έγινε κι ένα τσατάρισμα της σειράς να 'χει αποκτήσει άλλη διάσταση; Γιατί εδώ είναι τόσο σίγουρο ότι κάτι παίζει, όσο κι ότι αυτό που παίζει δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια.
Η ερωταπόκριση αυτή μοιάζει να 'χει ξεπηδήσει σαν τη θεά Αθηνά από το κεφάλι του Δία. Αν συναντούσαμε ποτέ στο δρόμο κάποια κυρία που τη λένε υπερβατικότητα, θα είχε την όψη αυτού του ακαριαίου διαλόγου.
Αν πάψουμε προς στιγμή να παρατηρούμε με το αδιάκριτο μάτι της έρευνας το πρόσωπο αυτής της κυρίας και στραφούμε στην ιδεατή της εικόνα, δηλαδή στην ωραία της θύμηση, ίσως ν' αντιληφθούμε ότι κάπου την έχουμε ξαναδεί.
Κι ότι οι φορές που την έχουμε ξαναδεί είναι αμέτρητες.
Σε τι οφείλεται αυτός ο πολλαπλασιασμός που δεν αναιρεί τη μοναδικότητα της εν λόγω κυρίας;
Η υπερβατικότητά της μοιάζει να είναι η επανάληψη του οικείου της χαρακτήρα σε ένα πλαίσιο που δεν τ' ορίζουμε εξ ολοκλήρου εμείς.
Από παίκτες γίναμε παίγνια που κρατούν ωστόσο τα ηνία ενός άρματος που τρέχει μες στην απιθανότητα.
Προς το παρόν δεν έχω άλλα λόγια.
Ξαναδιαβάστε αυτόν τον διάλογο...
Ο Ζουραρης εισαι τυπε ?
Ουσιαστικα σε αυτο το σημειο, τα λες ολα.Ένας πρόχειρος λόγος που μου 'ρχεται μόλις τώρα στο νου είναι ότι δεν το σκέφτονται: για να μιλήσω κυριολεκτικά, σκέφτονται άλλοι το μέλλον τους αντί να το κάνουν οι ίδιοι. Διαβιούν εν υπνώσει, υπνοβατούν εν εγρηγόρσει. Λίγο αν παρεκκλίνει κανείς απ' τον αυστηρό ορισμό μου, θα δει ότι τα παραδείγματα αφθονούν.
Οι έντονοι και απαιτητκοί ρυθμοί της καθημερινότητας με εξαντλούν.Σε αυτο το θρεντ θα λεμε τα προβληματα μας και θα αλληβοηθιομαστε για να τα λυσουμε. Μπορουμε να γλιτωσουε ολοι, αν τραβηξουμε ο ενας τον αλλο.
Ουσιαστικα σε αυτο το σημειο, τα λες ολα.
Το ναυαγιο ειναι ενα καραβι, το οποιο πλεον αδυνατεί να κινηθεί αυτοδυναμως.
Ετσι ειναι και ο ανθρωπος ναυαγιο. Ενας ανθρωπος που αδυνατεί να ζησει συμφωνα με τα θελω και τις επιλογες του (ισως γιατι πολυ απλα δεν εχει). Και καταληγει να ζει με τα θελω και τις επιλογες των αλλων. Χωρις καμια ανεξαρτησια και καμία αυτονομία.