Νέα

Σάλος στην Τουρκία από δηλώσεις Ερντογάν για εκδίωξη μειονοτήτων

• Μέλος που άνοιξε το νήμα vlachodeutsch
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 772
  • Εμφανίσεις 33K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

aggel2004

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Like
3.154
Πόντοι
456
Η "νέα" φουρνιά που επικαλείσαι δεν είναι ούτε νέα στις απόψεις ούτε πάει ένα βήμα παραπέρα την ιστορική έρευνα...
Συνδυάζει μεταμοντέρνα ανάλυση με διεθνιστικές αρλούμπες και απόψεις απαξιωμένες εδώ και δεκαετίες και δυστυχώς αποσιωπά ή διαστρεβλώνει γεγονότα...

Θα προτιμήσω λοιπόν τον Παπαρηγόπουλο από τη Ρεπούση (μη σου πω και το Λιακόπουλο) αν και με χαρά μου βλέπω και ξένους συγγραφείς (Μαζάουερ) να αντιμετωπίζουν την ελληνική ιστορία με πολύ μεγαλύτερο σεβασμό και αντικειμενικότητα από τη νέα φουρνιά που έχει υιοθετήσει ως δόγμα το "αν η ιστορική πραγματικότητα διαφέρει από αυτά που πιστεύουμε, τόσο το χειρότερο για την ιστορική πραγματικότητα"...
Δηλαδη τα παντα λεχθηκαν,ολα τελειωσαν..

Δεν ανοιγονται αρχεια,δεν συλλεγονται πληροφοριες,δεν χρησιμοποιειται
η τεχνολογια,δεν αποφορτιζεται η ατμοσφαιρα (ακομη και ο Παπαρηγοπουλος
σιγουρα καποια πραγματα δεν τ'ανεφερε στην ελλαδα πουφτανε μεχρι την Θεσσαλια τοτε)
Ιδια προσβαση σε στοιχεια,ιδια φορτιση, ειχε ο ιστορικος του'30 με τον σημερινο ιστορικο του ιντερνετ καιτης τεραστιας βιβλιογραφιας για το'22π.χ?
Σε περιμενα με καλυτερα επιχειρηματα!
(αν και τεμπελακο σε ψιλοκοβω σαν τον αρχηγο σου???!!!)
Παντα φιλικα.aggel

aggel2004

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Like
3.154
Πόντοι
456
:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

αντικειμενική πηγή οι εγγλέζοι και οι αμερικάνοι;

αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη διχοτόμηση της Κύπρου και την Χούντα;
Κοίτα αγαπητέ....
Εγώ κοιτάω ΟΝΤΩΣ αντικειμενικά την ιστορία........
Και μην ψάχνεις την αλήθεια στους δυνάστες... ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΩΝ είναι η πιο παραποιημένη από όλες τις λοιπές.  :cool2: :cool2: :cool2:
Ελα τωρα αντιιμπεριαλιστη!                                              Για ιστορικους πανεπιστημιων μιλαμε που γραφουν παραπεμποντας σε πηγες
και αρχεια.(βεβαια και αυτοι κρινονται)
Εσυ απο που ενημερωνεσαι αραγε?

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Like
11
Πόντοι
166

σιγουρα καποια πραγματα δεν τ'ανεφερε στην ελλαδα πουφτανε μεχρι την Θεσσαλια τοτε)
Ιδια προσβαση σε στοιχεια,ιδια φορτιση, ειχε ο ιστορικος του'30 με τον σημερινο ιστορικο του ιντερνετ καιτης τεραστιας βιβλιογραφιας για το'22π.χ?
Παντα φιλικα.aggel

Δεν γνωρίζω αυτή τη σχολή. Μπορείς να μας δώσεις κάποια link για να καταλάβουμε; Να γίνει και σύγκριση με γεγονότα γνωστά (εφημερίδες, μαρτυρίες) να δούμε πώς ή άλλη ερμηνία παραλλάσει σφαγές, διωγμούς

vrodopsolos

Μέλος
Εγγρ.
29 Μαΐ 2009
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
1

Παντα φιλικα.aggel

δηλαδή το γεγονός ότι ο ιστορικός του σήμερα έχει περισσότερες πηγές είναι αρκετό για να μας κάνει να δεχτούμε την πλήρη ανατροπή τεκμηριωμένων ιστορικών στοιχείων, και μάλιστα να τη δεχτούμε με τέτοια ταχύτητα? και να στοιχίσουμε και εθνικές πολιτικές επάνω της?
και τι θα γίνει αν σε 2-3 χρόνια προκύψουν νέα και περισσότερα στοιχεία που θα ανατρέψουν το ανατετραμένο ??? γιατί να βιαστούμε να πεισθούμε με τα νέα φρούτα...λογω πηγών ίντερνετ??? όσο για την αποφόρτιση που λές, εγώ δεν είμαι έτοιμος να την συμμεριστώ. Δεν έχω πειστεί αν πρόκειται για αποφόρτιση ή για κατευθυνόμενη (πληρωμένη) εργολαβία

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
Ελα τωρα αντιιμπεριαλιστη!                                              Για ιστορικους πανεπιστημιων μιλαμε που γραφουν παραπεμποντας σε πηγες
και αρχεια.(βεβαια και αυτοι κρινονται)
Εσυ απο που ενημερωνεσαι αραγε?

από οπουδήποτε δεν παραβιάζεται η λογική μου.
πχ με 50 χιλιάρια νεκρούς, 75 χιλιάρια τραυματίες και ενάμισυ μύριο πρόσφυγες στη μικρά ασία το "συνωστίζονται" ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αποτελεί αντικειμενική ενημέρωση αλλά παραποίηση της ιστορίας...

Υ.Γ.
και ο Πλεύρης πανεπιστημιακός είναι.....και ένας άλλος πουτάνας γιος τούρκος αλλά βαριέμαι να ψάξω το όνομά του....

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
δηλαδή το γεγονός ότι ο ιστορικός του σήμερα έχει περισσότερες πηγές είναι αρκετό για να μας κάνει να δεχτούμε την πλήρη ανατροπή τεκμηριωμένων ιστορικών στοιχείων, και μάλιστα να τη δεχτούμε με τέτοια ταχύτητα? και να στοιχίσουμε και εθνικές πολιτικές επάνω της?
και τι θα γίνει αν σε 2-3 χρόνια προκύψουν νέα και περισσότερα στοιχεία που θα ανατρέψουν το ανατετραμένο ??? γιατί να βιαστούμε να πεισθούμε με τα νέα φρούτα...λογω πηγών ίντερνετ??? όσο για την αποφόρτιση που λές, εγώ δεν είμαι έτοιμος να την συμμεριστώ. Δεν έχω πειστεί αν πρόκειται για αποφόρτιση ή για κατευθυνόμενη (πληρωμένη) εργολαβία

έλα άστονα... ανακάλυψε το ιντερνετ πρόσφατα φαίνεται......
όταν ασχοληθεί καμμιά 15αριά χρόνια με το νετ και διαπιστώσει ΤΟ ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ θα το ξανασυζητήσουμε......

OP
OP
vlachodeutsch

vlachodeutsch

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2008
Like
4
Πόντοι
66
έλα άστονα... ανακάλυψε το ιντερνετ πρόσφατα φαίνεται......
όταν ασχοληθεί καμμιά 15αριά χρόνια με το νετ και διαπιστώσει ΤΟ ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ θα το ξανασυζητήσουμε......
οι μορφωμενοι και ενημερωμενοι απο το ιντερνετ
που πολλοι νομιζουν οτι ξερουν την αληθεια διαβαζοντας κατι καπου καποτε απο καποιον στο νετ

Υ.Γ.
και ο Πλεύρης πανεπιστημιακός είναι.....και ένας άλλος πουτάνας γιος τούρκος αλλά βαριέμαι να ψάξω το όνομά του....
ειναι ο Πλευρης πανεπιστημιακος;
πλακα κανεις;

aggel2004

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Like
3.154
Πόντοι
456
από οπουδήποτε δεν παραβιάζεται η λογική μου.
πχ με 50 χιλιάρια νεκρούς, 75 χιλιάρια τραυματίες και ενάμισυ μύριο πρόσφυγες στη μικρά ασία το "συνωστίζονται" ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αποτελεί αντικειμενική ενημέρωση αλλά παραποίηση της ιστορίας...

Υ.Γ.
ενας ενας βρε παιδια!
Οι 1,5 εκατομμυριο προσφυγες ηταν αποτελεσμα της συμφωνιας της Λωζανης
κυριως.Τι να κανουμε οι Τουρκοι απο δω μερια ηταν μονον 500 χιλ και αυτοι γιναν προσφυγες μ'οτι σημαινει αυτο, ετσι ειναι  οι πολεμοι.
Στο ιντερνετ αναφερθηκα με την εννοια της τεχνολογιας (π.χγρηγορη ανταλλαγη
μηνυματων,δημοσιες αναρτησεις εργασιων,κριτικη κ.λ.π πραγματα αδιανοητα
μεχρι και λιγα χρονια πριν) αλλα και πολλες μαλακιες σιγουρα,θελει μεγαλη προσοχη!
Δεν μιλαω για καποια μοδα εν γενει αναθεωρησης για την αναθεωρηση και μονο της ιστοριας αλλα για πραγματικα λιθαρακια της επιστημονικης γνωσης που
μπαινουν απο καποιους ανθρωπους συνεχως με κοπο σ'ολο τον κοσμο (μερικοι τους αποκαλουν και επιστημονες!!!!)
Τωρα εαν στο Γαλατικο χωριο καποιοι τα ξερουν ολα,ειναι βεβαιοι για ολα
και θεωρουν οτι δεν χρειαζεται αλλο ψαξιμο,τι να πω,με γεια και χαρα τους!

OP
OP
vlachodeutsch

vlachodeutsch

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2008
Like
4
Πόντοι
66
Επιτιμος καθηγητης στο πανεπιστημιο της Γκουανταλαχάρα (δεν κανω πλάκα)
καλα εδω ειναι ο κωστακης πανεπιστημιακος στην Αμερικη χωρις να ξερει αγγλικα
ο Πλευρης με πειραξε;

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
ναι ετσι ειναι
και ο κυριοτερος λογος για την εκδιωξη τους πιστευω οτι δεν ηταν η συνεργασια τους με τους κατακτητες και τις βιαιοπραγιες που εκαναν,αλλα το μισος που ειχαν οι Ελληνες γι'αυτους και πριν την κατοχη

Όχι απαραίτητα...
Θα μπορούσαν να τους είχαν πετσοκόψει το 1913 με την απελευθέρωση της Ηπείρου ή σε οποιαδήποτε άλλη φάση...
Θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάποιο πογκρόμ...
Ας πούμε ότι η συνεργασία με τον κατακτητή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μια κάθε άλλο παρά αρμονικής συνύπαρξης επί χρόνια...

παντως επιμενω οτι γλιτωσαμε πολλα

Ε, τί λέμε τόση ώρα...

Παντα φιλικα.aggel

Μα το πρόβλημα με τη "νέα φουρνία" είναι ότι δεν προσκομίζει καινούργια στοιχεία αλλά μόνο καινούργιες ερμηνείες...Οι οποίες συχνά συγκρούονται με τα κοινώς αποδεκτά στοιχεία...

Πχ ο ανεκδιήγητος Μαργαρίτης βάζει στην ίδια μοίρα Τσάμηδες και Εβραίους της θεσσαλονίκης ως ανεπιθύμητους συμπατριώτες προκειμένου να μας πει το διεθνιστικό του παραμύθι και πόσο κακοί είναι οι νεοέλληνες με τις μειονότητες, τη στιγμή που πρόκειται για ασύγκριτα διαφορετικές περιπτώσεις...
Ο Μάζάουερ ευτυχώς, έβαλε τα πράγματα σε μια τάξη με το Θεσσαλονίκη, Πόλη των Φαντασμάτων όπου ξεκαθαρίζει ότι οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης είχαν εξελληνιστεί πλήρως, ειδικά οι νεότερες γενιές, είχαν αποδεχθεί την ελληνική κυριαρχία και παρά τις καφρίλες ορισμένων τραμπούκων (οι οποίοι μετά το έριξαν στην κουκουλοφορία), η εβραϊκή κοινότητα τα πήγαινε αρκετά καλά...

Και φυσικά προβαίνει στην υπέρτατη ιστορική βλασθήμια να συσχετίσει τους συνεργάτες των ναζί τσάμηδες με τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας εβραίους...Οι οποίοι υπηρέτησαν και στον ΕΣ ειρήσθω εν παρόδω...

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
ενας ενας βρε παιδια!
Οι 1,5 εκατομμυριο προσφυγες ηταν αποτελεσμα της συμφωνιας της Λωζανης
κυριως.

:headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang:

αυτό σε χάλασε;
ΟΚ πάμε πάλι...
πριν τη Λωζάννη....

Η απόβαση στη Σμύρνη ήταν η αρχή της ελληνικής τραγωδίας με αποτέλεσμα : 25.000 νεκροί και τραυματίες στρατιώτες . Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, [size=18pt]αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς.[/size]

ΕΛΕΟΣ Ρε......
να σεβόμεθα και ολίγον τη μεγαλύτερη σε έκταση καταστροφή του Ελληνισμού μετά την Απελευθέρωση.
Ε Λ Ε Ο Σ.

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
και επειδή έχω και καταγωγή μικρασιατική.
και επειδή τα έχω ακούσει από τα χείλη της ίδια μου της γιαγιάς.
και επειδή άλλο να το ζεις και άλλο να το ακούς.
και επειδή είμαι αλλότριος άλλα ουχι αλλοτριωμένος
Γαμώ την ιστορία των Εγγλεζοαμερικάνων σας ρε.

«Ο Κεμάλ γιόρτασε το θρίαμβό του με τη μεταβολή της Σμύρνης σε τέφρα και την τεράστια σφαγή του εκεί χριστιανικού πληθυσμού», έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ.

Η σφαγή της Σμύρνης συγκλόνισε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Ακόμα και στη Γαλλία -η φιλοτουρκική πολιτική της οποίας καθόριζε την πληροφόρηση που παρείχαν οι δημοσιογράφοι- διογκώθηκαν τα αντιτουρκικά συναισθήματα. Όμως, περισσότερο από τις ανταποκρίσεις και τις ψυχρές επισημάνσεις των διπλωματών, το τρομερό τοπίο εκείνων των ημερών αποκαλύπτεται μέσα από τις μαρτυρίες όσων το έζησαν. Η συλλογή και η έκδοση των αυθεντικών μαρτυριών έγινε από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Μαρτυρίες συγκλονιστικές, που πιστοποιούν την ύπαρξη του Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος. Τυχαία επιλέξαμε και δημοσιεύουμε τις αναμνήσεις της Ελένης Καραντώνη από το Μπουνάρμπασι, έντεκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης.

Το Μπουνάρμπασι είχε χίλιους κατοίκους, από τους οποίους οι οκτακόσιοι ήταν Ελληνες:

«...Αρχισε ο στρατός μας να φεύγει. Χτυπούσαν τις πόρτες μας και ζητούσαν ρούχα για να βγάλουν το χακί από πάνω τους. Πόσους δεν ντύσαμε! Οι μεγάλοι οι δικοί μας ξεκουμπίστηκαν και φύγανε κι αφήσαν τον κόσμο στο έλεος του Θεού. Εφταναν οι στρατιώτες ξυπόλυτοι, γυμνοί, κουρελιασμένοι, πρησμένοι, νηστικοί. Οι Τούρκοι κατεβαίναν και σφάζαν τους Ελληνες. Το ίδιο έκαναν και οι δικοί μας. Παντού φωτιά και μαχαίρι άκουες και έβλεπες. Από τους κατοίκους του Μπουνάρμπασι έμειναν καμιά δεκαριά οικογένειες... Μερικοί κατάφεραν να φύγουν, σέρνοντας με την κοιλιά προς το Σικλάρι και από κει στη Σμύρνη. Τους άλλους όλους τους ατιμάσανε, τους σφάξανε, τους κρεμάσανε, τους κάψανε. Κι εκείνους που κατάφεραν από το Σικλάρι να φτάσουν στη
Σμύρνη, όταν ήρθε ο Κεμάλ, τους έπιασε και τους έσφαξε.

Εμείς βρισκόμασταν στη Σμύρνη. Πλημμύρα οι μαχαλάδες στο αίμα. Βάλανε φωτιά οι Τούρκοι, μια ώρα μακριά. «Μη φοβάστε είναι μακριά», μας είπε ο νοικοκύρης του σπιτιού που μέναμε. Σ' ένα τέταρτο η φωτιά είχε έρθει σε μας. Ρίχνανε βενζίνη και προχωρούσε. Βγήκαμε στο δρόμο. Φωτιά από τη μια, θάλασσα από την άλλη. Βρισκόμασταν στη μέση. Και οι Τσέτες (σ.τ.σ. οι άτακτοι Τούρκοι) βρίσκονταν στη μέση, και σφάζαν και σκοτώναν. Τη νύχτα οι Τσέτες έκαναν επίθεση ν' αρπάξουν, να σφάξουν, ν' ατιμάσουν. «Βοήθεια! Βοήθεια!», φώναζε ο κόσμος. Τα εγγλέζικα πλοία ήταν απέναντι. Εριχναν τους προβολείς. Σταματούσαν για λίγο. Τη νύχτα θέλαμε να πάμε προς νερού μας. Πήγαμε λίγο πιο έξω, φρίκη! Βρεθήκαμε σε μια χαβούζα (σ.τ.σ. μεγάλο ανοιχτό λάκκο). Γύρω γύρω, στα χείλια της χαβούζας σπαρταρούσαν κορμιά, και μέσα η χαβούζα ήταν γεμάτη κεφάλια. Επαιρναν όποιον έπιαναν, τον πήγαιναν στην άκρια της χαβούζας, έκοβαν το κεφάλι και το έριχναν μέσα στη χαβούζα και τα κορμιά τα άφηναν να σπαρταρούν γύρω γύρω. Ηταν φοβερό. Οσοι το είδαν τρελάθηκαν. Το τρελοκομείο γέμισε από τρελούς σαν ήρθαμε. Εκεί σ' αυτό το μέρος χάσαμε και τον πατέρα μου. Τον αδελφό μου τον έσφαξαν στο χωριό. Εβγαλαν, μετά, ιταλικά και ελληνικά πλοία και μας πήραν. Πόσους; Ούτε ένα είκοσι τοις εκατό δεν επήραν. Τέτοια καταστροφή δεν είδαν τα μάτια μου!».

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
αυτά ρε επιστήμονες είναι γεγονότα.
ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΓΑΜΩ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΣΑΣ.

Για τον λόγο αυτό στο παρόν μας άρθρο παραθέτουμε αποσπάσματα μαρτυριών που συνέλεξε το «Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών» από τους επιζώντες της σφαγής πρόσφυγες που ήλθαν στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Αλεξίου έζησε την γενοκτονία και θυμάται: «Τα πρώτα μηνύματα της καταστροφής μας ήρθαν με την οπισθοχώρηση του στρατού μας. Είδα αξιωματικούς στο δρόμο, που ξήλωναν και πετούσαν τα γαλόνια τους και τα παράσημά τους… Τα σημάδια της καταστροφής ήταν ακόμη πιο έντονα, όταν έφθασαν από την πόλη Θείρα συγγενείς μας κατατρεγμένοι και τους φιλοξενήσαμε…
Ένα μεσημέρι έγινε μεγάλη φασαρία και κακό, μαθεύτηκε ότι οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά στη συνοικία των Αρμενίων. Είχα ένα προαίσθημα. Μια κατάθλιψη μου βάραινε την ψυχή και δεν μπορούσα να το εξηγήσω. Δεν αργήσαμε να δούμε τους πρώτους καπνούς της φωτιάς… Όλος αυτός ο κόσμος προχωρούσε προς το Κορδελιό, γιατί διαδιδόταν πως στο Κορδελιό αράζουν διάφορα βαποράκια και σώζουν τον κόσμο… Όταν έφεξε η μέρα, άρχισε ο κόσμος να φεύγει από το Μπαϊρακλί με κατεύθυνση προς το Κορδελιό κι έτσι τους ακολουθήσαμε κι εμείς, όπως πηγαίναμε όμως, στ’ αριστερά του παραλιακού δρόμου, είδαμε να έρχεται τουρκική καβαλαρία, οπλισμένη με σπαθιά… Πιο πίσω ακολουθούσαν Τσέτες (άτακτος στρατός λίαν φανατισμένος).
Τότε μας βρήκαν τα χειρότερα, οι Τσέτες έπεσαν επάνω στον κόσμο και έκαναν όλων των ειδών τα εγκλήματα. Χτυπούσαν τους άντρες και τους ζητούσαν παράδες και μαλαματικά από τις γυναίκες. Άρπαζαν όποια κοπέλα τους φάνταζε και την ντρόπιαζαν…
…Σε μια στιγμή δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Γυναίκες πολλές, μια σειρά ατελείωτη από το μπουλούκι, που ερχόταν από το Κορδελιό, σπρώχνοντας η μία την άλλη και σκύφτοντας, τραβούσαν κατά τους ψηλούς βράχους, εκεί στα Πετρωτά. Ώσπου να καλοκαταλάβεις, πηδούσαν και χάνονταν μέσα στη θάλασσα. Πολλές απ’ αυτές κρατούσαν αγκαλιά και τα μωράκια τους. Πλάϊ τους, επάνω από τα κεφάλια τους, ήταν οι Τσέτες, έτοιμοι να τις ντροπιάσουν και ήθελαν να γλυτώσουν από τα χέρια τους, να πέσουν όσο πιο γρήγορα γινόταν στο γκρεμό, να χαθούνε…».
Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας της Μικρασιατικής γενοκτονίας αναφέρει: «…Τότε όσοι ξέραν μπάνιο πέφταν στη θάλασσα. Αν τους έβλεπαν οι Τούρκοι, τους σκότωναν μέσα εκεί. Εάν δεν τους έβλεπαν, έφταναν στα συμμαχικά πολεμικά καράβια, που ήταν αραγμένα και δήθεν υποστήριζαν τους Έλληνες. Τους άφηναν να σκαρφαλώνουν επάνω στα καράβια και μόλις έμπαιναν μέσα, τους ξανάριχναν στη θάλασσα.. Το πρωΐ συγκεντρωθήκαμε πέντε χιλιάδες αιχμάλωτοι. Περνούσαμε από τους τουρκομαχαλάδες. Περάσαμε και από την εβραϊκή συνοικία. Οι Εβραίοι μας αποδοκίμαζαν χειρότερα από τους Τούρκους. Φτάσαμε στον Άγιο Κωνσταντίνο, στα Χιώτικα, όπου άρχισε η μεγάλη σφαγή… Εμαζεύτηκαν όλοι οι Τούρκοι με σίδερα στα χέρια, με σπαθιά και στάθηκαν από την μια κι από την άλλη άκρη του δρόμου που θα περνούσαμε και ανεβοκατέβαζαν τα σίδερα και τα σπαθιά και όποιος πρόφτανε και έσκυβε, είχε καλώς, όποιος δεν πρόφταινε, τον σκότωναν…».
Τέλος, η Άννα Καραμπέτσου περιγράφει την απεγνωσμένη προσπάθεια της οικογένειάς της να διαφύγει της καταστροφής: «...Ήμασταν στην Πούντα. Στέκαμε γραμμή για να μπαρκάρουμε. Ό,τι είχαμε, μπόγους, βαλίτσες, τα πατούσαν για να περάσουν. Πέρασε η μητέρα μου, η αδελφή μου έπεσε κάτω, ο κόσμος την πατούσε, δεν μπορούσε να σηκωθεί. Ένας στρατιώτης, καθώς βάσταγε το μωρό της, το τρύπησε με την ξιφολόγχη. Τι να κάνει; Τόβαλε σε μιαν ακρούλα. Ζήσε, κόρη μου, για τα άλλα σου παιδιά, της είπε η μάνα μας. Εγώ ακόμη δεν είχα περάσει τη ζώνη και με τραβά ένας Τουρκαλάς από το χέρι και μου λέει: «Ντούρ, μωρή». Βάζω κάτι φωνές, κάτι κλάματα, φωνές και η μάνα μου. Πέρασαν πέντε – έξι, εμένα που να μ’ αφήσει να περάσω. Αχ παιδάκι μου, λέει η μάνα μου, πέφτει κάτω και λιποθυμά. Στο μεταξύ ο Τούρκος μου δίνει ένα σκαμπίλι, που άτραψε το φως μου. «Τσικάρ Παρά» λέει. Θυμήθηκα το πεντόλιρο, του το έδωσα. Μ’ αυτό γλύτωσα…
Οι Γάλλοι έδειξαν βρωμερή στάση. Όσοι κατάφερναν να σκαρφαλώσουν στα καράβια τους, τους ρίχναν πίσω στην θάλασσα. Και παλικάρια, πιο πολύ τα παλικάρια, ξαναρίχναν στο νερό. Σαν τους βλέπαν να ζυγώνουν, τους πετούσαν ζεματιστό νερό, για να μην μπορέσουν ν’ ανέβουν…».

aggel2004

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Like
3.154
Πόντοι
456
Πχ ο ανεκδιήγητος Μαργαρίτης βάζει στην ίδια μοίρα Τσάμηδες και Εβραίους της θεσσαλονίκης ως ανεπιθύμητους συμπατριώτες προκειμένου να μας πει το διεθνιστικό του παραμύθι και πόσο κακοί είναι οι νεοέλληνες με τις μειονότητες, τη στιγμή που πρόκειται για ασύγκριτα διαφορετικές περιπτώσεις...
Προφανως δεν εννοω το μαργαριτη μεσα στους κορυφαιους επιστημονες!
Κατα τα αλλα συμφωνω ,θελει ομως λιγο προσοχη πως φτανει ο αλλος
να γινη δοσιλογος
Αλλο πραγμα ο γερμανοτσολιας και ο χιτης (προσωπικο συμφερον)
αλλο πραγμα ο Τσαμης (θεμα επιβιωσης σ'ενα εχθρικο κρατος)

aggel2004

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Like
3.154
Πόντοι
456
αυτά ρε επιστήμονες είναι γεγονότα.
ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΓΑΜΩ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΣΑΣ.

Για τον λόγο αυτό στο παρόν μας άρθρο παραθέτουμε αποσπάσματα μαρτυριών που συνέλεξε το «Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών» από τους επιζώντες της σφαγής πρόσφυγες που ήλθαν στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Αλεξίου έζησε την γενοκτονία και θυμάται: «Τα πρώτα μηνύματα της καταστροφής μας ήρθαν με την οπισθοχώρηση του στρατού μας. Είδα αξιωματικούς στο δρόμο, που ξήλωναν και πετούσαν τα γαλόνια τους και τα παράσημά τους… Τα σημάδια της καταστροφής ήταν ακόμη πιο έντονα, όταν έφθασαν από την πόλη Θείρα συγγενείς μας κατατρεγμένοι και τους φιλοξενήσαμε…
Ένα μεσημέρι έγινε μεγάλη φασαρία και κακό, μαθεύτηκε ότι οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά στη συνοικία των Αρμενίων. Είχα ένα προαίσθημα. Μια κατάθλιψη μου βάραινε την ψυχή και δεν μπορούσα να το εξηγήσω. Δεν αργήσαμε να δούμε τους πρώτους καπνούς της φωτιάς… Όλος αυτός ο κόσμος προχωρούσε προς το Κορδελιό, γιατί διαδιδόταν πως στο Κορδελιό αράζουν διάφορα βαποράκια και σώζουν τον κόσμο… Όταν έφεξε η μέρα, άρχισε ο κόσμος να φεύγει από το Μπαϊρακλί με κατεύθυνση προς το Κορδελιό κι έτσι τους ακολουθήσαμε κι εμείς, όπως πηγαίναμε όμως, στ’ αριστερά του παραλιακού δρόμου, είδαμε να έρχεται τουρκική καβαλαρία, οπλισμένη με σπαθιά… Πιο πίσω ακολουθούσαν Τσέτες (άτακτος στρατός λίαν φανατισμένος).
Τότε μας βρήκαν τα χειρότερα, οι Τσέτες έπεσαν επάνω στον κόσμο και έκαναν όλων των ειδών τα εγκλήματα. Χτυπούσαν τους άντρες και τους ζητούσαν παράδες και μαλαματικά από τις γυναίκες. Άρπαζαν όποια κοπέλα τους φάνταζε και την ντρόπιαζαν…
…Σε μια στιγμή δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Γυναίκες πολλές, μια σειρά ατελείωτη από το μπουλούκι, που ερχόταν από το Κορδελιό, σπρώχνοντας η μία την άλλη και σκύφτοντας, τραβούσαν κατά τους ψηλούς βράχους, εκεί στα Πετρωτά. Ώσπου να καλοκαταλάβεις, πηδούσαν και χάνονταν μέσα στη θάλασσα. Πολλές απ’ αυτές κρατούσαν αγκαλιά και τα μωράκια τους. Πλάϊ τους, επάνω από τα κεφάλια τους, ήταν οι Τσέτες, έτοιμοι να τις ντροπιάσουν και ήθελαν να γλυτώσουν από τα χέρια τους, να πέσουν όσο πιο γρήγορα γινόταν στο γκρεμό, να χαθούνε…».
Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας της Μικρασιατικής γενοκτονίας αναφέρει: «…Τότε όσοι ξέραν μπάνιο πέφταν στη θάλασσα. Αν τους έβλεπαν οι Τούρκοι, τους σκότωναν μέσα εκεί. Εάν δεν τους έβλεπαν, έφταναν στα συμμαχικά πολεμικά καράβια, που ήταν αραγμένα και δήθεν υποστήριζαν τους Έλληνες. Τους άφηναν να σκαρφαλώνουν επάνω στα καράβια και μόλις έμπαιναν μέσα, τους ξανάριχναν στη θάλασσα.. Το πρωΐ συγκεντρωθήκαμε πέντε χιλιάδες αιχμάλωτοι. Περνούσαμε από τους τουρκομαχαλάδες. Περάσαμε και από την εβραϊκή συνοικία. Οι Εβραίοι μας αποδοκίμαζαν χειρότερα από τους Τούρκους. Φτάσαμε στον Άγιο Κωνσταντίνο, στα Χιώτικα, όπου άρχισε η μεγάλη σφαγή… Εμαζεύτηκαν όλοι οι Τούρκοι με σίδερα στα χέρια, με σπαθιά και στάθηκαν από την μια κι από την άλλη άκρη του δρόμου που θα περνούσαμε και ανεβοκατέβαζαν τα σίδερα και τα σπαθιά και όποιος πρόφτανε και έσκυβε, είχε καλώς, όποιος δεν πρόφταινε, τον σκότωναν…».
Τέλος, η Άννα Καραμπέτσου περιγράφει την απεγνωσμένη προσπάθεια της οικογένειάς της να διαφύγει της καταστροφής: «...Ήμασταν στην Πούντα. Στέκαμε γραμμή για να μπαρκάρουμε. Ό,τι είχαμε, μπόγους, βαλίτσες, τα πατούσαν για να περάσουν. Πέρασε η μητέρα μου, η αδελφή μου έπεσε κάτω, ο κόσμος την πατούσε, δεν μπορούσε να σηκωθεί. Ένας στρατιώτης, καθώς βάσταγε το μωρό της, το τρύπησε με την ξιφολόγχη. Τι να κάνει; Τόβαλε σε μιαν ακρούλα. Ζήσε, κόρη μου, για τα άλλα σου παιδιά, της είπε η μάνα μας. Εγώ ακόμη δεν είχα περάσει τη ζώνη και με τραβά ένας Τουρκαλάς από το χέρι και μου λέει: «Ντούρ, μωρή». Βάζω κάτι φωνές, κάτι κλάματα, φωνές και η μάνα μου. Πέρασαν πέντε – έξι, εμένα που να μ’ αφήσει να περάσω. Αχ παιδάκι μου, λέει η μάνα μου, πέφτει κάτω και λιποθυμά. Στο μεταξύ ο Τούρκος μου δίνει ένα σκαμπίλι, που άτραψε το φως μου. «Τσικάρ Παρά» λέει. Θυμήθηκα το πεντόλιρο, του το έδωσα. Μ’ αυτό γλύτωσα…
Οι Γάλλοι έδειξαν βρωμερή στάση. Όσοι κατάφερναν να σκαρφαλώσουν στα καράβια τους, τους ρίχναν πίσω στην θάλασσα. Και παλικάρια, πιο πολύ τα παλικάρια, ξαναρίχναν στο νερό. Σαν τους βλέπαν να ζυγώνουν, τους πετούσαν ζεματιστό νερό, για να μην μπορέσουν ν’ ανέβουν…».
χωρις παρεξηγηση -επειδη εισαι μικρασιατης- ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕΒΑΣΤΑ
αλλα δεν ειναι ιστορια,η πουτανα ειναι κατι πιο περιπλοκο απο της
αφηγησεις της γιαγια η προσωπικες μαρτυριες μαρτυρων(που ειναι ομως μερος της ιστοριας!)

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
αλλο πραγμα ο Τσαμης (θεμα επιβιωσης σ'ενα εχθρικο κρατος)

:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

ρε κόλλημα με τους τσάμηδες και τους τσάμηκους....
όλη η ελληνική ιστορία συνοψίζεται στο πογκρόμ εναντίον των τσάμηδων......

και γαμώ τις πηγές που διαβάζεις ιστορία.
να μας τις λινκάρεις πλιζ...... :grin: :grin: :grin: :grin:

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
αλλα δεν ειναι ιστορια,η πουτανα ειναι κατι πιο περιπλοκο απο της
αφηγησεις της γιαγια η προσωπικες μαρτυριες μαρτυρων(που ειναι ομως μερος της ιστοριας!)

α ρε μαλάκα που ήσουνα να τια πεις αυτά στους Ελληνες της Πόλης, της Μικράς Ασίας, στους Πόντιους, στους Αρμένιους, στους Κούρδους, στους Κύπριους να δεις πόσο απλά και όχι πολύπλοκα θα γινόσουν ιστορία......

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom