sotirof
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 26 Ιαν 2010
- Κριτικές
- 44
- Like
- 27
- Πόντοι
- 1.396
Λεγοντας ομως πραγματα με ουσιαΤελικά, άμα δε γαμάμε φλυαρούμε...
Λεγοντας ομως πραγματα με ουσιαΤελικά, άμα δε γαμάμε φλυαρούμε...
Δεν το θεωρω απολυτο αυτο,καμια φορα κανουμε επιλογες χωρις καν ψυχισμο,μπαινοντας πχ.σε ενα καταστημα ενω εχουμε αποφασιση να αγορασουμε ενα συγκεκριμενο αντικειμενο,βλεπουμε κατι αλλο και παιρνουμε αμεσως εκεινο γιατι απλα μας αρεσε!Κατα τα αλλα συμφωνω!
Μου εωσες μια ιδεα τωρα!θα μπορουσα να γραψω ενα βιβλιο με ευθημη μορφη με τιτλο ιστοριες ενος μπουρδελιαρηοπου οι φωτογραφιες του φαρκελι θα ειναι πραγματικες και το σεναριο φανταστικο,αλλα με πινελιες της πραγματικοτητας,ουτως ωστε ο διαβαζων το βιβλιο να οδηγητε στην πραγματικοτητα!
Οσο αφορα το πρωτο σκελος συμφωνω,για το δευτερο το επεξεργαζομε και βλεπω οτι με συγκεκριμενους κανονες,μπορη να γινη και οδηγος κατι που δεν υπαρχη.Ενα παρειδγμα ας πουμε!Ειναι μια χειμωνιατικη νυχτα,ενας παγερος αερας σφυριζη και το ψυλοβροχο βρεχη τους δρομους της ηδονης και της ακολασιας!Μια αθεραπευτη παρεα 6 ατομωμ( )ρομαντικων μπουρδελιαριδων,απο φυλης στριβη για φωκαιας,μια ματια στο καφενειο και ακομα μια παρεα παιζη μπιλιαρδο δεξια,αριστερα στα σκουπιδια ενα στρωμα αφοδευμενο,μαλλον απο καποιο κοντινο οικημα,τα φωτακια των οικων φαινονται να τρεμοσβηνουν απο την βροχη!Η παρεα αποφασιζη να εισελθη στο Φ.17..........συνεχιζετε...καθε στιγμη δεν λειτουργουν ολες οι δομες του εγκεφαλου στο ιδιο ποσοστο
καθε αποφαση μας, ειναι προιον μιας πολυπλοκης πολυπαραγοντικης συναρτησης
εξαλλου αν βρεθει καποιος που να μπορει να την κωδικοποιησει ...παει κατευθειαν για Nobel !
Ενδιαφερον ακουγεται !
Με την ορθογραφία μας ... "γάμησες"Οσο αφορα το πρωτο σκελος συμφωνω,για το δευτερο το επεξεργαζομε και βλεπω οτι με συγκεκριμενους κανονες,μπορη να γινη και οδηγος κατι που δεν υπαρχη.Ενα παρειδγμα ας πουμε!Ειναι μια χειμωνιατικη νυχτα,ενας παγερος αερας σφυριζη και το ψυλοβροχο βρεχη τους δρομους της ηδονης και της ακολασιας!Μια αθεραπευτη παρεα 6 ατομωμ( )ρομαντικων μπουρδελιαριδων,απο φυλης στριβη για φωκαιας,μια ματια στο καφενειο και ακομα μια παρεα παιζη μπιλιαρδο δεξια,αριστερα στα σκουπιδια ενα στρωμα αφοδευμενο,μαλλον απο καποιο κοντινο οικημα,τα φωτακια των οικων φαινονται να τρεμοσβηνουν απο την βροχη!Η παρεα αποφασιζη να εισελθη στο Φ.17..........συνεχιζετε...
Τροπος εκφρασης στρατηγε μου,ειναι ωραιο να γαμας την ορθογραφια,ξεφευγης απο τα στεγανα του συστηματος,που να εγραφε και ο πιτσιλισστης τι θα γινοτανΜε την ορθογραφία μας ... "γάμησες"
Σε ολους μας αρεση στρατηγε,προτινω καφε και συναντηση!!Παιδιά θα το πω με μια φράση ...
ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΕΑ
(ΜΑΣ)
(ΜΟΥ)
ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ !!!
Rigomortis, ωρες ωρες με προκαλείς να σου τραβήξω μια αποδόμηση (deconstruction), αλλά δεν θα το κάνω...
Οι λέξεις απαιτούν ακρίβεια στη χρήση τους, που προϋποθέτει ακρίβεια εννοιών.
Αν μιλάει κανείς θεωρητικά οφείλει να τo τηρήσει.
Αν εκφράζεται καλλιτεχνικά, δεν ενδιαφέρει (κοινώς στα παπάρια του).
Αν κάνει απλά κουβεντούλα, κάνει απλά κουβεντούλα... (bla-bla general)
Δεν είναι παρατήρηση. Προτροπή είναι.
πολυ καλα κανεις και το αναφερεις αυτο
@ rigomortis
Λες: «Ο ψυχισμός είναι το υλικό της σκέψης»
Μου φαίνεται ασαφές. Εννοείς:
Ότι είναι το αντικείμενο της σκέψης, ότι δηλαδή η σκέψη ασχολείται με αυτόν;
Ή ότι ο ψυχισμός είναι το «συστατικό» της;
Ή ότι ο χώρος από όπου αντλεί αυτά που επεξεργάζεται;
Το τελευταίο π.χ. σημαίνει ότι η σκέψη ασχολείται με ότι πηγάζει από τον ψυχισμό ή ότι τον απότελεί: συναισθήματα και διαθέσεις.
Αποδόμηση , χονδροειδώς (και με κίνδυνο παρανόησης) είναι για παράδειγμα η ανάλυση μιας πρότασης όπως η παραπάνω, στα συστατικά της. Τις λέξεις που την αποτελούν, για το παράδειγμα αυτό, και τι αυτές σημαίνουν. Η ανάλυση μπορεί να αποκαλύψει αντιφάσεις που αίρουν αυτό που ήθελε να εκφράσει η πρόταση και άρα την «αποδομεί» διασπά τη εσωτερική συνοχή της. Το θέμα το κατέχω πλημελώς.
Η προτροπή ήταν απλά αποσαφηνίζεις τις έννοιες και να βρίσκεις τις κατάλληλες λέξεις. Αφορμή ήταν η σύγχυση που μου προκάλεσε η πρόαταση σου που ανέφερα: Δεν την κατάλαβα. Βέβαια στις καθημερινές συνομιλίες δεν τηρούμε τέτοιες διαδικασίες και τα υπονοούμενα συμπλέουν με τα εννοούμενα και όποια άλλα -ούμενα. Η φράση «και καλά» π.χ. είναι κατανοητή από ένα σύνολο ανθρώπων όχι με την απόλυτη έννοια των λέξεων αλλά με το νόημα που η ομάδα αυτή της έχει προσδόσει. Τέτοιες «γλώσσες» έχουν ενδιαφέρον αλλά αν κανείς θέλει να αγγίξει το χώρο της θεωρίας (π.χ. επιστήμη, φιλοσοφία) δεν μπορέι να βασιστεί σε τέτοιες χρήσεις της γλώσσας. Η προτροπή ήταν να πας ακόμα παραπέρα αφου σου αρέσει να σκέφτεσαι.
Τελειώνοντας, (ελπίζω να μη σε έπρηξα) νομίζω ότι υπήρξ υπερβολικός με το θέμα που έθιξα. Συνήθως εκφράζω αυτό που σκέφτομαι χωρίς απαραίτητα να προσδοκώ ή να προσάπτω κάτι από αυτόν στον οποίο απευθύνομαι.
Επίσης, υπόψη ότι τα παραπάνω υπαγονται στην κατηγορία «σύνθετα/πολύπλοκα» και εμπίπτουν στη χρέωση «duo» (σάντουϊτς), σύμφωνα με προηγούμενο μήνυμα.
Συμφωνω μαζι σου,δεν ειμαστε φιλολογοι η αναλυτες,κατα την ταπινη μας εκτιμηση,συζητηση γινετε,η ψυχη παντα θα θα ψαχνη το φως!η σημειολογια του Ελυτη στηριζεται σε μεγαλο ποσοστο σ'αυτα:
πετρα : μνημη
φωτια: παθος
φως: γνωση
σκοτος: ο χωρος που θα αναψει η φωτια για να γινει φως
κατι που φαινεται οτι χρησιμοποιει και ο Μικης σ'ενα δικο του ποιημα :
- Ω Πνεύμα θείο του Σκότους
στάλαξε λήθη στην φλογισμένη ψυχή
των ταπεινών (...)
Όλα ζουν από Σε - όλα ζούνε για Σε.
Μες στα βάθη του Απείρου σε ζητάμε
στης καρδιάς μου τα σκοτάδια σε γυρεύω, Θεέ.
Το πιο ψηλό σκαλί της ευτυχίας θα φτάσεις
όταν δέσεις τη Μνήμη στο Ανύπαρχτο
ki όταν λυτρωμένος από τη φθορά
ζητήσεις την ακινησία της Αιωνιότητας.
Αυτό πού κρύβεται πίσω από το Φως!
Το πρόσωπό σου θα πάρει τότε
τη σύσπαση εκείνη των Αθανάτων
κι όλα θα ησυχάσουν και θα σιωπήσουν
ενώ η μεγάλη φωνή του θριάμβου
θα 'χει υψωθεί σ' έναν ήχο ασύλληπτο σαν Σιωπή.
Δώσε φλόγα στην ψυχή (....)
Ξύπνα μ' ένα κύμα φλόγας
τα σκοτάδια του Νου τα φριχτά (....)
Χύσε φωτιά! Δώσε στον Νου φτερά (....)
Φέρε Φως! Φέρε Φως!
τη Φωτιά που μας μεθά.
Σε αναζήτησα μέσα στην καθαρτήρια
αναλαμπή της Φλόγας
και μέσα στις φωτεινές πτυχές
της Σκέψης και της Σοφίας.
Ό,τι όμως νόμιζα πως ήσουν Εσύ
δεν ήταν παρά ένα ξεγέλασμα
της ίδιας μου της Φαντασίας.
Τώρα απομένω ανίκανος κι ανίδεος
χωρίς να γνωρίζω εκείνο
που οφείλω να κάνω
κι η Ψυχή μου απομένει
γυμνή και μόνη.
ΦΩΝΗ:
Η Ψυχή μου γυρεύει το Φως.
οποιος θελει μπορει να πει την αποψη του για την σημειολογια Ελυτη/Μικη
βεβαια πολλα σημεια δεν τα καταλαβαινω απο το εργο τους , αλλα κουβεντα να γινεται...
τελειως τυχαια αναλακυψα δυο ποιηματα του ν.λυγερου που με βοηθησαν να καταλαβω την αναγκαιοτητα του σκοτους ως μεσο ν'αναψει το φως , χωρις ομως το ιδιο το σκοταδι να ειναι φως :Συμφωνω μαζι σου,δεν ειμαστε φιλολογοι η αναλυτες,κατα την ταπινη μας εκτιμηση,συζητηση γινετε,η ψυχη παντα θα θα ψαχνη το φως!