Νέα

Προβλέψεις για την οικονομική κρίση

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα trikardos
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 3K
  • Εμφανίσεις 110K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Η οικονομική κατάσταση είναι αυτή που μας παρουσιάζουν;

  • Είναι χειρότερη

    Ψήφοι: 3 100,0%
  • Είναι καλύτερη

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Είναι ακριβής

    Ψήφοι: 0 0,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    3

demonis

Μέλος
Εγγρ.
21 Μαρ 2009
Μηνύματα
34
Like
0
Πόντοι
0
απλα τα πραγματα για την κριση
μπαμπας νταλικιερης=παιδι του ανεργος για παντα οτι και να σπουδασει.
μπαμπας γενικος διευθυντης μιας μικρομεσαιας πολυαριθμης επιχηρησης=παιδι του απλος υπαλληλος της επιχειρησης και οχι να ακολουθησει τα βηματα του μπαμπακα του.
καλημερα.
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366

axaxouxas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Απρ 2007
Μηνύματα
21.957
Κριτικές
2
Like
8
Πόντοι
366
Μακαρι αλλα χλωμο το βλεπω οπως ειναι τα πραγματα με την φαγωμαρα που εχει πεσει γυρω
 

alsomas

Μέλος
Εγγρ.
14 Δεκ 2008
Μηνύματα
223
Κριτικές
10
Like
3
Πόντοι
11
Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, η γκρίνια φέρνει φαγομάρα και τέλος η φαγομάρα φέρνει πόλεμο.
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
Η παγκόσμια κρίση

(Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας)

Ο καπιταλιστικός κόσμος ζει τη θανάσιμη αγωνία του. Προσπαθεί να βρει το γιατρικό για να θεραπεύσει την αρρώστια του που εκδηλώνεται σήμερα με την παγκόσμια καταιγίδα της οικονομικής κρίσης και της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης.
Οι απολογητές του συστήματος και τα πολιτικά του φερέφωνα επιχειρούν να εξαπατήσουν τους λαούς εστιάζοντας το κακό στο χρήμα, δηλαδή στις χρηματοπιστωτικές δυσλειτουργίες και στον χρηματιστηριακό παρασιτισμό. Ελπίζουν ότι θα σώσουν την κατάσταση με παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές ρυθμίσεις, με πολυεθνικές συνθέσεις, με μια παγκόσμια κεντρική τράπεζα, η οποία θα εξασφαλίσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η διεθνής οικονομική και πολιτική ελίτ, με ηγεσία τους Αμερικάνους, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση για να υλοποιήσει «λύσεις» που θα οδηγήσουν τον κόσμο σε μια «νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική τάξη, παγκόσμιο νόμισμα και παγκόσμια κυβέρνηση». Με επικεφαλής τις ΗΠΑ, φυσικά: Στον αυτοκρατορικό ολοκληρωτισμό!
Ματαιοπονούν. Όλα αυτά είναι γιατροσόφια χωρίς καμιά θεραπευτική ιδιότητα. Το αντίθετο, θα επιταχύνουν τους ρυθμούς κατάρρευσης του ιμπεριαλιστικού συστήματος.
Και αυτό γιατί δεν μπορούν, δεν τους συμφέρει να δούνε τα βασικά αίτια της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι το χρήμα το αίτιο της κρίσης. Στο χρήμα αντανακλάται πιο ευανάγνωστα η κρίση, είναι το σύμπτωμα της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.
Το αίτιο της κρίσης βρίσκεται μέσα στο μεδούλι του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής: Στην ενότητα της παραγωγικής διαδικασίας και της κυκλοφορίας.

Η διαλεκτική ενότητα ανάμεσα στην παραγωγή εμπορευμάτων και την πώληση των εμπορευμάτων είναι η θεμελιακή βάση για να εξηγήσουμε τις καπιταλιστικές κρίσεις.
Το βασικό κύτταρο της καπιταλιστικής οικονομίας είναι το εμπόρευμα. Μέσα σε αυτό το «βασικό κύτταρο» υπάρχει η αντίφαση που γεννάει τις κρίσεις. Εδώ υπάρχει ο διχασμός ανάμεσα στο εμπόρευμα και το χρήμα. Ανάμεσα δηλαδή στο εμπόρευμα ως προϊόν παραγωγής και το εμπόρευμα ως ανταλλακτική αξία που πρέπει να πουληθεί (χρήμα).

Θα περιγράψουμε, όσο πιο απλά μπορούμε, αυτή τη διαλεκτική.

Παραγωγή εμπορευμάτων και παραγωγή για το κέρδος
Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι ταυτόχρονα: Γενικευμένη εμπορευματική παραγωγή και παραγωγή για το κέρδος των επιχειρήσεων που δρουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Το πρώτο σκέλος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το δεύτερο.
Ο καπιταλισμός είναι ταυτόχρονα: Ένα σύστημα που στρέφεται προς την παραγωγή ενός συνεχώς αυξανόμενου όγκου υπεραξίας (υπερεργασίας), ΚΑΙ ένα σύστημα όπου η πραγματική ιδιοποίηση αυτής της υπεραξίας υποτάσσεται στη δυνατότητα να πουληθούν τα εμπορεύματα που περιέχουν αυτή την υπεραξία, τουλάχιστο σε τιμές που να προσκομίζουν το μέσο κέρδος, αν όχι το υπερκέρδος.
Κάθε άλλη ερμηνεία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής εξαφανίζει ένα από τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του, χωρίς τα οποία δεν θα ήταν καπιταλισμός.
Όπως ήδη αναφέραμε το «βασικό κύτταρο» της καπιταλιστικής παραγωγής είναι το εμπόρευμα. Η ίδια η φύση αυτού του «βασικού κυττάρου» συνεπάγεται τον αναγκαίο χωρισμό του: Σε «εμπόρευμα» και «χρήμα».

Το εμπόρευμα είναι ταυτόχρονα: Προϊόν της ατομικής εργασίας και προϊόν της κοινωνικής εργασίας. Αλλά η «κοινωνική εργασία» που πραγματοποιείται με τη μορφή της «ατομικής εργασίας» δεν μπορεί να αναγνωριστεί άμεσα ή εκ των προτέρων σαν τέτοια. Μπορεί να αναγνωριστεί εκ των υστέρων με τη μορφή της «ανταλλακτικής αξίας», δηλαδή του χρήματος. Αυτή η εκ των υστέρων αναγνώριση της κοινωνικής εργασίας, που περιέχει το εμπόρευμα, είναι πάντα αμφίβολη, γιατί εξαρτάται από την κυκλοφορία του: Από τα αν θα πουληθεί πραγματικά και από την τιμή στην οποία θα πουληθεί.

Το γεγονός, συνεπώς, ότι δημιουργείται μια αυξανόμενη ποσότητα υπεραξίας (εμπορευμάτων) στη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας δεν ενδιαφέρει και πολύ τον καπιταλιστή, όταν δεν βάζει στην τσέπη του κέρδος: ένα μέρος από το αντίτιμο αυτής της υπεραξίας.
Το γεγονός αυτό, δηλαδή, ότι η παραγωγή υπεραξίας δεν οδηγεί αυτόματα στην πραγματοποίησή της (στο κέρδος), αποτελεί τη βάση του διχασμού ανάμεσα στο «εμπόρευμα» και το «χρήμα», ανάμεσα δηλαδή στην «αξία χρήσης» του εμπορεύματος, και στην «ανταλλακτική αξία» αυτού του ίδιου του εμπορεύματος (χρήμα). Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσιώδης αντίφαση που δημιουργεί τις κρίσεις υπερπαραγωγής.

Κρίσεις υπερπαραγωγής
Οι καπιταλιστικές κρίσεις είναι πάντα κρίσεις υπερπαραγωγής ανταλλακτικών αξιών.
Με πιο απλά λόγια: οι κρίσεις δεν προέρχονται, στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, επειδή υπάρχει έλλειψη προϊόντων. Προέρχονται ακριβώς από το γεγονός ότι τα προϊόντα δεν μπορούν να πουληθούν, σε τιμές που να εξασφαλίζουν το μέσο κέρδος.
Υπερπαραγωγή σημαίνει πάντα ότι ο καπιταλισμός έχει παράγει εμπορεύματα, που δεν ανταποκρίνονται πια στη διαθέσιμη εργατική δύναμη, επομένως τα εμπορεύματα δεν μπορούν να αγοραστούν σε τιμές που να δίνουν κέρδος. Η κρίση πάντα αρχίζει από την απότομη ρήξη της ασταθούς ισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση των εμπορευμάτων.
Απότομα η προσφορά ξεπερνάει τη ζήτηση σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί μαζική πτώση των παραγγελιών και σημαντική μείωση της τρέχουσας παραγωγής. Είναι αυτή η έλλειψη πωλήσεων και η πτώση της τρέχουσας παραγωγής, που οδηγούν στη «συσσωρευτική κίνηση της κρίσης»: Πτώση της απασχόλησης, των αποδοχών, των επενδύσεων, της παραγωγής, των παραγγελιών. Νέος κύκλος πτώσης και στους δύο κυριότερους τομείς της παραγωγής: Στον τομέα των παραγωγικών αγαθών και στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών.
Για να καταλάβουμε την πραγματικά αλυσιδωτή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην πτώση του ποσοστού του κέρδους, την κρίση υπερπαραγωγής και το ξέσπασμα της κρίσης πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στα φαινόμενα που εκδηλώνεται η κρίση, ανάμεσα στους πυροδότες της κρίσης και στα βαθύτερα αίτια. Ο πυροδότης της κρίσης (ένα χρηματιστηριακό σκάνδαλο, η χρεοκοπία μιας μεγάλης επιχείρησης, το κλείσιμο μιας τράπεζας κ.λπ) δεν είναι η αιτία της κρίσης. Δεν προκαλεί το ξέσπασμά της παρά μόνο στο βαθμό που πυροδοτεί τη συσσωρευτική κίνηση των πραγματικών αιτίων της κρίσης που περιγράψαμε.
Το αυτόνομο παιχνίδι του «πυροδότη» δεν προκαλεί την κρίση. Για να προκληθεί μια κρίση πρέπει να συμπέσουν μια σειρά από προϋποθέσεις, δηλαδή τα πραγματικά στοιχεία της κρίσης να έχουν ήδη συγκεντρωθεί και να περιμένουν μόνο ένα καταλυτικό στοιχείο (τον πυροδότη) για να εκδηλωθούν.
Έτσι σήμερα οι απολογητές του καπιταλισμού τοποθετούν τα πράγματα με το κεφάλι προς τα κάτω. Δεν βλέπουν τη χρηματοοικονομική κρίση σαν αντανάκλαση της κρίσης του ίδιου του καπιταλισμού, αλλά βλέπουν την παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση του καπιταλισμού σαν υποπροϊόν των χρηματοπιστωτικών δυσλειτουργιών. Έτσι αποκρύπτουν τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και την κρίση των ανθρωπίνων σχέσεων.

Οι μονοδιάστατες προτάσεις
Ο τεμαχισμένος αστικός τρόπος σκέψης και ιδιαίτερα ο ακαδημαϊκός τρόπος σκέψης (η αποθέωση του τεμαχισμού) δεν μπορεί να συλλάβει τα βαθύτερα αίτια της κρίσης, ακριβώς γιατί αποσυνδέει μηχανικά τη διαλεκτική της παραγωγής εμπορευμάτων από την κυκλοφορία τους. Μένει στα συμπτώματα και στις εκδηλώσεις της. Ανάλογα είναι και τα θεραπευτικά μέτρα που προτείνει: Φάρμακα για τα συμπτώματα…

Δύο είναι οι κύριες «φαρμακευτικές» προτάσεις: Η μία ζητάει ενίσχυση της ζήτησης για να αρχίσει πάλι να λειτουργεί η αντλία της παραγωγής και του κέρδους. Η άλλη ζητάει ενίσχυση των επενδύσεων και των καπιταλιστικών κερδών για να υπάρξει απασχόληση και αύξηση των μισθών.
Και οι δύο αυτές προτάσεις είναι μονοδιάστατες: γιατροσόφια χωρίς καμία πλέον θεραπευτική αξία.
Η ενίσχυση της ζήτησης, δηλαδή η αύξηση των οικογενειακών εισοδημάτων δεν δίνει καμιά «νέα ώθηση» για να ξεπεράσει ο καπιταλισμός την κρίση του, παρά μόνο αν συνοδευτεί από μια αύξηση του ποσοστού του κέρδους και από μια προοπτική γενικευμένης επέκτασης της αγοράς, όπως υπήρξε με τις αγορές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, που καθυστέρησαν τη σημερινή κρίση κατάρρευσης του καπιταλισμού. Σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει σαν επακόλουθο μια αύξηση των επενδύσεων και των καπιταλιστικών κερδών.
Αντίστροφα, η αύξηση των κερδών και των επενδύσεων επιτρέπει το ξεπέρασμα της κρίσης ΜΟΝΟ αν συνοδευτεί από μια επέκταση της συνολικής ζήτησης.
Χρειάζεται, λοιπόν, ο συνδυασμός μιας ισχυρής επέκτασης της αγοράς (της αγοραστικής δύναμης) και μιας έντονης αύξησης του μέσου ποσοστού του κέρδους, για να γίνει εφικτός ένας νέος κύκλος ανάπτυξης της παραγωγής και συσσώρευσης του κεφαλαίου. Η σύμπτωση, όμως, αυτή των δύο παραγόντων εξαρτάται από τη συνδρομή πολλών και διαφόρων περιστάσεων. Επομένως είναι αδύνατο να δημιουργηθεί την κρίσιμη στιγμή με το άλφα η βήτα κυβερνητικό μέτρο. Από εδώ πηγάζει και ο ανεξέλεγκτος χαρακτήρας της κρίσης.

Σήμερα, όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο τεύχος, ο καπιταλισμός έχει εξαντλήσει τις δεξαμενές των αγορών και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σωτηρίας του. Οδηγείται σε μια κατάρρευση που θα γεννήσει νέους εφιάλτες, αν δεν γκρεμιστεί…
Βεβαίως, εδώ, δημιουργούνται κάποιες απορίες και ερωτήματα: Γιατί οι καπιταλιστές με πείρα δύο αιώνων, περίπου, συνεχίζουν να δρουν λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο, αντί να προσπαθήσουν να «αντισταθμίσουν» τα αμοιβαία λάθη τους στην πρόβλεψη των οικονομικών εξελίξεων; Γιατί όλες οι επιχειρήσεις αυξάνουν (υπέρμετρα) τις επενδύσεις τους στη διάρκεια της υψηλής συγκυρίας, πράγμα που επιταχύνει την πλεονάζουσα παραγωγή; Γιατί περιορίζουν (υπέρμετρα) τις επενδύεις τους στη διάρκεια της κρίσης, πράγμα που οξύνει την κρίση των πωλήσεων και την πτώση των κερδών; Δεν είναι όλα αυτά ένα παράλογο «ένστικτο του κοπαδιού» που τους κάνει να συμπεριφέρονται έτσι;
Η απάντηση είναι απλή: Ό,τι φαίνεται λογικό από την άποψη του συστήματος στο σύνολό του, παύει να είναι τέτοιο από την άποψη κάθε μεγάλης επιχείρησης ξεχωριστά, και αντίστροφα.
Όταν υπάρχει μεγάλη επέκταση της αγοράς, όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να τρώνε από το αυξημένο γλυκό, επιταχύνοντας έτσι την «υπερεπένδυση» και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.
Όταν υπάρχει κρίση των πωλήσεων, θα ήταν παράλογο για κάθε ατομική επιχείρηση να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα. Πρέπει αντίθετα να περιορίσει τις ζημιές και την πτώση των τιμών, δηλαδή να μειώσει την παραγωγή.
Και εδώ πλέον γκρεμίζεται ο μύθος της καπιταλιστικής φιλοσοφίας: Ότι το «γενικό συμφέρον» εξυπηρετείται καλύτερα όταν ο καθένας κοιτάζει το «ατομικό συμφέρον» του…

Η σημερινή κρίση του καπιταλισμού οδηγεί την ανθρωπότητα στο χείλος της αβύσσου. Μια βαρβαρότητα χωρίς ιστορικό προηγούμενο θα επιβληθεί, αν δεν αναπτυχθούν ισχυρά κινήματα ανατροπής του πλανητικού ιμπεριαλισμού. Η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με τον όλεθρο της καταστροφής κοινωνιών και λαών ή με την Επανάσταση των λαών…
Και όλα αυτά τα μέτρα «μεταρρυθμίσεων» των διεθνών νομισματικών σχέσεων ένα και μόνο στόχο έχουν: Την αυτοκρατορική κυριαρχία ενός διεθνούς νομίσματος, μιας πλανητικής κυβέρνησης και ενός ολοκληρωτικού πλανητικού κράτους που θα υποτάξει και θα ισοπεδώσει παντελώς τις κοινωνίες, τα έθνη και τους λαούς…

 

Lastmoican

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Οκτ 2006
Μηνύματα
17.479
Κριτικές
3
Like
54
Πόντοι
166
Η παγκόσμια κρίση

(Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας)



αυτό όλο τώρα από πού κι ως πού αποκαλέστηκε ΄"απλά μαθήματα" "πολιτικής οικονομίας" δεν κατάλαβα.
κι αυτό γιατί δεν κατάλαβα γρι από τα παραπάνω.
σόρρυ κιόλας αλλά οι βουλευτές του Συνασπισμού και του ΚΚΕ πιο σαφώς μιλάνε.
 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
αυτό όλο τώρα από πού κι ως πού αποκαλέστηκε ΄"απλά μαθήματα" "πολιτικής οικονομίας" δεν κατάλαβα.
κι αυτό γιατί δεν κατάλαβα γρι από τα παραπάνω.
σόρρυ κιόλας αλλά οι βουλευτές του Συνασπισμού και του ΚΚΕ πιο σαφώς μιλάνε.
το ότι δεν καταλαβαίνεις τίποτα δεν πάει να πει ότι ΔΕΝ είναι απλό.
Θέμα συστήματος αναφοράς είναι το απλό και το σύνθετο.

τους βουλευτές τώρα του ΣΥΝ και του ΚΚΕ τους καταλαβαίνεις γιατί σαφώς ΔΕ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ.
 

Lastmoican

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Οκτ 2006
Μηνύματα
17.479
Κριτικές
3
Like
54
Πόντοι
166
η κρίση σταματάει με την παρακάτω αλληλουχία:
1. όταν παραδέχεσαι πως έχεις μπει σε κρίση
2. όταν δεν είναι όλοι σε κρίση (άρα δεν είναι κρίση), είναι απλά κατάρευση συστήματος και το να προσπαθήσεις να το επανορθώσεις το σύστημα είναι μάταιο γιατί κατάρρευσε ακριβώς επειδή είναι φαύλο.
3. όταν καταλαβαίνεις τι ακριβώς είναι σε κρίση. Στην Ελλάδα σε κρίση είναι το πολιτικό σύστημα (όχι τώρα, από χρόνια, δεκαετίες), το χρηματοοικονομικό (άρικτα συνδεδεμένο στην Ελλάδα με το πολιτικό) και το παραγωγικό (βασικά παραγωγή στην Ελλάδα γιοκ)
4. όταν βρίσκεις μετά το λόγο της κρίσης. Πεστε μου ΠΟΙΟΣ ψάχνει την ΑΙΤΙΑ της κρίσης! ΟΛΟΙ μιλάνε για το γιατρικό!!! Ρε μπαγλαμάδες, για να βγούμε από την κρίση πρέπει να βρούμε τι την προκάλεσε!!! Και δε είναι τα δάνεια της Αμερικής που την προκαλέσανε!!!! Αυτό ήταν η αφορμή.
Αυτό που κάνουνε είναι να λένε πως έχουμε αλλεργία και βγάλαμε σπυριά - άρα να πάρουμε μια κρέμα να βάλουμε πάνω σε ένα σπυρί για να περάσει!!! Το τι ήτανε αλλεργιογόνο δεν το ψάχνουμε.

Και άρα δεν βρίσκεις το γιατρικό, ούτε βγαίνεις από την κρίση
Αυτό που ψάχνουν όλοι τους είναι ένα τρόπο να διατηρήσουνε ένα καθεστός που τυς βόλεψε για πολλά χρόνια. Αυτό ισχύει και για την κρίση την παγκόσμια αλλά και για την ελληνική. Λύσεις σαφώς και υπάρχουνε. Οχι, δεν τις έχει βρει ο Γιωργάκης, αυτός απλά μας ζαλίζει τον έρωτα.
Οι λύσεις απαιτούν να αποφασίσουν οι προύχοντες πως πρέπει να χάσουνε αν θέλουνε κάποια στιγμή να ξανακερδίσουνε. Και αυτό δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να μάθουν πώς να το κάνουνε (το να δώσουνε δηλαδή). Με λίγα λόγια ο φαταουλισμός τους δεν είναι εύκολο να σταματήσει.
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.571
Κριτικές
61
Like
43.073
Πόντοι
22.785
εγω γιατι δεν βλεπω καμια κριση;;;
ξυπνατε αγαπημενοι μου φιλοι........... :tickedoff: :tickedoff: :tickedoff: :tickedoff:
 

Lastmoican

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Οκτ 2006
Μηνύματα
17.479
Κριτικές
3
Like
54
Πόντοι
166
το ότι δεν καταλαβαίνεις τίποτα δεν πάει να πει ότι ΔΕΝ είναι απλό.
Θέμα συστήματος αναφοράς είναι το απλό και το σύνθετο.

τους βουλευτές τώρα του ΣΥΝ και του ΚΚΕ τους καταλαβαίνεις γιατί σαφώς ΔΕ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ.
ναι, σωστό αυτό...αλλά έχω συνδέσει την απλότητα σαν όρο με κάτι που να καταλαβαίνει το δικό μου ημιμαθές και άξεστο κεφάλι. Σόρρυ κιόλας.
 

Lastmoican

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Οκτ 2006
Μηνύματα
17.479
Κριτικές
3
Like
54
Πόντοι
166
εγω γιατι δεν βλεπω καμια κριση;;;
ξυπνατε αγαπημενοι μου φιλοι........... :tickedoff: :tickedoff: :tickedoff: :tickedoff:
η κρίση είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται ο καθείς με το δικό του τρόπο. Κρίση για κάποιον είναι από εκεί που έβγαζε 500 να βγάζει 100 και κάποιον άλλον από εκεί που έβγαζε 500 αν βγάζει 400.
Υπάρχουνε δουλειές που δεν τις έχει αγγίξει καθόλου, άλλες που τις έχει αγγίξει λίγο αλλά αυτοί που παίζουνε εκεί έχουν συνηθίσει τα υπερκέρδη και χαλιόνται και άλλες που έχουν πέσει απίστευτα. Επειδή όλα είναι προσωπική κρίση όπως το βλέπεις...ο καθείς βλέπει την κρίση του και οι δημοσιογράφοι βλέπουν τις χιμαιρες παντού όπως κάθε φορά.
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.571
Κριτικές
61
Like
43.073
Πόντοι
22.785
η κρίση είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται ο καθείς με το δικό του τρόπο. Κρίση για κάποιον είναι από εκεί που έβγαζε 500 να βγάζει 100 και κάποιον άλλον από εκεί που έβγαζε 500 αν βγάζει 400.
Υπάρχουνε δουλειές που δεν τις έχει αγγίξει καθόλου, άλλες που τις έχει αγγίξει λίγο αλλά αυτοί που παίζουνε εκεί έχουν συνηθίσει τα υπερκέρδη και χαλιόνται και άλλες που έχουν πέσει απίστευτα. Επειδή όλα είναι προσωπική κρίση όπως το βλέπεις...ο καθείς βλέπει την κρίση του και οι δημοσιογράφοι βλέπουν τις χιμαιρες παντού όπως κάθε φορά.
επιμενω............... θελουνε να υπαρχη κριση αγαπητε.
τεσπα σταματαω εδω γιατι δεν θα βγαλουμε κατι.  sorry.......
 

Lastmoican

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Οκτ 2006
Μηνύματα
17.479
Κριτικές
3
Like
54
Πόντοι
166
επιμενω............... θελουνε να υπαρχη κριση αγαπητε.
τεσπα σταματαω εδω γιατι δεν θα βγαλουμε κατι.  sorry.......
ενδεχομένως...αλλά θα πρέπει να το εξηγήσεις και να διαφωτίσεις το κοινό σου. Μην ξεχνάς πως ειδικά εγώ ανήκω στην κατηγορία του IQ below the ape level.
 

ElftexTP

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2008
Μηνύματα
3.663
Κριτικές
22
Like
25
Πόντοι
616
Η κρίση - καλύτερα ή ύφεση (κατά το σωστότερον) υφίσταται όταν ορισμένοι οικονομικοί δείκτες πέσουν κάτω από μιά ορισμένη τιμη. Είναι αντικειμενικό το θέμα, όχι υποκειμενικό. Και διεθνές. Δεν τη δημιουργεί ούτε ο κάθε δημοσιογράφος ούτε ο κάθε πολιτικός. Ο καθένας βέβαια, στον μικρόκοσμό του (τον επαγγελματικο, κοινωνικό και οικονομικό) το βιώνει και το αντιλαμβάνεται/εισπράτει διαφορετικα. Αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο.

Ο μη έχων πνίγεται ακόμα περισσότερο ενώ ο έχων βρίσκει την ευκαιρία να πάρει το Χ6 που γούσταρε 30.000€ φτηνότερα. Ο παγκόσμιος οικονομικός μηχανισμός που κινεί τα νήματα προ και μετά είνα ο ίδιος, απλά αλλάζουν οι μέθοδοι.

Ο μέσος άνθρωπος, ακόμα και μεσαίων εισοδημάτων, δεν έχει δυνατότητα αντίδρασης, απλά θα παρακολουθεί μειώνοντας τις αναγκες του. Οι έχοντες ρευστότητα θα βρούν ευκαιρίες (αλλά και μεγάλες παγίδες) ενω θα ενταθούν οι κοινωνικές αντιθέσεις και αναταραχές. Στο δικό μας κράτος δε, που η πολιτεία είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, τα φαινόμενα αυτά θα εντείνονατι γεωμετρικά ώς πρός την έντασή τους και θα γίνους 'όπλα' στα χέρια των πιλιτικών και των δημοσιγράφων ώστε να ωθήσουν τα ερίφια προς την κατεύθυνση που αυτοί επιθυμούν.

 

tenniskiller

Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2007
Μηνύματα
3.554
Κριτικές
1
Like
42
Πόντοι
16
Ο όρος οικονομική κρίση από ότι έχω καταλάβει είναι καθαρά θεωρητικός και η γνώμη του κόσμου είναι από πρίν προκαθωρισμένη έτσι όλοι σε ένα κοινωνικό σύνολο να είναι συντηρητικοί και να υπάρχει η εντύπωση ότι δεν υπάρχει χρήμα.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην κυκλοφορεί ρευστό,οι βιομήχανοι να περνάνε τις απολύσεις τους χωρίς επιπτώσεις και το κράτος να μας χορεύει χωρίς να μιλάμε.
Εσείς μήπως κατά λάθος είδατε κανένα πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες ή στον δημόσιο τομέα;
Mην είστε πρόβατα και πιστεύετε ότι σας δίνουν,υπάρχει γραμμή και εμείς ακολουθούμε σαν βλάκες.
Πότε δεν υπήρχε οικονομική κρίση και δεν το ξέραμε;
Μήπως ο πεινασμένος ψηφοφόρος είναι καλύτερος για να μην έχει και καμία γνώμη;Απλώς ρωτάω!!!
 

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.869
Like
60
Πόντοι
66
O Τζιμάκος ο Πανούσης στη σημερινή του εκπομπή είπε ένα πολύ ωραίο ανέκδοτο για την οικονομική κρίση, τα golden boys, και πως δουλεύουν όλα αυτά:

Περπατάει ένας εργαζόμενος στο δρόμο.
Βλέπει ένα τύπο που κρατάει από το λουρί ένα σκυλάκι.
-"Ωραίο το σκυλάκι σας"
-"Ναί, το πουλάω κι όλας" λέει ο άλλος.
-"Α, μπα? Και πόσο το πουλάτε?"
-"Ένα εκατομμύριο ευρώ".
-"Μα τι λέτε? 1.000.000 γι' αυτό το απολειφάδι?" (ο σκύλος ήταν πράγματι καχεκτικός και σε κακό χάλι).
-"Εγώ τόσα ζητάω. Αμα δε σ' αρέσει, δε τα δίνεις" λέει ο κάτοχος του σκύλου.
-"Καλά, όπως νομίζεις" λέει ο άλλος και φεύγει.

Την άλλη μέρα, στο ίδιο σημείο ξαναβλέπει τον ίδιο τύπο αλλά χωρίς το σκύλο.
-"Τι έγινε το ζωντανό?"
-"Το πούλησα".
-"Μη μου πεις ότι το πούλησες 1 εκ. ευρω!"
-"Ναι, τόσο το πούλησα, η τιμή ήταν ακατέβατη" λέει ο άλλος.
-"Και βρέθηκε άνθρωπος να σου δώσει ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ γι' αυτό το δείγμα?" απόρησε ο εργαζόμενος.
-"Κοίτα, δε τα πήρα μετρητά, για την ακρίβεια τον αντάλλαξα με δυο γάτες των πεντακοσίων χιλιάδων".
 
OP
OP
T

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.073
Like
31
Πόντοι
166
Χθες το πρωι είδα στην ΕΡΤ3 πως ένας προεδρος καποιου εμπορικού συνδεσμου, δεν θυμαμε όνομα, πάντως από τους γνωστους λαμογιους. Εξηγούσε με απλά λόγια την αναγκη "πλασματικής" ρευστότιτας της αγοράς. Πλασματικής-ψευτικης (ντε και καλά) ανάκαμψης που θα τονόση την ψυχολογία (μην το ρίξουμε στα ψυχοφάρμακα) και δεν θα πέφτουμε όλοι από τα μπαλκόνια.
Είπε λοιπόν μια διδακτική ( :jerking:) ιστοριούλα που τα τελευταία χρόνια είναι καθημερινότητα πλέον.
Πάει ένας φραγκάτος "αμερικάνος" διακοπές σε ένα ελληνικό νησί για διακοπές.
Μπαίνει στο ξενοδοχείο (άδειο όπως όλα) και ζητά να δει μια σουίτα.
Ο ξενοδόχος του ζητά ως προκαταβολή 100 ευρα γαι να τον ξεναγήσει στις άδειες σουίτες του και ο "αμερικάνος" να επιλέξει ποιοά γουστάρει.
Πέρνει λοιπόν ο ξενοδοχος τα 100ευρά και με τον μικρό τπυ λογοστηρίου τα στέλνη στον χασάπι, ως έναντι στο χρέος του και έτσι να του δώσει κάποια ποσότιτα με πίστωση.
Ο χασάπης με τα 100ευρά τα στέλνει αμέσως στον χονδρεμπορα προμηθευτη του.
Ο χονδρέμπορας κρεάτων τα κάνει πάσα στον κτηνοτρόφο.
Ο κτηνοτρόφος τα πέρνει και επειδή του είχαν πριστεί τα αρχιδ@@ια παέι στην μεγαλοπουτάνα και του κανει με 100ευρώ σπέσιαλ πρόγραμμα.
Και η πουτάνα με τα 100 πάει στον ξενοδόχο να αποπληρωσει κάτι χροστούμε απο διανυκτερευσεις.
Την ώρα που πληρωνει στο λογιστήριο, τσουπ νάσου και ο "αμερικάνος" που επιστρέφει από την ξενάγηση.
Ευχαριστεί τον ξενοδόχο αλλά δεν βρίκε σουιτα της αρεσκίας του και ζητά τα 100 ευρά που έδωσε προκαταβολη
Με λίγα λόγια, με μια ακόμη και ανολοκλήροτη οικονομικη πράξη (μόνο η πουτάνα εγαμμηθει) όλοι νόμισαν ότι κάτι κάνανε και ανέβηκε η ψυχολογια της αγορας.

Ιστορίες για κλάματα δλδ, τέτοιες που λένε οι παπούδες για τα νιάτα τους όταν δεν μπορει να τους σηκοθεί άλλο.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom