Απο καπιταλ ....
Citi: Ο αγώνας δρόμου για τις ελληνικές τράπεζες μόλις ξεκίνησε
Για... αγώνα δρόμου που μόλις ξεκίνησε κάνει λόγο η Citigroup σε σημερινή ανάλυσή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με αφορμή την πρόταση της Πειραιώς για την απόκτηση του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και το 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Σύμφωνα με την άποψή της, οι πιθανές συνέργειες είναι μεγάλες. Η Πειραιώς θα καταστεί η κυρίαρχη τράπεζα στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στα δάνεια και τις καταθέσεις (το 25% της αγοράς), ενώ θα βελτιώσει τη χρηματοδοτική της θέση.
Τα προβλήματα που διαβλέπει η Citigroup, αφορούν στην πρόταση της Πειραιώς η οποία είναι χαμηλότερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας, στο ότι οι συγχωνεύσεις με γνώμονα την εξοικονόμηση κόστος είναι πολιτικά δύσκολες.
Ακόμη, προβλήματα διακρίνει και στο ότι η Αγροτική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερο κεφάλαιο, στο ότι θα πρέπει να αναμένονται και άλλες ανταγωνιστικές προσφορές.
Η Citigroup αποδίδει σύσταση hold για την Πειραιώς και το ΤΤ και σύσταση sell για την Αγροτική Τράπεζα.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύει και το χθεσινό «ξέσπασμα» της μετοχής του ΤΤ (+21%), οι ανταγωνιστικές προτάσεις είναι πιθανές.
Το ΤΤ έχει καλύτερο κεφάλαιο και χρηματοδότηση έναντι της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ στους κύριους μετόχους του ΤΤ περιλαμβάνονται οι Εθνική Τράπεζα και EFG Eurobank.
«Η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Κοινοβούλιο στις 14 Ιουλίου.
Όπως σχολιάζει η Citigroup, «η ενοποίηση μπορεί να είναι θετική για τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, ένα αρνητικό που μπορεί να προκύψει, είναι το συνεχές dilution risk, εάν τα κρατικά ομόλογα αποτιμηθούν σε τιμές αγοράς».
UBS: Η Τρ. Πειραιώς βάζει... φωτιά
Στο γεγονός ότι σηματοδοτεί την έναρξη διαδικασιών ενοποίησης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έγκειται η σπουδαιότητα της πρότασης της Τρ. Πειραιώς για Τ.Τ. και ATEBank, αναφέρει η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2010.
Ο οίκος σημειώνει ότι «σε αυτό το στάδιο η Τρ. Πειραιώς διαθέτει πλεονέκτημα και αναμένει την απάντηση της κυβέρνησης, αλλά και ανταγωνιστών. Από αυτή την άποψη, υπήρξε μία έξυπνη κίνηση από την Τρ. Πειραιώς, η οποία της δίνει προβάδισμα».
Ωστόσο, όπως αναφέρει η UBS, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «κλεισμένο» deal και υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και καθυστερήσεις νομικής φύσης.
Η UBS, η οποία αναμένει «απάντηση» από ανταγωνιστές της Τρ. Πειραιώς, σημειώνει ότι η συζήτηση για συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζών έχει ξεκινήσει προ πολλού, η κίνηση της Πειραιώς ωστόσο, πιθανότατα η πρώτη μίας μακράς διαδικασίας, «ανάβει τη φλόγα».
Ο οίκος κάνει μεταξύ άλλων λόγο και για σημαντικούς κινδύνους στην υλοποίηση του τριπλού deal, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αντιδράσεις των εργαζομένων σε Τ.Τ. και ΑΤΕ.
Σε ό,τι αφορά τους επενδυτές, «μπορεί να ακούγεται βαρετό αλλά είναι καλύτερα να περιμένουν», αναφέρει η έκθεση.
«Πιστεύουμε ότι η προσφορά είναι δημιουργική και τη βλέπουμε θετικά, είναι μία έξυπνη κίνηση και έχει νόημα», λέει ο οίκος, που παραμένει “neutral” για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Αφενός διότι ο κίνδυνος χώρας παραμένει μία απειλή για τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών (όπως λέει η UBS, η «Νέα Πειραιώς» θα είχε στην κατοχή της 17 δισ. ελληνικών ομολόγων, ήτοι το 16% των παγίων της), αφετέρου διότι πολλές λεπτομέρειες για την υλοποίηση του deal παραμένουν ασαφείς, όπως π.χ. η αναλογία ανταλλαγής μετοχών μεταξύ των τριών τραπεζών, αν υποτεθεί ότι η πρόταση της Πειραιώς θα προχωρήσει.
Merrill Lynch: Θετική η κίνηση της Πειραιώς, αλλά υπάρχουν και ρίσκα
Θετική χαρακτηρίζει η Merrill Lynch την κίνηση της Πειραιώς να αποκτήσει τη συμμετοχή του δημοσίου σε Αγροτική Τράπεζα και ΤΤ.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι παρόλα αυτά, η κίνηση ενέχει αβεβαιότητες.
Όπως επισημαίνει η Merrill Lynch, η απάντηση της κυβέρνησης, των αρχών και των ανταγωνιστικών τραπεζών είναι ακόμη αδιευκρίνιστη, ενώ οι συνέργειες από τη συγχώνευση θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν βραχυπρόθεσμα.
Σύμφωνα με την ML, στην αγορά ίσως δεν αρέσει ένας χαμηλός, 6,3%, δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 της συγχωνευμένης οντότητας, ενώ διατυπώνει ερωτηματικά για το πώς αποτιμούνται τα assets των ΤΤ και Αγροτικής Τράπεζας.
«Ενώ δεχόμαστε τη στρατηγική λογική της προτεινόμενης συμφωνίας, βλέπουμε σημαντικά εκτελεστικά ρίσκα», δηλώνει η Merrill Lynch, η οποία διατηρεί τη σύσταση neutral και την τιμή στόχο των 6 ευρώ.
S&P: Αποδυναμωμένη θα βγει η Πειραιώς από μια ενδεχόμενη συνένωση
Μια θετική κατάληξη της πρότασης της Πειραιώς για την εξαγορά του 77,3% της Αγροτικής Τράπεζας και το 33,04% του ΤΤ, αναμένεται να αποδυναμώσει το χρηματοοικονομικό προφίλ της Πειραιώς, σύμφωνα με την S&P.
Ο οίκος αξιολόγησης τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Πειραιώς υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτήρηση θα λήξει όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πειραιώς και της ελληνικής κυβέρνησης.
Εάν συμφωνηθεί η πώληση, ο οίκος θα επανεξετάσει τους όρους της συμφωνίας αναλύοντας και την επίδρασή της στο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό προφίλ της Πειραιώς.
«Η τελική ενοποίηση των συγχωνευμένων οντοτήτων με την Πειραιώς, σίγουρα θα ωφελήσει το επιχειρηματικό προφίλ της Πειραιώς, δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, με τεράστια πελατειακή βάση και κυρίαρχο μερίδιο της αγοράς στις εγχώριες δραστηριότητες», δηλώνει ο αναλυτής της Standard & Poor’s, Luigi Motti.
«Η εξαγορά αναμένεται να βελτιώσει ελαφρώς το προφίλ χρηματοδότησης της Πειραιώς, καθώς ο συγχωνευμένος όμιλος θα έχει μεγαλύτερη καταθετική βάση και καλύτερη ρευστότητα».
Ο Luigi Motti τονίζει ακόμη ότι «παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι αυτά τα οφέλη θα εξισορροπηθούν από το υψηλότερο πιστωτικό ρίσκο που θα προστεθούν στο βιβλίο δανείων της συγχωνευμένης οντότητας σε σχέση με το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς».
«Πιστεύουμε ακόμη ότι τα εκτελεστικά ρίσκα που θα προκύψουν από την εξαγορά, θα επιδεινωθούν από την τρέχουσα οικονομική συρρίκνωση και το ασθενές λειτουργικό περιβάλλον που αναμένουμε στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».
Fitch: Επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις τεσσάρων ελληνικών τραπεζών
Επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις «ΒΒΒ-» για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες ο διεθνής οίκος Fitch, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Ειδικότερα η Fitch επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (IDR) της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha Bank και της Πειραιώς σε «ΒΒΒ-», δίνοντας αρνητικό outlook, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει την αξιολόγηση της ATEBank σε «ΒΒΒ-» με αρνητικό outlook, επικαλούμενη τη διεθνή στήριξη που παρέχεται στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο από το μηχανισμό των Ε.Ε./ΔΝΤ και μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η απόφαση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα αντανακλά , σύμφωνα με τον οίκο, αντανακλά τη στήριξη που προσφέρει ο μηχανισμός στήριξης των Ε.Ε./ΔΝΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς και τη στήριξη σε επίπεδο ρευστότητας από την ΕΚΤ μετά την προσωρινή τροποποίηση των κριτηρίων της όσον αφορά την επιλεξιμότητα των εγγυήσεων για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.