Jason.vavv έγραψε:
Το άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος λέει ότι με υπογραφή 500.000 χιλιάδων πολιτών...... μπορούν να κατατίθενται έως δύο προτάσεις νόμων στη Βουλή.
Η πρωτοβουλία της κ. Καρυστιανου για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών μάζεψε πάνω από ένα εκατομμύριο.
Γιατί άραγε τα κόμματα διστάζουν να φέρουν αυτή την πρόταση νόμου στη Βουλή;
Ο
@Jason.vavv ομως ρώτησε το γιατί διστάζει η κυβέρνηση/βουλή να φέρει τον σχετικό εφαρμοστικό/εξουσιοδοτικό;
Που θα εμπεριέχει την σχετική επικύρωση υπογραφής όπως σωστά προβλέπεις και ανέφερε και η Καρυστιανου πριν λίγο.
Αν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση* τότε γιατί δεν ξεκινούν οι διαδικασίες;
Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα για έναν τόσο κομβικό νόμο που θα έχουμε εφόσον προβλέπεται από το Σύνταγμα.
(*Βέβαια Το αν όντως αυτό συνεπάγεται συνταγματική αναθεώρηση είναι από μόνο του συζήτηση-αφρός ειδικά την περίοδο όπου εκπαιδευτικά ιδρυματα ισοδύναμα των δημοσίων πανεπιστημίων θα ιδρύονται, από ότι κατάλαβα, πλέον χωρίς συνταγματική αναθεωηση)
Ξέρω ότι τα νομικά/ τεχνικά θέματα είναι κουραστικά, αλλά θα κάνω μία προσπάθεια να εξηγήσω ορισμένα θέματα για το εν λόγω ζήτημα:
Το άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος όντως προβλέπει ότι με 500.000 υπογραφές μπορεί να έρθει ''πρόταση νόμου'' στη Βουλή, η οποία θα τύχει επεξεργασίας από το Κοινοβούλιο και θα ψηφιστεί (εκτός δημοσιονομικών, εξωτερικών και αμυντικών θεμάτων).
Καταρχάς, απαιτείται η ψήφιση νόμου ο οποίος θα προβλέπει τη διαδικασία με την οποία θα γίνεται αυτή η πρόταση νόμου, μέσα στον οποίο και θα ρυθμίζεται και ο τρόπος με τον οποίο θα πιστοποιούνται οι 500.000 υπογραφές πολίτες της χώρας.
Μπαίνω στην ιστοσελίδα όπου συλλέγονται υπογραφές και διαβάζω ότι υπογράφει κάποιος για τα εξής:
''ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ,ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ,ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.
Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΡΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ!''
Λυπάμαι πολύ, αλλά αυτό το κείμενο ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ. Ζητούνται τρία πράγματα:
-Η αναθεώρηση του συντάγματος
-Η ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (δε χρειάζεται καμία ''ενεργοποίηση''- ο νόμος ισχύει)
-Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων: αυτό απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση, προσωπικά δεν είμαι υπέρ της κατάργησης της ασυλίας, νομίζω ότι πλέον η εφαρμογή του θεσμού τείνει στην άρση των ασυλιών (σε αντίθεση με φαινόμενα του παρελθόντος), και κάτι ακόμη που τεχνηέντως γίνεται χυλός: τον Καραμανλή και κανένα Καραμανλή δεν τον σώζει η ''ασυλία'' αυτή τη στιγμή. Και η μη ''ενεργοποίηση'' του νόμου περί ευθύνης υπουργών δε γίνεται όχι γιατί έχει ''ασυλία'' ο Καραμανλής αλλά διότι δεν έχει γίνει πρόταση για προανακριτική.
Άρθρο 86 παρ. 3 Συντάγματος: 30 βουλευτές αρκούν για να κάνουν πρόταση για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχει αυτούς τους 30. Μπορεί να κάνει την πρόταση εφόσον θεωρεί ότι ο Καραμανλής έχει ποινικές ευθύνες για το ατύχημα.
Γιατί δεν την κάνουν το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την πρόταση;;; μήπως κάποιους συμφέρει απλά να αιωρείται το ''έγκλημα των Τεμπών'' και όχι η διαλεύκανσή του;;;