Αν το τρένο είχε παράνομο φορτίο, είναι στον αέρα το αίτημα της γνωστής μητέρας θύματος που λέει να πληρώσουν οι μεγάλοι και όχι μόνο οι μικροί, αφού το θέμα ουσιαστικά περιορίζεται εντός της λειτουργίας του Οργανισμού και εκφεύγει πλήρως της υπουργικής αρμοδιότητας, ενώ σημειώνεται πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι πλέον Ιταλική.
Αν υπήρχε παράνομο φορτίο, η Κυβέρνηση θα το είχε κάνει σημαία και θα είχαν συγκλίνει οι έρευνες στην αποκάλυψη του κυκλώματος μεταφοράς παρανόμων φορτίων.
Από εκεί και πέρα, επίκειται δίκη με 30 περίπου κατηγορούμενους, και μάλιστα πολύ γρήγορα για τα Ελληνικά δεδομένα.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ζήτημα της περιβόητης σύμβασης 717 όσον αφορά στην ύπαρξη οικονομικών εγκλημάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με το ατύχημα.
Τέλος, μάλλον οι πλείστοι αγνοούν το πώς εκτελούνται οι δημόσιες συμβάσεις και το τι μπορεί να κάνει το Δημόσιο έναντι ''κακών'' αναδόχων. Ας πούμε δηλαδή ότι ο Καραμανλής κήρυσσε έκπτωτη την ανάδοχη κοινοπραξία. Αυτή θα πήγαινε στα Δικαστήρια, και θα έπρεπε επίσης να προκηρυχθεί εξαρχής ένας νέος διαγωνισμός για την ανάδειξη νέου αναδόχου, που θα ακολουθούνταν από ενστάσεις, προσφυγές κλπ κλπ κλπ. Αν το είχε κάνει, θα τον κατηγορούσαν γιατί διέκοψε τη σύμβαση που θα έσωζε ζωές.
Η συγκεκριμένη ιστορία είναι η επιτομή του παραλογισμού και της κομματικής εκμετάλλευσης ενός ζητήματος και του πόνου κάποιων χαροκαμένων ανθρώπων.