Λινα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, αναλύει το θέμα των υπογραφών και του ψηφίσματος στην τιβι.
Δε μπορεί να προχωρήσει περαν της συλλογής υπογραφών, γιατί αφορα αναθεωρηση συνταγματικού άρθρου. Του 86 περί δίωξης μελων της κυβέρνησης. Αυτό ζητά το κειμενο το οποίο υπογράφει ο κόσμος. Αν ήταν ενας απλός νόμος ίσως να είχε τύχη να φθάσει στη Βουλή. Τώρα σε καμία περίπτωση.
Προσθέτει μόνον πολιτική πίεση στην κυβέρνηση.
Επισήμανε την πολιτική αλητεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που αγνόησαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για να καλύψουν Καραμανλη και Σπιρτζη. Ο δεύτερος, παρότι δεν εξελέγη, καλυπτεται απο ασυλία λόγω του ότι ελέγχεται για όσα έπραξε ως Υπουργός. Οπότε χρειάζεται ψήφισμα της Βουλής για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ακόμα και γι αυτόν που είναι απλός πολίτης πλεον.
Τόνισε ότι αυτό το αισχος της ασυλίας το έχουν ελάχιστες χώρες στον κόσμο.
Όνειδος για κάθε λειτουργούσα δημοκρατία.
Εξέθεσε και το πλαίσιο από το οποίο ξεκίνησε στη μοναρχική Βρετανία.
Στο ερώτημα αν είναι πλημμέλημα ή κακουργημα με ενδεχόμενο δόλο, οπως ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων, απάντησε πως αυτό μόνον οι εφέτες ανακριτές μπορούν να το κρίνουν, καθώς δεν έχει τα στοιχεία των ερευνών υπόψη της. Δήλωσε όμως πως έχει εμπιστοσύνη στο έργο τους και στην ελληνική δικαιοσύνη.
Ειδικά για το τελευταίο, σωθηκαμε, εχω να πω.