«Ως πλοίαρχος επιβατηγών πλοίων εκφράζω τη λύπη μου για τον χαμό του συνανθρώπου. Ακόμα και αν είναι δραπέτης και τον κυνηγά η αστυνομία δεν σπρώχνεις άνθρωπο στη θάλασσα. Αρκετές φορές εφ' όσον μπορούσα διέκοπτα την διαδικασία απόπλου και έπαιρνα τον αργοπορημένο επιβάτη. Πάντοτε οι οδηγίες μου ήταν, "τραβήξτε τον μέσα αν πατήσει τον καταπέλτη» λέει ο κ Μαμίδης.
Όπως τονίζει «τον τελευταίας στιγμής άφρονα και πιθανότατα απελπισμένο επιβάτη ,για ανθρωπιστικούς λόγους, πάντοτε τον διευκολύνεις να μπει στο πλοίο. Ακόμα και αν δεν έχει εισιτήριο, υπάρχει διαδικασία έκδοσης εν πλω και προσθήκης στη λίστα επιβατών» συνεχίζει και προσθέτει: «Την ευθύνη απόλυτα την έχουν τα πρόσωπα που ευρίσκονταν στον καταπέλτη, οι οποίοι προφανώς τον έσπρωξαν, ίσως για την ασφάλεια του, όμως έφεραν αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Όταν τον είδαν στη θάλασσα δεν έκαναν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την διάσωσή του.
«Σε πλοίο που έχει ήδη κινήσει δεν απωθείς και σίγουρα ενημερώνεις τον Πλοίαρχο να διακόψει την διαδικασία απόπλου. Έχουμε διαδικασία "άνθρωπος στη θάλασσα". Που είναι το σωσίβιο; Που είναι το Fast Rescue Boat; Που η έναρξη διαδικασίας περισυλλογής κλπ; Που έμειναν όλα αυτά;» συμπληρώνει.
«Μετά το τραγικό συμβάν δεν έγιναν οι προβλεπόμενες ενέργειες για τη διάσωση ανθρώπου που έπεσε στη θάλασσα» επισημαίνει στο protothema o Σιδέρης Μαμίδης, ένας από τους πιο έμπειρους πλοιάρχους της ελληνικής ακτοπλοΐας.
www.protothema.gr