Νέα

Πάνω από 40% του εισοδήματός μας ξοδεύουμε στην στέγαση

• Μέλος που άνοιξε το νήμα ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 69
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
OP
OP
ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.417
Πόντοι
2.356
Τυπε δεν το παίζω ελιτιστής, ούτε μπρουκλης. Με 600-700 στην καλύτερη επιβιώνεις, δεν ζεις.

Μαγικοι τρόποι δεν υπάρχουν, εγώ τους εξής εννοώ:

1. Ψάχνεις καλύτερη δουλειά.
2. Δουλεύεις περισσότερες ώρες
3. Βρίσκεις δεύτερη δουλειά
4. Δουλεύεις Σ-Κ
5. Μεταναστεύεις

Ο καθένας κάνει τις επιλογές του,κατα περίπτωση. Προφανώς δεν είναι όλα ρεαλιστικά για όλους.

Είναι σωστή η προσέγγισή σου. Κινούμαι μεταξύ του 2. - 3, 4 καθώς αυτή τη περίοδο δεν έχω καν δουλειά. Σαφώς και παίζει ρόλο και η τυχη λίγο. Ο κορονοιος με πήγε εξαιρετικά πίσω. Πάρα πολύ. Μακάρι κάποια στιγμή να πέσουν τα ενοικια

Wrath_

Μέλος
Εγγρ.
17 Απρ 2020
Like
588
Πόντοι
86
Είναι δύσκολη η συγκυρία, πράγματι.

Focus στο θέμα δουλειά αρχικά και κάνε λίγο υπομονή για το θέμα σπίτι.

Μη στενοχωριεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις. Αυτή τη στιγμή (και για λίγο ακόμα εύχομαι) δεν μπορείς να μείνεις μόνος σου. Άρα βγαλτο τελείως από το μυαλό σου και συγκεντρωσου σε ρεαλιστικους στόχους.

Εύχομαι τα καλύτερα  :rockon:

OP
OP
ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.417
Πόντοι
2.356
Είναι δύσκολη η συγκυρία, πράγματι.

Focus στο θέμα δουλειά αρχικά και κάνε λίγο υπομονή για το θέμα σπίτι.

Μη στενοχωριεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις. Αυτή τη στιγμή (και για λίγο ακόμα εύχομαι) δεν μπορείς να μείνεις μόνος σου. Άρα βγαλτο τελείως από το μυαλό σου και συγκεντρωσου σε ρεαλιστικους στόχους.

Εύχομαι τα καλύτερα  :rockon:

Πολύ ορθή η συμβουλή σου και σε ευχαριστώ συναγωνιστή. Φυσικά αυτό περί παράλληλο εισοδήματος είναι κάτι σωστό και θέλω να το χτίσω όσο είμαι νέος και μπορώ. Πχ τα σουκου καπου κλπ. Να είσαι γερός πάντα.

Gatekeeper

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Απρ 2015
Like
1.780
Πόντοι
216
Τυποι με 600-700 ευρώ δε βγαίνει η ζωή.

Νο 1 προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να αυξήσει το εισόδημά του εντός 2-3 ετών. Τρόποι υπάρχουν.

Κατά τα άλλα το θέμα αγορά vs ενοίκιο, εν πολλοίς εξαρτάται από το επιτόκιο του στεγαστικού. Αν είναι στο 3-3.5% είναι μια η άλλη. Αν είναι πιο κάτω αρχίζει να αξίζει η αγορά. Δεν έχω ιδέα αυτή τη στιγμή που παίζουν.

Συγνώμη που θα το γράψω σε έντονο τόνο, αλλά ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΛΑΘΟΣ.

Αν πάρεις σήμερα δάνειο 45.000, με 4% σταθερό επιτόκιο (μπορείς να πάρεις και κλιμακούμενο φυσικά), επί δέκα χρονια θα δίνεις 455 ευρώ το μήνα και στο τέλος των δέκα χρόνων θα έχεις το δικό σου σπίτι, το οποίο θα μπορείς να εκμεταλλευτείς ή να συνεχίσεις να μένεις με αρκετά μικρό κόστος.

Στους 120 αυτους μήνες θα έχεις χασούρα από τους τόκους περίπου 10.500 ευρω ή 83ευρώ το μήνα. Αν νοικιάζεις, έχεις 400 ευρώ το μήνα χασούρα. Και 15% επιτόκιο να πλήρωνες, μαζί με ένφια κτλ πάλι το μηνιαίο κόστος είναι χαμηλότερο.

Ελπίζω να σε βοήθησα στη σκέψη σου. Ένα ωραίο excel για να κάνετε τον προγραμματισμό σας είναι αυτό:

Edit: Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ. Την αγορά την έκανα και εγώ με 800 ευρω μισθό τότε. Θέλω να βοηθήσω τα παιδιά εδώ για το δικό σας καλό. Κοιταξτε λιγο σε βαθος κοντινού μέλλοντος για τις επιλογές σας, κάνετε στρατηγικές επιλογές και δε θα χάσετε.

OP
OP
ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.417
Πόντοι
2.356

Αν πάρεις σήμερα δάνειο 45.000, με 4% σταθερό επιτόκιο (μπορείς να πάρεις και κλιμακούμενο φυσικά), επί δέκα χρονια θα δίνεις 455 ευρώ το μήνα και στο τέλος των δέκα χρόνων θα έχεις το δικό σου σπίτι, το οποίο θα μπορείς να εκμεταλλευτείς ή να συνεχίσεις να μένεις με αρκετά μικρό κόστος.

Στους 120 αυτους μήνες θα έχεις χασούρα από τους τόκους περίπου 10.500 ευρω ή 83ευρώ το μήνα. Αν νοικιάζεις, έχεις 400 ευρώ το μήνα χασούρα. Και 15% επιτόκιο να πλήρωνες, μαζί με ένφια κτλ πάλι το μηνιαίο κόστος είναι χαμηλότερο.

Ελπίζω να σε βοήθησα στη σκέψη σου. Ένα ωραίο excel για να κάνετε τον προγραμματισμό σας είναι αυτό:

Ωραίο το εξελ αλλά έχω την εντυπωση ότι ακινητο με 45000 δεν θα βρεις και αν βρεις νομίζω το αντιστοιχο ενοικιο του δνε ειναι στα 400 ευρω... διόρθωσε με αν γραφω μαλακίες.

Wrath_

Μέλος
Εγγρ.
17 Απρ 2020
Like
588
Πόντοι
86

Αγαπητέ μπορεί να έχεις δίκιο.

Αμφιβάλλω όμως ότι για ένα σπίτι αξίας 45.000 θα πλήρωνες ενοίκιο 400 το μήνα.

Το θεωρείς ρεαλιστικό?

OP
OP
ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.417
Πόντοι
2.356
Ρε συ άσχετο το εξελ γαμάει αν έχεις τέτοια νατιστοιχα για άλλα θέματα όπως kpis βασικά για εταιρίες, για Roi κλπ στελε μου σε παρακαλώ

duskolieggrafi

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαΐ 2011
Κριτικές
203
Like
5.132
Πόντοι
17.436
Ωραίο το εξελ αλλά έχω την εντυπωση ότι ακινητο με 45000 δεν θα βρεις και αν βρεις νομίζω το αντιστοιχο ενοικιο του δνε ειναι στα 400 ευρω... διόρθωσε με αν γραφω μαλακίες.

Εχεις δίκιο. Ακίνητο με 45 χιλιάδες θα είναι ψιλοαχουρι, και το αντίστοιχο ενοίκιο θα είναι περί τα 250-300 ευρώ.

Αν είναι να μένεις στο νοίκι, γιατί δεν κοιτάς εκτός Ελλάδας?

Gatekeeper

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Απρ 2015
Like
1.780
Πόντοι
216
Έχετε δίκιο. Φυσικά εξαρτάται η πολη/περιοχή κτλ. Γι αυτό τόνισα την υπομονή στην αναζήτηση και το snipping που λενε. Θα βρεθεί κάτι αξιόλογο σε αυτά τα χρήματα κάποια στιγμή. Σας ειπα, έψαχνα χρονο+.

Και το δευτερο, πως ας είναι η πρωτη επένδυση ένα σχετικά μικρότερο σπίτι, ή ένα σπιτι το οποιο να μπορεί να γινει παλατάκι με προσωπική εργασία και καλή ανακαίνιση. Σταδιακά πας σε καλύτερο και καλύτερο. Απλά προσέχεις τις κινησεις σου.

Gatekeeper

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Απρ 2015
Like
1.780
Πόντοι
216
Αγαπητέ Wrath_, αυτά στα λέω καλοπροαίρετα. Απλά στις μικροτερες ηλικίες δε μπορούμε να δούμε στρατηγικά και σε βαθος χρόνου. Μακάρι να μου τα έλεγε και εμένα κάποιος αυτά στα 20 μου.

Φυσικά υπάρχουν πρακτικοί περιορισμοί. Αν μας έχουν αναγκάσει οι καταστάσεις να δουλευουμε μαυρα, ποιά τράπεζα θα δώσει δάνειο και τι σπιτι θα αγοράσουμε;

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Κριτικές
1
Like
6.189
Πόντοι
2.356
Ο μόνος λόγος για να πληρώνει κανείς ενοίκιο, είναι αν είναι φοιτητής ή δόκιμος. Μακριά από το μόνιμο τόπο διαμονής του δηλαδή και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πιο πεταμένα λεφτά στη ζωή δεν υπάρχουν.

Οι "εισοδηματίες" δε από αυτή τη δραστηριότητα :jerking: παίζει να είναι τα μεγαλύτερα παράσιτα που κυκλοφορούν.

Έχω συγγενή μουσικό :jerking: που κληρονόμησε ένα κάρο λεφτά (βιοτέχνης ο μπαμπάς του τη δεκαετία του 60), που αντί να επεκταθεί στη δραστηριότητα της επιχείρησης, την πούλησε για να ασχοληθεί με τη μουσική. Ήθελε να φτιάξει ένα super studio και καλά. :jerking:

Τελικά αγόρασε 3 διαμερίσματα, 5-6 θέσεις parking και 2-3 αποθήκες. Εισπράτει τα νοίκια και ξύνει τ' @@ όλη μέρα. Α ναι, ασχολείται με τη μουσική. :jerking:

Wrath_

Μέλος
Εγγρ.
17 Απρ 2020
Like
588
Πόντοι
86
Αγαπητέ Wrath_, αυτά στα λέω καλοπροαίρετα. Απλά στις μικροτερες ηλικίες δε μπορούμε να δούμε στρατηγικά και σε βαθος χρόνου. Μακάρι να μου τα έλεγε και εμένα κάποιος αυτά στα 20 μου.

Φυσικά υπάρχουν πρακτικοί περιορισμοί. Αν μας έχουν αναγκάσει οι καταστάσεις να δουλευουμε μαυρα, ποιά τράπεζα θα δώσει δάνειο και τι σπιτι θα αγοράσουμε;

Σε καταλαβαίνω αγαπητέ, κι εγώ 100% καλοπροαιρετα μιλάω.

Άλλωστε στα περισσότερα από όσα λες συμφωνώ απόλυτα. Με οικονομικά κριτήρια κι εγώ υπέρ της αγοράς είμαι σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Απλά η αγορά προϋποθέτει να έχεις σταθεροποοιησει κάποια πράγματα στη ζωή σου. Κατά βάση να έχεις αποφασίσει ότι θα ζήσεις Αθήνα τα επόμενα 10 χρόνια

Wrath_

Μέλος
Εγγρ.
17 Απρ 2020
Like
588
Πόντοι
86
Ο μόνος λόγος για να πληρώνει κανείς ενοίκιο, είναι αν είναι φοιτητής ή δόκιμος. Μακριά από το μόνιμο τόπο διαμονής του δηλαδή. Πιο πεταμένα λεφτά στη ζωή δεν υπάρχουν.

Οι "εισοδηματίες" δε από αυτή τη δραστηριότητα :jerking: παίζει να είναι τα μεγαλύτερα παράσιτα που κυκλοφορούν.

Έχω συγγενή μουσικό :jerking: που κληρονόμησε ένα κάρο λεφτά (βιοτέχνης ο μπαμπάς του τη δεκαετία του 60), που αντί να επεκταθεί στη δραστηριότητα της επιχείρησης, την πούλησε για να ασχοληθεί με τη μουσική. Ήθελε να φτιάξει ένα super studio και καλά. :jerking:

Τελικά αγόρασε 3 διαμερίσματα, 5-6 θέσεις parking και 2-3 αποθήκες. Εισπράτει τα νοίκια και ξύνει τ' @@ όλη μέρα. Α ναι, ασχολείται με τη μουσική. :jerking:

Τυπε δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ένα γενικό rule of thumb ειναι οτι Ετήσιο Ενοίκιο = 5% *Αξία Ακινήτου.

Αν είναι να δίνεις 4% επιτόκιο στεγαστικό + ΕΝΦΙΑ + Έξοδα συντήρησης, περίπου μια η άλλη βγαίνει.

Αν είσαι σε φάση της ζωής σου που θέλεις ευελιξία, δεν είναι τόσο πολλά τα λεφτά που "πετάς" στο ενοίκιο.

Αν έχεις τα λεφτά κασέρι για αγορά και δε χρειάζεσαι στεγαστικό, προφανώς συμφέρει, δεν το συζητάμε.

duskolieggrafi

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαΐ 2011
Κριτικές
203
Like
5.132
Πόντοι
17.436
Ο μόνος λόγος για να πληρώνει κανείς ενοίκιο, είναι αν είναι φοιτητής ή δόκιμος. Μακριά από το μόνιμο τόπο διαμονής του δηλαδή. Πιο πεταμένα λεφτά στη ζωή δεν υπάρχουν.

Ζω στο ενοικιο σχεδόν δέκα χρόνια τώρα. Το έχω σκεφτεί πάμπολλες φορές πως είναι πεταμένα λεφτά, αλλά από την αλλη σου δίνει ελευθερία, το δικό σου σπίτι σε δεσμεύει κάπου. Εγώ πχ εχω αλλάξει 7 σπίτια σε αυτό το διάστημα, σε 5 διαφορετικές χώρες.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το αν αξίζουν ως επένδυση τα ακίνητα, να τα νοικιάζεις δηλαδή και να μαζεύεις νοίκια. Προς το παρόν προτιμώ τις αποταμιεύσεις μιυ να τις έχω σε μετοχές.

OP
OP
ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.417
Πόντοι
2.356
Ο μόνος λόγος για να πληρώνει κανείς ενοίκιο, είναι αν είναι φοιτητής ή δόκιμος. Μακριά από το μόνιμο τόπο διαμονής του δηλαδή και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πιο πεταμένα λεφτά στη ζωή δεν υπάρχουν.

Σε προσωπικό επίπεδο αν και σέβομαι ανθρώπους που εισπράττουν ενοίκια, καλά κάνουν, ωστόσο όμως δεν προσμετράται η άποψή τους. Στη πλειοψηφία τους είναι άτομα τσιγκούνηδες, τεμπέληδες και δεν κάνουν κάτι. Όσους ξέρω δεν είναι και οκ σαν άνθρωποι. Μια κοινωνία συντηρητικών ανθρώπων που επιβιώνει από την ανάγκη του άλλου.

Είναι αυταπόδεικτο πως αν δεν έχεις δικό σου σπίτι να μείνεις με ενοικιο είναι ζόρικο εκτός αν είσαι με εισόδημα άνω των 1000 ευρώ. Δεν μπορείς να κάνεις μακροπρόθεσμές στρατηγικές καθώς όλα πλέον ανατρέπονται.

Αναγκαστικά ζεις στο πατρικό ωσαν ανάπηρος και ξεχνάς προς το παρόν να φύγεις. Ναι έχει κόστος. Όλα έχουν. Σε όλα όμως υπάρχει και ένα εξαρτάται στη ζωή.

Gatekeeper

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Απρ 2015
Like
1.780
Πόντοι
216
Αυτό ξαναπές το. Φοιτητής στο πολυτεχνειο στην Πατρα, τελείωσα στα 5.5 χρόνια. 60.000 δραχμές ενοικιο για μια τρυπα 24τετραγωνικά. Περιπου 4.000.000 στο συνολο (το 1998 145.000δρχ ο βασικός μισθος για συγκριση).  Θα το είχα αγοράσει και θα μαζευα 200 ευρώ το μηνα αεριτζίδικα.

OP
OP
ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

Σπουδαίος
Εγγρ.
10 Μαρ 2014
Κριτικές
3
Like
6.417
Πόντοι
2.356
Ζω στο ενοικιο σχεδόν δέκα χρόνια τώρα. Το έχω σκεφτεί πάμπολλες φορές πως είναι πεταμένα λεφτά, αλλά από την αλλη σου δίνει ελευθερία, το δικό σου σπίτι σε δεσμεύει κάπου. Εγώ πχ εχω αλλάξει 7 σπίτια σε αυτό το διάστημα, σε 5 διαφορετικές χώρες.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το αν αξίζουν ως επένδυση τα ακίνητα, να τα νοικιάζεις δηλαδή και να μαζεύεις νοίκια. Προς το παρόν προτιμώ τις αποταμιεύσεις μιυ να τις έχω σε μετοχές.

Αξλιζει να ζεις σε ενοικια αν έχεις εισοδήματα ανω των 1000 - 1200 ευρω. Αν δεν έχεις μια βαρβαρότητα είναι που μετράς το καθε σεντ.
Δεν ξέρω αν αξίζουν τα ακίνητα εισοδήματος. Αυτά στον Παπαδημούλη να ρωτήσουμε. Και αποταμιευσεις τι να κανεις αμα τα δινεις ενοικια... τρεχα γυρευε

Gatekeeper

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Απρ 2015
Like
1.780
Πόντοι
216
Ίσως η ευρώπη να ξέρει κάτι περισσότερο στην οποία σχεδόν όλοι συγκατοικούν. Ενταξει, δε θα αναφερθώ σε φοιτητικά χρόνια (στα οποία παρεπιπτόντως η συγκατοίκηση ΓΑΜΑΕΙ!), αλλά ως εργαζόμενοι ενήλικες η συγκατοίκηση με τον/την συντροφο δεν είναι κακή ιδέα. Βέβαια, η ευκολία με την οποία χωρίζει ένα ζευγάρι είναι τάξεις μεγεθους μεγαλύτερη, αλλά μετα μπαίνουν ηθικά και προσωπικά ζητήματα.

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Κριτικές
1
Like
6.189
Πόντοι
2.356
Αυτό ξαναπές το. Φοιτητής στο πολυτεχνειο στην Πατρα, τελείωσα στα 5.5 χρόνια. 60.000 δραχμές ενοικιο για μια τρυπα 24τετραγωνικά. Περιπου 4.000.000 στο συνολο (το 1998 145.000δρχ ο βασικός μισθος για συγκριση).  Θα το είχα αγοράσει και θα μαζευα 200 ευρώ το μηνα αεριτζίδικα.
Ακριβώς.

Αν μπεις Ιατρική π.χ., καλύτερα ν' αγοράσεις. Επένδυση είναι, η οποία θα αποδώσει πουλώντας στο μέλλον.

Το έκανε μια 1η ξαδέρφη από την Πάτρα. Αγόρασε μια μεγάλη ευκαρία γκαρσονιέρα στου Ζωγράφου, ούτε ενοίκια ούτε μαλακίες για 6 χρόνια και μετά τη μοσχοπούλησε κιόλας (την εποχή των παχιών αγελάδων).

Wrath_

Μέλος
Εγγρ.
17 Απρ 2020
Like
588
Πόντοι
86

3.5% καθαρή αποδοση υπολόγιζε.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom