Αν και είναι ψυχροπολεμικός γεωπολιτικός όρος επεκτάθηκε και γεωοικονομικά σαν ορισμός. Περιλαμβάνει κυρίως τις μη Ευρωπαϊκές νότιες χώρες με αποικιακό παρελθόν. Αυτές τις όρισε και διαμόρφωσε ο καπιταλισμός και στην μερκαντιλική και στην φιλελεύθερη του περίοδο.
Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι κατάλαβες. Αυτό που λέω είναι πως παλαιότερα όλες οι χώρες ζούσαν στην λάσπη.
Μερικές που ακολούθησαν τον φιλελεύθερο δρόμο πήγαν καλύτερα.
Οι υπόλοιπες έμειναν εκεί που είναι, στον τρίτο κόσμο.
Εκεί έκαναν ότι γούσταραν οι εταιρείες και είχαν τις κοινωνίες στην τσέπη. Αν ισχυριστούμε ότι δεν σχετίζεται με τα ξεφτιλίκια που έγιναν εκεί η καπιταλιστική ιδεολογία γιατί δεν εφαρμόστηκε ιδανικά τότε θα πρέπει να δεχτούμε και ισχυρισμούς ότι δεν σχετίζεται και η Μαρξιστική ιδεολογίαμε με τα ξεφτιλίκια που έγιναν στο κομμουνιστικό μπλόκ γιατί δεν εφαρμόστηκε ιδανικά. Μόνο που τα συστήματα καλούν ανθρώπους να τα εφαρμόσουν και πρέπει να το μετράνε αυτό όταν συγγράφονται.
Διαφωνώ. Ο καπιταλισμός δεν έχει οδηγίες χρήσης όπως ο Μαρξισμός. Είναι η αποχή του κράτους από τις δουλειές μας και τα λεφτά μας. Χωρίς περιορισμούς. Δηλαδή να μην έχω σπουδάσει τίποτα και να ανοίξω γραφείο που να λέει "ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ". Πάω μακριά, αλλά δεν νομίζω πως το κράτος έχει λόγο να μπλέκεται στις δουλειές μου.
Αλλά ακόμα και έτσι, οι χώρες που δεν ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό καπιταλισμό, είναι καλύτερα από αυτές που ακολούθησαν Μαρξισμό.
Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε τις φιλελεύθερες (καπιταλιστικές) οικονομίες, τόσο καλύτερα πάνε τα πράγματα.