Νέα

Παγκόσμια ΗΛΙΘΙΟΚΡΑΤΙΑ !

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Κώστας Λαδάκης
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 937
  • Εμφανίσεις 34K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 18 άτομα (0 μέλη και 18 επισκέπτες)

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Και επί Raj ήταν χάλι μιλάμε. Έπαιξε λόρδα τρελή 1876–78. Γιατί, πρωτύτερα όταν μία εμπορική εταιρεία κυβερνούσε ένα λαό, τι ήταν, σοσιαλισμός;
Φυσικά και δεν ήταν καπιταλισμός.
Μέχρι και στα 1940's είχαν τέτοια. Δεν πάει απαραίτητα πακέτο με την αστική δημοκρατία ο καπιταλισμός. Ούτε είναι μόνο το laissez-faire καπιταλισμός. Καπιταλισμός είναι κάθε οικονομικό σύστημα που βασίζεται σε μέσα παραγωγής και λειτουργίας ιδιωτικά με σκοπό το κέρδος.
Ισχύει, αλλά επειδή δεν γνωρίζω κάθε φορά με ποιον μιλάω, χρησιμοποιώ την λέξη καπιταλισμός με συγκεκριμένη έννοια. Επειδή εσύ φαίνεται πως γνωρίζεις παραπάνω, εννοώ τον ανταγωνιστικό καπιταλισμό.
Αλλά αν το θες και έτσι, ακόμα και του Μίλτον Φρίντμαν οι αρχές με χούντα εφαρμόστηκαν. Και δεν ήταν μερκαντιλικές.
Δεν ήταν Μερκαντιλιστικές και η Χιλή γαμάει και δέρνει, είναι η πιο πλούσια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Δεν υποχρεωνονταν λοιπον απο κανεναν βασιλια η αυτοκρατορα οι Ελληνες παρα μονο απο αυτον τον νομο που τους εκανε ελευθερους.

Δεν τους υποχρεωνε κανεις λοιπον να πολεμησουν, το εκαναν γιατι ηταν οι μονοι στον πλανητη τοτε που ηταν ελευθεροι και το φυλαγαν αυτο με την ζωη τους
Τι από τα δυο ισχύει; Υποχρεώνονταν από τον νόμο ή δεν τους υποχρέωνε κανείς; Επειδή αν υποχρεώνονταν από τον νόμο, είναι μια μορφή τυραννίας.

Σωκρατης 71 (ηπιε το κωνειο)
Πλατωνας 80
Ευριπιδης 84
Αισχυλος 70
Ισοκρατης 98
Σοφοκλης 90
Θαλης    96 η 80 (οι πηγες διαφερουν)
Επικουρος 71
Παρμενιδης 91
Ευκλειδης 70
Ερατοσθενης 81
Ιπποκρατης 83
Ρε συ μου φαίνονται υπερβολικοί αυτοί οι αριθμοί, είμαστε πολύ σίγουροι πως ισχύει αυτό;

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Αν και είναι ψυχροπολεμικός γεωπολιτικός όρος επεκτάθηκε και γεωοικονομικά σαν ορισμός. Περιλαμβάνει κυρίως τις μη Ευρωπαϊκές νότιες χώρες με αποικιακό παρελθόν. Αυτές τις όρισε και διαμόρφωσε ο καπιταλισμός και στην μερκαντιλική και στην φιλελεύθερη του περίοδο.
Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι κατάλαβες. Αυτό που λέω είναι πως παλαιότερα όλες οι χώρες ζούσαν στην λάσπη.
Μερικές που ακολούθησαν τον φιλελεύθερο δρόμο πήγαν καλύτερα.
Οι υπόλοιπες έμειναν εκεί που είναι, στον τρίτο κόσμο.

Εκεί έκαναν ότι γούσταραν οι εταιρείες και είχαν τις κοινωνίες στην τσέπη. Αν ισχυριστούμε ότι δεν σχετίζεται με τα ξεφτιλίκια που έγιναν εκεί η καπιταλιστική ιδεολογία γιατί δεν εφαρμόστηκε ιδανικά τότε θα πρέπει να δεχτούμε και ισχυρισμούς ότι δεν σχετίζεται και η Μαρξιστική ιδεολογίαμε με τα ξεφτιλίκια που έγιναν στο κομμουνιστικό μπλόκ γιατί δεν εφαρμόστηκε ιδανικά. Μόνο που τα συστήματα καλούν ανθρώπους να τα εφαρμόσουν και πρέπει να το μετράνε αυτό όταν συγγράφονται.
Διαφωνώ. Ο καπιταλισμός δεν έχει οδηγίες χρήσης όπως ο Μαρξισμός. Είναι η αποχή του κράτους από τις δουλειές μας και τα λεφτά μας. Χωρίς περιορισμούς. Δηλαδή να μην έχω σπουδάσει τίποτα και να ανοίξω γραφείο που να λέει "ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ". Πάω μακριά, αλλά δεν νομίζω πως το κράτος έχει λόγο να μπλέκεται στις δουλειές μου.

Αλλά ακόμα και έτσι, οι χώρες που δεν ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό καπιταλισμό, είναι καλύτερα από αυτές που ακολούθησαν Μαρξισμό.

Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε τις φιλελεύθερες (καπιταλιστικές) οικονομίες, τόσο καλύτερα πάνε τα πράγματα.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Προσπαθώντας τα Αυστριακά οικονομικά με την πραξεολογία να γίνουν κομμάτι του "φυσικού νόμου" τους την σπάει που οι Έλληνες φιλόσοφοι (ιδρυτές του φυσικού νόμου  δηλ. το φιλοσοφικό σύστημα για το ηθικό και δίκαιο κοινό σε όλους τους ανθρώπους βάση της φύσης τους) θεωρούσαν την αρετή καλύτερη από την κονόμα. Τους βλέπουν ως αριστοκρατικούς μπλιάχ ολιγαρκείς τύπους που η ιδέα και ζωή της πόλις τους εμπόδιζε να δουν παραπέρα. Ο γνήσιος μοντέρνος καπιταλιστής δεν μπορεί να δεχθεί ως φωτισμένο ελεύθερο σκεπτικό οτιδήποτε φρενάρει την αέναη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος του ατόμου.
Δεν πολυσυμπαθώ τον Μίσες επειδή ήταν λίγο δογματικός. Η πραξεολογία έχει κάποια κενά για εμένα.

Τώρα, όσον αφορά να θέλω κάποιον πάνω από το κεφάλι μου να κρίνει τι είναι ηθικό, όχι δεν μου αρέσει αλλά δεν έχει να κάνει με πραξεολογία, έχει να κάνει με ηθική φιλοσοφία.

Προτείνω το ανεπανάληπτο: The problem of political authority, Michael Huemer.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Καμία θεωρία για οικονομικό,κοινωνικό και πολιτικό σύστημα,όσο ιδανικά κι αν έχει συλληφθεί και εφαρμοστεί στην πράξη από τους εμπνευστές της,δεν μπορεί να τελειώσει κυριολεκτικά σε οποιαδήποτε γνωστή ανθρώπινη κοινωνία!Ο κυριότερος λόγος είναι ότι ο άνθρωπος από τη φύση του είναι παράλογο ον,και κυριαρχείται από πρωτόγονα ένστικτα που απλώς στη σύγχρονη κοινωνία καλύπτονται ή διοχετεύονται διαφορετικά...

Αν και όπως λέω, ο καπιταλισμός δεν έχει οδηγίες χρήσης, έχει απουσία οδηγιών, απλά απελευθερώνεις και βλέπεις τι γίνεται.

Όμως έχεις δίκιο. Πραγματικά όταν είχαμε καπιταλισμό, οδήγησε την ανθρωπότητα σε δυσθεώρατα ύψη του βιοτικού μας επιπέδου. Άρα αυτό που λες, πως δηλαδή δεν τελειώνει σε οποιαδήποτε γνωστή κοινωνία, πράγματι έτσι έγινε. Και ήταν τόσο καλύτερο αυτό που προέκυψε!

Σκέφτεσαι τι θα έλεγε ένας πολίτης της Αγγλίας το 1600 αν τον μεταφέραμε στο 1990;

Ενώ αν μεταφέραμε κάποιον από το 500 μ.Χ. στο 1700 μ.Χ δεν θα είχε τραγική διαφορά στην ζωή του.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Aκριβως ετσι, το συνοψισες ιδανικα

Για αυτο και παγια θεση μου ειναι οτι η δυση ειναι φτιαγμενη απο ανθελληνες (με την εννοια της αντιθετης σκεψης απο την ελληνικη) και θεμελιωμενη σε αξιες "βαρβαρικες" αρχης γενομενης απο τον φραγκο Καρλομαγνο.
Αυτό που γράφεις είναι σημαντική τροφή για σκέψη.

Το καταπληκτικό βιβλίο του Le Goff "Η Ευρώπη γεννήθηκε τον μεσαίωνα", ψάχνει τέτοια ζητήματα.
Βασισμένος σε αυτό το βιβλίο, ο Γιανναράς έβγαλε το βιβλίο "Η Ευρώπη γεννήθηκε από το σχίσμα", εννοώντας το σχίσμα του 1054 της Ανατολικής και Δυτικής εκκλησίας.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Ακόμα και αδόκιμους έως παραπλανητικούς τίτλους έχουν μερικά. Όπως π.χ. "αναρχοκαπιταλισμός" που αναφέρει και ο φίλος ο ανθρακούχο νερό. Διότι αναρχία είναι η ανυπαρξία εξουσίας τελεία. Και όχι απλώς η ανυπαρξία κρατικής εξουσίας. Η μεταφορά της εξουσίας επίβλεψης από την κρατική σφαίρα στην ιδιωτική επιχειρηματική σφαίρα δεν είναι αναρχία, πλήρης ιδιωτικοποίηση είναι για απεριόριστη κονόμα. Με την έννοια της ιδιωτικής ασυδοσίας ναι μια χαρά "αναρχία" θα είναι όμως :grin:
Αναρχία σημαίνει πως δεν υπάρχει αρχή - νόμος - κυβέρνηση -- που να ισχύει καθολικά, σε όλους.

Δεν βρίσκω κακό να επιλέγεις την νομοθετική εταιρεία που σου αρέσει περισσότερο.

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση σημαίνει πως αν δεν θέλεις να επιλέξεις κάτι, δεν το επιλέγεις. Ενώ στο κράτος δεν μπορείς, έχει το μονοπώλιο της βίας και το εφαρμόζει.

Πράγματι, με την ιδιωτική ασυδοσία θα υπάρχει αναρχία, και αυτό για μερικούς σαν και εμένα φαίνεται απίστευτα καλό, δυστυχώς δεν θα γίνει ποτέ.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Φαντάσου δίκη σε άτομο πλούσιο που άφησε ένα παιδί του να πεθάνει από την πείνα και ένα άλλο το πούλησε. Κύριοι δικασταί επειδή τα παιδιά μου είναι οικογενειακό μου κεφάλαιο αποφάσισα να αμελήσω το ένα γιατί μου βγήκε άσχημο και να πουλήσω το άλλο το όμορφο γιατί μου έδωσαν καλή τιμή κάποιοι άκληροι γείτονες. Έτσι και αλλιώς έχω και τρίτο το έξυπνο που δουλεύει στην επιχείρηση μου για να μου ξεπληρώσει το κόστος ενηλικίωσης του με τρέχοντα τόκο. Αθώος! :2funny:
Η έννοια του νόμου, όπως την έχουμε στο μυαλό μας έχει να κάνει με την κοινωνία. Η αναρχοκαπιταλιστική θεωρία την έχει σαν ατομικό δικαίωμα.

Εσύ ποιος είσαι για να επιβάλεις την ηθική σου σε αυτόν τον γονέα; Γιατί εσύ είσαι καλύτερος και έχεις καλύτερες ηθικές αξίες;

Όπως είπα και προηγουμένως, η φιλελεύθερη φιλοσοφία έχει τις βάσεις της στην ηθική φιλοσοφία.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Χρειάστηκε πολύ εξελιγμένη καπιταλιστική φιλελεύθερη σκέψη για να καταλήξουμε σε ότι αιώνες τώρα είχαν επιτύχει οι απρεπέστεροι των γύφτων, να έχουμε τα τα παιδιά μας για εμπόριο δηλαδή. Αυτή είναι πρόοδος :2funny:

68747470733a2f2f6a6f696e64696173706f72612e73332e616d617a6f6e6177732e636f6d2f75706c6f6164732f696d616765732f7363616c65645f66756c6c5f64326530346364373561336533613030613232322e6a7067
Προσωπικά μπορεί και εγώ να βρίσκω άσχημα πράγματα σε αυτήν την εικόνα (όχι πολλά όμως, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτά που ενοχλούν εσένα μάλλον :) ), όμως συμφωνώ απόλυτα πως δεν έχω κανένα δικαίωμα να εμπλακώ στην ζωή του άλλου.

Όπως δεν θέλω κάποιον να εμπλέκεται στην δική μου ζωή.

Nuclear

Μέλος
Εγγρ.
2 Νοε 2014
Like
2
Πόντοι
6
Aκριβως ετσι, το συνοψισες ιδανικα

Για αυτο και παγια θεση μου ειναι οτι η δυση ειναι φτιαγμενη απο ανθελληνες (με την εννοια της αντιθετης σκεψης απο την ελληνικη) και θεμελιωμενη σε αξιες "βαρβαρικες" αρχης γενομενης απο τον φραγκο Καρλομαγνο.
Ή "μετακενωσις" του Αδαμαντίου Κοραη

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Κριτικές
3
Like
3.412
Πόντοι
786
Φυσικά και δεν ήταν καπιταλισμός.Ισχύει, αλλά επειδή δεν γνωρίζω κάθε φορά με ποιον μιλάω, χρησιμοποιώ την λέξη καπιταλισμός με συγκεκριμένη έννοια. Επειδή εσύ φαίνεται πως γνωρίζεις παραπάνω, εννοώ τον ανταγωνιστικό καπιταλισμό.Δεν ήταν Μερκαντιλιστικές και η Χιλή γαμάει και δέρνει, είναι η πιο πλούσια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το να διοικεί μια εμπορική εταιρεία τις Ινδίες και να ορίζει τι παράγει και τι εξάγει ποιος και πόσο φορολογείται, να έχει ιδιωτικούς στρατούς, ήταν καθαρός ξεκάθαρος καπιταλισμός. Δεν μπορείς εσύ να δίνεις στον καπιταλισμό μόνο την έννοια της μορφής που συμπαθείς καλύτερα. Έχει ιστορία και μορφές. Παράδεισος ιδιωτικής πρωτοβουλίας ήταν. Πλούσιοι έμποροι και αριστοκράτες ήταν οι μέτοχοι της Εταιρείας. Η Βρετανική κυβέρνηση δεν διέθετε μετοχές και είχε μόνο έμμεσο έλεγχο.

Ακριβώς το ότι η Χιλή άλλαξε σε οικονομία της αρεσκείας σου με την Χουντική επιβολή μαρτυρά ότι η εξίσωση που από την αρχή στηρίζεις, ότι δηλαδή αστική δημοκρατία = φιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο, δεν ισχύει απαραίτητα. Για αυτό ακριβώς σου ανέφερα την περίπτωση.

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Αναρχία σημαίνει πως δεν υπάρχει αρχή - νόμος - κυβέρνηση -- που να ισχύει καθολικά, σε όλους.

Δεν βρίσκω κακό να επιλέγεις την νομοθετική εταιρεία που σου αρέσει περισσότερο.

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση σημαίνει πως αν δεν θέλεις να επιλέξεις κάτι, δεν το επιλέγεις. Ενώ στο κράτος δεν μπορείς, έχει το μονοπώλιο της βίας και το εφαρμόζει.

Πράγματι, με την ιδιωτική ασυδοσία θα υπάρχει αναρχία, και αυτό για μερικούς σαν και εμένα φαίνεται απίστευτα καλό, δυστυχώς δεν θα γίνει ποτέ.

Πολυ θεωρια, για το τιποτα. Ανεφαρμοστη απλα

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Κριτικές
3
Like
3.412
Πόντοι
786
Αυτό που λέει είναι αντικρατισμός, δεν είναι αναρχία. Είναι πληρώνει τον επαγγελματία σερίφη η πόλη του Φαρ Ουέστ. Ότι κάνουν και τα μαγαζιά. Πληρώνουν προστασία. Δεν ασκούν εξουσία δηλαδή οι προστάτες; Την αμεσότερη την πιο αυθαίρετη και σκληρότερη. Ε σου λέει αφού μπορώ να "επιλέγω" προστάτη γιατί να έχω και φόρους για αστυνομία; Μόνο που το "επιλέγω" σύντομα τελειώνει γιατί ο δυνατότερος έχει γρήγορα επιβληθεί στην αγορά και ελέγχει όλες τις πιθανές επιλογές. Αναρχία είναι δεν υπάρχει σερίφης, δεν υπάρχει ανάθεση, κυνηγάνε τον Μαύρο Πητ μόνοι τους. Αντί για anarchocapitalism έπρεπε απλά να λέγεται private rule.

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Κριτικές
3
Like
3.412
Πόντοι
786
Η έννοια του νόμου, όπως την έχουμε στο μυαλό μας έχει να κάνει με την κοινωνία. Η αναρχοκαπιταλιστική θεωρία την έχει σαν ατομικό δικαίωμα.

Εσύ ποιος είσαι για να επιβάλεις την ηθική σου σε αυτόν τον γονέα; Γιατί εσύ είσαι καλύτερος και έχεις καλύτερες ηθικές αξίες;

Όπως είπα και προηγουμένως, η φιλελεύθερη φιλοσοφία έχει τις βάσεις της στην ηθική φιλοσοφία.

Και αυτός ο γονέας ποιος είναι που επειδή έριξε έναν μπούτσο απόκτησε δικαίωμα σκλαβοπάζαρου επί συγγενών του ανθρώπων; Πολύ φιλελεύθερο αυτό.

Αντιφατικό μέχρι κόκαλο.

Heartbreaker83

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2011
Like
14
Πόντοι
16
Τι από τα δυο ισχύει; Υποχρεώνονταν από τον νόμο ή δεν τους υποχρέωνε κανείς; Επειδή αν υποχρεώνονταν από τον νόμο, είναι μια μορφή τυραννίας.
Ρε συ μου φαίνονται υπερβολικοί αυτοί οι αριθμοί, είμαστε πολύ σίγουροι πως ισχύει αυτό;

Δεν ηταν τετοιος νομος σαν αυτον που νομιζεις, ειναι ηθικος νομος, διαβασε το βιβλιο που σου προτεινα, αν δεν σου αρεσει θα στο κανω refund εγω ο ιδιος. Δυστυχως εχω κολλησει με τις εξελιξεις στην τουρκια και δεν μπορω να το αναλυσω αυτη την στιγμη

Ε ναι ειμαστε, ολες οι πηγες συμφωνουν. Η πιο πιθανη εξηγηση ειναι οτι αυτο οφειλεται σε αυτο που λεμε "μεσογειακη διατροφη"

OP
OP
Κ

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Κριτικές
7
Like
10.166
Πόντοι
1.686
Ακόμα και αδόκιμους έως παραπλανητικούς τίτλους έχουν μερικά. Όπως π.χ. "αναρχοκαπιταλισμός" που αναφέρει και ο φίλος ο ανθρακούχο νερό. Διότι αναρχία είναι η ανυπαρξία εξουσίας τελεία. Και όχι απλώς η ανυπαρξία κρατικής εξουσίας. Η μεταφορά της εξουσίας επίβλεψης από την κρατική σφαίρα στην ιδιωτική επιχειρηματική σφαίρα δεν είναι αναρχία, πλήρης ιδιωτικοποίηση είναι για απεριόριστη κονόμα. Με την έννοια της ιδιωτικής ασυδοσίας ναι μια χαρά "αναρχία" θα είναι όμως :grin:

no-exit-libertarianism-anarchy-for-rich-people.GIF

:rockon: :rockon: :rockon: :rockon:

OP
OP
Κ

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Κριτικές
7
Like