Κάθε πράμα υπάγεται σε μια κατηγορία που ονομάζεται "Δασμολογική κλάση".
Αυτές τις βρίσκεις εδώ:
Όπως θα δεις, σε ελάχιστα πράματα επιβάλλονται δασμοί, και αν επιβάλλονται είναι της τάξης κάτω του 10% (σε ελάχιστα είναι παραπάνω) τα περισσότερα όμως είναι "ατελώς".
Πρέπει βέβαια να πληρώσεις ΦΠΑ, που είναι 23%. Πα στα διάλα αυτό.
Ο τρόπος με τον οποίο σου ζητάνε παραπάνω λεφτά από το 23% είναι διάφορα κέρατα τύπου "αποθήκευτρα", "αμοιβή εκτελωνιστού", έξοδα ανοίγματος και επανασυσκευασίας", και τέτοια.
Πες τους: "Τους δασμούς και τον ΦΠΑ να σας τα πληρώσω, αλλά τίποτε πέραν αυτού. Αν δεν θέλετε, να το στείλετε πίσω".
Και ασ' τους να το στείλουν. Ούτως ή άλλως δεν είχαν υποχρέωσηνα στο φέρουν σπίτι?
Κάνε μια αίτηση (προς το μεταφορέα) που θα λέει: Σας καταθέτω ποσό ΑΒ ευρώ για τον εκτελωνισμό του 123456789 δέματος μου, και σας καλώ να μου το δώσετε". Πάρε απόδειξη ότι τους το έδωσες το αίτημα ΓΡΑΠΤΩΣ.
Και αφού το στείλουν πίσω, και ο πωλητής σου διαμαρτυρηθεί γιατί δεν πήγες να το παραλάβεις, θα του πεις:
"Είχμε πει ότι θα πληρώσω εγώ το τελωνείο, το τελωνείο βάσει νόμου είναι 30 ευρώ, αλλά η μεταφορική που διάλεξες μου ζήταγε 130. Γι' αυτό δεν το παρέλαβα".