Oι 4 κινήσεις Καραμανλή που έκαναν άνω-κάτω τη Ν.Δ.
Συνέδριο μιας ημέρας
Η απόφαση για έκτακτο συνέδριο μιας ημέρας (7 Νοεμβρίου) αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή νέου προέδρου. Η διαδικασία βάσει καταστατικού προβλέπει ότι στο έκτακτο συνέδριο θα μιλήσουν μόνον οι υποψήφιοι και στη συνέχεια οι περίπου 4.800 σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το Συνέδριο του 2007 θα περάσουν στις διπλανές αίθουσες για να ψηφίσουν. Η σπουδή του κ. Καραμανλή ερμηνεύεται από στελέχη κάθε βαθμίδας ως έμμεση πριμοδότηση της κ. Μπακογιάννη, η οποία εμφανίζεται έτοιμη για τις εσωκομματικές κάλπες και έχει τα μεγαλύτερα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό- τουλάχιστον στο σώμα του συγκεκριμένου Συνεδρίου. Τόσο οι κ.κ. Σαμαράς και Μεϊμαράκης όσο και άλλα στελέχη αμφισβητούν ανοικτά την ορθότητα αυτής της επιλογής, προκρίνοντας μεγαλύτερη διάρκεια των συνεδριακών διαδικασιών ή ακόμη και την εκλογή νέων συνέδρων. «Ακόμη κι αν δεν προχωρήσουμε σε εκλογή αρχηγού από τη βάση, το Συνέδριο δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μονολόγους των υποψηφίων και στην ψηφοφορία. Οι σύνεδροι πρέπει να πάρουν τον λόγο και όχι να φιμωθούν», έλεγε χθες βουλευτής που κινείται στη σφαίρα επιρροής του κ. Σαμαρά. Ο ίδιος παρέπεμπε, μάλιστα, στο τριήμερο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που εξέλεξε το 1996 τον Κων. Σημίτη, και «έδωσε τη δυνατότητα στο αντίπαλο κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα με μια νέα, ισχυρή ηγεσία, έστω κι αν στο τριήμερο ακούστηκαν σκληρά πράγματα...».
Η οργανωτική επιτροπή
Η συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου με τη συμμετοχή της κ. Μπακογιάννη και την εξαίρεση των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε την επομένη ως «δυνάμει υποψήφια», αλλά η απόφαση του κ. Καραμανλή ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους άλλους διεκδικητές, όπως ο κ. Σαμαράς, βουλευτές και κομματικά στελέχη επιρροής τους. Το επιχείρημα του απερχόμενου προέδρου ότι επέλεξε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, πλην Γ. Βουλγαράκη, δεν πείθει λένε στελέχη υπέρ της υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, καθώς θέση στην οργανωτική επιτροπή βρήκαν και στελέχη που δεν έχουν πια ρόλο, όπως ο Ι. Τραγάκης (πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) και Π. Παναγιωτόπουλος (πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια στελέχη εξέλαβαν την απόφαση Καραμανλή ως «ευνοϊκή μεταχείριση» της κ. Μπακογιάννη εις βάρος άλλων υποψηφίων.
«Θα έπρεπε να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση», καθώς, όπως λένε, «είναι γνωστό στον απερχόμενο πρόεδρο ότι η κ. Μπακογιάννη είναι υποψηφία να τον διαδεχθεί».
Η επιλογή προέδρου
Η επιλογή του κ. Δημ. Σιούφα για τη θέση του προέδρου του έκτακτου Συνεδρίου. Δημοσίως ουδείς αμφισβητεί την αμεροληψία του απερχόμενου προέδρου της Βουλής, αλλά στο παρασκήνιο αρκετά στελέχη επισημαίνουν ότι ο κ. Σιούφας ήταν ο εξ απορρήτων συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού και «ταυτίσθηκε με όλες τις επιλογές του». Το μήνυμα είναι ότι εάν ο κ. Καραμανλής έχει επιλέξει να ενισχύσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη, ο κ. Σιούφας «δεν θα αποτελέσει σε καμία περίπτωση εμπόδιο». Με αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, στελέχη όπως οι κ.κ. Τσιτουρίδης και Νικολόπουλος, άλλοτε «λοχαγοί» των Καραμανλικών, είχαν κινηθεί με στόχο να αναλάβει την προεδρία του Συνεδρίου ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης.
Τα εκβιαστικά τελεσίγραφα
Αποκορύφωμα των σικέ διαδικασιών- όπως λένε στελέχη που κρίνουν με καχυποψία τις κινήσεις Καραμανλή- ήταν το τελεσίγραφο αποχώρησης του πρώην Πρωθυπουργού («Να κάνετε ό,τι θέλετε, αλλά εγώ στις 8 Νοεμβρίου φεύγω!..) που έκανε τελικώς τα πράγματα ακόμη χειρότερα στο εσωκομματικό πεδίο. Ερμηνεύθηκε ως σινιάλο ότι «υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις» και ότι «δεν χωρούν καθυστερήσεις». «Ο κ. Καραμανλής αναιρεί ουσιαστικά τον εαυτό του και όσα είπε το βράδυ των εκλογών. Με τέτοιου είδους εκβιαστικά τελεσίγραφα, ούτε εγγυητής της ενότητας εμφανίζεται, ούτε μαχητής στην πρώτη γραμμή», σχολίαζε δηκτικά πρώην υπουργός που συντάσσεται ανοικτά με την υποψηφιότητα Σαμαρά.