Nα το δωσω πιο ολοκληρωμενα, για να μην μενουν απορίες.
Πολιτικη παρακολουθω απο τα τελη της δεκαετιας του 1970.
Με θυμαμαι 8-9 ετων να διαβαζω στην εφημεριδα το ζητημα της εκλογης του Καραμανλη στην εκλογη της Προεδριας της Δημοκρατιας το 1980 και να μαυριζουν τα δαχτυλα μου απο το μελανι (τοτε οι εφημεριδες ξεβαφαν).
Η εικονα μου ειναι η εξης.
Το 1981-1995 η Ελλαδα εζησε μια μακρα περιοδο στασιμοτητας και λαϊκισμού. Καποιες στοιχειωδεις νομοθετικες πρωτοβουλίες πολυδιαφημιστηκαν και υπερεκτιμηθηκαν. Ο Ανδρεας ηταν πολυ αξιολογος αλλά πολυ γρηγορα αντιληφθηκε οτι για να κυβερνα, δεν χρειαζεται να δωσει πανω απο το 20%. Και δυστυχως αναλώθηκε σε λαϊκισμούς και ευκολες συνταγες, χωρις να αφησει ουσιαστικη παρακαταθηκη. Δεν ειναι τυχαιο οτι ακομη και σημερα, την περιοδο του την σκεφτομαστε με γλαφυροτητα ως περιοδο μιας επιπλαστης ευημεριας.
Η τριετια Μητσοτακη εντελως ατυχη, χωρις να εκπληρωσει τις προσδοκιες, λογω οριακης πλειοψηφιας και σφοδρης εσωκομματικης αντιπολιτευσης.
Το 1996-2004 παιρνει ανασα η χωρα. Νομοθεσια συγχρονη, προσεγγιση ευρωπαικων στανταρντς, εισοδος στην ΟΝΕ, μεγαλα εργα, αναπτυξη.
Το 2004-2009 η περιοδος της χαζομαρας. Δεν εγινε τιποτα. Το κλασικο παραδειγμα τι μπορεις να παθεις αν εκλεξεις ηγετη που ΒΑΡΙΕΤΑΙ.
2010-2012 περιοδος ΓΑΠ. Τρια πουλακια καθονταν. Μου εδινε την εντυπωση οτι προσπαθουσε να φτιαξει το ρετιρε (πρασινη αναπτυξη κλπ κλπ) ενω τριζανε τα θεμελια. Εκτος τοπου και χρονου. Εντελως ανετοιμος.
2012-2015. Η ηρωικη κυβερνηση Σαμαρα-Βενιζελου, που κρατησε την χωρα στα ποδια της, μαζι με τον ήρωα Στουρναρα. Επρεπε να εχουμε κανει αγαλματα και στους τρεις και να τα προσκυναμε. Αν δεν ειχαν αυτο το κνωδαλο τον Τσιπρα σαν αγκαθι στα πλευρα θα ειχαν κανει πολυ περισσοτερα και κυριως δεν θα ειχε ανακοπει η πορεια της χωρας το 2015.
2015-2019. Η περιοδος του πανηγυριού, της απολυτης καταπτωσης, της γελοιοτητας, του λαικισμου, των αμορφωτων, των γραφικων. Η περιοδος της επιβραβευσης των τεμπεληδων, των ασχετων, των γελοιων, του απολυτου τιποτα. Η περιοδος του γδαρσίματος του παραγωγικου ιστου της χωρας για να ταΐζονται κατι ανεπροκοποι.
2019-εως σημερα: Η δευτερη μεγαλη ανασα της χωρας μετα το 1996-2004. Ανθρωποι σοβαροι, μετρημενοι, με γνωση του αντικειμενου, με πραγματικη θεληση και πρωτοβουλίες.