Ξέρεις πολλούς ιούς του αναπνευστικού που να είναι σε έξαρση καλοκαιριάτικα; Ή νομίζεις ότι το καλοκαίρι σε έσωσαν τα μέτρα του Κούλη;
Τα έχεις μπερδέψει, μιλάς λες και είμαστε στον Φεβρουάριο.
Τότε υπήρχε η εκτίμηση πως ΙΣΩΣ και με τον SARS-CoV-2 με την άνοδο της θερμοκρασίας να μειώνεται και η μετάδοση.
Αυτό ωστόσο δεν αποδείχτηκε.
Η Ινδία π.χ. ξεκίνησε να έχει άνοδο κρουσμάτων εν μέσω 40 βαθμών τον Μάιο και είδε την κορύφωση τον Σεπτέμβριο με θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών.
Ακόμα και στην Ελλάδα ποτέ δεν είχαμε έξαρση περιστατικών τον Οκτώβριο ούτε από κοινό κρυολόγημα που σε μεγάλο ποσοστό το προκαλούν οι 4 παλιοί κορονοϊοί, ούτε είχαμε αύξηση των κρουσμάτων γρίπης τέτοια εποχή.
Σε καμμιά περίπτωση δε, δεν είχαμε φτάσει σε θερμοκρασίες που πιθανόν σύμφωνα με μελέτες να ωφελείται η έξαρση τους χειμερινούς μήνες.
Π.χ.:
Δεν είχαμε ψυχρό αέρα για να μειώσει τη θερμοκρασία στις ρινικές οδούς,
Δεν είχαμε φτάσει σε καιρικές καταστάσεις ώστε να περνάμε μεγάλο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, όλα τα εστιατόρια και καφέ δούλευαν ακόμα στους εξωτερικούς χώρους.
Δεν είχαμε συνωστισμό σε εσωτερικούς θερμαινόμενους χώρους όπου μειώνεται το ποσοστό υγρασίας του αέρα, καθιστώντας ευκολότερη την μετάδοση των ιών.
Στο σημείο αυτό μπορεί να πεταχτεί ο Λαδάκης και να πει πως δεν είχαμε χάσει επαρκώς την ηλιακή ακτινοβολία σε βαθμό που να έχουμε έλλειψη βιταμίνης D.
Σε κανένα διάστημα από την άρση της πρώτης καραντίνας μέχρι την επιβολή της δεύτερης ,δεν άλλαξαν οι συνθήκες για να πούμε ότι επηρεάστηκε η μεταδοτικότητα.
Απέχουμε πολύ από το να μπορούμε να πούμε πως ο SARS-CoV-2 θα είναι εποχικός και ενδημικός όπως είναι οι άλλοι ιοί που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού…