τι κανουν οι πραγματικοι επιστημονες που εργαζονται....ποιος ξερει το ονομα του φινλανδου τσιοδρα? κανεις...ο μαλακας ο ελληνας ξερει μονο το ονομα του ανεργου ιωαννιδη....
Η χαμηλή πυκνότητα του πληθυσμού, τα προηγμένα συστήματα υγείας, τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση και η πολιτική συναίνεση στα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι βασικοί παράγοντες της επιτυχίας των δύο σκανδιναβικών χωρών. Στην περίπτωση της Φινλανδίας ειδικά υπάρχει άλλος ένας, που σχετίζεται με τις εξελιγμένες ψηφιακές υποδομές.
Ονομάζεται «Koronavilkku», δηλαδή «corona flash» στα αγγλικά και πρόκειται για ένα application που επικεντρώνεται στην πρόληψη της υπερμετάδοσης, καθιστώντας διεξοδική την ιχνηλάτηση των επαφών.
Την εφαρμογή λάνσαρε στα τέλη Αυγούστου το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL) και την έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας. Το σύστημα λειτουργεί από τους χρήστες που στέλνουν τυχαία κωδικούς μέσω σήματος Bluetooth, ο ένας στον άλλο όταν έρχονται σε στενή επαφή για τουλάχιστον 15 λεπτά. Τα smartphones αποθηκεύουν όλες αυτές τις ανώνυμες πληροφορίες σχετικά με τα συμβάντα των επαφών.
Ακολούθως, οι χρήστες της εφαρμογής που εντοπίζονται θετικοί στον ιό ενθαρρύνονται να εισάγουν την κατάσταση θετικότητάς τους στην εφαρμογή. Αυτό γίνεται πατώντας έναν κωδικό-κλειδί στην εφαρμογή, που αποστέλλεται από υπηρεσίες υγείας. Στη συνέχεια, το «Koronavilkku» ειδοποιεί άλλους στη λίστα ανώνυμων επαφών που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης στον ιό και παρέχει οδηγίες σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο χειρισμού της κατάστασης.
Καμία εφαρμογή και καμία αρχή δεν έχει λόγο για το πώς ενεργεί ένας χρήστης που ενημερώνεται ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο έκθεσης, η ανταπόκριση όμως είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική και οι δημοσιονομικές αρχές εκτιμούν ότι σύντομα θα υιοθετήσουν τη χρήση του app και οι πολίτες που δεν το έχουν κάνει έως τώρα.
Και η Γερμανία διαθέτει αντίστοιχη εφαρμογή, αλλά χρησιμοποιείται μόνο από περίπου 22 εκατομμύρια άτομα – περίπου το 1/4 του πληθυσμού. Αυτό συμβαίνει επειδή τα smartphones πολλών ανθρώπων είναι ξεπερασμένα και δεν έχουν τις απαραίτητες δυνατότητες, ενώ αρκετοί άλλοι ανησυχούν για την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων τους.