Νέα

Μισθοφορικός Στρατός

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα tomito
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 20
  • Εμφανίσεις 4K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Μηνύματα
10.311
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
Παραθέτω την παρακάτω ανακοίνωση καθ'ότι  συμφωνώ στο 90% του περιεχομένου, και θα ήθελα να ακούσω απόψεις και να συζητηθεί γενικότερα.
Να θυμίσω επίσης πέρα από τα κάτωθι αναφερόμενα πως ο εθνικός στρατός υπήρξε αίτημα του Πλήθωνα και πως οι επαγγελματικοί στρατοί ευνοούν την ανεξέλεγκτη δράση των κυβερνώντων πχ Η.Π.Α και Μεγάλη Βρεταννία, ενώ επίσης η χρησιμοποιήση μισθοφόρων υπήρξε ένα από τα πρώτα συμπτώματα της Κρίσης της Πόλεως στην Κλασσική εποχή.

[size=10pt]Ο ΠΣΕΕΔ ? ΣΑΚ και τα μέλη του, οι ενεργοί πολίτες, γνωρίζουν από πού προέρχεται η πρωταρχική απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Γνωρίζουν επίσης ότι τα τελευταία χρόνια τα στρατόπεδα είναι σχεδόν άδεια (20 ? 30% επάνδρωση). Τα στατιστικά στοιχεία του ΥΠΕΘΑ φανερώνουν ότι 320.000 στρατεύσιμοι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην υποχρεωτική στράτευση λαμβάνοντας πλούσιες αναβολές και πληρωμένες «απαλλαγές» που παρέχει για ψηφοθηρικούς λόγους η ηγεσία τα τελευταία 10 χρόνια, υποτάσσοντας όλους στο κομματικό όφελος ενάντια του εθνικά αναγκαίου.
Οι υπεύθυνοι αντί να θεραπεύσουν, όπως οφείλουν, το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα επάνδρωσης και ενίσχυσης του δόγματος της αποτροπής με ουσιαστικά κίνητρα κατάταξης των νέων στρατεύσιμων εφέδρων πολιτών ? οπλιτών, προβαίνουν συστηματικά, αντίθετα στη λογική:
α) στην εύκολη λύση ακριβών προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών (25.000 ? 35.000), χωρίς διαγωνισμούς και αγνοώντας την οικονομική επιβάρυνση του λαού μας, με ετήσιο κόστος 600.000.000 ?, δεσμεύοντας ισόβια τους κρατικούς προϋπολογισμούς για περίθαλψη, συντάξεις κ.λπ. των ΕΠΟΠ, λόγω καθαρής ψηφοθηρίας, και αποκόπτοντάς τους νέους από την παραγωγική διαδικασία.
β) η νέα εξαγγελία εξοπλισμών δαπάνης 27,5 δις ? προκλητικά αγνοεί τον παράγοντα ανθρωπο - Έλληνα στρατιώτη, τα δίνει όμως όλα στους εξοπλισμούς. Στους επαγγελματίες στρατιώτες και στον Έλληνα φορολογούμενο στρατεύσιμο πολίτη ? οπλίτη χαρίζει τις σκοπιές ? αγγαρείες, έχοντάς τον να υπηρετεί το 2006 ανασφάλιστος, με συνθήκες του 1950, δηλαδή να υπηρετεί ταπεινωμένος, με μισθό 8,8 ? κατατάσσοντας τον τελευταίο στην κλίμακα αξιοπρέπειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό:
Το ετήσιο μικτό κόστος τριών ΕΠΟΠ είναι 63.000 ?, ενώ το ετήσιο κόστος 500 στρατευσίμων εφέδρων είναι 8,5x12=51.000, δηλ. οι τρεις ΕΠΟΠ κοστίζουν όσο οι 500 έφεδροι, όσο ένα πλήρες τάγμα εφέδρων.
Στο νέο προϋπολογισμό δεν υπάρχει για τους εφέδρους ούτε 1 ? (!), καμιά πρόβλεψη οικονομικής ενίσχυσης για τους Εφεδροπολεμιστικούς Συνδέσμους, Ενώσεις και Λέσχες των Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών.
Το Ισραηλινό σύστημα ? μοντέλο, που χρησιμοποιεί του εφέδρους του σε καθημερινή εμπόλεμη επιχειρησιακή εμπλοκή τα τελευταία 50 χρόνια, το αγνοούμε εμείς οι Έλληνες. Το ίδιο μοντέλο χρησιμοποιούν και οι Ελβετοί, διότι παρέχει χαμηλό κόστος και παλλαϊκή συμμετοχή. Σ? εμάς προέχει το πολιτικό ? κομματικό όφελος, ενώ στους άλλους λαούς υπερισχύει το εθνικό όφελος, χαμηλού κόστους και ευρείας συμμετοχής των πολιτών στην εθνική άμυνα και ανεξαρτησία τους.
Γι? αυτούς τους λόγους οι έφεδροι προτείνουν δέσμη κινήτρων με πρώτο μέλημα την αναπροσαρμογή του βασικού μισθού του στρατιώτη, ναύτη, σμηνίτη από 8,5 ? σε 100 ?, ως και την υποχρεωτική ασφάλιση τους κατά την διάρκεια της θητείας.
Τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία αναφέρονται στη μελέτη του ΠΣΕΕΔ ? ΣΑΚ των κ.κ. Αλέξανδρου Κόντου, εφ. ταγματάρχη (ΚΔ), προέδρου του Δ.Σ., του κ. Δήμ. Δήμου αντγου ε.α., επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΦ, του κ. Εμμ. Μαστοράκου, εφ. Ανθγου (ΚΔ), δημοσιογράφου - ιστορικού, που κατετέθη για λογαριασμό του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων και απεστάλη εις τους υπουργούς ʼμυνας κ.κ. Σπηλιωτόπουλο και Μεϊμαράκη.
Οι έφεδροι συγγραφείς προτείνουν λύσεις καινοτόμες, δραστικές, ουσιαστικές για να αναβαθμισθεί το στράτευμα σε αξιόμαχο, ενδυναμώνοντας το δόγμα της αποτροπής και της εξωτερικής μας πολιτικής, προτείνοντας την ίδρυση εθνοφρουράς με αποστολή πρωταρχική σε νομαρχιακό επίπεδο για τις έκτακτες ανάγκες της χώρας και συμμετοχή της σε περίοδο πολεμικής επιστράτευσης, με άνδρες άνω των 35 ? 40 ετών, προσφέροντας έτσι πολλαπλασιαστή δύναμης και ισχύος στην άμυνα μας.
Προτείνουν δέσμη μέτρων και κινήτρων για να γεμίσουν τα στρατόπεδα με νέους στρατιώτες μαχητές, ζητούν φωναχτά την αλλαγή της φοβικής πολιτικής «μην κάνετε τίποτα για νάχουμε την ησυχία μας», και κατάργηση της λούφας και παραλλαγής στο θέατρο του παραλόγου.
Καταγγέλλουν την σχεδόν μηδενική λειτουργία των επιστρατευτικών ασκήσεων μετεκπαίδευσης εφέδρων και την μεταφορά των κονδυλίων των εφέδρων σε άλλους σκοπούς. Η ετήσια μετεκπαίδευση εφέδρων αξιωματικών ? οπλιτών στο στρατό είναι 2% ενώ στο Π.Ν. και Π.Α. είναι σχεδόν μηδενική!
Οι επιστρατευτικές ανάγκες απαιτούν την χρησιμοποίηση 340.000 εφέδρων σε περίοδο επιστράτευσης και πολέμου. Όμως αυτοί θα είναι παντελώς απροετοίμαστοι, αγύμναστοι και θα θυσιαστούν άδικα. Η λαθεμένη στρατηγική και πολιτική οδηγούν τη χώρα σε ήττα και ανθρωποθυσία!
Οι Αμερικάνοι στο Β? παγκόσμιο πόλεμο προετοίμαζαν δύο χρόνια την 101 εερομεταφερόμενη ταξιαρχίας τους για την απόβαση στη Νορμανδία. Οι Έλληνες θα στείλουν τους στρατιώτες μας σε περίπτωση πολέμου σε 2 ημέρες, οδηγώντας τους στο δρόμο της κολάσεως χωρίς επιστροφή. «Δεν πάμε καλά ορέ Έλληνες, θα φώναζε ο Μακρυγιάννης»!
Αυτή η λάθος πολιτική πρέπει να αλλάξει επειγόντως. Η κοινωνία των φορολογουμένων πολιτών διεκδικεί το δικαίωμα στην ουσιαστική ενδυνάμωση της άμυνας, με κυρίαρχο πρωταγωνιστή τον παράγοντα άνθρωπο αξιωματικό και οπλίτη και όχι μόνο επενδύσεις στους πανάκριβους εξοπλισμούς.
Η ακολουθούμενη εύκολη λύση, μικρός επαγγελματικός στρατός ή ημιεπαγγελματικός των 50.000 Ελλήνων αξιωματικών, υπαξιωματικών και στρατιωτών απέναντι στην καθημερινή τουρκική απειλή των 980.000 Τούρκων, είναι εθνικά επικίνδυνη. Η πονηρή επιχειρηματολογία ορισμένων ότι σε περίπτωση Ελληνο-Τουρκικής σύγκρουσης θα είναι μόνο ολιγοήμερη και θα μας σώσουν, σταματώντας τον πόλεμο, οι νατοϊκοί σύμμαχοι μας, δεν χρειάζεται σοβαρό σχολιασμό.
Ανατρέχοντας στην ιστορία βλέπουμε την υπεροχή του θεσμού του πολίτη ? οπλίτη με παραδείγματα τη μάχη του Μαραθώνα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, τη μάχη των Πλαταιών, την Επανάσταση του 1821, τους πολέμους 1912 ? 1913 και 1940, αλλά και στον Α? και Β? Παγκόσμιο Πόλεμο, που οι πατριωτικές δυνάμεις των εφέδρων και όχι οι μισθοφορικοί στρατοί έφεραν τη νίκη. Το ίδιο συνέβη και στη Γαλλική Επανάσταση με τη μάχη του Βαλμύ το 1792, όπου οι 55.000 Έφεδροι Γάλλοι εθελοντές, «sans cullot», προχείρως οπλισμένοι, έτρεψαν σε φυγή 75.000 Γερμανοαυστριακούς μισθοφόρους επαγγελματίες, ενώ στη μάχη του Μάτζινκερτ, οι Βυζαντινοί χρησιμοποιώντας 45.000 μισθοφόρους ηττήθηκαν από τους Σελτζούκους Τούρκους και 450 χρόνια μετά έπεσε το Βυζάντιο, που είχε αναθέσει την προστασία του και πάλι σε επαγγελματίες μισθοφόρους.
Πιστεύουμε, ότι για την πατρίδα μας ο θεσμός του πολίτη ? οπλίτη είναι η βάση του πατριωτισμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του διαχρονικού πολιτισμού της, αλλά και η εγγύηση της εθνικής μας ομοψυχίας και ασφάλειας.
Πιστεύουμε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει υποχρέωση να αλλάξει την κατά τη γνώμη μας λαθεμένη πολιτική και στρατηγική που ακολουθεί μέχρι σήμερα και να ενδυναμώσει τον ιστορικό θεσμό της πατριωτικής προσφοράς των στρατευσίμων εφέδρων, που λειτουργεί ιστορικά από το 1865, με τεράστια προσφορά ανθρωποθυσιών, αντί της επικίνδυνης και καταστροφικής για την εθνική άμυνα τμηματικής καταργήσεως του, διότι η ευθύνη τους θα είναι, σε περίπτωση πολέμου, ολοκληρωτικά δική τους.
Προτεινόμενα μέτρα - κίνητρα
- Διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ για την τιμητική ιστορική υποχρέωση των Ελλήνων να υπηρετούν την πατρίδα και την δημοκρατία.
- Όλοι οι Έλληνες να κατατάσσονται μέχρι το 20ο έτος της ηλικίας τους, με 12μηνη θητεία. Η διάρκεια της πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτη. Όλες οι αναβολές στράτευσης περικόπτονται από το έτος 2006.
- 'Ιδρυση - οργάνωση εθνοφρουράς
- Αύξηση του μισθού των στρατεύσιμων οπλιτώ
ν από 8,5 ? μηνιαίως σε 100 ? μηνιαίως για τους στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες, σε 120 ? για του δεκανείς, διόπους, υποσμηνίες και 150 ? για τους λοχίες, κελευστές, σμηνίες.
- Οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί να προάγονται στον βαθμό του ανθυπολοχαγού με την συμπλήρωση του 12ου μήνα της θητείας τους (Απόφαση ΑΣΣ 2003). Οι έφεδροι υπαξιωματικοί θα προάγονται μέχρι το βαθμό του ανθυπασπιστή.
- Ομαδική ασφάλιση όλων των στρατευσίμων για την περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου κατά την διάρκεια της στρατεύσεως των.
- Εξαγγελία νέων σύγχρονων προγραμμάτων εκπαιδεύσεως των στρατευσίμων εφέδρων με έμφαση στις εβδομαδιαίες Βολές και 10ήμερες ασκήσεις μάχης στην ύπαιθρο (αεροκίνητες, αποβατικές, χερσαίες και διακλαδικές), χειμώνα - καλοκαίρι.
- Τρεις φορές εβδομαδιαίως θα πραγματοποιούν διαγωνιστικό αθλητισμό με έπαθλα υποχρεωτικά όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις, με υπεύθυνο εκτέλεσης των προγραμμάτων το ανώτερο στρατιωτικό κλιμάκιο.
- Μόρια: 'Απαντες οι υπηρετήσαντες στις Ε.Δ. θα λαμβάνουν μόρια για την κατάληψη θέσεων στο Δημόσιο. Π.χ. έφεδροι αξιωματικοί 100, υπαξιωματικοί 70, στρατιώτες 50.
- Οι απολυόμενοι έφεδροι θα λαμβάνουν επί 6 μήνες επίδομα από τον ΟΑΕΔ και την Ε.Ε. (επιδότηση επιμόρφωσης ανέργων) για την προσφορά τους στις ένοπλες δυνάμεις, για τις απώλειες εισοδήματος και τα έξοδα της στρατιωτικής θητείας τους.
- Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ασφαλιστικά, θα καλύπτεται συνταξιοδοτικά από το Δημόσιο και όχι από τους ίδιους άμισθους στρατεύσιμους εφέδρους
- 'Απαντες οι άρρενες υποψήφιοι των σωμάτων ασφαλείας θα πρέπει να έχουν ήδη υπηρετήσει στις Ε.Δ.
- Στους αναγνωρισμένους συνδέσμους - ενώσεις εφέδρων να παρασχεθεί στέγαση και ετήσια οικονομική ενίσχυση, ενισχύοντας τον θεσμό από το ΥΠΕΘΑ ? ΓΕΣ.
- Να συσταθεί διαρκές συμβούλιο εφέδρων αξιωματικών στο ΥΠΕΘΑ?ΓΕΕΘΑ από αιρετούς εφέδρους, με σκοπό να υποβοηθούν την διαρκή αναβάθμιση του επιχειρησιακού ρόλου των εφέδρων στην ειρήνη και τον πόλεμο.
Η υιοθέτηση των προτάσεων αυτών θα αποτελέσει την καινοτόμο λύση στα διογκωμένα και χρονίζοντα προβλήματα δομής, οργάνωσης και λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων[/size].
 

Επισκέπτης
Mας γαμησες το κερατο με αυτο το θεμα παλιομπουρδελιαρη...  :idiot:

 

palermo

Μέγας
Εγγρ.
18 Φεβ 2006
Μηνύματα
11.883
Κριτικές
140
Like
426
Πόντοι
3.595
Παραθέτω την παρακάτω ανακοίνωση καθ'ότι  συμφωνώ στο 90% του περιεχομένου, και θα ήθελα να ακούσω απόψεις και να συζητηθεί γενικότερα.
Να θυμίσω επίσης πέρα από τα κάτωθι αναφερόμενα πως ο εθνικός στρατός υπήρξε αίτημα του Πλήθωνα και πως οι επαγγελματικοί στρατοί ευνοούν την ανεξέλεγκτη δράση των κ[/size].[/i]

Σε λάθος χώρο είσαι φιλαράκι,εδω μιλάμε για ΠΟΥΤΑΝΕΣ.....
 

FidoDiLdo

Μέλος
Εγγρ.
15 Σεπ 2005
Μηνύματα
864
Like
5
Πόντοι
6
Μαλλον ψιλοσυμφωνω με τα περισσοτερα αν και συντομα προκειται να παω φανταρος , αλλα ρε φιλε να πηγαινουμε στρατο και να μαθαινουμε κατι ουσιαστικο , οχι να τρωμε 12μηνες της ζωης μας απλα καθοντας σε ενα στρατοπαιδο χωρις να κανουμε τπτ , παρα βαδην και μερικες αγγαρειες! Η θητεια μοιαζει πιο πολυ με 12μηνες χαλαρης φυλακισης παρα με εκπαιδευση και υπηρεσια στη πατριδα!
Κλεινοντας το πιο ουσιαστικο και αποτελεσματικο μετρο θα ηταν να πηγαινουμε φανταροι αμεσως μετα το σχολειο και οχι μετα τις σπουδες.Ειναι οτι χειροτερο αυτο που συμβαινει τωρα και για το κρατος αλλα και για τον καθενα μας ξεχωριστα(επαγγελματικες ευκαιριες κλπ)!
 

Sincity

Μέλος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Μηνύματα
820
Like
6
Πόντοι
6
Σε λάθος χώρο είσαι φιλαράκι,εδω μιλάμε για ΠΟΥΤΑΝΕΣ.....

wabasor τελευταία φορά που κοίταξα δεν ήσουν global moderator.

Γιατί δε συγκεντρώνεις την προσοχή σου σε threads που σε ενδιαφέρουν;
 

Y1an

Μέλος
Εγγρ.
30 Αυγ 2006
Μηνύματα
15
Like
0
Πόντοι
0
tomito σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου.

Απεύχομαι τον πόλεμο, αλλά στην περίπτωση που συμβεί τότε δυστυχώς δεν είμαστε έτοιμοι γι'αυτόν.

Μάλιστα φοβάμαι πως μικροκοματικοί λόγοι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα!

 

alfa291

Μέλος
Εγγρ.
24 Ιουν 2006
Μηνύματα
4.245
Like
474
Πόντοι
36
Φίλε Τοmito,

Γενικά είναι καλή η ανάλυσή σου. Πολύ σύντομα 4 παρατηρήσεις:

1. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως η πλειοψηφία των ελλήνων θέλει να πάει στρατό. Αυτό βλέπω γύρω μου και οι Κωστόπουλοι και οι άλλοι ιεροκήρυκες του βολέματος και της πουστιάς έχουν δυστυχώς πολύ μεγάλη επιρροή στους στρατεύσιμους και τους εφήβους.

2. Το 1071 στο Ματζικέρτ ο βυζαντινός στρατός έχσαε απρόσμενα όταν ο επιφανής Μιχαήλ Δούκας, μέλος του "πολιτικού κόμματος" και αντίπαλος του αυτοκράτορα (νομίζω του Ρωμανού του Διογένη) πρόδωσε το κράτος που και καλά υπηρετούσε: ηγούμενος της οπισθοφυλακής άφησε ακάλυπτα τα νώτα του κυρίως σώματος, του οποίου ηγείτο ο αυτοκράτορας, εγκαταλείποντας το πεδίο της μάχης. Έτσι το κύριο σώμα κυκλώθηκε και ο αυτοκράτορας αιχμαλωτίστηκε από τους Σελτζούκους. Όταν ο αυτοκράτορας απελευθερώθηκε συνελήφθη από το πολιτικό κόμμα που οργάνωσε πραξικόπημα, τυφλώθηκε και κλείστηκε στη φυλακή. Μετά το θάνατό του από μόλυνση των πληγών οι Σελτζούκοι ακύρωσαν τη συνθήκη ειρήνης (πολύ καλή για το βυζάντιο). Οι Δουκαίοι ανήλθαν με τον τρόπο αυτό στην εξουσία, αλλά το 1071 αποτελεί στρατιωτικά και γεωπολιτικά την αρχή του τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΛΟΓΩ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ. ΛΟΓΩ ΣΤΥΓΝΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ. Σημειωτέον ότι σημαίνον στέλεχος του "πολιτικού κόμματος" και αρχισυνομώτης ήταν ο "περίφημος" Μιχαήλ Ψελλός, μέγα λαμόγιο, τον οποίο δεν γνωρίζω (και δεν ειρωνεύομαι κανέναν) αν οι χριστιανοί τον έκαναν και άγιο...Πάντως τα σχολικά βιβλίο τον εξυμνούν. Ο δε αυτοκράτορας ήταν εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να πάρει το Δούκα στην εκστατεία, γιατί ήταν σίγουρος ότι αν τον άφηνε στην Κων/πολη θα οργάνωνε πραξικόπημα για την ανατροπή του, την οποία ο Δούκας τελικά πέτυχε με την προδοσία του.

3. Ένα  πολύ καλό βιβλίο για όποιον θέλει να μάθει την αλήθεια (την πολύ ΠΙΚΡΗ) είναι το 4τομο "ο εσωτερικός αγώνας" του Τάκη Σταματόπουλου. Από εκεί (αλλά και από αλλού) θα μάθει ότι πολλοί ανώνυμοι και επώνυμοι αγωνιστές του 21 ήταν στην πράξη επαγγελματίες οπλίτες (ο διαχωρισμός από το τον μισθοφόρο είναι για μένα σαφέστατος ΕΟ: υπηρετεί την πατρίδα του έναντι αμοιβής, Μ:υπηρετεί τον οποιοδήποτε έναντι αμοιβής). Αρκετοί μάλιστα βαθύπλουτοι φιλέλληνες συντηρούσαν σώματα οπλιτών (κυρίως Σουλιωτών). Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Λόρδος Βύρωνας στο Μεσολόγγι.

4. Η μισθοφορική υπηρεσία είναι πανάρχαια για την Ελλάδα, αυτό είναι γνωστό (γνωστότερο το περιστατικό της "καθόδου των μυρίων" ).  Αλλά  ο στρατός του Μ. Αλεξάνδρου ήταν επαγγελματικός, αφού οι στρατιώτες πληρώνονταν (ουσιαστικά, όχι με ένα κουτί καπότες όπως ο σημερινός Έλληνας οπλίτης) για τις υπηρεσίες τους. Και οι Λακεδαιμόνιοι στη ουσία αυτό ήταν, αφού μόνη ενασχόλησή τους ήταν ο στρατός, με τους είλωτες να φροντίζουν για την συντήρησή τους.


Δεν νομίζω ότι πρέπει να είμαστε τόσο απόλυτοι με τον επαγγελματικό (ΟΧΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟ) στρατό, αλλά να εξετάζουμε την κάθε λύση λίγο πιο ψύχραιμα. ΔΕΝ είμαι υπέρ του καθεστώτος των ΕΟ, αλλά ας δούμε την κατάσταση και τις εναλλακτικές καλύτερα (το σύστημα Ισραήλ και Ελβετίας είναι σαφώς το καλύτερο, αλλά πες μου ειλικρινά: Νομίζεις πως υπάρχει αυτή τη στιγμή πολιτικό κόμμα που μπορεί να το προτείνει?)
 

nik30

Μέλος
Εγγρ.
23 Μαρ 2006
Μηνύματα
4.073
Like
1
Πόντοι
16
ποιο ειναι το συστημα στο ισραηλ?
 

vakhigth

Μέλος
Εγγρ.
8 Ιουλ 2006
Μηνύματα
18
Like
0
Πόντοι
0
Όσον αφορα το σύστημα στο Ισραήλ :
άνδρες 36 μήνες
γυναίκες 24 μήνες.

Έφεδροι όλοι τους για πολλά χρόνια σε ετοιμότητα και με καθήκοντα από οπλίτες έως πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών.

Γλιφτρόνια, βίσματα και αξιωματικοί που τα ευνοούν στην πυρά.

Δηλαδή ότι συμβαίνει και εδώ πάνω κάτω........
:)


 

vakhigth

Μέλος
Εγγρ.
8 Ιουλ 2006
Μηνύματα
18
Like
0
Πόντοι
0
Γενικώς για να πω τν άποψη μου και εγώ για τους ΕΠΟΠ, όλοι οι άνεργοι κια οι λοιποί πικραμένοι που δεν μπορούνε να βρούνε θέσεις εργασίας τρέχουνε για να μπούνε μέσα.
Με λίγα λόγια στρατός ανέργων και ούτε καν από με καραμπόλα μισθοφόροι.

Έλα μου ντε όμως που πολλές θέσεις είναι εκ των "εσω έξω και περίγυρου" κλεισμένες για φίλους, ανηψάκια, συγγενείς κλπ.

Γενικώς οι οίκοι ανοχής έχουνε μεγαλύτερη οργάνωση από τον ΕΣ.
Η κάθε τσατσά έχει μεγαλύτερες διοικητικές ικανότητες από οποιοδήποτε επιτελάρχη.
 

makrykavlis

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουλ 2006
Μηνύματα
202
Κριτικές
26
Like
9
Πόντοι
11
Έλα μου ντε όμως που πολλές θέσεις είναι εκ των "εσω έξω και περίγυρου" κλεισμένες για φίλους, ανηψάκια, συγγενείς κλπ.
.

Συμφωνω απολυτως.Μετα την αστυνομια και τα λοιπα σωματα ασφαλειας ηρθε και η σειρα του στρατου για να βολευτουν οι''ημετεροι''.
Οι συνεντευξεις ειναι εντελως σικε και γινονται απλα και μονο για να τηρηθουν τα πρωτοκολλα.
Και ειδικα καποιοι ΕΠΟΠ ειναι τοσο περιορισμενης νουμοσυνης που απορεις πως περασαν τα τεστ.
 

alfa291

Μέλος
Εγγρ.
24 Ιουν 2006
Μηνύματα
4.245
Like
474
Πόντοι
36
ποιο ειναι το συστημα στο ισραηλ?

Φίλε nik30, 

αναφέρομαι στο σύστημα μακροχρόνιας εφεδρείας και μόνο, ΟΧΙ στα υπόλοιπα. Αυτό είναι απαραίτητο για την εξοικίωση με τα νέα όπλα και τη διατήρηση του αξιόμαχου σε αποδεκτά (έστω) επίπεδα.
 

Xristoss

Μέλος
Εγγρ.
7 Απρ 2006
Μηνύματα
47
Like
0
Πόντοι
0
Μια ακομη σκεψη για το μελλον των ενοπλων δυναμεων:

1) Υποχρεωτικη στρατευση μετα το σχολειο και 12μηνη θητεια.
2) Δυνατοτητα επιλογης αναμεσα σε μαχιμη υπηρεσια η κοινωνικη θητεια.
3) Κινητρα για την επιλογη της μαχιμης υπηρεσιας (π.χ. μισθος αναλογος των ΕΠΟΠ, προτεραιοτητα προσληψης στο Δημοσιο, φοροαπαλλαγες), ωστε να πηγαινουν μονο εκεινοι που πραγματικα θελουν και μπορουν.
4) Αριστη εκπαιδευση κατα τα προτυπα συγχρονων στρατων κι οχι αγγαρειες, λουφα και ανουσια, αναχρονιστικη εκπαιδευση.
5) Αυστηρη επιλογη του μονιμου προσωπικου που θα αποτελει και τον πυρηνα του Στρατευματος.
6) Μετατροπη του ΠΝ και της ΠΑ σε αυστηρως επαγγελματικα οπλα.
7) Πραγματικη αξιοποιηση της εφεδρειας. Για παραδειγμα θα μπορουσαν για καποια χρονια (5 ας πουμε) να καλουν ολους τους εφεδρους δυο εβδομαδες το χρονο για μετεκπαιδευση  (και με καποια αποζημιωση ισως).
8) Καταργηση αχρηστων μοναδων, μετακινηση του ογκου του προσωπικου στη Θρακη και τα νησια, υψηλη επανδρωση, ειδιαιτερα των "ειδικων" δυναμεων που θα κανουν και τη διαφορα (Καταδρομεις, Πεζοναυτες, Τεθωρακισμενα, Αεροπορια Στρατου κλπ).
9) Καταταξη σε μαχιμες μοναδες και παραμονη στην ιδια μοναδα μεχρι το περας της θητειας.
 

Επισκέπτης
Σε αυτό το άρθρο,το οποίο δεν ξέρω ποιος το έχει γράψει,γράφει περίεργα πράγματα.Μιλάει για ανασφάλιστους στρατιώτες,όμως δε διευκρινίζει αν αναφέρεται σε υγειονομική περίθαλψη ή ασφάλεια συνταξιοδότησης.Αν αναφέρεται στο πρώτο,κάνει λάθος.Όλοι οι στρατιώτες,ναύτες,σμηνίτες κλπ έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία των κλάδων.Για τα υπόλοιπα δεν έχω χρόνο να τα διαβάσω προσεχτικά.
 

and_patra

Μέλος
Εγγρ.
11 Οκτ 2005
Μηνύματα
180
Κριτικές
6
Like
8
Πόντοι
1
εγω χθες απολυθηκα κ δεν προκειται να πω ποτε καλα λογια για τον στρατο!!!!!!!!!
Γαμω τον στρατο τους!!!!!!
Μια φυλακη ειναι!!
 

Επισκέπτης
Xristoss να σού απαντήσω κατά σειρά:

1)Οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα μέρος των εφέδρων που έχουν σπουδές σε διάφορες θέσεις.Π.χ τα ιατρεία των μονάδων είναι στην πλειονότητά τους στελεχομένα απο γιατρούς που υπηρετούν τη θητεία τους.Πολλοί με ειδικότητες μηχανολόγοι κλπ,χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του υλικού,και πλήθος άλλων ειδικοτήτητων.
2)Τί εννοείς;Ότι μπορεί κάποιος να πει "δε θέλω να πάω στο Πεζικό αλλά σε ένα νοσοκομείο να περιποιούμαι ηλικιωμένους;
3)Όλες οι μονάδες είναι μάχιμες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.Και δεν είναι μάχιμη μόνο μια μονάδα που βρίσκεται π.χ στον Έβρο ενώ μια άλλη που είναι στη Θεσσαλονίκη δεν είναι.Εδώ θέλουν να μειώσουν το δημόσιο,εσύ προτίνεις να πηγαίνουν όσοι υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες;
4)Αγαπητέ μου,αν αρχίσουν οι μονάδες π.χ πεζικού να εφαρμόζουν τους κανονισμούς και να τρέχεις από το πρωί εώς το βράδυ,θα πέφτουν τα τηλ/να βροχή...Οι ίδιοι οι φαντάροι δε θέλουν εκπαίδευση.Και η διοίκηση δεν έχει όρεξη να ασχολείται και να τους βρίζουν βουλευτές και στρατηγοί ε.α....
5)Αυτό χωράει μεγάλη συζήτηση...
6)Στα πλοία του στόλου και στην Π.Α είναι επαγγελματίες πλέον.Δεν μπορεί βέβαια σε μια φρεγάτα με 140 ατομα προσωπικό να είναι και οι 140 από τη ΣΝΔ....
7)Ότι και στο "5"
8)Καμιά μονάδα δεν είναι άχρηστη.Οι τοποθετήσεις είναι στα πλαίσια σχεδιασμών.Αν πάνε όλες στη Θράκη και στα νησιά,είναι εύκολος στόχος.Οι δε Ειδικές δυνάμεις (καταδρομείς,πεζοναύτες,Αλεξιπτωτιστές) είναι πάντα πιο πίσω για να μπορούν να αναλάβουν μέρος σε επιχειρήσεις ανακατάληψης κλπ.
9)Η παραμονή στην ίδια μονάδα δεν είναι πάντα τόσο καλό μέτρο.Όσο συνηθήζεις σε κάτι τόσο "βαριέσαι".
 

Xristoss

Μέλος
Εγγρ.
7 Απρ 2006
Μηνύματα
47
Like
0
Πόντοι
0
1) Θες να πεις οτι Στρατοι οπως ο Ισραηλινος και ο Κυπριακος με καταταξη στα 18 δεν εχουν γιατρους και μηχανικους?
2) Η εναλλακτικη θητεια ειναι ηδη θεσμος σε χωρες με παραδοση στο στρατο κληρωτων (παραδειγμα Γερμανια). Απο την 18μηνη εμπειρια μου στο Σ.Ξ. (15 μηνες στα συνορα και στην ιδια μοναδα), οσοι δεν θελουν να υπηρετησουν, μαλλον βαρος αποτελουν και για το Στρατο και για τους συναδελφους τους.
3) Δεν καταλαβαινω τι εννοεις με το Δημοσιο σε σχεση με τις μοναδες. Και φυσικα δεν ειναι το ιδιο μαχιμη μια μοναδα της Αθηνας με μια που ειναι στο Λαγο. Ο ιδιος ο Στρατος τις διαφοροποιει εντασοντας τες σε διαφορετικο "κυκλο εκπαιδευσεως" (η στρατιωτικη ορολογια που προσδιοριζει τη μαχημοτητα). Υπαρχουν μοναδες-φαντασματα για παραδειγμα στο Α' ΣΣ που ειναι τελειως αχρηστες. Μελετη του Στρατου ειχε υποδειξει οτι επρεπε να αντικατασταθουν με συνοριοφυλακες.
4) Κανεις μεγαλο λαθος οταν λες οτι οι φανταροι δεν θελουν ρεαλιστικη εκπαιδευση. Οι φανταροι δεν θελουν αχρηστες αγκαρειες, ανουσιες σκοπιες εξω απο αδειες αποθηκες, ηλιθιες ασκησεις ακριβειας. Ποτε δεν ειδα καποιον που να μη γουσταρε για παραδειγμα τις βολες η τις καθε λογης ΤΑΜΣ.
5) Αυτο οντως θελει συζητηση.
6) Ο αριθμος των στρατευσιμων στο ΠΝ και την ΠΑ εχει μειωθει αρκετα, υπαρχει ομως αρκετος χωρος ακομα για βησματα που θελουν να λουφαρουν.
7) Οι Ε.Δ. ειναι, ετσι κι αλλιως, Στρατος εφεδρων, με δυναμη στα χαρτια που πλησιαζει τις 400000 ανδρες. Τι το κακο στο να εκπαιδευονται κιολας? Τωρα ποσοι καλουνται για μετεκπαιδευση? Εμενα παντως δε με εχουν καλεσει εδω και δεκα χρονια, και κανεναν αλλο που ξερω!!
8) Ηδη ο κυριος ογκος του Στρατου βρισκεται στη Θρακη ( Δ ΣΣ), τα νησια (ΑΣΔΕΝ) και στην Κεντρικη Ελλαδα (Β ΣΣ η Στρατηγικη Εφεδρεια του ΣΞ). Οποτε μαλλον ο Στρατος δεν συμφωνει οτι αποτελλουν "ευκολο στοχο". Καλυτερα να υπαρχουν λιγοτερες μοναδες με υψηλη επανδρωση (ωστε να βγαινει τοσο η εκπαιδευση οσο και οι υπηρεσιες και οι αδειες), παρα περισσοτερες με χαμηλη επανδρωση. Αυτο αποτελλει αλλωστε ελληνικο φρουτο.
9) Στο Βρετανικο Στρατο που ακολουθει το περιφημο συστημα των Συνταγματων. οι οπλιτες παρουσιαζονται και υπηρετουν ολοκληρη την μακροχρονια-επαγγελματικη θητεια τους σε μια μοναδα. Δε νομιζω να μπορουμε να συγκριθουμε απο αποψη αποτελεσματικοτητας κι επιπεδου εκπαιδευσεως μαζι τους. Απο την εμπειρια μου μπορω να σου πω οτι, οχι, δε βαριεσαι. Ισως παραγνωριζεσαι, σιγουρα ομως εκπαιδευεσαι μενοντας σε μια μοναδα για μεγαλο χρονικο διαστημα.





 

Επισκέπτης
1)Περίμενα ότι θα συγκρίνεις τα 2 αυτά κράτη.Πόσες μονάδες έχει η Κύπρος και το Ισραήλ;Πόσο μήκος συνόρων;Επίσης το Ισραήλ διαθέτει τεράστια ποσά κι έχει πολλούς μόνιμους σε σχέση με τον πλυθησμό του.
2)Η Γερμανία από ποιον απειλείται;Αν γίνει στην Ελλάδα αυτό,όλοι θα θέλουν να κάνουν εναλλακτική θητεία.Και στις προκεχωρημένες μονάδες θα είναι 3 και ο κούκος.
3)Ανέφερες ότι όποιος επιλέγει να πάει σε "μάχιμη" μονάδα να μπορεί να πάει στο Δημόσιο.Οι μονάδες στην Αθήνα είναι ή κέντρα εκπαίδευσης,ή μονάδες υποστήριξης.Π.χ το ΚΕΒΟΠ δεν είναι μάχιμη μονάδα αλλά μονάδα εκπαίδευσης.Λογικό είναι να έχει κι έναν αριθμό στελεχών μονίμων κι εφέδρων για να "κρατάνε" το στρατόπαιδο όταν δεν έχουν εκπαιδευόμενες σειρές.
6)Τα "βύσματα" μπορούν να λουφάρουν και στο Σ.Ξ.Υπάρχουν υπηρεσίες δημιουργημένες μόνο για τους εκλεκτούς.Π.χ.πολεμικό μουσείο!!!
7 )Εγώ έχω πάει τρείς φορές για μετεκπαίδευση.Είμουν ΔΕΑ ΠΝ
8)Το τί θεωρεί ο στρατός ότι είναι θα το δούμε στην επόμενη κρίση τύπου Ίμια...
9)Οι Βρετανοί είναι άστοχο παράδειγμα.Δεν έχουν καμιά απειλή και προετοιμάζονται πάντα για τον επόμενο πόλεμο που ξέρουν πότε και πού θα είναι.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom