το θεμα ειναι οτι η ΝΔ ηρθε σαν μεσιας που θα ελυνε τα προβληματα της καθημερινοτητας της διαφθορας και θα εδινε βαρος στο πολιτη που περναγε τοτε ασχημα. αρα εγω δημηουργησα αυτες τις προσδοκιες; δεν ξεραν τη παραλαμβαναν; δεν μπορει να εισαι 5χρονια κυβερνηση και ναλες οτι για ολα φταιει το πασοκ. αυτο δειχνει ανικανοτητα. και το πασοκ παρελαβε το 93 χαωδη κατασταση αλλα δεν ελεγε εοι 5χρονια παρελαβα καμενη γη.
Aναρωτηθείται λίγο... Λέτε "πέρναγε καλά ο κόσμος επί ΠΑΣΟΚ". Αναρωτηθείτε όμως γιατί. Τι γινόταν και πέρναγε καλά? Από την πολύ πλούσια βιομηχανική παραγωγή της χώρας και την υψηλή τεχνολογία ή το πετρέλαιο που παράγει έκανε δίκαιη μοιρασιά? Μήπως τύπωναν περισσότερα χρήματα στο νομισματοκοπείο? Μήπως είχαν κάνα μαγικό ραβδί και με μαγικά έβγαζαν λαγούς από καπέλα?
Απλά να έχετε υπόψη σας κάτι. Την περίοδο αυτή τα χρήματα που έπεσαν στη χώρα ήταν πολλά!ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.Ιλλιγγιώδη νούμερα. Τα λεφτά που ήρθαν στη χώρα σε λίγα χρόνια δεν είχαν εισρεύσει σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ιστορία του ελληνικού κράτος. Όχι ανά περιόδους. Και αθροιστικά. Ακόμη και τα Μάρσαλ το 50 ψίχουλα ήταν μπροστά στα "Ντελόρ". Αλλά και τα λεφτά του Μάρσαλ που είχε πάρει η Γερμανία και άλλες χώρες και ανοικοδομήθηκαν, τίποτα δεν ήταν σε αυτά που ήρθαν τότε εδώ. Με λιγότερα χρήματα τότε - σε ίδιες τιμές- η Γερμανία έγινε αυτό που έγινε.
Στην Ελλάδα λοιπόν τι γίνανε όλα αυτά τα χρήματα? Τόσα χρήματα έπεσαν και η χώρα πήγε από το 5 στο 6 ενώ έπρεπε να απογειωθεί στο 10 και παραπάνω.
Επίσης εκείνη ήταν μια περίοδος όπου ο δανεισμός ήταν εύκολος. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός. Χαμηλά επιτόκια και περίοδος ευφορίας για τις χρηματαγορές. Για τα πακέτα της Ε.Ε. δεν είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ τα έφερε. Όποιος και να κυβερνούσε θα ερχόντουσαν. Σωστό ή λάθος? Αυό για το οποίο ήταν υπεύθυνη η κυβέρνηση ήταν η απορροφητικότητα. Αυτή ήταν τραγική. Για το δεύτερο δηλαδή το ευνοικό κλίμα με τα χαμηλά επιτόκια η κυβέρνηση μια συνεισφορά σε αυτή τη μακροικονομική σταθερότητα την είχε. Αλλά όπως και ναχει ευνοικό κλίμα διεθνώς υπήρχε. ( με τις σαθρές βάσεις βέβαια των οποίων τα αποτελέσματα σήμερα βλέπουμε).
Τι έκανε λοιπόν το ΠΑΣΟΚ με τα λεφτά αυτά? Το αεροδρόμιο των Σπάτων που το παραχώρησε στους Γερμανούς με μια ληστρική αποικιοκρατική σύμβαση. Την απάτη του τραμ. Το μετρό της Αθήνας και την Αττική οδό , όπως και το Ρίο - Αντίρριο. Επίσης τα ολυμπιακά έργα τα οποία έγιναν μέσω δημόσιου δανεισμού.
Όταν λέμε ότι η χώρα ζει με δανεικά εννοούμε όχι ότι δανείζεται ο καθένας για καθετί. Αλλά κινητήριος δύναμη είναι ο δανεισμός. Με δανεικά λεφτά ξεκινάει ένα έργο και απο εκει και πέρα παίρνει μπρος η παραγωγή. Ο δανεισμός όμως είναι κόστος. Και έχει κόστος μόνο όταν χρησιμοποιηθεί παραγωγικά και αποφέρει μεγαλύτερο όφελος στο μέλλον. Ώστε να είναι ομαλή η αποπληρωμή του δανείου. όταν αυτά πηγαίνουν σε άχρηστα και αντιπαραγωγικά έργα ( όπως τα ολυμπιακά έργα) και σε άλλες πλείστες σπατάλες ων ουκ εστι αριθμός, τότε την πρόσκαιρη απολαυή σου την πληρώνεις πανάκριβα μετά.
Ναι η οικονομία πήγε καλά τότε. Έγιναν έργα, πληρώθηκε ο τσιμεντάς ο σιδεράς ο εργολάβος αυτός που βάζει πλαστικά κλπ κλπ κλπ. Το ερώτημα είναι ωστόσο. Τα έργα αυτά απέδωσαν κάποιο όφελος? Κάνεις ένα έργο γιατί χρειάζεται κάπου και όχι απλά για να το κάνεις. Αλλιώς απλά μεταβίβασες εισόδημα σε κάποιους. Δεύτερον από τα κοινοφελή έργα πόσο κόστισαν? Πόσα ήταν τα συνολικά πακέτα που ήρθαν στη χώρα? Ποια η διαφορά? Τι απέγινε?
Βέβαια θα μου πεις η Ν.Δ. θα έκανε περισσότερα? Όχι! Με βάση αυτά που βλέπω αμφιβάλλω αν θα κατάφερνε έστω και τα στοιχειώδη! Την είσοδο της Ελλάδας στον Ο.Ν.Ε. ( αφού αυτό επιδίωκε και αυτή) Η κυβέρνηση Σημίτη ήταν αποτελεσματική και έκανε μια άλφα διαχείριση στο μπουρδέλο αυτό. Όμως το ότι πέρναγε καλά ο λαός δεν οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς αυτούς αλλά μάλλον σε άλλους παράγοντες που για να λέμε και την αλήθεια δεν εκμεταλλεύτηκε και στο έπακρο η τότε κυβέρνηση για να περάσει ο λαός όπως μπορούσε καλά και αντάξια των θυσιών του και δεύτερον για να περνάει καλά ο λαός και στο μέλλον.