Θεραπεία για την κύστη κόκκυγος
Η κύστη κόκκυγος δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή.
Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα ποικίλλουν και είναι τα ακόλουθα: εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο)με άσχημη οσμή, εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης ή και δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας-αποστήματος. Επιπλέον, η φλεγμονή μπορεί να προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό και καταβολή.
Η χωρίς επιπλοκή κύστη κόκκυγος είναι συνήθως ασυμπτωματική. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με ορο-αιματηρό ή βλεννώδες υγρό. Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Στη χρόνια μορφή παρατηρείται συνεχής ή και κατά διαστήματα έκκριση υγρού.
Θεραπεία
Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα αντιμετωπίζεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.
Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος όμως, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: η ανοικτή, η κλειστή και η ημίκλειστη. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό και εξαρτάται από την εμπειρία και την εκπαίδευση που έχει αυτός.
Ας σημειωθεί, όμως, ότι στη σύγχρονη χειρουργική, αντί του νυστεριού χρησιμοποιούνται πολύ συχνά εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως η μονοπολική διαθερμία, το laser και το RF για λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη επούλωση.
Στη χειρουργική αντιμετώπιση:
Γίνεται χαρτογράφηση της περιοχής με μπλέ του μεθυλενίου, ώστε να αποκαλυφθεί η κύστη αλλά συγχρόνως και όλοι οι συνοδοί συριγγώδεις πόροι.
Με τη χρήση νυστεριού και διαθερμίας ή laser, αφαιρούμε με ακρίβεια την κύστη και κάθε συριγγώδη πόρο.
Η διαδικασία γίνεται με τοπική η γενική αναισθησία (ανάλογα με το μέγεθος της κύστης και την προτίμηση του ασθενούς), είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου μισή ώρα.
Το εάν το τραύμα θα αφεθεί ανοικτό, ημίκλειστο ή θα κλειστεί κατά 1ο σκοπό είναι στην κρίση και στην εκπαίδευση του χειρουργού.
Στην περίπτωση της ανοικτής μεθόδου, απαιτείται καθημερινή αλλαγή για τουλάχιστον 45 μέρες, ενώ μπορεί να φτάσει και τους 2-3 μήνες το διάστημα αυτό.
Η χρησιμοποίηση της κλειστή μεθόδου (εκτός των περιπτώσεων με οξεία φλεγμονή και πύον), με έκκεντρη τομή, και κλείσιμο με δημιουργία δερματικού κρημνού όπως έχει περιγραφεί παλαιότερα από τους Κarydakis&Bascom αναβιώνει! Ο χειρουργός κ. Καρυδάκης ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσε την μέθοδο αυτή με εξαιρετικά αποτελέσματα την δεκαετία 70-80. Η βάση αυτής της τεχνικής είναι η τομή να μην είναι στη μέση γραμμή, ανάμεσα στους γλουτούς, αλλά σε σημείο προς τα έξω για να είναι το τραύμα πιο επιφανειακό και να μην έχει τάση. Έτσι το τραύμα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να διαπυηθεί και να ανοίξει.
Αυτό μας παρέχει οριστική θεραπεία και ελαχιστοποιεί ουσιαστικά τις πιθανότητες εμφάνισης του προβλήματος στο μέλλον.
Η τεχνική αυτή και η επιτυχία της, επιβεβαιώνεται στα διεθνή συνέδρια, όπως και έγινε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Χειρουργών φέτος.
Η πιθανότητα υποτροπής ελαχιστοποιείται. Έτσι, δεν απαιτούνται καθημερινές, επώδυνες αλλαγές, διότι κλείνουμε με ασφάλεια το τραύμα κατά αυτήν την μέθοδο. Ο ασθενής φεύγει μετά από μία ώρα από την κλινική και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Την τρίτη ημέρα γίνεται η αφαίρεση των γαζών από τοn χειρουργό και αμέσως μετά επιτρέπεται το ντους. Η αφαίρεση ραμμάτων γίνεται μετά από 10 ημέρες.
Πηγή: iatronet.gr