Στην απομόνωση ο Άδωνις
Έντονες ζυμώσεις με επίκεντρο τον Άδωνη Γεωργιάδη και την εν γένει κοινοβουλευτική του συμπεριφορά, λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της ΝΔ.
Στο επίκεντρο αυτών βρίσκεται βεβαίως η πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του κόμματος να καταθέσει ερώτηση -μετά από δημοσιεύματα του Documento για τον Θέμο Αναστασιάδη και σχετική αρθρογραφία του Κώστα Βαξεβάνη- μέσω της οποίας ζητεί τη διερεύνηση των αρχείων των τηλεφωνικών κλήσεων του δημοσιογράφου «για να διαπιστωθεί αν έχει προνομιακές ή άλλους είδους σχέσεις με δικαστικούς ή άλλους παράγοντες» και αποκαλεί «παρακρατικό μηχανισμό» τη δημοσιογραφική έρευνα.
Η ερώτηση που κατατέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες εν αγνοία της ηγεσίας του κόμματος, προκάλεσε την οργή πολλών στελεχών της Πειραιώς, τα οποία εξέλαβαν την κίνηση του αντιπροέδρου τους ως προσπάθεια εξυπηρέτησης του Θέμου Αναστασιάδη, οι δραστηριότητες του οποίου βρίσκονται στο μικροσκόπιο της δημοσιογραφικής έρευνας του Documento.
Η απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Γεωργιάδης, αποτυπώνεται από σχόλια βουλευτών της ΝΔ τα οποία καυτηριάζουν τη στάση του τονίζοντας ότι το πολιτικό ταπεραμέντο του Άδωνη Γεωργιάδη είναι διαφορετικό από το δικό τους και δείχνοντας ως υπεύθυνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος, όπως τονίζουν, τον επέλεξε και τώρα «καλείται να τον χειριστεί». Εξάλλου, όπως ακούγεται σε πηγαδάκια του Μοσχάτου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γεωργιάδης λειτουργεί αυτόνομα, εμφανιζόμενος να χρησιμοποιεί τον θεσμικό του ρόλο ώστε να προσφέρει υπηρεσίες σε διάφορους μεγαλόσχημους.
Η τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα
Η αλήθεια είναι πως η κοινοβουλευτική συμπεριφορά του Άδωνη Γεωργιάδη και οι ανοίκειες επιθέσεις του σε όσους του ασκούν πολιτική κριτική έχει πολλάκις προκαλέσει αρνητικά σχόλια ακόμη και από πολιτικούς συνοδοιπόρους του. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που θυμούνται ότι ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ δημιούργησε ζήτημα για την αμοιβή του Κώστα Βαξεβάνη από την ΕΡΤ, εμφανίζοντάς τον ως κρατικοδίαιτο και υπαινισσόμενος ότι έλαβε 1,5 εκατ. ευρώ για διάστημα τριών ετών.
Αν και από την απάντηση που έλαβε κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο προέκυπτε σαφώς ότι η πραγματικότητα απείχε παρασάγγας από τους ισχυρισμούς του (η αμοιβή ήταν 104.000 μεικτά για διάστημα τριών ετών), πολλοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ερώτησή του διέβαλαν τον Κώστα Βαξεβάνη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εφημερίδας Espresso, του εκδότη της Γιάννη Φιλιππάκη και δύο ακόμη δημοσιογράφων η οποία καταδικάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Εφετείο της Αθήνας σε φυλάκιση επτά μηνών για συκοφαντική δυσφήμιση του Κώστα Βαξεβάνη ακριβώς επειδή αναπαρήγαγαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του Άδωνη Γεωργιάδη.
Συμπτωματικά ίσως, η συγκεκριμένη δήθεν αποκάλυψη του αντιπροέδρου της ΝΔ που σήμερα χρησιμοποιεί ως επιχείρημα και ο Θέμος Αναστασιάδης, συνέπεσε χρονικά με την περίοδο που αποκαλύφθηκε πως η σύζυγός του ήταν αντιπρόσωπος λογαριασμού στη λίστα Λαγκάρντ και ο ίδιος μέλος της προανακριτικής επιτροπής που εξέταζε την υπόθεση.
Καταγγελίες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει επίσης βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για ερωτήσεις του σχετικές με τα εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο που ήταν βουλευτής του ΛΑΟΣ. Ο ίδιος, μαζί με τον καλό του φίλο Θάνο Πλεύρη κατηγορήθηκαν τότε ότι λειτουργούν ως «μπροστινοί» του Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος καταγγελλόταν από πολιτικούς του αντιπάλους για εμπλοκή στην περιβόητη υπόθεση των υποβρυχίων. Γεωργιάδης και Πλεύρης είχαν καταθέσει από το 2007 έως το 2009 δεκάδες ερωτήσεις για τη μη παραλαβή πολεμικών εξοπλισμών, με τον πρώην υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη να υπαινίσσεται πως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τον πίεζε να παραλάβει υποβρύχια κι έβαζε τους βουλευτές του να ασκούν πιέσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ζητούσε μάλιστα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του ρόλου του Γιώργου Καρατζαφέρη στην υπόθεση.
Στο Μοσχάτο εν τω μεταξύ δεν ξεχνούν ούτε ότι ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ μόλις το 2011 συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Mediterranean College του ομίλου Ξυνή ο οποίος ελεγχόταν για πλαστογραφία παραστατικών σε βάρος του Δημοσίου, είχε πετύχει σκανδαλώδη ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ σε 4.700 δόσεις, με περίοδο αποπληρωμής 400 ετών, ενώ δημοσιεύματα -ήδη από το 2010- έκαναν λόγο για οφειλές του προς το Δημόσιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αδιαφορώντας για την πραγματικότητα των αριθμών, ο Γεωργιάδης είχε τότε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον πρόεδρο του ομίλου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι θα ασκήσει πολιτικές πιέσεις προκειμένου να καμφθούν τα «ιδεολογικά συμπλέγματα» που θέλουν τα δημόσια πανεπιστήμια να υπερισχύουν των ιδιωτικών, τύπου Ξυνή.
Κοστολογώντας την ανθρώπινη ζωή
Ήταν ακόμη η εποχή που ο Γεωργιάδης δεν φορούσε το προσωπείο του κοινωνικά φιλελεύθερου και δεν δίσταζε μέσω ερωτήσεων του στη Βουλή να εγκαλεί την κυβέρνηση για την παροχή ασύλου σε «λαθρομετανάστες» όπως τους αποκαλούσε, να υπονοεί πιέσεις προς την Ελλάδα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και να κοστολογεί την ανθρώπινη ζωή διερωτώμενος πόσο επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των υπουργείων η διάσωση κατατρεγμένων ανθρώπων στο Αιγαίο.
Εκείνο ωστόσο που είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση και δύσκολα λησμονούν ακόμη και σήμερα πολλά στελέχη της ΝΔ είναι η ερώτηση που είχε καταθέσει ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιπροεδρία του κόμματος μετά από δολοφονική ρατσιστική επίθεση σε κουρείο στη Μεταμόρφωση όπου εργάζονταν δύο Πακιστανοί. Τότε, χωρίς ίχνος ευαισθησίας και με πρόσχημα την επίθεση, ο Γεωργιάδης καλούσε τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν «ο συγκεκριμένος αλλοδαπός είχε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι διέμενε νόμιμα στη χώρα μας». Για την ιστορία, το θύμα της επίθεσης για το οποίο ρωτούσε ο νεοαφιχθείς τότε στη ΝΔ Γεωργιάδης, διέθετε άδεια παραμονής αορίστου χρόνου στη χώρα μας, ενώ το κουρείο στο οποίο εργαζόταν είχε επίσης άδεια λειτουργίας.