Saul
Μέγας
- Εγγρ.
- 23 Αυγ 2020
- Like
- 15.133
- Πόντοι
- 3.656
Οσον αφορά την 4ημερη εργασια....και τι θα γινει αν εγω εχω μονο εναν εργαζομενο? Ξανα ρωταω...την παρασκευη θα κανω τη δουλεια μονος μου και θα πρεπει να βγαλω και το μεροκάματο του? Δηλαδη αυτος θα δουλευει 4 μερες και εγω 6???? Αυτο δεν ειναι μια λογικη απορία?Αν και καταλαβαινω πως το εκφραζεις και σιγουρα η ελλαδα δεν ειναι ετοιμη για κατι τετοιο, δεν λειτουργει ετσι η λογικη του τετραημερου... Δεν θα κλεινει η επιχειρηση για μια μερα ουτε θα προσλαβεις υπαλληλους της μιας ημερας... Ο εργοδοτης απλα θα κανει rotation στο προγραμμα ετσι ωστε η 5η μερα του καθε εργαζομενου (οι εργατοωρες του) να μοιραστει. Η λογικη γυρω απο ολο αυτο ειναι οτι οι εργαζομενοι θα αποδοσουν καλυτερα γιατι θα εχουν κινητρο να δουλεψουν πιο αποτελεσματικα (το θεωρητικο ζητουμενο ειναι 20%), προκειμενου να ευχαριστηθουν το εξτρα ρεπο τους. Ξαναλεω, ναι, δεν θα εφαρμοστει στην ελλαδα (και πιθανοτατα σε παρα πολλα κρατη) γιατι και οι εργοδοτες θα το εκμεταλλευτουν στο επακρο, και οι εργαζομενοι ενδεχομενως να μην φιλοτιμηθουν να αποδοσουν αυτο το εξτρα 20% ζητουμενο (ας πουμε οι παρασκευες ειναι οι στατιστικα λιγοτερο αποδοτικες ημερες, για ευνοητους λογους, αυτο θα κοπει στο 4ημερο).
Μην αναρωτηθεις πως στο πουτσο θα αποδοσει 20% παραπανω ο εργαζομενος, καθε εταιρεια/κρατος που σεβονται τον εαυτο τους, το τρεχουν πιλοτικα το προγραμμα, για να δουν στην τελικη αν τους ταιριαζει. Καλυτερη εργονομια/"logistics", λιγοτερο ξυσιμο (αυτο που κοιτας τον τοιχο για 20 λεπτα μετα το διαλειμμα επειδη παραφαγες και δεν σου λεει κανενας τιποτα), αυστηροτερη -σε ανθρωπινα πλαισια- εργοδοσια (δεν μπορεις να εισαι ελαστικος οταν προσφερεις μισθο 5ημερου για 4ημερη εργασια) κτλ κτλ.
Εκ των πραγματων δεν γινεται να ειναι καθολικο γιατι καποιες δουλειες εχουν χρονικους περιορισμους, ΕΚΤΟΣ κι αν γινουν προσληψεις (συγκεκριμενα 20% επι του υπαρχοντος δυναμικου), πραγμα λιγο χλωμο με τα τωρινα δεδομενα.
Και αυτα ειναι μια γενικη εικονα οτι ειναι doable αρκει να θελουν ολοι. Ξανα, λιγες επιχειρησεις στην ελλαδα, με τα τωρινα δεδομενα, θα το πετυχαιναν.
ο ΟΑΕΔ δεν προσφερει σχεδον τιποτα σε εναν ανεργο που δεν λαμβανει επιδομα. Μια καρτα λεωφορειων, και καποιες αστειες εκπτωσεις σε ασχετα πραγματα. Η μεγαλυτερη ενσταση λοιπον ειναι οτι μαζι με αυτους που αναφερεις, που εκμεταλλευονται το συστημα και λαμβανουν επιδοματα, θα την πληρωσουν και αυτοι που δεν χρεωνουν ουσιαστικα το κρατος οσο ειναι ανεργοι (μακροχρονια).
Επισης, οι εργασιες που σου προτεινει ο οαεδ δεν ειναι οτι απλα ειναι κακοπληρωμενες, αλλα για παραδειγμα μια γνωστη μου που μενει νοτια προαστια, ο οαεδ της ειχε βρει 2 δουλειες οσο ηταν ανεργη, μια στην Μανδρα και μια στα ΒΠ. Και οι 2 δουλειες δεν ηταν καθαρα στο αντικειμενο της αλλα σε κατι ψιλοασχετο. Δεν ξερω αν αντιλαμβανεσαι οτι το να κανεις 2 ωρες να πας και 2 ωρες να επιστρεψεις με τα ΜΜΜ στην δουλεια σου, ειναι εξοντωτικο. Ιδιαιτερα οταν ας πουμε εχεις και ενα παιδι. Φαντασου τωρα αυτη η κοπελα να απορριψει και μια τριτη αθλια δουλεια, και εκτος απο την διαγραφη της απο τα μητρωα (πραγμα που οπως ειπα δεν σου προσφερει και πολλα) να φαει και προστιμο! Προστιμο επειδη εβγαζε τσαμπα καρτα λεωφοριων (το μειωμενο 13.5ευρω/μηνα), που στο τελος της ημερας οι ελεγχοι ειναι μηδενικοι και η μιση αθηνα δεν αγοραζει καν εισιτηριο (παρε το μετρο ωρα αιχμης και δες ποσες δεκαδες ανθρωποι μπαινοβγανουν "διπλο" αλα γηπεδο απο τα μηχανηματα). Αστεια πραγματα.
Ασε που αυτος που οπως λες δουλευει λιγους μηνες και μετα παιρνει επιδομα για αλλους τοσους, δεν θα προλαβει να απορριψει 3 εργασιες, οποτε παλι την πληρωνει ο μακροχρονια ανεργος.
Λοιπον, ναι, πρεπει να βρεθει λυση να μην εκμεταλλευονται τα επιδοματα, αλλα οχι να γαμας και τον ανεργο που δεν επιβαρυνει το κρατος, απλα και μονο για να δειξεις στα νουμερα οτι μειωθηκε η ανεργια, ενω ουσιαστικα απλα θα εχεις κρυψει το προβλημα κατω απο το χαλακι....
σορρυ για τα σεντονια παρασυρθηκα μιας και δεν ριχνουμε μπινελικια ακομα
Επισης...εγω στις δουλειες που κανω αλλα και που βλεπω και συνεργαζομαι..οχι δεν εχουμε 20λεπτο να ξυστουμε...ουτε για τουαλέτα δεν πάμε...έχει τύχει μέρα να έχω να πιω και εγω και οι υπάλληλοι νερό από το πρωι. Ήδη αποδίδουμε ότι μπορούμε...ποιο 20% παραπάνω? Εγώ αν δω τον άλλον να τον παίζει ενώ εγώ τρέχω του ρίχνω πόδι...ακούγεται κακό αλλά μόνο έτσι πας μπροστά σε αυτή την αγορά. Επίσης δεν έχω δει καμία παρασκευή α είναι πιο χαλαρή...ουτε έχει έρθει κανένας πελάτης να μου πει ''α είναι Παρασκευή...δε θα σου κάνω μεγάλες παραγγελίες σήμερα''. Για αυτό ξαναλέω...οι γαλάζιοι νομίζουν ότι η εταιριούλες της Ελλάδας είναι η Google.
Για τον οαεδ συνεχιζω να πιστευω οτι οποιος ειναι μακροχρόνια άνεργος δεν θα πει όχι σε δουλειά ακόμα και αν κανει 2 ώρες με το λεοφορίο. Δηλαδή τι μου λες? Οτι προτιμάει να πεινάει? Απλά προτιμάει τα 400 ευρώ και να κάθετε. Επισης ακούγεται κακό αλλά έτσι είναι. Πηγαίνοντας σε μια δουλεια ακόμα και να μην κάτσεις πολύ αποκτάς α) προυπηρεσία β) γνωριμίες. Και μετά μπορείς να πας σε μια άλλη εταιρεια κοντα στο σπίτι σου και να πεις δουλευα εκει μεχρι χτες. Αν πας και πεις ειμαι 3 χρονια ανεργος ξερεις τι εικονα δειχνεις?