Ghajnsielem
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 2 Φεβ 2023
- Μηνύματα
- 929
- Κριτικές
- 1
- Like
- 2.445
- Πόντοι
- 446
Ωραίο ανεκδοτο είπε ο χασικλής, η νεολαία ειδικά οι κάτω των 30 θέλουν να ξύνουν τα αρχίδια τους και να τους στέλνουν τη πληρωμή στο σπίτι.
Θα πέσει η τιμή τύπε.
Βάλτε τα πουτανόπαιδά σας να το μαζέψουν, και μετά βάλτε το οικογενειακώς στον πάτο σας (45ε τα 4λτ, ψόφο γαμοπαραγωγοί).
Ψάχνει φθηνό εργατικό δυναμικό και μάτιΜια ενδιαφέρουσα πρόταση σε φοιτητές και φοιτήτριες που χρειάζονται ένα εισόδημα απευθύνει ο Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νικόλαος Σταυρακάκης.
Ένα πρωτοποριακό κάλεσμα σε φοιτητές και φοιτήτριες να εργασθούν στους ελαιώνες για τη συγκομιδή του καρπού, απεύθυνε ο Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νικόλαος Σταυρακάκης.
Ο κύριος Σταυρακάκης, ο οποίος είναι και ελαιοπαραγωγός στο Ρέθυμνο, είπε επίσης ότι αυτό εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό και θα μπορούσε να λύσει τα χέρια των ελαιοπαραγωγών που αναζητούν εργατικά χέρια για την συγκομιδή των καρπών τους ενώ θα μπορούσε να προσφέρει ένα εισόδημα στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν μεγάλα έξοδα κατά την διαβίωσή τους στις περιοχές που σπουδάζουν.
Με εργόσημο και απολαβές που ξεκινούν από τα 50 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τα 80 ευρώ οι φοιτητές αποκτούν ένα ισχυρό κίνητρο να βοηθήσουν τους ελαιοπαραγωγούς στο μάζεμα της ελιάς.
Ο καθηγητής κύριος Σταυρακάκης, και Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Natura Cretica στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης, μιλώντας στο olivenews είπε πως ήδη υπάρχει πρόταση από μια ομάδα φοιτητών της Κρήτης που επικοινώνησε μαζί του και ζήτησε πληροφορίες, ενόψει της συγκομιδής που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα.
Οι φοιτητές ενημερώθηκαν ότι η αμοιβή θα είναι της τάξης των 60-65 ευρώ, τα έξοδα για το κολατσιό της ημέρας θα πρέπει να τα αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ενώ οι παραγωγοί θα οργανώσουν με δικά τους έξοδα την μετακίνηση των εργαζόμενων στους ελαιώνες, εάν συγκεντρωθεί ικανός αριθμός φοιτητών, με την μίσθωση λεωφορείου. Σε κάθε περίπτωση, θα τους δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες (συγκοινωνιακές γραμμές που θα τους εξυπηρετήσουν κ.α.).
Ο κ. Σταυρακάκης, επισημαίνει ότι οι φοιτητές αυτές τις μέρες, έχουν αυξημένες υποχρεώσεις λόγω εξεταστικής περιόδου στα Πανεπιστήμια. Μετά την έναρξη των μαθημάτων, οι φοιτητές θα πρέπει να να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην είναι εις βάρος των σπουδών τους. Αντίθετα, πιστεύεται ότι η εργασία στη φύση, βοηθά σημαντικά στην πνευματική άσκηση και τη μελέτη!
Εδώ είναι η διεύθυνση, μέσω της οποίας μπορούν να επικοινωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι για θέσεις εργασίας στη NATURA CRETICA:
Φόρμα Επικοινωνίας με την Natura Cretica
και καλά κάνουν, καλύτερα αραχτοί στην καφετέρια να πίνουν φραπεδάκι έστω και με το ΚΕΑ 220 ευρουδάκια το μήνα παρά να τους εκμεταλλευεται ο κάθε φεουδάρχης! Μην πάτε μάγκες, θα σας γ@μήσουν, και μόνο που θα κουβαλήσετε ένα ένα 8 σακιά των 55 κιλών από το χωράφι στο αγροτικό θα ξεμεσιαστείτε και θα πληρώνετε πολύ περισσότερα σε ορθοπαιδικους, αράχτε με τη φραπεδάρα σας στο μοναστηράκι να πιείται την φρεντάρα σας λεβέντες μου και ωσονούπω κατεβαίνω και εγώ ο μπάρπας Αθήνα να γαμάμε παρέα και φοιτήτριες και escorts!!!Ωραίο ανεκδοτο είπε ο χασικλής, η νεολαία ειδικά οι κάτω των 30 θέλουν να ξύνουν τα αρχίδια τους και να τους στέλνουν τη πληρωμή στο σπίτι.
Δίνεις και κολατσό?Μιας και ασχολούμαι με το αντικείμενο
50 είναι το μεροκάματο για τον ντόπιο, με πείρα και χωρίς ταλαιπωρία.
Τύπε , αν είναι να μαζεύουμε τις ελίτσες μία μία με το χέρι όπως η Αννούλα στην γη της ελιάς του mega , έρχομαι και εγώ για μερόκαΡε κωλόπαιδα,σιγά μην σας πληρώσουμε και το κολατσό.
Για κοπιάστε....
Υπολογισμούς κύριου μπεϊζάνη κάνεις μαν ...65 ευρω τη μέρα επί 22 εργάσιμες το μήνα, δλδ 1430 ευρω το μήνα...για μάζεμα ελιών (εργάτης).
Δε μας τα λέει καλά ο καθηγητής, 45-50 την ημέρα και πολλά είναι...
Εγώ πραγματικά δεν καταλαβαίνω την εμμονή κάποιων να ανοίγουν νήματα για μεροκαματιάρηδεςΥπολογισμούς κύριου μπεϊζάνη κάνεις μαν ...
Γάμησε τα μαν .Εγώ πραγματικά δεν καταλαβαίνω την εμμονή κάποιων να ανοίγουν νήματα για μεροκαματιάρηδες
Μου αρέσει που λένε ότι καλό πληρώνουν 60 ευρώ είναι μόνο τα τιπς που δίνει το μέσο μέλος του βου την ημέραΓάμησε τα μαν .
Δηλαδή με 60€ μεροκάματο (στην καλύτερη περίπτωση) θέλεις τρεις μέρες δουλειά για να πάρεις 1 ώρα ραντεβού ανεξάρτητη , 25€ το χοτέλι , μένουν 5€ ρέστα .
ο σκληροτραχηλος αλβανος εργατης μαζευει 8 σακια τυπε, ο πακιστανος 3 κι ο φοιτητης αντε να φτασει το 1,5 σακιΚαι δεν πηγαίνει ο κύρ καθηγητής να μαζέψει ο ίδιος τις ελιές αφού είναι τόσο καλά? Όμως είναι καλύτερα στο γραφειάκι του με τον καπουτσίνο του, ο κακόμοιρος ο φοιτητής να ξεκολιαστεί 8+ώρες να μαζεύει ελιές,
Ο φοιτητάκος θα μαζέψει 8 σακιά ελιές, τόσο μαζεύει ένας μέσος εργάτης, επί 55 κιλά το σακί ίσον 440 κιλά ελιές
με 25% απόδοση ο κεφαλαιοκράτης θα πάρει 110 κιλά λάδι δηλαδή χ10 τ κιλο=1100 ευρώ για 1 μέρα!!!!!
και ο φοιτητάκος μόνο 60 ευρώ?
Ασε μας κουκλίτσο μου
στη γερμανια ειχα ακουσει υπηρχαν οι διακοπες για τους φοιτητες για μαζεμα πατατας, ισως αυτο να ειχε υποψη του ο τυποςΕντωμεταξύ ο άνθρωπος μια χαρά τα λέει...
Μιλάει για τοπικούς νέους να πάνε.
Όχι από την Αλεξανδρούπολη....
Μουνόπανα τεμπελόσκυλα βγάλατε γλώσσα...
δυστυχως φιλε μου στην σημερινη εποχη σχεδον ολοι οι νεοι ανθρωποι δεν εχουν ορεξη για δουλεια.....εχει βγει μια φημη ας πουμε, οτι οσοι πανε εργατες θα εχουν τα αφεντικα απο πανω τους και θα τους βριζουν και θα τους γαμανε χωρις σαλιο!!!Επειδή μερικοί δεν έχετε δει ελιά από κοντά,πόσο μάλλον να έχετε μαζέψει,και γράφετε αηδίες να σας πω μερικά πράγματα ως παραγωγός κατ΄επάγγελμα αγρότης που πληρώνει ΕΦΚΑ/ΟΓΑ και κατά συνέπεια έχει κάνει έναρξη στην εφορία ως Αγρότης.
Κάθε χρόνο τώρα γίνεται μεγάλος ντόρος για την τιμή του ελαιολάδου.Κανείς δεν αναφέρεται όμως στο κόστος παραγωγής.Όταν το λίπασμα έχει διπλασιαστεί,κάποια φυτοφάρμακα έχουν αυξηθεί οι τιμές τους και 300%,τα καύσιμα στα ύψη,τι να κάνουν και οι παραγωγοί;Να το πουλήσουν 3€;Όταν πουλούσαμε με 2,60€ / κιλό μέχρι το 2020,το καθαρό κέρδος ήταν από 0,15€ έως 0,60€ ανάλογα τον παραγωγό (τότε το κόστος παραγωγής και συγκομιδής ήταν κάπου στα 2,20€,φθηνότερα λιπάσματα,και φυτοφάρμακα πιο φθηνά μεροκάματα,τότε πλήρωνα 35€/ημέρα και ανά εργάτη με το φαγητό του.).Με αυτό το κέρδος μπορεί να ζήσει κάποιος;Επιπλέων με το κέρδος πρέπει να χρηματοδοτηθεί και η επόμενη παραγωγή.Να αγοραστούν λιπάσματα,κλπ για να έχουν καρπό τα δένδρα την επόμενη χρονιά. Σημειωτέων ότι τα δένδρα δεν παράγουν κάθε χρόνο καρπό,αλλά κάθε δύο χρόνια.Απλώς κάποιο κλαρί που δεν έχει φέτος,θα έχει την επόμενη χρονιά,οπότε θα μαζευτεί.Ακόμα,οι παραγωγοί είναι μέλη αυτής της κοινωνίας.Αγοράζουν τρόφιμα από το σουπερ μαρκετ,αγοράζουν ψάρια,κρέας,ρούχα,παπούτσια,και ό,τι άλλο χρειάζεται κάποιος να επιβιώσει.Δεν τα παράγουμε όλα;Κάποιοι που μένουν στα χωριά μπορεί να έχουν και κότες για τ΄αυγά τους και κάποιον κήπο για λαχανικά.Όλα τ΄άλλα τ΄αγοράζουν.Και ύστερα και οι αγρότες,που στην πλειοψηφία τους τώρα είναι μέχρι 50 ετών,έχουν δικαίωμα στη διασκέδαση.Δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε σε δεκαετίες του 30,40,50,60 όπου οι αγρότες δεν ήξεραν τι σημαίνει κινηματογράφος επειδή ήταν κλεισμένοι στα χωριά τους,και ήταν ντυμένοι με παλιά ρούχα επιδιορθωμένα 20 φορές και είχαν μόνο ένα καλό κοστούμι για την Εκκλησία την Κυριακή....Επίσης πολλοί έχουν παιδιά και πληρώνουν φροντιστήρια.Πώς θα επιβιώσουν;
- Το ωράριο,που έγραψε κάποιος,είναι αυστηρά 8ωρο.Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 16:00 απόγευμα υπάρχει κι ένα διάλειμμα στις 10:00 για καφέ.Δε θ΄αρνηθεί κανείς παραγωγός να κάνουν και ένα διάλειμμα στις 14:00 εφόσον ο καιρός είναι καλός και δε θα χαλάσει οπότε πρέπει να γίνει πιο γρήγορα η δουλειά διότι οι ελιές δεν περιμένουν στα δένδρα,πέφτουν.Μετά,ιδίως Δεκέμβριο και Ιανουάριο που μαζεύουν οι περισσότεροι,δε βλέπεις να κάνεις δουλειά,αλλά επίσης πρέπει να μαζευτεί ο καρπός να πάει στο ελαιοτριβείο,δε μένει καρπός στο χωράφι διότι αφενός κινδυνεύει να κλαπεί αφετέρου χαλάει.Πρέπει να μπει στο εργοστάσιο γρήγορα.
- Το κολατσιό δεν είναι πρόβλημα,οι περισσότεροι το κερνούν.Κι εγώ το ίδιο έκανα πέρσι,κάθε μέρα αγόραζα τυρόπιτες,σπανακόπιτες,και ότι άλλο φρέσκο είχε ο φούρνος.Παλιότερα,μέχρι το 2018,οι εργάτες μου έτρωγαν μαγειρευτό φαγητό,ότι τρώγαμε κι εμείς,αφού ζούσε η μητέρα μου και μαγείρευε.Εγώ τώρα δεν μπορώ να το κάνω.
- Πέρσι είχα ένα παιδί που ήταν φοιτητής στην Πάντειο,αλλά ήταν από το νομό,ήξερε πώς μαζεύονται οι ελιές.
- Η δουλειά δεν είναι απλή.Έχει κούραση,και πρέπει να έχεις κάποια γνώση.Όχι επιστημονική,αλλά να ξέρεις πώς είναι η διαδικασία και πώς στρώνονται τα πανιά στις ελιές.Οι περισσότεροι παραγωγοί τα δείχνουν στους άπειρους,διότι έχουν έρθει και αλλοδαποί που δεν έχουν ιδέα.
- Πέρσι πλήρωνα 60€ μεροκάματο.Αλλά οι εργάτες ήξεραν τη δουλειά.Δε θα έλεγα όχι και σε κάποιον που δεν ξέρει με τα ίδια λεφτά εφόσον είχε όρεξη να μάθει βεβαίως.
- Το μεγάλο πρόβλημα είναι όντως η στέγαση.Δυστυχώς αυτό δε λύνεται εύκολα.
Μια 4μελής οικογένεια χρειάζεται το πολύ 50 κιλά λάδι το χρόνο.Αυτή η ποσότητα με την περσινή τιμή,όσο πωλούσαν τον τενεκέ οι παραγωγοί,όχι τα σουπερ μαρκετ,κόστιζε 500€.Δηλαδή την ημέρα 1,39€.Κάτω από την αξία ενός καφέ στο χάρτινο που γίνεται κάθε μέρα στα καφεπωλεία χαμός και οι ντελιβεράδες πάνε καφέδες το πρωί και στα σπίτια,διότι ο Ελληνικός ή ο Φραπέ "Χαλάει" το νεοέλληνα και πρέπει ν΄αγοράζει όλους τους καφέδες κάθε μέρα.Εγώ,προσωπικά,φτιάχνω φραπεδάκι στο σπίτι,σπάνια αγοράζω απ΄έξω.Για να μένουν χρήματα να κάνω και άλλα πράγματα.
Πέρσι πάθαμε πανωλεθρία.Όλοι χρωστάμε την περσινή παραγωγή.Από χωράφι που περίμενα να βγάλω 30 τσουβάλια (είχαν και πρόπερσι) μάζεψα εν τέλει 9 τσουβάλια "περπατώντας" 65 δένδρα που στρώθηκαν όλα για να πάρω τον καρπό από κλαρί σε κλαρί.Πλήρωσα μεροκαματα και λοιπά έξοδα συγκομιδής 800€ και εισέπραξα 900€!!!Τα 100€ δεν ήταν ούτε τα λιπάσματα και το ράντισμα για το γλοιοσπόριο....Για τις υπόλοιπες εργασίες του συγκεκριμένου χωραφιού δεν βγήκαν χρήματα...
Αυτά τα "λίγα" για να μη νομίζετε ότι οι παραγωγοί πλουτίζουμε...Οι έμποροι και οι μεσάζοντες πλουτίζουν.Όποιος θέλει φρέσκο λάδι σε τιμή παραγωγού,παίρνει το αμάξι του,τενεκέδες,και πάει σε ένα νομό της Πελοποννήσου,ή της Κρήτης αν ζει εκεί,μπαίνει σε ένα χωριό που έχει ελαιοτριβείο και ζητάει από τον παραγωγό που βγάζει λάδι να του πουλήσει.Κανείς δε θ΄αρνηθεί.Φρέσκο και φθηνό λαδάκι για το σπίτι σας.Θα πληρώσετε βεβαίως καύσιμα και διόδια,δεν μπορεί να έχει κάποιος απαίτηση να του το φέρουν στο σπίτι και να το πληρώσει όσο το αγοράζει το ελαιοτριβείο...
Εγώ δε φέρνω λάδι στην Αθήνα,το πουλάω εξ΄ολοκλήρου στο συνεταιρισμό.Για να μην ανοίγω συζήτηση κάθε φορά γιατί το λάδι είναι "ακριβό"!