Νέα

Ίμια και ΠΝ

• Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 954
  • Εμφανίσεις 53K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Πολύ επιγραμματικά Πάνο, άλλο να κάνεις μια επανάσταση, όπως οι Μπολσεβίκοι το 1917 (όσο κι αν έγινε ότι έγινε ΜΕΤΑ την επανάσταση) και άλλο να πας μέχρι την Ινδία για κατακτητικούς σκοπούς. Οπότε, είτε Έλληνας ήτανε ο Αλέξανδρος, είτε Κογκολέζος (αστειεύομαι βέβαια, μην με πάρετε με τα λεμόνια), δεν τιμά κανέναν το παράδειγμά του, άποψή μου φυσικά! Εκτός κι αν ξέρετε πολλούς να επαίρονται και για τον Τσένγκις Χαν! (ακραίο, αλλά αναγκαίο παράδειγμα).

Και τι να κάνουμε, ο 20ος αιώνας, ο Κορδάτος, ο Πουλιόπουλος και τα άλλα "παιδιά" που αναφέρθηκαν, μου είναι πιο προσφιλή θέματα, έχω διαβάσει περισσότερα γι αυτούς. Ο καθείς και τα όπλα του, που έλεγε και ο Ελύτης!

fkmenace

Μέλος
Εγγρ.
16 Ιαν 2006
Like
14
Πόντοι
6
Eγώ βλέπω ένα παραλήρημα του hrys , τίποτα άλλο. Όταν κάθεται και γράφει σοβαρά εννοώντας "το ιμπεριαλιστικό έργο του Μ. Αλέξανδρου δεν με εμπνέει" ή με άγνοια έχουμε να κάνουμε ή ξεκίνησαμε να κουνάμε την κόκκινη σημαία, ε ας πούμε ό,τι μαλακία μας κατέβει μπας και γίνει τζερτζελές. Η πρώτη περίπτωση είναι καταδικαστέα, γιατί όταν δεν ξέρεις δεν μπορείς να ξεστομίζεις τέτοια πράγματα, ενώ η δεύτερη , ε απλά βρήκαμε παπά ας θάψουμε καμιά δεκαριά.

Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ένας απλός κατακτητής. Ήταν ένας προικισμένος στρατηλάτης, με όραμα όχι μόνο για την χώρα του αλλά και για όλον τον κόσμο. Το "ιμπεριαλιστικό" του έργο εγκαθίδρυσε ένα καθεστώς πολύ πιο δίκαιο από τις σατραπείες που αντικατέστησε, με πρωτεύουσα του νέου κράτους όχι την Πέλλα, αλλά την Βαβυλώνα (εδώ μπορεί να κάνω και λάθος, παρακαλούνται όσοι ξέρουν να με διορθώσουν αν ήταν τα Σούσα ή κάποια άλλη πόλη). Κουβαλούσε μαζί του χαρτογράφους, ποιητές, συγγραφείς. Μετέδωσε το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό σε μια έκταση διπλάσια από τον μέχρι τότε γνωστό κόσμο, για να βγαίνουν σήμερα βιβλία με φωτογραφίες από Φυλές στο Καζακστάν που μιλούν ελληνικές διαλέκτους.
Αν αυτό για σένα είναι ιμπεριαλισμός, να χαίρεσαι τις απόψεις σου

Επισκέπτης
Ναι, για μένα αυτό είναι ιμπεριαλισμός fkmenace, και στην πολιτισμένη συζήτηση που είχαμε με τον Πάνο τόση ώρα, δεν διαφώνησε ούτε εκείνος, για άλλα είχε αντιρρήσεις. Σου επιστρέφω λοιπόν τα περί "παραληρήματος" και σου ξαναλέω οτι αν είναι να μπεις στη συζήτηση, μπες, αλλά χωρίς βρισίδια. Και ναι, τις χαίρομαι τις απόψεις μου, ενοχλώ κανέναν; Η μήπως δεν έχουμε δημοκρατία;

Υ.Γ. Ο Μπους τι παραπάνω απο τον Μεγαλέξανδρο κάνει στις μέρες μας;

Επισκέπτης

[/quote]
Αλλά και στην νεώτερη ιστορία ο κόκκινος στρατός μπήκε με τάνκς στην Τσεχοσλοβακία το '68 και πιο πρίν το 1929 είχε καταλάβει τα 2/3 της Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας απο τους τοπικούς φιλομοναρχικούς Μογγόλους. Στην δε Μογγολία η εκμάθηση της Ρωσικής γλώσσας έγινε υποχρεωτική σε όλους τους τομείς και η τοπική εθνική μογγολική γλώσσα μπήκε σε δεύτερη μοίρα. ʼστο hrys περί κατακτητών και ιμπεριαλιστών απ'ολες τις φάσεις στην ιστορία δεν θα βγάλουμε άκρη...

Δεν υπήρξα ποτέ φαν του Κόκκινου Στρατού, ούτε της -δια στρατιωτικών μέσων- "εξαγωγής της επανάστασης". Οπότε συμφωνούμε και σ' αυτό!

sxsitegr

Μέλος
Εγγρ.
28 Οκτ 2005
Like
2
Πόντοι
6
Ρε hrys, με συγχωρείς πολύ, αλλά το κόμμα δεν έχει forum και ξέμεινες εδώ;

fkmenace

Μέλος
Εγγρ.
16 Ιαν 2006
Like
14
Πόντοι
6
Από τη στιγμή που για σένα αυτό είναι ιμπεριαλισμός και μάλιστα τον παραλληλίζεις με τον Μπους, δεν έχει νόημα να σπαταλάω τον πολύτιμο χρόνο μου για να σε πείσω. Έχω σημαντικότερα πράγματα να κάνω από το να κάνω μια τόσο μεγάλη κουβέντα για να μου λες ότι έψαχνε για όπλα μαζικής καταστροφής στα Σούσα και έκαιγε τις πετρελαιοπηγές στα Γαυγάμηλα. Έχεις απόλυτο δίκιο, είναι η γνώμη σου, δεν το αμφισβήτησε κανείς. Κατ εμέ, είναι αβάσιμη, ηλίθια, και είναι τουλάχιστον απλοϊκό και προσβλητικό για σένα να κάνεις αυτόν τον παραλληλισμό.
Αλλά είπαμε, άποψη μου...  και μπορείς να μου επιστρέψεις ότι θες

Επισκέπτης
Από τη στιγμή που για σένα αυτό είναι ιμπεριαλισμός και μάλιστα τον παραλληλίζεις με τον Μπους, δεν έχει νόημα να σπαταλάω τον πολύτιμο χρόνο μου για να σε πείσω. Έχω σημαντικότερα πράγματα να κάνω από το να κάνω μια τόσο μεγάλη κουβέντα για να μου λες ότι έψαχνε για όπλα μαζικής καταστροφής στα Σούσα και έκαιγε τις πετρελαιοπηγές στα Γαυγάμηλα. Έχεις απόλυτο δίκιο, είναι η γνώμη σου, δεν το αμφισβήτησε κανείς. Κατ εμέ, είναι αβάσιμη, ηλίθια, και είναι τουλάχιστον απλοϊκό και προσβλητικό για σένα να κάνεις αυτόν τον παραλληλισμό.
Αλλά είπαμε, άποψη μου...  και μπορείς να μου επιστρέψεις ότι θες

Φυσικά και σου επιστρέφω το χαρακτηρισμό, man! Στη διάθεσή σου, πάντα!

Επισκέπτης
Ρε hrys, με συγχωρείς πολύ, αλλά το κόμμα δεν έχει forum και ξέμεινες εδώ;

Ποιο κόμμα καλέ μου άνθρωπε; Η μήπως απαγορεύονται οι συζητήσεις για τέτοια θέματα και επιτρέπονται μόνο για τσιμπούκια και πισωκολλητά;

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166

Εάν 2.300 χρόνια μετά τον πόλεμο στο Ιράκ οι απόγονοι των Ιρακινών θυμούνται τον Μπους ως εκπολιτιστή, μιλούν αμερικάνικα και διατηρούν τα μνημεία που άφησε, τότε ναι, ο Μπους είναι ο Μέγας Αλέξανδρος της εποχής μας...

Επισκέπτης
Εάν 2.300 χρόνια μετά τον πόλεμο στο Ιράκ οι απόγονοι των Ιρακινών θυμούνται τον Μπους ως εκπολιτιστή, μιλούν αμερικάνικα και διατηρούν τα μνημεία που άφησε, τότε ναι, ο Μπους είναι ο Μέγας Αλέξανδρος της εποχής μας...

Καλώστονε κι ας άργησε! Αλλά έχω μια απορία: Την "εξαγωγή επανάστασης" απο τον Κόκκινο Στρατό την καταδικάζετε, και δικαίως. Την "εξαγωγή πολιτισμού" (δια της μιλιταριστικής οδού) γιατί όχι; ʼσε που δεν νομίζω να ξέρεις και προσωπικά κανέναν Ιρακινό που να "θυμάται" τον Μεγαλέξανδρο, τα επιχειρήματά σου συνήθως είναι πολύ καλύτερου επιπέδου!

Φιλικά

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Από άτομο της δικής σου ευφυίας περίμενα να καταλάβει την αναλογία Μεταξύ ιρακινού κατακτημένου από τον Μπους και λαών της περιοχής που θυμούνται, έστω υπό τη μορφή λαϊκών παραδόσεων τον Μ. Αλέξανδρο και σε ορισμένες περιπτώσεις μιλούν με ελληνικές λέξεις  (κάλας, διάφορα πακιστανικά και αφγανικά χωριά) και λένε ότι είναι απόγονοι του Μ. αλεξάνδρου..

Ξέρεις πολλούς να είναι υπερήφανοι όταν λένε ότι είναι απόγονοι σοβιετικών (ή αμερικάνων)  στρατιωτών;

antisthenis

Administrator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Κριτικές
148
Λύσεις
5
Like
9.134
Πόντοι
17.085

Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι έπεσες σε ατόπημα. Τέτοιου είδους παραλληλισμοί είναι τουλάχιστον παιδικοί. Για κάποιον που έχει έστω και στοιχειώδη γνώση της επιστήμης της ιστορίας τέτοιοι "ακροβατισμοί" είναι απαράδεκτοι.

Επισκέπτης
Από άτομο της δικής σου ευφυίας περίμενα να καταλάβει την αναλογία Μεταξύ ιρακινού κατακτημένου από τον Μπους και λαών της περιοχής που θυμούνται, έστω υπό τη μορφή λαϊκών παραδόσεων τον Μ. Αλέξανδρο και σε ορισμένες περιπτώσεις μιλούν με ελληνικές λέξεις  (κάλας, διάφορα πακιστανικά και αφγανικά χωριά) και λένε ότι είναι απόγονοι του Μ. αλεξάνδρου..

Ξέρεις πολλούς να είναι υπερήφανοι όταν λένε ότι είναι απόγονοι σοβιετικών (ή αμερικάνων)  στρατιωτών;

Όχι δεν ξέρω "υπερήφανους κατακτημένους" των αμερικάνων η των σοβιετικών. Αλλά αυτά τα περί "λαίκών" παραδόσεων (που είναι και δύσκολο να ελεγχθούν, όσο και να βρούμε σε τι ακριβώς αναφέρονται), δεν είναι και το πιο σώφρον να αποτελέσουν τη βάση για το συμπέρασμα που (μάλλον, συγχώρεσέ μου την κρίση) έχεις βγάλει απο τα πριν.
ʼσε που το λαϊκό αισθητήριο δεν είναι κατ' ανάγκην και αλάθητο. Ξέρεις πόσους ταξιτζήδες ας πούμε (που εκφράζουν κατά τα άλλα τη δίκαιη αγανάκτηση για το πολιτικό χάλι που ζούμε) έχω ακούσει να λένε "ένας Παπαδόπουλος μας σώζει"; Τι συμπέρασμα να εξάγω; Οτι επιθυμούν διακαώς μια χούντα;

Επισκέπτης
Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι έπεσες σε ατόπημα. Τέτοιου είδους παραλληλισμοί είναι τουλάχιστον παιδικοί. Για κάποιον που έχει έστω και στοιχειώδη γνώση της επιστήμης της ιστορίας τέτοιοι "ακροβατισμοί" είναι απαράδεκτοι.

Θα σου επιτρέψω οτιδήποτε Αντισθένη, δημοκρατία έχουμε. Καλό θα είναι πάντως να μου εξηγήσεις και ΓΙΑΤΙ αυτοί οι "ακροβατισμοί" μου δεν είναι σωστοί. (ʼσε που ακόμα περιμένω την τεκμηρίωση του ισχυρισμού σου περί συνεργασίας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με τους βούλγαρους κατακτητές στην κατοχή!)

Φιλικά, πάντα

Επισκέπτης
Για να το κάνω λιανά, εγώ είμαι πάντα με το μέρος του χωρικού που καλλιεργεί ειρηνικά τη γη του. Όταν αυτός ο άνθρωπος υφίσταται στρατιωτική επίθεση, είτε απο τις μπόμπες του Μπους, είτε απο τον Κόκκινο Στρατό, είτε απο τον Μεγαλέξανδρο (πριν απο χιλιετίες), είμαι μαζί του.

antisthenis

Administrator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Κριτικές
148
Λύσεις
5
Like
9.134
Πόντοι
17.085
Δεν θα σου απαντήσω φίλε hrys γιατί πρέπει να αρχίσω απ' τα πολύ βασικά που επειδή τα θεωρώ αυτονόητα τα βαριέμαι. Χωρίς παρεξήγηση...  :)

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Όχι δεν ξέρω "υπερήφανους κατακτημένους" των αμερικάνων η των σοβιετικών. Αλλά αυτά τα περί "λαίκών" παραδόσεων (που είναι και δύσκολο να ελεγχθούν, όσο και να βρούμε σε τι ακριβώς αναφέρονται), δεν είναι και το πιο σώφρον να αποτελέσουν τη βάση για το συμπέρασμα που (μάλλον, συγχώρεσέ μου την κρίση) έχεις βγάλει απο τα πριν.
ʼσε που το λαϊκό αισθητήριο δεν είναι κατ' ανάγκην και αλάθητο. Ξέρεις πόσους ταξιτζήδες ας πούμε (που εκφράζουν κατά τα άλλα τη δίκαιη αγανάκτηση για το πολιτικό χάλι που ζούμε) έχω ακούσει να λένε "ένας Παπαδόπουλος μας σώζει"; Τι συμπέρασμα να εξάγω; Οτι επιθυμούν διακαώς μια χούντα;

Από τα υψίπεδα του Πακισταν στους έλληνες ταρίφες και από τη λαογραφία η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία (και ουχί το λαϊκό αισθητήριο) στο ελληνικό ράδιο - αρβύλα και τις θεωρίες συνομωσίας...

Η θεωρία της Α- σχετικότητας, σε απλά ελληνικά...

Α, και επί του πιεστηρίου..Και εγώ με το χωρικό είμαι..Έλα όμως που οι χωρικοί ήταν εν προκειμένω με το Μ. Αλέξανδρο...

Επισκέπτης
Δεν θα σου απαντήσω φίλε hrys γιατί πρέπει να αρχίσω απ' τα πολύ βασικά που επειδή τα θεωρώ αυτονόητα τα βαριέμαι. Χωρίς παρεξήγηση...  :)

Φυσικά χωρίς παρεξήγηση Αντισθένη, αλλά θα έλεγα να μην το κάνουμε σύστημα να αφήνουμε πίσω μας να πλανάται μια βαριά κατηγορία και μετά να μην την αποδεικνύουμε ποτέ!

Επισκέπτης
Από τα υψίπεδα του Πακισταν στους έλληνες ταρίφες και από τη λαογραφία η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία (και ουχί το λαϊκό αισθητήριο) στο ελληνικό ράδιο - αρβύλα και τις θεωρίες συνομωσίας...

Η θεωρία της Α- σχετικότητας, σε απλά ελληνικά...

Α, και επί του πιεστηρίου..Και εγώ με το χωρικό είμαι..Έλα όμως που οι χωρικοί ήταν εν προκειμένω με το Μ. Αλέξανδρο...

Που την είδες τη θεωρία της συνωμοσίας; Σε λίγο θα μου πεις και για αφισσοκολλητές και καταληψίες!
Όσο για τους χωρικούς, βάσει ποιας ΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ πηγής τους προσάπτεις την κατηγορία των δοσιλόγων-κουίσλινγκ; (έστω και αν δεν υπήρχε ο όρος την εποχή που συζητάμε). Ήρθαν τα στρατά δηλαδή με τη μακεδονική φάλαγγα και αυτοί είπαν "καλώς τους;;

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Καλά hrys...Ας μιλήσουμε για καμια πουτάνα διότι τα άλματά σου στο χωροχρόνο θα άφηναν άφωνο και αυτόν τον Δρ Who...

Από τη μακεδονική φάλαγγα στην 5η φάλαγγα και από τον μεσοποτάμιο χωρικό στο Νορβηγό Κουίσλινγκ...Καλά κρασιά!

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom