μη λέτε μαλακίες!!!
Ο Ιωαννίδης υπέβαλε ΤΡΕΙΣ ΑΙΤΗΣΗΣΕΙΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ λόγω υγείας!
ΙΔΟΥ:
EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 22-07-08
Ο «αόρατος δικτάτωρ» αιτείται τώρα αποφυλάκισης
Του Βασιλη Νεδου
Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε χθες ο πραξικοπηματίας Δημήτρης Ιωαννίδης, μια ημέρα μετά την 34η επέτειο της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Κύπρο, της οποίας είναι ένας από τους κυριότερους υπαιτίους. Ο 86χρονος Ιωαννίδης και ο 82χρονος Νίκος Ντερτιλής, γηραιοί και άρρωστοι πλέον, αποτελούν τους δύο τελευταίους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού από εκείνους που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα τα οποία έγιναν κατά τη διάρκεια της επταετούς χούντας. Ο Ιωαννίδης είχε αναλάβει την εξουσία στις 25 Νοέμβριου 1973, λίγο μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ανατρέποντας τον αρχιπραξικοπηματία Γεώργιο Παπαδόπουλο. Δεν επρόκειτο βέβαια για τυχαίο πρόσωπο. Ηταν ταξίαρχος τότε και σημαντικό γρανάζι στο σύστημα εξουσίας της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, καθώς επί σειρά ετών διετέλεσε διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΕΑΤ-ΕΣΑ), του «δυναμικού» οργάνου της χούντας, που είχε την «αρμοδιότητα» να αστυνομεύει τους πάντες και να βασανίζει τους αντιφρονούντες.
Την 14η Ιανουαρίου 1975 ο Ιωαννίδης προφυλακίστηκε και στις δίκες που ακολούθησαν βρέθηκε ένοχος για εσχάτη προδοσία, στάση και ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η τελευταία του κατηγορία αφορά τους φόνους που έγιναν το βράδυ της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, το πλέον τραγικό γεγονός της δικτατορίας του Ιωαννίδη είναι η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων -επιχείρηση «Αττίλας»- στη βόρεια Κύπρο. Επί ημερών Ιωαννίδη -και συγκεκριμένα στις 20/7/1974, μετά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου- οι Τούρκοι βρήκαν την αφορμή που αναζητούσαν και εγκαθίδρυσαν την κυριαρχία τους στο βόρειο τμήμα του νησιού, μετά από δύο καλά σχεδιασμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο σκληροπυρηνικός Ιωαννίδης υποστήριξε τον Ιούλιο του 1974 τον ακροδεξιό εθνικιστή Νίκο Σαμψών -γνωστό και ως «χασάπη της Ομορφίτας» για τις σφαγές Τουρκοκυπρίων το 1963- στο πραξικόπημα που έκανε εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Θεωρούσε ότι η εγκαθίδρυση ενός ανελεύθερου καθεστώτος, αναλόγου εκείνου της Αθήνας, θα οδηγούσε στην ένωση Κύπρου και Ελλάδας. Οι θεωρίες αυτές είχαν το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα της διχοτόμησης του νησιού και της στρατιωτικής κατοχής του βόρειου τμήματος από τον τουρκικό στρατό.
Υπήρξε προκλητικός
Ο Ιωαννίδης από την ημέρα που φυλακίστηκε υπήρξε προκλητικός και αρνιόταν να παραδεχτεί οποιαδήποτε κατηγορία. Επρεπε να περάσουν 33,5 χρόνια από την ημέρα που φυλακίστηκε και να αποκτήσει σοβαρά προβλήματα υγείας για να αποφασίσει να κάνει αίτηση αποφυλάκισης. Βέβαια, τον Ιανουάριο του 2006 οι δικηγόροι του Ιωαννίδη είχαν καταθέσει μια σχετική αίτηση. Μόλις ο γηραιός πραξικοπηματίας έμαθε την κίνηση των δικηγόρων του έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα δεχτεί την αποφυλάκισή του μόνο εάν το ελληνικό κράτος παραδεχτεί ότι τον καταδίκασε άδικα. Ανάλογη στάση είχε κρατήσει τότε και ο Ντερτιλής, ο οποίος μάλιστα είχε φτάσει να ζητήσει την «αποκατάστασή» του. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντερτιλής είναι ο πλέον «διάσημος» δολοφόνος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στις 18 Νοεμβρίου 1973 είχε εκτελέσει έναν 20χρονο με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Το 2006 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, ακολουθώντας το σκεπτικό του εισαγγελέα, αποφάσισε να μη διακόψει τη φυλάκιση των δύο ανδρών, κρίνοντας ότι είναι αμετανόητοι, γεγονός το οποίο δεν δίνει καμία εγγύηση για τη μελλοντική συμπεριφορά τους.
Με τη χθεσινή αίτησή του ο Ιωαννίδης ζητάει κάτι αντίστοιχο. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινά την επιστολή του με ύφος προκλητικό, λέγοντας για τους νεκρούς της νύχτας του Πολυτεχνείου ότι «όλοι όσοι σκοτώθηκαν ευρίσκοντο σε διάφορα σημεία της πόλεως των Αθηνών και σκοτώθηκαν από αδέσποτες σφαίρες (τις οίδε με ποίων τις εντολές και ποιόν σκοπόν ήθελαν να εξυπηρετήσουν;), χωρίς βεβαίως τη δική μου παρουσία ή παρώθηση ή διαταγή ή οποιασδήποτε άλλης μορφής συμμετοχή μου». Χαρακτηρίζει μάλιστα με ειρωνικό τρόπο τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1973 ως «αποκληθείσαν -επικρατήσασα να λέγεται- εξέγερση του Πολυτεχνείου».
Ο Ιωαννίδης, αφού απαριθμεί τους λόγους υγείας που επιβάλλουν την αποφυλάκισή του, λέει ότι δεν μπορεί να περπατήσει στο προαύλιο των φυλακών, διότι δεν θέλει να έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπους κρατούμενους, οι οποίοι είναι «αδελφοκτόνοι και μητροκτόνοι». Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και ζητάει να παραμείνει εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία του. Κατόπιν αυτής, όπως λέει, επιθυμεί να μην επιστρέψει στο κελί του και να αφήσει την τελευταία πνοή του εκτός της φυλακής