Πως αποκαλουσαν τον εαυτο τους; Σαν Ρωμαιοι σωστα; Ρωμανια δεν λεγοταν το κρατος; Τοσες διαφορετικες φυλες δεν υπηρχαν σε αυτο; Σλαβοι, Ελληνες, Αρμενιοι και πολλες ακομα φυλες.
Μια συνεχεια της Ρωμαικης αυτοκρατοριας ηταν.
Τωρα για πιο λογο προσπαθειτε να βρειτε μια διαχρονικη, ελληνικη συνεχεια, δεν μπορω να το καταλαβω. Κολληματα.
H Aυτοκρατορια ουτε ελληνικη ηταν ουτε καποιο ελληνικο κρατος. Ηταν η ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Τερμα και τελειωσε. Αλλο τωρα αν περασε μια φαση εξελληνισμου, που συνεβη επειδη " πατησε " στα προυπαρχοντα εκει ελληνιστικα βασιλεια. Βεβαια οπως λεει ο nikos_plat και αυτα εκρωμαιστηκαν. Εννοειται οτι υπηρχε διαδραση, αλλωστε μιλαμε για ΡΩΜΑΙΚΗ αυτοκρατορια. Το πρωτο ονομα της Κωνσταντινουπολης ηταν Nova Roma. Και η ελληνικη πρωτευουσα απο το Ναυπλιο πηγε στην Αθηνα. Αυτο σημαινει οτι κρατος εγινε ενα αλλο κρατος? Και της Ρωσιας πηγε απο την Α. Πετρουπολη στην Μοσχα κ.ο.κ.
ΑΛΛΑ οπως ειπα, η Αυτοκρατορια διοικητικα κλπ επιβληθηκε σε μια ηδη "γεματη " περιοχη. Υπηρχε ηδη εκει εμποριο, οικονομια, κοινωνια, ελληνιστικη - μετααλεξανδρινη. ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ομως !
Η Αυτοκρατορια αρχισε να " εξελληνιζεται" και το κυριοτερι δειγμα ηταν η γλωσσα. Ειδικα απο την Εικονομαχια απεκτησε ελληνικο χαρακτηρα. Επειτα απο τη Δ Σταυροφορια, τυπικα μονο ηταν αυτοκρατορια, ουσιαστικα "υποβιβαστηκε" τοτε σε ενα μεσαιωνικο ελληνικο βασιλειο
Εαν για καποιο λογο δεν ειχε αλλωθει η πρωτευουσαν, πιθανοτατα η πορεια της θα ηταν οπως της Αυτοκρατοριας των Αψβουργων, που λιγο λιγο ψαλιδιζοταν, αλλα διατηρουταν τυπικα ως το 1918 , οποτε διαλυθηκε με " παταγο" μετα τον πρωτο παγκοσμιο πολεμο, αφου θα ειχε ηδη σειστει με τα εθνικα- επανατσατικα κινηματα του 19ου αιωνα. Και οπως ολες οι συλλογικτοτηες και τα εθνικα κινηματα αναμεσα τους αναδεικνυονται απο την αντιθεση με τον " εχθρο", ετσι και ο "ελληνισμος" απο την αυτοκρατορια, αναδειχθηκε απο την αντιπαραθεση με την λατινοπαπικη Δυση το 12, 13ο 14ο αιωνα .
Επισης οι Οθωμανοι περισσοτερο συνεχισαν την Αυτοκρατορια , παρα την κατεστρεψαν. Οι τοτε , ασχετα με τους σημερινους εθνικους μυθους, που συγκροτουμε για να συγκολησουμε τα σημερινα εθνη, το εβλεπαν οτι ο ταδε ηγεμονας ηθελε να παρει το θρονο της Αυτοκρατοριας. Η Αυτοκρατορια ειναι ( ηταν) οικουμενικη εννοια και δεν ειναι δυνατον να εχει " εθνικα" χαρακτηριστικα. Οι μαχες γινοταν μεταξυ δυναστειων για την κατακτηση του Οικουμενικου Θρονου. Αυτο ειχαν σκοπο να κανουν πχ οι Βουλγαροι, ναπαρουν το θρονο με τους πολεμους με το Βυζαντιο. Αυτο ηθελε να κανει ο Στεφανος Ντουσαν. Αυτο εκαναν οι Λατινοι οι οποιοι τελικα καταφεραν πρωτοι να κατακτησουν την Κωνσταντινουπολη. Η εννοια δηλαδη ειναι διαφορετικη.