Η θεώρηση της Μαίρης για τον HIV, βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
1. Ο HIV υπάρχει.
2. Ο HIV προκαλεί το AIDS.
3. Τα υπάρχοντα σύγχρονα φάρμακα ανακόπτουν την πορεία του AIDS.
4. Υπάρχει μια "δια ροπάλου" επιβεβλημένη διαστροφή της αλήθειας για τον HIV, την οποία εστιάζει σε οτιδήποτε άλλο αφορά τον HIV. Κυρίως όμως στην μετάδοση του ιού από γυναίκα σε άντρα, και στην έκταση της επιδημίας στην Αφρική.
Πρέπει να παρατηρήσω οτι η Μάιρη διαφωνεί με όσους πιστεύουν οτι ο HIV δεν υπάρχει, και οτι είναι ενα επίσημο ψέμα. Διαφωνεί με όσους πιστεύουν οτι υπάρχει, αλλά το οτι προκαλεί AIDS είναι ένα επίσημο ψέμα. Δεν διαφωνεί ισχυρά με όσους πιστεύουν οτι τα φάρμακα είναι που προκαλούν τους θανάτους και όχι το ίδιο το AIDS, ή τουλάχιστον οτι η αποτελεσματικότητά τους είναι ένα επίσημο ψέμα. Αλλά παίρνει φάρμακα και ευχαριστεί τους γιατρούς που την έσωσαν.
Και τέλος ως εξυπνότερη, σοφότερη και "ανώτερη" όλων, μας πληροφορεί ότι η αντίληψη και η λογική μας δεν λειτουργεί σωστά όταν πιστεύουμε οτι η ύπαρξη μιας πολύ μικρής πιθανότητας για μετάδοση από γυναίνα σε άντρα είναι μια (επίσημη) αλήθεια.
Προσπαθεί να μας πείσει για όσα πιστεύει( ; ), με τρόπο χαρακτηριστικό της κακής δημοσιογραφίας. Αντιγράφοντας "σημαντικές" πηγές, και χρησιμοποιώντας εκφράσεις εντυπωσιασμού, δεμένες μαζί με προφανώς αντιφατικά και μη συνεκτικά επιχειρήματα. Υπεραπλουστεύοντας και διαστρέφοντας με κραυγαλέο τρόπο.
Μερικά παραδείγματα:
Αναφέρει διάσημα παραδείγματα θανάτων απο AIDS, ανθρώπων που έφυγαν "σε χρόνο μηδεν" επειδή έπαιρναν τα πρώτα φάρμακα. Και τα αντιπαραβάλλει με την δικιά της εμπειρία. Παραλείπει το οτι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπως και χιλιάδες άλλοι, έγιναν φορείς του ιού αρκετά χρόνια νωρίτερα από αυτήν, αρκετά ώστε να μην προλάβουν τις εξελίξεις στην κατανόηση του HIV και στις θεραπείες. Και υπεραπλουστεύει, γιατί είναι γνωστό ότι ο χρόνος μεταξύ της προσβολής απο HIV και εκδήλωσης του AIDS διαφέρει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το άρθρο "Few Men Found to Get HIV in Prison". Όποιος διαβάσει το link, θα δει ότι η μελέτη έχει δημοσιευτεί από το CDC, που είναι επίσημος κυβερνητικός οργανισμός της Αμερικής (
) . Υπεραπλουστεύει, γιατί δεν λαμβάνει υπόψην της την συχνότητα των σεξουαλικών επαφών στις φυλακές, και το γεγονός ότι όλοι οι φυλακισμένοι έχουν περίθαλψη. Επιλεκτικά χρησιμοποιεί μια "επίσημη" αλήθεια, για να καταλήξει στο εντυπωσιακό:
"Τα ψέματα δεν εντοπίζονται στη φυλακή, εντοπίζονται στην επίσημη θεωρία έξω από τα σίδερα."
Αμφισβητεί την έκταση της επιδημίας στην Αφρική, με τρόπο υποτιμητικό για τις κυβερνήσεις των αφρικανικών κρατών, οι οποίες (κατά τη Μαίρη) είναι ανίκανες να ελέγξουν την ακρίβεια των test που χρησιμοποιούν, αλλά παράλληλα επιλέγουν -αν και υπερχρεωμένες- να αγοράσουν ("θέλουν δεν θέλουν") τα φάρμακα. Υπεραπλουστεύει γιατί δεν μιλάει για τις διαφορές στην αντιμετώπιση και την εξέλιξη της επιδημίας μεταξύ των Αφρικανικών κρατών. Και παραλείπει να λάβει υπόψην της τις επιδημιολογικές διαφορές που εμφανίζουν οι τύποι του HIV και ο HIV2, που συναντούνται στην Αφρική. Αν και τα ακριβή μεγέθη και τα αίτια της επιδημίας στην Αφρική είναι συζητήσιμα, το μέγεθος του προβλήματος δεν μπορεί να είναι υποδεκαπλάσιο. Αυτό μαρτυρούν οι μέσοι όροι ζωής (τους οποίους μετράνε οι αφρικανικές κυβερνήσεις, χωρίς αμφισβητούμενα test):
Γράφει "Επειτα, το να υπάρχει ένας ιός που μεταδίδεται μόνο με το αίμα και το σπέρμα- γιατί αυτό είναι ο HIV -, μου φαίνεται περισσότερο σαν ανθρώπινο λάθος παρά προϊόν της φύσης." .
Φυσικά παραλείπει να αναφέρει πολύ παλιότερους ιούς, όπως τον HCV3 (ηπατήτιδα Γ) που μεταδίδεται μόνο με το αίμα, η τον HSV2 (γενετήσιος έρπης), που αν και μεταδίδεται κυρίως με την απλή επαφή, είναι ιός που "περιέργως" εκδηλώνεται στα γεννητικά οργανα, σε συντριπτικά ποσοστά.
Τέλος, προφανώς δραματοποιώντας, προσπαθεί να μας πείσει για το μέγεθος της οργανωμένης απάτης περιγράφοντας τα συναισθήματα της όταν η ίδια την αντιλήφθηκε: "Αυτό το σοκ ήταν ακόμη χειρότερο από το πρώτο, όταν μου είπαν ότι είμαι οροθετική."
Με λίγα λόγια, την σοκάρει περισσότερο από το ότι η ίδια είναι οροθετική, ότι κάποιοι σήμερα είναι πιο προσεκτικοί από ότι ήταν η ίδια. Και την σοκάρει γιατί προσέχουν επειδή πιστεύουν τα "επίσημα ψέματα".