φιλε μου εσυ δηλαδη τι προτεινεις για αναπληρωση γλυκογονου αμεσως μετα τη προπονηση???
εχω ακουσει οτι και το μελι κανει δουλεια...ισχυει κατι τετοιο???
εγώ σαν pet1 δεν προτείνω...απλά σου μεταφέρω τις απόψεις των ειδικών....αν έχεις ακούσει,στο τέλος της προπόνησης,υπάρχει το λεγόμενο <παράθυρο ευκαιρίας>. Εσύ λοιπον πρέπει να εκμεταλευτείς την κατάλληλη χρονική στιγμή,αυτή την ευκαιρία δηλαδή,για να δώσεις στον οργανισμό σου ,στους διψασμένους και ταλαιπωρημένους μύες σου,τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της καταβολικής διαδικασίας που έχει επέλθει το μυϊκό σου σύστημα και να το βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των μυϊκών πρωτεϊνών ,να μεγαλώσουμε τους μύες μας δηλαδή.
Εκεί λοιπόν πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις μια μορφή συγκεκριμένης προέλευσης πρωτείνης ,ορού γάλακτος δηλαδή ή αλλιώς whey και μια ποσότητα υδατάνθρακα -περί τα 40 γραμ - σε μορφή σκόνης αναμειγμένη στο ίδιο σέϊκερ με την whey. Whey με whey ,έχει διαφορά.Υδατάνθρακας με υδατάνθρακα,επίσης έχει διαφορά και σκεύασμα με σκεύασμα επίσης..κάποιο με πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακα - μπορεί να σου τρελάνει την ινσουλίνη και να τραβήξεις ισχυρή υπογλυκαιμία ,ζαλάδα ,εφύδρωση. Κάποια πιο ποιοτικά σκευάσματα,δεν θα στο κάνουν αυτό,αλλά μόνο θα τροφοδοτήσουν τους μύες σου με γλυκογόνο ελεγχόμενα,θα κινητοποιήσουν την ινσουλίνη εντός ορίων,θα βοηθήσουν στο να γίνει η απαράιτητη μεταφορά αμινοξέων στους μύες σου και γενικά θα δημιουργηθεί ένα αναβολικό περιβάλλον ,ενάντια στο ήδη υπάρχων ,του καταβολισμού. Για αμέσως μετά την προπόνηση,δεν βάζεις άλλο τύπο πρωτείνης.
Το μέλι που λες,είναι στην ουσία ζάχαρη,γλυκόζη.Μπαίνει πολύ γρήγορα στην κυκλοφορία και λόγω του πολύ υψηλού γλυκαιμικού δείκτη,μπορεί να σου κανει τα παιχνίδια με την ινσουλίνη που σου ανέφερα πιο πάνω.Φυσικά και θα σε τροφοδοτήσει με γλυκόζη ,ζάχαρο όπως θες πες το ,το θέμα είναι ότι θα γίνει με άκομψο τρόπο ,με τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα της υπερβολικής και στιγμιαίας άυξησης του ζαχάρου στο αίμα ,άρα και της ινσουλίνης...Πιο παλιά ,συνηθιζόταν η λύση αυτή που δεν υπήρχαν τα κατάλληλα σκευάσματα όπως σήμερα ,για πριν ή κατά ή μετά την προπόνηση.Επίσης πολλοί χρησιμοποιούσαν μέλι αραιωμένο σε νερό κατά την διάρκεια της προπόνησης.
Εδώ βέβαια πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός και να βάλουμε σημεία αναφοράς...τι κάνεις,ποιός είσαι,τι θέλεις να πετύχεις,σε τι φάση βρίσκεσαι,τι χρονικό ορίζοντα έχεις, ποιά τα συν ,ποιά τα μείον.Μπορούμε να μιλάμε ώρες γι αυτό φίλε μου,ανάλογα με το α ,το β ,το γ που θα μου πεις. Γι αυτό λέω ότι τέτοιου είδους θέματα,δεν μπορούν να απαντηθούν μονομιάς,χρειάζονται διάφοροι παραμέτροι να οριστούν και να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση...