για εξηγησε μου τον ΄΄γρηγορο '' και ΄΄αργο'' υδατανθρακα;; το ΄΄αθλητικο λιπος΄΄ ;;;
Γρηγορος υδατανθρακας ειναι αυτος που εχει υψιλο και μεσαιο γλυκαιμικο δεικτη και συνηθως υψηλες περιεκτικοτητες γλυκοζης οπως πχ.τα ασπαρα ζυμαρικα,το ασπρο αλευρι,μερικα φρουτα τα γλυκα και γενικα ολα τα τζανκ φουντ και πολλα αλλα.
Αργος υδατανθρακας ειναι τα χαμηλου γλυκαιμικου δεικτη οπως οι φυτικες ινες, οι γλυκοπατατες, το καστανο ρυζι, η βρωμη, η σογια, το πλιγουρι, τα λαχανικα και πολλα αλλα.
Η διαφορα ειναι οτι τα πρωτα διασπωνται και μεταβολιζονται γρηγορα και το περισσοτερο ποσοστο τους μετατρεπεται σε λιπος αυξανουν αμεσως την ινσουλινη στο αιμα σου και σου δημιουργουν αισθημα ατελειωτης πεινας. Στην μονη φαση που πρεπει να φας γρηγορο υδατανθρακα (και μιλαμε για υδατανθρακα οχι λιπος) ειναι για να επαναφερει τα επιπεδα της γλυκοζης σου αμεσα μετα απο δυνατη προπονηση και να κανεις γρηγορη αποκατασταση σταματωντας τον καταβολισμο(την καταστροφη μυικου ιστου)που επερχεται το σωμα μετα την δυνατη προπονηση..
Αργο υδατανθρακα πρεπει να εχουν ολα τα υπολοιπα γευματα σου. Μπαινει αργα στον οργανισμο σου και το αιμα σου και δημιουργει αισθημα πληροτητας και κορεσμου ετσι κρατα παντα γεματους τους μυες σου για να μην πεινας αποτομα και αρχισεις και καταβολιζεις να "τρως" δηλαδη απο πανω σου. Κρατα τα επιπεδα της γλυκοζης στο αιμα σου χαμηλα και σε βοηθαει στο να μην εχεις αποτομη αυξηση και πεσεις με τα μουτρα πχ. στα γλυκα...
Αθλητικα ποσοστα λιπους ειναι αυτα που εχεουν συνηθως οι αθλητες και ειναι μεν χαμηλα αλλα και απολυτα υγιεις και αποδεκτα. Συνηθως 14-18% για γυναικες και 8-12% για αντρες
Υ.Γ. βρισκεις και σε διφορετικες τιμες τα ποσοστα αυτα..