Κατ'αρχάς μιας και γίνεται πάλι το γνωστό αλλαλουμ,να πω κι εγώ την ταπεινή μου άποψη...Απο ένα απλό συμπλήρωμα πρωτείνης δεν πρόκειται να δεις
καμία απολύτως διαφορά!
Το θέμα όμως δεν είναι πως το παίρνεις για να δεις!!Αν το κάνεις γι'αυτό απλά πλανάσαι οικτρά...Το θεμα είναι πως το συμπληρωμα πρωτείνης εξυπηρετεί ΑΛΛΟ σκοπο!Και εξηγούμαι...
Αν υποθέσουμε πως ο οργανισμος σε κάθε γεύμα απορροφά περίπου στα 30γρ. πρωτείνη(εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες η απορροφησιμότητα) τότε εγώ που πρεπει να παιρνω γύρω στα 170γρ. πρωτείνη την ημέρα θα πρεπει να κάνω 6 γεύματα ας πούμε θεωρητικά με κοτόπουλο...Αν υπολογίσουμε πως η στέρεα τροφή χωνεύεται κάθε 3 ωρες περίπου,τότε εγώ θα πρεπει να είμαι ξύπνιος 18 ώρες για να κάνω τα γεύματα που πρέπει!Πράγμα το οποίο θα μου κάνει σίγουρα κακό και όχι καλό!Άρα λοιπόν ΕΓΩ σαν Χρήστος καταλήγω στην εξής τακτική η οποία θεωρώ πως πρέπει να είναι και η "αναγκαιότητα" του συμπληρώματος πρωτείνης.
Παίρνω λοιπόν 1 ή 2 ή και 3 αν χρειαστεί φορές την ημέρα 1 ρόφημα,το οποίο απορροφάτε σαφώς γρηγορότερα απο 3 ώρες απο τον οργανισμό μου και έτσι προλαβαίνω να κάνω παραπάνω ή όσα πρέπει τουλάχιστον γεύματα!Βέβαια το πόσα ροφήματα θα πιω εξαρτάται απο το αν έχω προπόνηση,τί ώρα κτλ...Γι'αυτό λοιπόν λέγεται "συμπλήρωμα"!Γιατί σε βοηθά να συμπληρώσεις την αναγκαία ποσοτητα πρωτείνης ημερισίως!!Δεν είναι βασικό γεύμα,ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΥΛΕΣ(προς Θεου!!!Ελεος!!!),
δεν κάνει παραπάνω κακό απο το να φας την ΙΔΙΑ ποσότητα πρωτείνης απο άλλη πηγή,πχ κοτόπουλο,αυγά κτλ και γενικά είναι κάτι το οποίο σκεφτείται οτι το παίρνουν και τα νεογέννητα απο τις κρέμες(μόνο που η δική μας πρωτείνη δεν έχει τόσο υδατάνθρακα).
Όσον αφορά αυτό που λέγεται συχνά για νεφρά,συκώτια κτλ θέλω να πω αυτό που λέω και παραπάνω.Το αν οι δείκτες νεφρών και συκωτιού είναι κάπως ανεβασμένοι(ουρία,ουρικό οξύ,κρεατινίνη,τρανσαμινάσες) αυτό ΔΕΝ οφείλεται στο συμπλήρωμα!!Αν εσύ τρως 180πχ γραμάρια πρωτείνη την ημέρα και ο οργανισμός σου δεν τα απορροφάει όλα(απολύτως λογικο,πάντα τρώμε παραπάνω για να είμαστε καλυμένοι) τότε αυτά τα 180 είτε τα πάρεις απο 6 ροφήματα,είτε απο 6 γεύματα με γαλοπούλα πχ τότε είναι ΤΟ ΙΔΙΟ!!(όσον αφορα τους δείκτες που είπα παραπάνω..)
Τώρα οσον αφορά άλλα συμπληρώματα(κρεατίνη,νιτρικό,βιταμίνες κτλ) ειναι ενα μεγάλο και εξίσου ακίνδυνο κεφάλαιο όπως και η πρωτείνη το οποίο θέλει την αντίστοιχη ανάλυση,για την οποία δεν έχω χρόνο!
Υ.Γ Για την EAS που αναφέρθηκε πριν θα διαφωνήσω χωρίς να την έχω χρησιμοποιήσει,αλλά απο γνώμες που έχω ακούσει απο αρκετούς.Υπάρχουν στα online καταστήματα πολύ καλύτερες πρωτείνες!Απλά η EAS εισάγεται αρκετά στην Ελλάδα και γι'αυτό μας την πασάρουν σαν απο τις "καλύτερες"...