Αντε να μοιράσω και δω γνώση να γίνω εριστικός πάλι.
Φίλοι μου. Το γυμναστηριο είναι το εξής. Name of the game is μην τραυματιστείς. Αν τραυματιστεις πες καληνύχτα, συνεχίζεις σακάτης. Το μεγαλύτερο ψέμα είναι ότι με «θεραπεία» γίνεσαι όπως πριν. Αυτό δε συμβαίνει ποτέ. Ποτέ όμως. Βλέπω κάτι τσιμέντα κάνουν κροσφιτ... πάνε τα νεφρά σου, πάνε οι κλειδώσεις, πάει ο αυχένας. Άλλοι κάνουν καθίσματα και λένε «έτσι». Όχι δεν είναι έτσι, καθόλου. Το κάθισμα έγινε γνωστό ως το καλύτερο σαν άσκηση, πότε; Την εποχή του Βαιντερ. Γιατί; Γιατί είχε τον Αρνολντ και πουλούσε εξοπλισμό για ελεύθερα βάρη. Κάνε πέντε χρόνια καθίσματα είσαι κομπλέ, λες εντάξει τέλεια. Κανε αλλα πέντε, φααααπ να η πρώτη δισκοκηλη. Γιατί; Γιατί επι δέκα χρόνια «τραυματιζες» την περιοχή μέχρι που έσκασε. Ο τραυματισμός δε γίνεται ακαριαία, γίνεται με χρόνια καταπόνηση. Γι’ αυτό στα 18 μας δε καταλαβαίναμε χριστό.
Παμε τώρα στα βάρη. Ο καλύτερος τρόπος είναι τα μηχανήματα, όχι τα ελεύθερα. «Μα Τζορμακα τι λες εγώ ξέρω ότι μπλαμπλαμπλα σταθεροποιητικοί μυες μπλα» παπάρια ξες. Τα καλά μηχανήματα, παλαιάς κοπής, εταιρειών που πλέον δεν υπάρχουν, ήταν αυτά που κατασκευαστικά έδιναν το μεγαλύτερο time under tension κατά την κίνηση. Που ουσιαστικά είναι αυτό που θες. Η πρέσα πχ με μπάρα είναι ηλίθια. Μικρό εύρος κίνησης και στο τελείωμα της δεν έχεις αντίσταση. Ίδιο με τα flys με βαράκια. Κανε τώρα την ίδια άσκηση με ένα converging press όπου οι λαβές πηγαίνουν προς τα μέσα, να δεις χαΐρι. Μηχανήματα σαν το incline press της Flex Fitness που κάνει ένα τριχίλιαρο τώρα. Ή της cybex το advance plate loaded που κάνει παπάδες και δε θα το βρεις. Ή του ναυτιλου το παλιό pullover. Ή της Medx τα μηχανήματα. Αυτό που έκαναν είναι ότι τραβούσαν από κατω, από τη βάση του μηχανήματος και δίνανε ΤΡΕΛΟ tension. Ήταν κατασκευαστικά αριστουργήματα αλλά μεγάλα και ακριβά και πήραν μπουλο μαζί με τον Αρθουρ Τζοόυνς όταν ο μαλακας ο Βαιντερ ήρθε με τον χαζοαρνολντ.
Γιατί ομωσ under tension; Γιατί όταν είσαι under tension στο 100% της κίνησης αντί του 40% σε έναν πάγκο στήθους πχ, θες τα μισά σετ... έτσι να το πω περιληπτικά.
Επίσης τα 3χ10 4χ10 κτλ, τα επαναλαμβανόμενα σετ χ επαναλήψεων είναι ότι πιο μαλακια υπάρχει. Οκ στο δίνει για volume. Και; Κουμπωνεις; Όχι. Σε κάθε σετ που κάνεις πρέπει να δίνεις ένα ΝΕΟ stimulus στον μυ. Όχι επαναλαμβανόμενο. Γι’ αυτό υπάρχουν τα λάστιχα τα οποία βάζεις στο ίδιο το μηχάνημα και αλλάζεις τον τρόπο εκτέλεσης, το τέμπο και τον αριθμό επαναλήψεων. 3 σετ θες, ένα 4 επαναλήψεις max effort, ένα 10-15 με αργό τέμπο και χαμηλότερο βάρος και μετά ένα pause reps. Πριν από αυτά θες απλά τα warmup sets.
Τεσπα θα έλεγα κι άλλα αλλά δε πειράζει.