Το ένα και μοναδικό πρόβλημα είναι η σωματική κατάσταση του αθλούμενου πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στο χώρο της γυμναστικής. Οι γυμναστές δεν μπορούν να διορθώσουν κινησιολογικής φύσεως θέματα που ο άλλος έχει τσιμπήσει από τον τρόπο ζωής του. Όλα ξεκινούν από την λεκάνη, η οποία αλλάζει με την πάροδο των χρόνων. Είναι ο πυρήνας επομένως όταν αλλάζει αυτός, αλλάζει όλο το σώμα. Μετά έρχεται ο κορμός. Χωρίς κορμό δεν πας πουθενά, έλα όμως που η λεκάνη επηρεάζει αυτόν. Μετά έρχεται η σπονδυλική στήλη. Μετά ο σβέρκος, οι ώμοι και τα γόνατα.
Ο κόσμος υποτιμάει το mobility work, την γιόγκα, τις πιλάτες. Ξεχνάει ότι χρόνο με το χρόνο, καταπονεί το σώμα του απλά και μόνο με την στάση που κρατάει κατά τη διάρκεια της μέρας ή και του ύπνου. Μετά έρχεται το φαΐ, οι κακές συνήθειες και ο ύπνος.
Διορθώστε αυτά πρώτα, μαθαίνοντας να έχετε ένα καλό connection με το σώμα σας (το οποίο σημαίνει ότι όταν σου πω κούνα αυτό, να κουνήσεις μόνο αυτό, όταν σε πίεση κάπου και σου πω πού το νιώθεις, να μπορείς να δείξεις ακριβώς πού).
Η γυμναστική είναι το πιο απλό πράγμα όταν όλα τα προηγούμενα είναι τσεκ. Με την καραντίνα, πολύς κόσμος κατάλαβε το ίδιο. Ότι ένα καλό power rack με ορισμένα extensions είναι ότι χρειάζεσαι. Ότι τα σπλιτ είναι για γέλια. Ότι το κροσφιτ σε πάει καρφί για ραβδομυοληση. Ότι το HIT είναι προτιμότερο ενός χαζού Volume (πχ τα κλασσικά 4x10). Ότι κάποιες ασκήσεις ασκούν αλλαγές στο σώμα που πρέπει να εξισορροπούνται από άλλες ασκήσεις (πχ οι κάμψεις οδηγούν σε forward shoulder, άρα δουλεύεις rows μαζί τους).
Ή ότι το recovery είναι το ζουμί της υπόθεσης και όχι το χαζοpump που κυνηγάνε μερικοί παίρνοντας stimulants και καταστρέφοντας το νευρικό τους σύστημα.
Name of the game είναι «μην τραυματισθείς». Αργά και σταθερά, βασικές ασκήσεις, πολύ δουλειά τύπου φυσιοθεραπείας (διατάσεις, μασάζ, foam roller, stretches κλπ) για να κρατάς τα πάντα ΥΓΙΗ. Να έχεις επίγνωση σωστής στάσης και αναπνοής.
Πλάτη; Pull ups, chin ups, seal rows, και pullover σε μηχάνημα αν έχετε.
Στήθος; Flat bench, Incline bench, dips σε μηχάνημα αν έχετε.
Πόδια; Squat, Deadlift, leg press σε μηχάνημα αν έχετε.
Mobility work: ιδιαίτερη σημασία σε ώμους και αυχένα.
Αυτά χρειάζεστε. Τα dips δουλεύουν καλά το pec minor για να μακραίνει και να μην καταντατε με forward posture. Τα squat & dead πάντα με λίγο βάρος και άριστη τεχνική (δεν θέλετε δισκοκοίλες στον 4 και 5). Η εκγύμναση του λαιμού έχει πολλά αβαντάζ και οι καλές συνήθειες γιατί αποφεύγετε ευθείασμό, ατροφία κλπ. Ο σωστός ύπνος είναι πάντα ανάσκελα σε σωστό μαξιλάρι. Παπούτσια άνετα για να μην έχετε θέμα με το περπάτημα.
Απλά πράγματα παιδιά. Δεν χρειάζεστε προπόνηση τρικεφάλων, δικεφάλου και άλλες αηδίες. Οι ώμοι γυμνάζονται αρκετά από τα compound movements και αν θέλετε πραγματικό isolation, ψαχτείτε για αγορά μηχανημάτων όπως αυτό της Atlantis για lateral raises με μικρή κλίση (για να μην έχετε shoulder impingement με άρση 90*), αυτό της David για rear delts, η LF έχει επίσης ένα ξαπλωτο με hole για το πρόσωπο (βλ lying rear delt machine) και η MedX για απίστευτο tension λόγω κατασκευής.
Μετά έρχονται οι θεωρίες για καλύτερη εκγύμναση μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο περιβάλλον. Όπως πχ τα κλασσικά 5x5, κάποια άλλα πιο advanced συστήματά που συνδυάζουν rep ranges για δύναμη και υπερτροφία, άλλα συστήματα με πολύ χαμηλό volume αλλά παρά πολύ intensity που κάνουν focus στο time under tension (βλ πιέσεις πάγκου σε Smith με bands) κλπ.
Μια μέρα θα ήθελα να βγάλω ένα μικρό βιβλίο πάνω σε όλα αυτά, μαζί με πλήθος μηχανημάτων-θαυμάτων από κατασκευαστικής πλευράς τα οποία πλέον τα βρίσκεις μόνο σε prive gym συλλεκτών.