το μαγνησιο ειναι για τις κραμπες καμμια σχεση με πονους σε συνδεσμους και αρθρωσεις..που προφανως ο φιλος εχει λογω υπερπροπονησης η αποτομης αυξησης βαρων ενω δεν ηταν ετοιμος...
η βιταμινη C παλι καλη ειναι για τη εισχυση της αμυνας του οργανισμου σε αθλητες ..η σκληρα εργαζομενους..η καπνιστες.κλπ κλπ ...αλλα οχι για το φιλο που εχει καποιο εσωτερικο τραυματισμο...
εγω θα ελεγα στο γιατρο αμεσα...περα απο οτιδηποτε...
και μαλιστα σε αθλιατρο...γτ ενας απλλς ορθοπεικος απλα θα σου συστησει πληρη αποχη ενω ο αθλιατρος θα το αντιμετωπισει πιο σωστα
μαλιστα...τα πολυ γενικα μας λες....
βεβαια εννοειται οτι αν εχει καποια οστικη βλαβη δεν θα τον βοηθησουν ωστοσο,
η βιταμινη c εχει πολλες ιδιοτητες και θετικη επιδραση και σε τραυματισμους φλεγμονες κτλ
Η βιταμίνη C είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες βιταμίνες στον πλανήτη. Σίγουρα είχες κάποια στιγμή κάποιο κοινό κρυολόγημα και σου δόθηκε συμβουλή να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης C. Αλλά έχει και πολλά οφέλη όσον αφορά την
μυική ανάπτυξη και αποκατάσταση.
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που λειτουργεί για να προστατεύσει τα μυικά κύτταρα από την βλάβη που τους προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, βοηθάει στον σχηματισμό της τεστοστερόνης και άλλων αναβολικών ορμονών. Αλλά τα οφέλη που έχει για τις μυικές σου ομάδες δεν σταματάνε εδώ.
Η βιταμίνη C επίσης
βοηθάει στον σχηματισμό του κολλαγόνου στον οργανισμό.
Από την στιγμή που το κολλαγόνο αποτελεί το πρωτεύον συστατικό στοιχείο των συνδετικών ιστών, η βιταμίνη C γίνεται αναγκαίο στοιχείο για την πρόληψη των τραυματισμών των οστών και των μυικών ομάδων. Δυναμώνοντας το κολλαγόνο, οι αρθρώσεις σου γίνονται ικανότερες και πιο ανθεκτικές στον χειρισμό μεγάλων φορτίων αντιστάσεων με μικρότερες πιθανότητες τραυματισμών. ;)
Σε μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της North Carolina, ερευνητές απέδειξαν πως η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C πριν και μετά την προπόνηση, μείωσε τον μυικό πόνο και λειτούργησε προληπτικά στην οξείδωση της γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού στοιχείου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ο καθυστερημένος μυικός πόνος (Delayde-onset-muscle-soreness, DOMS) δεν είναι ακριβώς το πιο ευχάριστο συναίσθημα, και η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί πως μειώνει αυτόν τον πόνο, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό σε μοριακό επίπεδο.
πηγη
και συνεχιζουμε
Οι αθλητικοί τραυματισμοί είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε αθλητή κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομία του. Ευτυχώς, στις μέρες μας οι αθλητές είναι σε θέση να επωφεληθούν από την πρόοδο της αθλητιατρικής και της διατροφικής παρέμβασης, για την επούλωση των τραυμάτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Στόχος της διατροφικής φροντίδας είναι να προλάβει ή να επιδιορθώσει διατροφικές ελλείψεις, που θα μπορούσαν να εμποδίσουν στην επούλωση των τραυμάτων.
Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ των Ηνωμένων Πολιτειών (Stanford School of Medicine), περίπου 30 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι συμμετέχουν σε κάποια μορφή οργανωμένου σπορ στις Ηνωμένες Πολιτείες με περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια τραυματισμούς κάθε χρόνο. Ο Εθνικός Κολλεγιακός Αθλητικός Σύνδεσμος (National Collegiate Athletic Association) των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει ότι στους 460.000 σπουδαστές του τομέα αθλητισμού, σε 23 αθλήματα, έχουν περίπου 12.500 τραυματισμούς ετησίως.
Ακινητοποίηση και ατροφία των μυών
Για την διατροφική παρέμβαση στους τραυματισμένους αθλητές, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα είδη των τραυματισμών και το στάδιο αποκατάστασης των αθλητών. Για τις οξείες κακώσεις, όπως το σχίσιμο των συνδέσμων (αρθρώσεων) και τα κατάγματα των οστών, η ακινητοποίηση αποτελεί αναπόφευκτο μέρος της αποκατάστασης. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, ανάλογα την περίπτωση, απαιτούν επίσης ανάπαυση και ακινητοποίηση. Αμέσως μετά από έναν οξύ τραυματισμό, ξεκινά η φλεγμονώδη απόκριση (αντίδραση), η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης θερμίδων, πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών για την επούλωση του τραύματος.
Στην φάση της επούλωσης οι ενεργειακές ανάγκες είναι 30-35 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα για τα ελαφριά τραύματα και 35-40 θερμίδες ανά κιλό βάρους για τα σοβαρά τραύματα. Οι ανάγκες αυτές καλύπτονται με υπερθερμιδικό διαιτολόγιο από το στόμα ή με ειδικά διαιτητικά σκευάσματα θερμιδογόνων θρεπτικών ουσιών που χορηγούνται με εντερικό καθετήρα ή με κεντρική παρεντερική σίτιση.
Το κλειδί για όλα τα στάδια της αποκατάστασης είναι η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών.
Ο ρόλος της βιταμίνης C, της βιταμίνης Α και του ψευδάργυρου
στην επούλωση των τραυμάτων έχει επίσης τεκμηριωθεί. Η πλειοψηφία των τραυματισμένων αθλητών μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής που βασίζεται σε πηγές άπαχων πρωτεϊνών σε συνδυασμό με αρκετές μερίδες φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Όσο το δυνατόν περισσότερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε μη επεξεργασμένες τροφές παρά σε συμπληρώματα διατροφής για την παροχή των βασικών θρεπτικών συστατικών.
Οι ανάγκες σε υγρά για τους τραυματίες είναι 2-3 λίτρα το 24/ωρο. Τα υγρά αυτά χορηγούνται από το στόμα με τη μορφή νερού και ροφημάτων ή παρεντερικά με τη μορφή γαλακτικού Ringer και γλυκόζης.
Πηγή:
τα οφελη της δεν σταματουν στο ανοσποιητικο
Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες, για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι από τις ελάχιστες βιταμίνες που έχουν επηρεάσει την ιστορία.
Η έλλειψή της έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα. Πώς; Με τη μορφή της ασθένει_ας σκορβούτο, η οποία είναι το αποτέλεσμα έλλειψης βιταμίνης C.
Παρουσιαζόταν πιο συχνά σε ναύτες, που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η καθημερινή ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης C που συνιστάται είναι 90mg για τους άνδρες και 75mg για τις γυναίκες. Για τους καπνιστές χρειάζονται 35mg περισσότερα.
Τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C είναι:
Φρούτα:
Αβοκάντο, ακτινίδια, καρπούζι, λεμόνι, μήλο, μούρα, μπανάνα, πεπόνι, πορτοκάλια, ροδάκινο, σταφύλια, φράουλες.
Λαχανικά:
Αγγούρι, αγκινάρες, καλαμπόκι, καρότο, κόκκινη πιπεριά, κολοκύθι, κουνουπίδι, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μπιζέλια, μπρόκολο, ντομάτα, σπανάκι, σπαράγγι. Η πιο γνωστή ιδιότητα της Βιταμίνης C είναι ότι προστατεύει το σώμα μας από τις μολύνσεις και
επιταχύνει την επούλωση πληγών του σώματος (ενίσχυση του ανοσοποιητικού). Ας δούμε όμως πως αλλιώς προστατεύει τον οργανισμό και γενικότερα τι άλλο του παρέχει.
Είναι απαραίτητη για τη παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό με αποτέλεσμα πιο σφιχτό και λαμπερό δέρμα.
Η βιταμίνη C χρησιμεύει ως αντιισταμινικό, για να μειώσει τις δυσάρεστες συνέπειες του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της βουλωμένης μύτης και τους πόνους.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με την βιταμίνης C, πιθανώς μέσω της αντιισταμινικής της δράσης.
Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, δηλαδή στρατιές από λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τους ξένους εισβολείς στο σώμα μας, όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί.
Είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικά προβλήματα. Επιπλέον, αναγεννά την γλουταθειόνη και την βιταμίνη E που έχει εξαντληθεί, ενώ ενεργοποιεί τα ένζυμα που αναζητούν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.
Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου μειώνει την πιθανότητα της υπέρτασης, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ακολουθούν, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Εξασφαλίζει τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος δηλαδή μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, και στηθάγχη (ανεπαρκή παροχή αίματος προς την καρδιά που προκαλεί πόνους στο στήθος).
Μειώνει δραματικά τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξικότητα από τον μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά και συμπεριφοριστικά προβλήματα, όπως μαθησιακές δυσκολίες και μείωση του IQ.
Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
Με τη βοήθεια της βιταμίνης C δημιουργείται L-καρνιτίνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να καίει το λίπος για ενέργεια.
Τα επίπεδα της βιταμίνης C μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας και γενικότερα την ψυχική μας υγεία, μιας και είναι απαραίτητη για την κατασκευή πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης.
Η βιταμίνη C βοηθάει στην καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, ο καρκίνος στο πάγκρεας και ο καρκίνος της μήτρας.
Η πρόσληψη βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την καταπολέμηση του καταρράκτη, αυξάνοντας την ποσότητα της ροής του αίματος στο μάτι.
πηγη
βιταμίνες τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία έχουν μελετηθεί για τη συμβολή τους είτε στην αναδόμηση του συνδετικού ιστού όπως είναι η βιταμίνες Α, C, D, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το ασβέστιο.
πηγη
Ενώ το μείζον πρόβλημα με τα διαστρέμματα και τις θλάσεις είναι η ρήξη ή ο τραυματισμός των μυϊκών ινών, μπορεί να προκύψουν πρόσθετες επιπλοκές ως αποτέλεσμα του οιδήματος (πρήξιμο) και της ακινησίας της τραυματισμένης περιοχής. Προκειμένου να επιτευχθεί ο περιορισμός αυτών των επιπλοκών, οι εναλλακτικοί γιατροί υποστηρίζουν το τετράπτυχο: Ανάπαυση, πάγο για 48 ώρες, περίδεση με ελαστικό επίδεσμο και ανάρτηση του διαστρέμματος ή της θλάσης ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς.
Οι διατροφολόγοι γιατροί
συνιστούν βιταμίνη C και βιοφλανοειδή ως συμπληρώματα μιας διατροφής υψηλής σε ολόκληρους καρπούς, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αντιφλεγμονώδη, όπως η βρομελίνη (ένα προτεολυτικό ένζυμο που υπάρχει στον ανανά) και το τουρμερίκ (curcuma longa) μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Μπορεί αρχικά να χρησιμοποιηθεί για λίγες ημέρες το ομοιοπαθητικό φάρμακο Άρνικα (Arnica Montana) και στη συνέχεια το Rhus tox (Rhus toxicodendron) για τραυματισμούς των αρθρώσεων ή η Ruta rutagraveolens για τους τραυματισμούς των μυών. Τζελ ή αλοιφή άρνικας, όπως το Traumeel, ή ένας ομοιοπαθητικός συνδυασμός άρνικας και άλλων φαρμάκων, έχει επίσης αποδειχθεί ευεργετικός για ορισμένα διαστρέμματα.
πηγη
το μαγνησιο οχι σε τετοιο βαθμο οσο η c στην αποκατασταση
Είναι απαραίτητο για μια ευρεία ποικιλία διαδικασιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας, το σχηματισμό πρωτεϊνών, την παραγωγή του DNA και της κινητικής αγωγιμότητας του νευρικού συστήματος. Βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου, αδρεναλίνης και ινσουλίνης σε φυσιολογικά επίπεδα και κρατά δυνατά τα κόκκαλα και υγιή την καρδιά.
Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και συντήρηση υγιών οστών. Εάν ληφθεί σε σχετικά μεγάλες ποσότητες, λειτουργεί σε συνδυασμό με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D και βοηθά να παραμείνουν τα οστά γερά και να προληφθεί η οστεοπόρωση.
Το μαγνήσιο έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για άλλες καταστάσεις όπως η νόσος του Raynaud, για σκελετικούς μυϊκούς σπασμούς από τραυματισμούς ή τραύματα, γάγγραινα, επιληψία, σπαστική κολίτιδα, ξηρό δέρμα, νευρική ευερεθιστότητα και τοξικότητα του μολύβδου.