@Boldemort
Κατ' αρχήν δεν σε ειρωνεύομαι και κατά δεύτερον ξεφεύγουμε και πάμε να κάνουμε τεχνικής φύσεως κουβέντα που δεν ταιριάζει σ' αυτό το forum.
Εγώ απλά εννοώ ότι με το Linux μπορείς να κάνεις χίλιες δουλειές από απλού χρήστη μέχρι εξειδικευμένου επαγγελματία. Για πολλές από αυτές δεν χρειάζεται να πληρώσεις καθώς είναι αρκετά φιλικό πλέον και τα καταφέρνεις μόνος σου. Γι' αυτό λέω ότι δεν χρειάζεται κάποιος να ρυθμίσει το Linux σου. Επειδή είναι αρκετά απλό. Δεν αναφέρθηκα σε εξειδικευμένες καταστάσεις.
Αυτό είναι το σκεπτικό μου και λέω ότι ενώ μπορεί να είναι εντελώς δωρεάν, αξίζει και με το παραπάνω.
Τώρα για τα πορίσματα γνώσης που έβγαλες, δεν προτίθεμαι να κάνουμε διαγωνισμό, ούτε να αποδείξω τπτ. Δεν έχω και λόγο στο κάτω, κάτω. Απλά, όπως σου έχω ξαναπεί και παλιότερα, είμαι κι εγώ πληροφορικάριος, ασχολούμαι ΜΟΝΟ με Linux από το 1999 (με σημαντική προσφορά πιστεύω στην ελληνική κοινότητα Linux, τολμώ να πω ότι πιθανότατα να έχεις ακούσει το όνομά μου) και πλέον και επαγγελματικά σε κάποιον βαθμό.
Πως με έβγαλες beginner, άσχετο και δεν ξέρω και 'γω τι, ούτε που κατάλαβα. Από κουβέντες που είχαμε κάνει παλιότερα, σε είχα για εξυπνότερο παιδί πάντως.
Διαφορετικό.
Το Ubuntu είναι καθαρά Desktop διανομή που αναφέρεται στον απλό χρήστη. Έτοιμο και αυτοματοποιημένο ώστε να είναι απλό και εύκολο στη χρήση.
Το Gentoo είναι ουσιαστικά ένα σύνολο εργαλείων μέσω του οποίου στήνεις εσύ το Linux σου από την αρχή.
Μέσω γραμμής εντολών και έχοντας πλήρη γνώση του hardware σου, μεταγλωττίζεις πακέτα, ρυθμίζεις πυρήνα, γραφικά και οτιδήποτε χρειάζεται. Επιλέγεις γραφικό περιβάλλον, επίπεδα ασφάλειας και γενικά ό,τι μπορείς να επιλέξεις και τελικά φτιάχνεις μια διανομή βασισμένη στις προτιμήσεις σου. Για χρήση Desktop, Workstation ή ό,τι άλλο θες εσύ. Είναι για κάπως πιο προχωρημένους χρήστες δλδ, υπερβολικά απαιτητικούς ή απλά περίεργους για το πως λειτουργεί το Linux εις βάθος.
To σύστημα του Gentoo το κάνει δύστροπο μεν, ευέλικτο δε. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν χρειάζεται να βάζεις κάθε τόσο την καινούρια έκδοση της διανομής όπως με το Ubuntu, αλλά συνεχώς το αναβαθμίζεις πακέτο, πακέτο και εφαρμογή, εφαρμογή με αποτέλεσμα να διατηρείται συνεχώς καινούριο.
Εγώ έκανα την δική μου εγκατάσταση Gentoo το 2004! Ε ακόμα την έχω με τη διαφορά ότι είναι πιο σύγχρονη από την τελευταία διανομή Ubuntu και κάθε Ubuntu.