Νέα

Φορολογικά θέματα: Εισόδημα, τεκμήρια, μισθοδοσία και ό,τι σχετικό

• Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)
OP
OP
Διαγραμμένο μέλος 112207
Εγγρ.
28 Μαΐ 2011
Κριτικές
7
Like
14.001
Πόντοι
3.936
Ήδη ξεκίνησαν να δίνονται κίνητρα για να μην σηκώνει ο κόσμος τα επιδόματα από τα ΑΤΜ με το που μπαίνουν. Όσο προχωράμε θα βρίσκονται όλο και περισσότεροι τρόποι να επιβραβεύονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα μπουν όρια στο μέχρι τι αξία μπορείς να πληρώσεις με μετρητά. Εισφορές, δόσεις θα γίνονται δεκτές μόνο ηλεκτρονικά, και οι λοιπές εταιρείες θα προσαρμοστούν αναγκαστικά να πληρώνονται οι λογαριασμοί τους κατά το πλείστον διαδικτυακά (θυμάστε τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας που χρειάζονταν ένα γκισέ τουλάχιστον για πληρωμές, και είχαν πάντα ουρά; ε τώρα τα γκισέ αυτά πάνε, οι υπάλληλοι μειώθηκαν, πολλά καταστήματα έκλεισαν. Το ίδιο και με τις τράπεζες. Ελάχιστοι μπαίνουν μέσα πια για να πληρώσουν οτιδήποτε, ενοίκια κλπ, καταστήματα κλείνουν και συγχωνεύονται.

Βλέπεις λοιπόν ότι σιγά-σιγά μειώνονται οι περιστάσεις όπου "μεγάλα" ποσά ή τακτικές συναλλαγές απαιτούν μετρητό. Άρα μειώνονται και οι λόγοι για να κουβαλά ή να μαζεύει κάποιος μετρητό. Πόσες φορές θα πάρεις αυτοκίνητο ή έπιπλα (φοροδιαφυγή της αρκούδας ρε πστη) ή σπίτι με ένα μέρος των χρημάτων (η πιο διαδεδομένη πρακτική σήμερα) "χέρι με χέρι"; Να σου θυμίσω πόσα χρόνια πριν άρχισε η διάδοση των pos στην Ελλάδα, πόσο γρήγορα έγινε υποχρεωτική η ύπαρξή τους σε κάθε επιχείρηση, πόσο γρήγορα έγινε συνήθεια για πολλές από τις συναλλαγές; Φϊλος μου έκανε σκηνικό σε στριπτητζάδικο επειδή δε λειτουργούσε το pos κι όταν του είπαν "σίγουρα θες να φαίνεται στο ιστορικό σου;" απάντησε "στα @@ μου".

Ακόμα και στους γιατρούς είναι θέμα λίγων χρόνων να "δέσει το γλυκό" (αν δεν ήταν ισχυρή κλίκα οι γιατροί σίγουρα θα'χε δέσει ήδη) : εφόσον οι συνταγές πλέον είναι ηλεκτρονικές και αντιστοιχίζονται με ΑΜΚΑ, δε χρειάζεται κανένας υπερυπολογιστής για να διασταυρώνει τα δεδομένα και να βγάζει ότι ο τάδε γιατρός δέχτηκε τόσες επισκέψεις άρα χρειάζεται τόσες συναλλαγές με pos. Ήδη έχει προαναγγελθεί ότι οι πληρωμές στον γιατρό θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Βλέπεις τους γιατρούς πια να μην κόβουν απόδειξη ούτε για αστείο, μαζεύοντας όσα φράγκα μπορούν πριν τελειώσουν τα ψέμματα. Κι όσο πληθαίνουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, τόσο πιο εύκολα θα εντοπίζονται οι παρατυπίες στις λιγότερες πια συναλλαγές με ρευστό.

Τα σούπερ μάρκετ όπου έτσι κι αλλιώς χτυπούσαν τα πάντα, τώρα ανακουφίζονται που δεν έχουν να κλείνουν ταμεία χιλιάδων ευρώ. Οι τράπεζες το ίδιο, οι εφορίες το ίδιο, οι αντιπροσωπείες, κλινικές, μεγάλες εταιρείες χονδρεμπορίου το ίδιο. Αθροιστικά, όλα αυτά είναι τεράστιο μέρος των συναλλαγών, που πλέον θα είναι πολύ πιο εύκολες αν έχεις ηλεκτρονικό χρήμα-και δεν υπάρχουν πολλοί που μπορούν να έχουν ΚΑΙ πολλά στην τράπεζα ΚΑΙ πολλά στο σπίτι.

Το τελευταίο φρούριο θα είναι τα μικροποσά λόγω της ντροπής που νιώθουμε και τα παράνομα επαγγέλματα, αλλά καταλαβαίνεις ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία και την κυκλοφορία του ρευστού θα είναι περιορισμένος.

Το κυριότερο: η φάση πάει εκεί όχι από κάποια παγκόσμια συνωμοσία αλλά επειδή είναι κάτι αποδοτικό για τα κράτη, τους οργανισμούς και τις τράπεζες. Λες να αντισταθεί ο κόσμος σε αυτά που θέλουν οι τράπεζες;

Μετρητά πάντα θα υπάρχουν προφανώς, εμείς όμως λέμε για πόσο μετρητό θα υπάρχει στην κανονική αγορά, για να καταφέρεις να κρύψεις και κάτι. Προφανώς πολύ πολύ λιγότερο από σήμερα, που είναι ήδη πολύ πολύ λιγότερο από πριν 5 χρόνια.

Πόση ώρα έγραφες;

zeus1984

Μέλος
Εγγρ.
9 Νοε 2009
Like
70
Πόντοι
1
Μέγα λάθος. Αν προηγηθεί η εντολή ελέγχου της μεταφοράς τησ φορολογικής κατοικίας, ο έλεγχος ΔΕΝ θα δεχτεί το συμψηφισμό του φόρου που έχεις καταβάλει στην αλλοδαπή. Πρέπει να τους προλάβεις. Θα σου βεβαιώσουν ΟΛΟ το φόρο και το κακό είναι ότι δεν έχεις το δικαίωμα να προσφύγεις στη ΔΕΔ για να ακυρώσεις τη βεβαίωση. Πρέπει αναγκαστικά να προσφύγεις στα δικαστήρια. Επίπονη, χρονοβόρα και διαδικασία με μεγάλος κόστος οικονομικό και ψυχικό.
Συμφωνώ απόλυτα

Accountant

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Ιαν 2021
Like
2.226
Πόντοι
441
Προσοχή, ο Έλληνας που πάει για μόνιμα στο εξωτερικό πρέπει να το δηλώσει στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού γιατί αλλιώς αργότερα αν θελήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα για μόνιμα δεν θα μπορεί να δικαιολογησει τα χρήματα που έβγαλε προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για κάποια αγορά στην Ελλάδα..
Και το σημαντικότερο για μένα είναι πως αν βγει σε έλεγχο κινδυνεύει να φορολογηθεί ΚΑΙ στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που απέκτησε στο εξωτερικό..
Πολλοί φορολογούμενοι αγνοούν αυτήν την υποχρέωση ( κυρίως Αλβανοί που πήραν την Ελληνική υπηκοότητα) και στο μέλλον θα τα βρουν μπροστά τους

sparos-gr

Σεβαστός
Εγγρ.
16 Οκτ 2015
Κριτικές
20
Like
995
Πόντοι
1.011
Δεν είναι όμως μέγα νταβατζηλίκη ρε παιδιά οι πληρωμές με κάρτες! Οι γαμοτράπεζες τα πέρνουν απο όλους και μεις σα μλκς αντί να το έχουμε υπο περιορισμό τους το κάνουμε πιο ευκολο! Φαλιρίσαμε σαν κράτος εξαιτίας τον τραπεζών και πάλι εκεί πάμε και τα δίνουμε! Δλδ ήμαρτον!

xenitemenos

Μέγας
Εγγρ.
14 Οκτ 2018
Κριτικές
15
Like
11.865
Πόντοι
3.846
Επισης, απο τους 700.000 Ελληνες που εικαζεται πως εφυγαν εξω την περιοδο της κρισης, το 80-90% απο αυτους εχει βγαλει καποιο εισοδημα σε χωρα του εξωτερικου ενω μεταφορα φορολογικης εδρας ζητημα να εχει κανει το 1% απο αυτους.
Μιλαμε για πληθυσμο που ανεβαζει και κατεβαζει κυβερνησεις. Αν κανουν το λαθος και αγγιξουν αυτα τα ατομα, και τους φορολογησουν ΔΙΠΛΑ, ανοιγουν καθαρο πολεμο. Δεν ειναι μονο οι ιδιοι αλλα και οι οικογενειες του πισω στην Ελλαδα ενεργοι ψηφοι. Δηλαδη να ερθει η ελληνικη εφορια και να πει στο Μπαμπη τον οδηγο νταλικας που πηγε Γερμανια να βγαλει ψωμακι για τα παιδια του το 2015 και δουλευει μεχρι και σημερα, πως "Ξερεις Μπαμπη, λειπεις 8 χρονια απο Ελλαδα, αλλα αφου δεν εκανες αλλαγη εδρας, εγω σε θεωρω φορολογικο μου κατοικο και επιπλεον δε σου δινω το δικαιωμα για αναδρομικη αλλαγη κατοικιας, παροτι αποδεικνυεται ατρανταχτα πως ησουνα ολον αυτον τον καιρο Γερμανια, δουλευες και φορολογουσουν εκει. Λοιπον για τα 8 χρονια, το μπιλιετακι ανερχεται στο ποσο των 4.000 ανα ετος οποτε εχεις να μου δινεις 32.000 τα οποια με προσαυξησεις φθανουν τις 35.000"

Και μιλαμε για τον Μπαμπη τον χαμηλομισθο, εχει κατι γιατρους, μηχανικους, ΙΤ, οικονομολογους, καθηγητες σε ΑΕΙ, κλπ που λογω μεγαλων μισθων οι φοροι τους Ελλαδα θα ηταν διπλασιοι η και τριπλασιοι, οποτε μιλαμε για ποσα 70 και 100 χιλιαδες

Ας κανουν πως αγγιζουν εστω και 1-2 τετοιες περιπτωσεις και μην την ειδατε μην την απαντησετε την κυβερνηση που θα βρισκεται επανω

Μιλαμε για 2.000.000 ψηφους που θα αλλαξουν μερια σα φορτιο σε καραβι που γερνει...

Προσεξε, δε μιλαω απλα να τους φορολογησουν, πχ τη διαφορα, αλλα να κανουν αυτο που λες εσυ, δηλαδη να τους φορολογησουν ΔΙΠΛΑ, χωρις συμψηφισμο με αυτα που εχουν ηδη δωσε στις αλλες χωρες

Θα βογγηξουν πολλες καρεκλες πολιτικων αμα γινει τετοιο φιασκο

ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ, ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΠΟΛΕΜΟΣ!
Τι λες ρε θηρίο;
Έχεις βγάλει και στατιστικά για τους Έλληνες του εξωτερικού;
Πώς ξεφυγες τέτοιο ταλέντο..
Να σε βάλει η κυβέρνηση σε κανένα πόστο στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Λοιπόν, ως συνήθως, γράφεις τις δικές σου θεωρίες, όπως τα φαντάζεται το απλό μυαλό σου.
Σαφώς και το ποσοστό των ατόμων με δηλωμένη μεταφορά έδρας είναι πολύ παραπάνω. Θυμάμαι πχ τα πρώτα χρόνια στο εξωτερικό που μιλούσα με άλλους, οι περισσότεροι το είχαν κάνει μετά από 1 χρόνο.

Απορώ αν πραγματικά έχεις περάσει καθόλου χρόνο ως κάτοικος εξωτερικού και έχεις και άποψη για όλα αυτά που γράφεις ή απλά είσαι τελείως άσχετος με το θέμα.

xrusos

Μέλος
Εγγρ.
2 Ιαν 2020
Like
354
Πόντοι
26
για παιδια ξερει κανεις ποσο κοστιζει ενας λογιστης για να κρατησει βιβλια μια ικε και ποσο για την ατομικη επιχειρηση?

Accountant

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Ιαν 2021
Like
2.226
Πόντοι
441
Με τετοιες παπαριες προσπαθει να κλεψει το ελληνικο δημοσιο αλλα υπαρχουν και τα δικαστηρια και λυνονται τετοια θεματα.
Καλά αν πας στα ελληνικά δικαστήρια πιάσε το αυγό και κουρεψτο, δυστυχώς

dantedmc

Μέγας
Εγγρ.
1 Νοε 2017
Κριτικές
3
Like
11.314
Πόντοι
3.936
Άσχετο με το ερώτημα του φίλου παραπάνω, απλά θέλω να το πω για να το βγάλω από μέσα μου.
Ανέλαβα μια οικογενειακή επιχείρηση όπου οι δικοί μου κατάφερναν (και λόγω χαμηλού τζίρου και λόγω χαμηλής εεε εμφάνισης τζίρου) να εμφανίζουν ελάχιστα κέρδη. Μετά από έναν έλεγχο, και αφού κατάφερα να ανέβει ο τζίρος τόσο που είπα ότι δεν έχω ανάγκη πλέον να κρύβω έσοδα και προτιμώ να είμαι όσο γίνεται νομότυπος, φτάνω σε ένα σημείο να πληρώνω δεκαπλάσια εφορία απ'ό,τι οι δικοί μου, να ανεβαίνω κλίμακες κτλ.

Στο μεταξύ οι δικοί μου μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, και με άλλες δουλειές παράλληλα, στις καλές δεκαετίες πριν την κρίση έφτιαξαν μια χαρά περιουσία. Δεν τους λες πλούσιους, αλλά είναι εντάξει σε όλα. Ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις, εισροές χρημάτων.

Εγώ -που για λόγους εγωισμού δεν δέχτηκα κάποια παροχή πέρα από την μικρή οικογενειακή επιχείρηση που δούλευα από παιδί- ξεκίνησα με μηδέν, βγάζω λεφτά, προκύπτουν τίποτα μεγάλα έξοδα, κάτι κορωνοϊοί, κάτι μικροεγχειρήσεις, παιδιά, ανακαινίσεις, κάθε φορά που βάζω πέντε φράγκα στη άκρη ξαναφεύγουν. Και βγαίνει η εφορία και τσεκουρώνει εμένα κι όχι τους δικούς μου. Μηδενικός φόρος τους βγήκε, αν έχουμε τον θεό μας.

Σαν να σου λένε "μλκα ή θα φοροδιαφεύγεις ή θα μείνεις μια ζωή μικρομεσαίος, σοβαρά λεφτά πάντως στην άκρη μην περιμένεις να βάλεις νομότυπα, στο καλύτερο σενάριο άντε να καταφέρεις να πάρεις κάνα σπίτι στα παιδιά σου και αξιοπρεπή αυτοκίνητα, όλα με δόσεις μέχρι να πεθάνεις".

Την ίδια στιγμή οι δικοί μου -που είμαστε τσακωμένοι- να μου το χτυπάνε, πόσα λεφτά έβγαλαν, πόσα σπίτια έφτιαξαν, πόσα πράγματα μας έδωσαν (μέχρι που τσακωθήκαμε δηλαδή), σε μια εποχή που ένας απόφοιτος τεχνικής σχολής έπιανε διχίλιαρο στο δημόσιο, με το κόστος ζωής στα μισά, ενώ σήμερα με δύο πτυχία ΑΕΙ -όπως εγώ- καλύτερα από 1μιση χιλιάρικο δεν έβρισκα και προτίμησα το εμπόριο.

Κι όταν σιγά-σιγά γίνουν όλα με κάρτες και θεωρητικά δε θα μπορείς να κρύβεις σχεδόν καθόλου έσοδα, ΠΑΛΙ όσοι ΔΕΝ έχουν ΗΔΗ περιουσία θα την πληρώσουν.
Έτσι είναι τυπε. Στα 35κ δηλωθέν μαζί με προκαταβολή κ τέλος περίπου 12κ φόρο.

xenitemenos

Μέγας
Εγγρ.
14 Οκτ 2018
Κριτικές
15
Like
11.865
Πόντοι
3.846
Με τετοιες παπαριες προσπαθει να κλεψει το ελληνικο δημοσιο αλλα υπαρχουν και τα δικαστηρια και λυνονται τετοια θεματα.
Τι να κλέψει προσπαθεί ρε τυπε;
Καταλαβαίνεις τι γράφουν οι άλλοι που σου κάνει like και ο άλλος ο άσχετος που το παίζει ειδικός επί δουλειων;

Αν ο άλλος μαλακιστει και δε δηλώσει σωστά αυτά που πρέπει να δηλώσει, είναι κλεψιά του κράτους;
Από ποιον; Τον κλέφτη που δε δήλωσε κάτι απλό, γιατί πήγε να το παίξει κινέζος;;
Να μιλάμε λίγο σοβαρά εδώ, αλλιώς συνέχισε την κουβέντα στην ενότητα για τα ανέκδοτα.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom