Νέα

Φορολογικά θέματα: Εισόδημα, τεκμήρια, μισθοδοσία και ό,τι σχετικό

• Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

xenitemenos

Μέγας
Εγγρ.
14 Οκτ 2018
Κριτικές
15
Like
11.854
Πόντοι
3.846
Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει άραγε η προκαταβολή;

Δεκαετία του 90 επιστρέφει ενας φίλος του πατέρα μου από πολλά χρόνια στην Ιταλία.

«Εδώ είσαστε φορολογικός παράδεισος»
Πάντως και ότι τα οχήματα στην Κύπρο δεν θεωρούνται είδος πολυτελείας είναι μεγάλη υπόθεση.

Τσίμπησα επιτέλους ένα αμάξι 1.8Τ, έξτρα σε μια 750αρα μηχανή και άλλο ένα αμάξι 1.3 που έχουμε.

skatastamoutratous

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Ιουλ 2019
Like
1.726
Πόντοι
216
όχι... τουλάχιστον στην ΕΕ υπάρχει σχεδόν παντού σε ένα ποσοστό. Και όσο αυτό το ποσοστό δεν ειναι μεγάλο είναι λογικό, σωστό και δίκαιο - με την έννοια της ισότητας μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Maximilien

Ανώτερος
Εγγρ.
28 Δεκ 2018
Κριτικές
8
Like
34.400
Πόντοι
6.536

Δεκαετία του 90 επιστρέφει ενας φίλος του πατέρα μου από πολλά χρόνια στην Ιταλία.

«Εδώ είσαστε φορολογικός παράδεισος»
αρχείο λήψης (4).jpeg

lelosbi

Μέλος
Εγγρ.
7 Σεπ 2023
Like
875
Πόντοι
81
Σαφέστατα έχεις κάνει μαλακια και κάποια στιγμή θα την πληρώσεις ακριβά.
Δηλαδή τι σε χαλούσε να δηλωθείς κάτοικος εξωτερικού και να συνεχίσεις να κάνεις μηδενική φορολογική δήλωση στην Ελλάδα;
Κάποια στιγμή θα σε τσιμπήσουν γιατί είναι προφανές ότι πήγες να κρύψεις κάτι.
Και τι κανω τωρα ? Εχεις καμια ιδεα ? Εναν που ρωτησα αν αξιζει να δηλωθω τωρα ως κατοικος εξωτερικου, μου ειπε οτι η εφορια στην Ελλαδα θα μου ζητησει να φερω χαρτι απι την εφορια της Γερμανιας. Οι Γερμανοι θα μου δωσουν χαρτια απο την ημερα που ειμαι δηλωμενος οτι εργαζομαι εδω, οποτε στην Ελλαδα θα βρουν απο ποτε δουλευω Γερμανια. Για αυτο αλλοι που ειναι στην ιδια φαση με εμενα λενε αστο μην κανεις τιποτα κι οταν επιστρεψεις βλεπεις.

Εγγρ.
13 Αυγ 2019
Like
10.922
Πόντοι
3.556
Και τι κανω τωρα ? Εχεις καμια ιδεα ? Εναν που ρωτησα αν αξιζει να δηλωθω τωρα ως κατοικος εξωτερικου, μου ειπε οτι η εφορια στην Ελλαδα θα μου ζητησει να φερω χαρτι απι την εφορια της Γερμανιας. Οι Γερμανοι θα μου δωσουν χαρτια απο την ημερα που ειμαι δηλωμενος οτι εργαζομαι εδω, οποτε στην Ελλαδα θα βρουν απο ποτε δουλευω Γερμανια. Για αυτο αλλοι που ειναι στην ιδια φαση με εμενα λενε αστο μην κανεις τιποτα κι οταν επιστρεψεις βλεπεις.
Πληρωνεις κανονικα φορο στη Γερμανια; Αν ναι, τοτε ΕΑΝ ποτε σε ελεγξουν απο Ελλαδα, θα κληθεις να πληρωσεις ΤΟ ΠΟΛΥ τη διαφορα μεταξυ του Γερμανικου και του Ελληνικου φορου. Πρακτικα δηλαδη ο κινδυνος δεν ειναι τοσο μεγαλος οσο νομιζεις

lelosbi

Μέλος
Εγγρ.
7 Σεπ 2023
Like
875
Πόντοι
81
Πληρωνεις κανονικα φορο στη Γερμανια; Αν ναι, τοτε ΕΑΝ ποτε σε ελεγξουν απο Ελλαδα, θα κληθεις να πληρωσεις ΤΟ ΠΟΛΥ τη διαφορα μεταξυ του Γερμανικου και του Ελληνικου φορου. Πρακτικα δηλαδη ο κινδυνος δεν ειναι τοσο μεγαλος οσο νομιζεις
Φυσικα και πληρωνω φορο στη Γερμανια. Μακαρι να ειναι ετσι οπως τα γραφεις γιατι εχω ακουσει για κατι ποσα που πληρωσαν καποιοι οταν επεστρεψαν Ελλαδα που με εφεραν ζαλαδα.

petheropliktos

Μέλος
Εγγρ.
10 Αυγ 2017
Like
469
Πόντοι
21
Άσχετο με το ερώτημα του φίλου παραπάνω, απλά θέλω να το πω για να το βγάλω από μέσα μου.
Ανέλαβα μια οικογενειακή επιχείρηση όπου οι δικοί μου κατάφερναν (και λόγω χαμηλού τζίρου και λόγω χαμηλής εεε εμφάνισης τζίρου) να εμφανίζουν ελάχιστα κέρδη. Μετά από έναν έλεγχο, και αφού κατάφερα να ανέβει ο τζίρος τόσο που είπα ότι δεν έχω ανάγκη πλέον να κρύβω έσοδα και προτιμώ να είμαι όσο γίνεται νομότυπος, φτάνω σε ένα σημείο να πληρώνω δεκαπλάσια εφορία απ'ό,τι οι δικοί μου, να ανεβαίνω κλίμακες κτλ.

Στο μεταξύ οι δικοί μου μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, και με άλλες δουλειές παράλληλα, στις καλές δεκαετίες πριν την κρίση έφτιαξαν μια χαρά περιουσία. Δεν τους λες πλούσιους, αλλά είναι εντάξει σε όλα. Ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις, εισροές χρημάτων.

Εγώ -που για λόγους εγωισμού δεν δέχτηκα κάποια παροχή πέρα από την μικρή οικογενειακή επιχείρηση που δούλευα από παιδί- ξεκίνησα με μηδέν, βγάζω λεφτά, προκύπτουν τίποτα μεγάλα έξοδα, κάτι κορωνοϊοί, κάτι μικροεγχειρήσεις, παιδιά, ανακαινίσεις, κάθε φορά που βάζω πέντε φράγκα στη άκρη ξαναφεύγουν. Και βγαίνει η εφορία και τσεκουρώνει εμένα κι όχι τους δικούς μου. Μηδενικός φόρος τους βγήκε, αν έχουμε τον θεό μας.

Σαν να σου λένε "μλκα ή θα φοροδιαφεύγεις ή θα μείνεις μια ζωή μικρομεσαίος, σοβαρά λεφτά πάντως στην άκρη μην περιμένεις να βάλεις νομότυπα, στο καλύτερο σενάριο άντε να καταφέρεις να πάρεις κάνα σπίτι στα παιδιά σου και αξιοπρεπή αυτοκίνητα, όλα με δόσεις μέχρι να πεθάνεις".

Την ίδια στιγμή οι δικοί μου -που είμαστε τσακωμένοι- να μου το χτυπάνε, πόσα λεφτά έβγαλαν, πόσα σπίτια έφτιαξαν, πόσα πράγματα μας έδωσαν (μέχρι που τσακωθήκαμε δηλαδή), σε μια εποχή που ένας απόφοιτος τεχνικής σχολής έπιανε διχίλιαρο στο δημόσιο, με το κόστος ζωής στα μισά, ενώ σήμερα με δύο πτυχία ΑΕΙ -όπως εγώ- καλύτερα από 1μιση χιλιάρικο δεν έβρισκα και προτίμησα το εμπόριο.

Κι όταν σιγά-σιγά γίνουν όλα με κάρτες και θεωρητικά δε θα μπορείς να κρύβεις σχεδόν καθόλου έσοδα, ΠΑΛΙ όσοι ΔΕΝ έχουν ΗΔΗ περιουσία θα την πληρώσουν.

Gigifiogkos

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Ιουν 2023
Κριτικές
28
Like
3.245
Πόντοι
2.596
Άσχετο με το ερώτημα του φίλου παραπάνω, απλά θέλω να το πω για να το βγάλω από μέσα μου.
Ανέλαβα μια οικογενειακή επιχείρηση όπου οι δικοί μου κατάφερναν (και λόγω χαμηλού τζίρου και λόγω χαμηλής εεε εμφάνισης τζίρου) να εμφανίζουν ελάχιστα κέρδη. Μετά από έναν έλεγχο, και αφού κατάφερα να ανέβει ο τζίρος τόσο που είπα ότι δεν έχω ανάγκη πλέον να κρύβω έσοδα και προτιμώ να είμαι όσο γίνεται νομότυπος, φτάνω σε ένα σημείο να πληρώνω δεκαπλάσια εφορία απ'ό,τι οι δικοί μου, να ανεβαίνω κλίμακες κτλ.

Στο μεταξύ οι δικοί μου μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, και με άλλες δουλειές παράλληλα, στις καλές δεκαετίες πριν την κρίση έφτιαξαν μια χαρά περιουσία. Δεν τους λες πλούσιους, αλλά είναι εντάξει σε όλα. Ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις, εισροές χρημάτων.

Εγώ -που για λόγους εγωισμού δεν δέχτηκα κάποια παροχή πέρα από την μικρή οικογενειακή επιχείρηση- ξεκίνησα με μηδέν, βγάζω λεφτά, προκύπτουν τίποτα μεγάλα έξοδα, κάτι κορωνοϊοί, κάτι μικροεγχειρήσεις, παιδιά, ανακαινίσεις, κάθε φορά που βάζω πέντε φράγκα στη άκρη ξαναφεύγουν. Και βγαίνει η εφορία και τσεκουρώνει εμένα κι όχι τους δικούς μου.

Σαν να σου λένε "μλκα ή θα φοροδιαφεύγεις ή θα μείνεις μια ζωή μικρομεσαίος, σοβαρά λεφτά πάντως στην άκρη μην περιμένεις να βάλεις νομότυπα, στο καλύτερο σενάριο άντε να καταφέρεις να πάρεις κάνα σπίτι στα παιδιά σου και αξιοπρεπή αυτοκίνητα, όλα με δόσεις μέχρι να πεθάνεις".

Την ίδια στιγμή οι δικοί μου -που είμαστε τσακωμένοι- να μου το χτυπάνε, πόσα λεφτά έβγαλαν, πόσα σπίτια έφτιαξαν, πόσα πράγματα μας έδωσαν (μέχρι που τσακωθήκαμε δηλαδή), σε μια εποχή που ένας απόφοιτος τεχνικής σχολής έπιανε διχίλιαρο στο δημόσιο, με το κόστος ζωής στα μισά.

Κι όταν σιγά-σιγά γίνουν όλα με κάρτες και θεωρητικά δε θα μπορείς να κρύβεις σχεδόν καθόλου έσοδα, ΠΑΛΙ όσοι ΔΕΝ έχουν ΗΔΗ περιουσία θα την πληρώσουν.
ειναι φαυλος κυκλος δυστυχως. και οσο λιγοτεροι δειχνουν τα πραγματικα τους εισοδηματα τοσο θα ανεβαινουν κι αλλο οι φοροι γιατι στο τελος της ημερασ, το κρατος θα παρει αυτα που χρειαζεται η απλα γουσταρει, ετσι η αλλιως :wink:. απλη λογικη ειναι.

Εγγρ.
13 Αυγ 2019
Like
10.922
Πόντοι
3.556
Φυσικα και πληρωνω φορο στη Γερμανια. Μακαρι να ειναι ετσι οπως τα γραφεις γιατι εχω ακουσει για κατι ποσα που πληρωσαν καποιοι οταν επεστρεψαν Ελλαδα που με εφεραν ζαλαδα.
Για τι ποσα εχεις ακουσει; Αν ξερεις περιπτωση/περιπτωσεις με νουμερα, καλο ειναι να τις αναφερεις για να τις συζητησουμε.

Η βασικη αρχη παντως ειναι πως εαν βγαλεις στην Α χωρα 100.000 και φοροληθεις για 30.000 εαν ερθει η Β χωρα κει πει οπα εσυ εισαι δικος μου, γιατι μου κρυβοσουν; Και σου βαλει φορο 40.000, τοτε το μειγστο ποσο που θα πληρωσεις ειναι 40.000 και οχι 30.000 + 40.000 = 70.000
Ειναι βασικη αρχη της αποφυγης διπλης φορολογησης

xenitemenos

Μέγας
Εγγρ.
14 Οκτ 2018
Κριτικές
15
Like
11.854
Πόντοι
3.846
Στο ε

Εγώ -που για λόγους εγωισμού δεν δέχτηκα κάποια παροχή πέρα από την μικρή οικογενειακή επιχείρηση που δούλευα από παιδί- ξεκίνησα με μηδέν, βγάζω λεφτά, προκύπτουν τίποτα μεγάλα έξοδα, κάτι κορωνοϊοί, κάτι μικροεγχειρήσεις, παιδιά, ανακαινίσεις, κάθε φορά που βάζω πέντε φράγκα στη άκρη ξαναφεύγουν. Και βγαίνει η εφορία και τσεκουρώνει εμένα κι όχι τους δικούς μου. Μηδενικός φόρος τους βγήκε, αν έχουμε τον θεό μας.

Την ίδια στιγμή οι δικοί μου -που είμαστε τσακωμένοι- να μου το χτυπάνε, πόσα λεφτά έβγαλαν, πόσα σπίτια έφτιαξαν, πόσα πράγματα μας έδωσαν (μέχρι που τσακωθήκαμε δηλαδή), σε μια εποχή που ένας απόφοιτος τεχνικής σχολής έπιανε διχίλιαρο στο δημόσιο, με το κόστος ζωής στα μισά, ενώ σήμερα με δύο πτυχία ΑΕΙ -όπως εγώ- καλύτερα από 1μιση χιλιάρικο δεν έβρισκα και προτίμησα το εμπόριο.

Στην Ελλάδα δυσδυστυχώς για να επιβιώσεις, θέλει φοροδιαφυγή.

Humanguss

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2015
Like
7
Πόντοι
0
Φίλε μου αξιζει να το κάνεις έστω και τώρα. Κάνω 10-15 μεταφορές φορολογικής κατοικίας το χρόνο. Οι Γερμανού θα σου δώσουν certificate για το διάστημα που θα ζητήσεις εσύ. Επίσης, αν και με αποφάσεις του ΣΤΕ απαγορεύεται η αναδρομική μεταφορά φορολογικής κατοικίας, η φορολογική διοίκηση δεν έχεις κάνει δεκτές ακόμα τις αποφάσεις, επομένως μπορείς υπό προυποθέσεις ακόμα και τώρα να πετύχεις αναδρομικότητα στη μεταφορά της φορολογικής σου κατοικίας, και να είσαι άρχοντας.

Humanguss

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2015
Like
7
Πόντοι
0
Μέγα λάθος. Αν προηγηθεί η εντολή ελέγχου της μεταφοράς τησ φορολογικής κατοικίας, ο έλεγχος ΔΕΝ θα δεχτεί το συμψηφισμό του φόρου που έχεις καταβάλει στην αλλοδαπή. Πρέπει να τους προλάβεις. Θα σου βεβαιώσουν ΟΛΟ το φόρο και το κακό είναι ότι δεν έχεις το δικαίωμα να προσφύγεις στη ΔΕΔ για να ακυρώσεις τη βεβαίωση. Πρέπει αναγκαστικά να προσφύγεις στα δικαστήρια. Επίπονη, χρονοβόρα και διαδικασία με μεγάλος κόστος οικονομικό και ψυχικό.

Humanguss

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2015
Like
7
Πόντοι
0
Δυστυχώς ισχύουν ότι σου είπαν , γιατί δεν έκανα αυτό που έπρεπε όταν έπρεπε.

Humanguss

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2015
Like
7
Πόντοι
0
Και θα σου πω και ένα μυστικό του επαγγέλματος ως tip : Αν είσαι πάνω από 5 χρόνια Γερμανία, με τις ανάλογες διαδικασίες, μπορείς να πετύχεις αναδρομικότητα στη μεταφορά της φορολογικής σου κατοικίας, και να εμφανίζεσαι στο μητρώο της Δ.Ο.Υ φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, άνω της 5ετίας. Αν το πετύχεις αυτό, όταν και αν με το καλό επιστρέψεις, κινείς τις διαδικασίες επαναπατρισμού βάσει του άρθρου 5Γ της εναλλακτικής φορολόγησης, και απολαμβάνεις για τα επόμενα 7 χρόνια ως κάτοικος Ελλάδος, έκπτωση 50% στο φόρο που προκύπτει ανάλογα της πηγής εισοδήματος, έχοντας 3 επιλογές να κινηθείς : Μισθωτή εργασία, ατομική επιχείρηση , μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. Με λίγα λόγια, ότι ισχύει για τη φορολόγηση από τις παραπάνω 3 πηγές εισοδήματος, για τ επόμενα 7 χρόνια, θα πληρώσεις φόρο μειωμένο κατά 50% ( Δεν το λες και λίγο).

Εγγρ.
13 Αυγ 2019
Like
10.922
Πόντοι
3.556
Μέγα λάθος. Αν προηγηθεί η εντολή ελέγχου της μεταφοράς τησ φορολογικής κατοικίας, ο έλεγχος ΔΕΝ θα δεχτεί το συμψηφισμό του φόρου που έχεις καταβάλει στην αλλοδαπή. Πρέπει να τους προλάβεις. Θα σου βεβαιώσουν ΟΛΟ το φόρο και το κακό είναι ότι δεν έχεις το δικαίωμα να προσφύγεις στη ΔΕΔ για να ακυρώσεις τη βεβαίωση. Πρέπει αναγκαστικά να προσφύγεις στα δικαστήρια. Επίπονη, χρονοβόρα και διαδικασία με μεγάλος κόστος οικονομικό και ψυχικό.

Ναι αλλα κατα βαση το ιδιο λεμε, ασχετως εαν μεσολαβησουν δικαστηρια (που συμφωνω πως δεν ειναι και ο,τι καλυτερο). Θελω να πω πως στο τελος θα δωσεις 40Κ και οχι 30Κ + 40Κ με αποφαση δικαστηριου, βασισμενη στο νομο περι μη διπλης φορολογησης

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom