Τους λογαριασμους μας με την Τουρκια κανονικα τους κλεισαμε το 1913 και μαλιστα με οχι κακο τροπο.
Απο εκει και περα, μετα τη ληξη του Α παγκοσμιου, κατα τη διαρκεια του οποιου δε ριξαμε ουτε τουφεκια με τους Τουρκους ( μονο με το βουλαρικο στρατο ηρθαμε σε συγκρουση, ο οποιος ειχε κανει και κατοχη στο εδαφος μας ), η Ελλαδα ειχε βγει νικητρια , θα μπορουσε να διεκδικησει και να εχει τη Βορεια Ηπειρο, ισως Ανατολικη Θρακη και Ιμβρο Τενεδο, εντελως αναιμακτα. ( Τη Δυτικη Θρακη την ειχε αποσπασει απο τη Βουλγαρια).
Η Τουρκια, ηταν ενα ηττημενο κρατος , με την μεγαλη ελληνικη μειονοτητα στο εδαφος της. Η Ελλαδα , αντι να αφοσιωθει σε ειρηνικη οικονομικη αναπτυξη και να επουλωσει τον εθνικο διχασμο του 1915 και να αφησει να σκοτωθουν,αγγλοι, γαλλοι, ιταλοι και τουρκοι στη μικρα ασια, εστειλε ηλιθιωδως τον στρατο της εκει, αναλωσε δυναμεις, διελυσε την οικονομια της, ενετεινε το διχασμο, για να προκαλεσει στο τελος τον ηρεμο διαμοιρασμο των εδαφων αναμεσα στην Γαλλια και την Αγγλια, να φερει την ανοδο του Κεμαλ και να παρει μαζι της στην καταστροφη τις μικρασιατικες ελληνικες κοινοτητες. Και επιπλεον να ανακινησει και δηλητηριασει το κλιμα με την Τουρκια για τις επομενες γενιες.
Και μετα το δευτερο παγκοσμιο πολεμο, πανω που παλι δεν ειχαμε καποιο θεμα με την Τουρκια , ξαφνικα ανοιξε το κυπριακο ( παρεπιπτοντως το αιτημα ηταν ενωση με την Ελλαδα, οχι ανεξαρτησια ). Λες και αν παρεμενε βρετανικη αποικια, ασχημα θα ειχε καταληξει. Θα ειχαν οι Αγγλοι μια τυπικη κυριαρχια σημερα οπως το Γιβραλταρ π.χ και δε θα θελαν οι ιδιοι να φυγουν.
Η αλληλουχια των γεγονοτων αυτων,επεφερε το 1974, και φυσικα στο φοντο ολων αυτων , χειροτερεψαν και οι ελληνοτουρκικες σχεσεις στα υπολοιπα θεματα. Εαν δηλαδη δεν υπηρχε το κυπριακο στη μεση, η Ελλαδα και η Τουρκια τις οποιες αλλες διαφορες στο Αιγαιο θα τις ειχαν λυσει ανεπαισθητα , αν ειχαν προκυψει καν.
Αν δεν ειχαν γινει αυτα τα δυο λαθη, οι σχεσεις Ελλαδας και Τουρκιας, θα ηταν κατι οπως οι σχεσεις της Τσεχιας ή της Ουγγαριας με την Αυστρια, δηλαδη στα προνεωτερικα χρονια, ανηκαν στις ιδιες αυτοκρατορικες δομες, αλλα σημερα ειναι δυο εθνικα κρατη που εχουν σχεσεις πανω σε αλλη βαση. Και φυσικα η ολη πορεια της Ελλαδας θα ηταν διαφορετικη, αφου οι δυναμεις που εχουν αναλωθει στην ελληνοτουρκικη αντιπαραθεση, θα ειχαν μπορουσαν να διοχετευθουν στην εσωτερικη αναπτυξη της χωρας.