Θέλω να παραθέσω κι εγω τις απόψεις μου ως τραπεζικός υπάλληλος ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στην στεγαστική πίστη και στις προσημειώσεις ακινήτων.
1) Εαν έχεις λεφτά στο χέρι μπορείς να εκμεταλευτείς την αδυναμία κάποιου και να αγοράσεις ακίνητο σε τιμή ευκαιρίας, για παράδειγμα ενας επιχειρηματίας που θέλει να καλύψει επιταγές και δεν έχει ρευστό την συγκεκριμένη χρονική στιγμή "σκοτώνει" ενα ακίνητο.
2) Εαν αποφασίσεται να πάρεται δάνειο υπολογίστε οτι στην 25 ετία θα έχετε πληρώσει περίπου το διπλό ποσό. Να γνωρίζεται πως για ολη την διάρκεια του δανείου είστε υποχρεωμένοι να το ασφαλίζεται για φωτιά και σεισμό. Τα επιτόκια σήμερα είναι ψηλά, σε μερικά χρόνια μπορεί να ξαναπέσουν, αυτό σημαίνει κυμαινόμενο.
3) Υπάρχει μεγάλη κερδοσκόπια απο πλευράς εργολάβων και κατά την ταπεινή μου άποψη οι τιμές τωνα κινήτων είναι φούσκα. Στην τράπεζα βλέπουμε τόσο την εμπορική αξία όσο και την κατασκευαστική αξία ενός ακινήτου, δεν μπορειται να φανταστείτε διαφορά, υπολογίστε κατασκευαστική αξία 1000 €/Μ για καλη κατασκευή. Ενα διαμέρισμα 90 ΤΜ που το πουλά ο μάγκας 250,000.00 ε του έχει στοιχίσει περίπου 90,000.00 € (300% κέρδος περίπου ο εργολάβος)
4) Η τράπεζα σε χρηματοδοτεί συνήθως για το 70 -80% της αξίας του ακινήτου, δηλάδή πρέπει να έχεις μετρητά. Εαν πάρεις δάνειο 100,000.00 € θέλουμε εξασφάλιση 120,000.00 €. Καμία τράπεζα δεν σου βγαζει το σπίτι σε πληστηριασμό με μια ή δυο δόσεις απλήρωτες, αντίθετα διευκολύνουμε τους πελάτες με περιόδους χάριτος, αυξήσεις διάρκειας, πληρωμή μόνο τόκων για μερικους μήνες. Μην ακούτε τους καμένους που βγαίνουν στην τηλεόραση, αυτοί έχουν εγκαταλείψει τα δάνεια τους στην τύχη και δεν χρωστάνε λίγα, θα σας πω και κατι, ο μισθωτός κι ο μεροκαματιάρης πληρώνει τις υποχρεώσεις του, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κάνουν καλή ζωή είναι αυτοί που χρωστάνε (και τα μελλοντικά εισοδήματα των παιδιών τους) στις τράπεζες.
5) Να βάλεις δόσεις για 30 και 40 χρόνια είναι μαλακία, είναι πολλά τα χρόνια παιδιά σε τρώνε οι τόκοι και δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή στο μέλλον.
6) Τα παλιά σπίτια απαξιώνονται οικονομικά, μην σας παρασύρουν και αγοράσετε σπίτι 25 ετίας και 35 ετίας.
7) Στο ενοίκιο τώρα, είναι γεγονός πως τα μικρά σπίτια έχουν ζήτηση λόγω μεγάλου αριθμού μονογονεικών νοικοκυριών και για αυτό τα ενοίκια είναι συγκριτικά υψηλά, αντίθετα τα μεγάλα σπίτια έχουν αναλογικά χαμηλό ενοίκιο. Ας δούμε ενα παράδειγμα, για νεόδμητο διαμέρισμα 70 ΤΜ στον Αλιμο θες μινιμουν 300,000.00 € αγοραστική αξία, δηλαδή 2,242.00 € τον μήνα με επιτόκιο 6.5% και διάρκεια αποπληρωμής 240 μήνες. Ενας φίλος όμως νοικιάζει τον εν λόγω διαμέρισμα 700 € μηνιαίως!!! Μια γκαρσονιέρα σε φτήνη περιοχή μπορεί να κάνει και 350 € τον μήνα.
8)Εαν ο ιδιοκτήτης σου ζητήσει καμιά εξωφρενική αύξηση του λες απλά να παει να γαμηθει και νοικιαζεις αλλο. Εαν το βαρεθείς διότι παλιωσε κανεις το ίδιο. Οσοι απο εμάς εργαζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα ξέρουμε πεαν θα εργαζόμαστε πάντα στην ίδια επιχείρηση? π.χ. εγώ μένω νότια προάστια και ενδέχεται να με πανε στο Μαρούσι, τότε θα νοικιάσω καπου επάνω για να είμαι κοντά στην δουλεία μου, εαν όμως εχω ιδιοκτητο το γίνεται?
9) Οι τιμές των ακινήτων στην επαρχία είναι ακόμα σε προσιτά επίπεδα, στην Αθήνα είναι πανάκριβες παρά το γεγονός πως υπάρχουν χιλιάδες απούλητα.
10) Συμπερασματικά είμαι υπέρμαχος του ενοικίου στην περίπτωση που είμαι κάτοικος Αθήνας και της αγοράς στην περίπτωση που μένω επαρχία. Ο φίλος που παραπανω πρότεινε την αγορά οικοπέδου το οποίο μετά χτίζεις όπως θές μιλάει πολύ σοφά.
Με εκτίμηση